Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبکه خبر»
2024-05-04@13:48:26 GMT

استفاده ابزاری امارات از بن سلمان از نگاه لوفیگارو

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۶۵۳۰۴

روزنامه لوفيگارو چاپ پاريس در مطلبي به قلم رنو ژيرار نوشت عربستان سعودي بزرگترين شكست يك دهه گذشته را در يمن تجربه مي كند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر،

­به نوشته اين روزنامه، عربستان سعودي 25 مارس سال 2015 در راس ائتلافي متشكل از 10 كشور عربي سني، عمليات نظامي گسترده اي را در يمن به راه انداخت تا منصور هادي (رئيس جمهور فراري و مستعفي يمن) را كه توسط حوثي ها از قدرت بركنار شده بود، به قدرت بازگرداند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمد بن سلمان 29 ساله كه در آن زمان وزارت دفاع را بر عهده داشت، عربستان سعودي را وارد اين لشگر كشي كرد و آن را طوفان قاطعيت ناميد.
يك ماه بعد، اين ماجراجويي نام رسمي ديگر يافت و به عمليات «بازگشت اميد» تغيير نام داد. اين عمليات هم اكنون نيز ادامه دارد. عملياتي كه 3 ميليون آواره و 11 ميليون قطحي زده برجاي گذاشته است و به نظر مي رسد مردم يمن به خوبي از اين طوفان رنج ديده اند. اين عمليات در چه زمينه اي تعيين كننده و قاطع بود؟ چه اميدي به همراه آورد؟ به سختي مي توان به اين سوالات پاسخ داد.
از ديدگاه نظامي، حوثي ها همچنان صنعا پايتخت يمن را تحت كنترل دارند. اين مبارزان بدون تجهيزات در برابر حملات جنگنده ها و بمب افكن هاي كشورهاي عربي تضعيف نشده اند.
از ديدگاه بشردوستانه، مردم يمن به شدت از تحريم هاي اعمال شده از سوي ائتلاف عربي و عدم سازمان دهي در توزيع كمك ها رنج مي برند كه ناشي از شديدترين بمباران هاي تاريخ نظامي معاصر است. وبا شيوع يافته است. بيش از 10 هزار غير نظامي در پي بمباران ها كشته شده اند كه كوچكترين اميدي براي آنها به همراه نداشت.
به لحاظ سياسي هم اوضاع كاملا فاجعه بار است. عدن، بندر بزرگ و پايتخت قديمي يمن در جنوب اين كشور هم اكنون گرفتار آشوب است. روز شنبه 10 اوت سال 2019، كاخ رياست جمهوري عدن و سه پادگان اين شهر به دست شبه نظاميان جدايي طلب افتاد كه خواستار تشكيل دوباره كشور يمن جنوبي هستند. كشوري به نام يمن جنوبي از سال 1967 تا 1990 وجود داشت. اين افراد مسلح تحت حمايت مالي و تجهيزاتي امارات عربي متحده هستند كه به نظر مي رسيد بهترين متحد عربستان سعودي باشد. حالا حوثي ها بايد خوشحال باشند.
منصور هادي كه هم اكنون در عربستان سعودي به سر مي برد، امارات را به عنوان مسئول كودتاي عدن محكوم كرد. اما چه كسي دولتي را جدي مي گيرد كه از نظر بين المللي به رسميت شناخته شده است اما هيچ كنترلي بر سرزمين هاي خود ندارد؟
بعيد نيست در اين ماجراجويي عليه يمن و سپس قطر، استراتژيست قدرتمندي مانند محمد بن زايد آل نهيان وليعهد ابوظبي از محمد بن سلمان جوان استفاده ابزاري كرده باشد.
عربستان سعودي در اين دهه سه شكست در سياست خارجي را تجربه كرد. يكي از اين شكست ها حمايت مالي و تسليحاتي از شورشيان اسلام گراي سني در سوريه از سال 2012 تا 2016 بود. پس از آن عربستان سعودي در سال 2017 با اعمال تحريم هاي گسترده به همراه امارات عربي متحده عليه قطر شكست خورد. اما شكست در يمن بزرگترين شكست خاندان سلطنتي آل سعود محسوب مي شود.
در حالي كه يمني ها در تمام طول مرز جنوبي عربستان سعودي حضور دارند، عربستان بي اعتباري ارتش و ضعف راهبردي شديد خود را نشان داده است. به سختي مي توان فراموش كرد عربستان سعودي در دسامبر سال 1979 براي كنترل شورش اسلام گرا در مكه ناچار شد از ژاندارمري فرانسه تقاضاي كمك كند. همچنين عربستان سعودي دوم اوت سال 1990 زماني كه عراق كويت را اشغال كرد به شدت وحشت زده شده بود و اشك ريزان از آمريكا مي خواست در اين كشور استقرار نظامي داشته باشد. آن زمان حتي ايده كمك به برادران كويتي به ذهنشان خطور نمي كرد.
اما حقيقتا بعيد نيست كه محمد بن زايد در همه شكست هاي يك دهه گذشته عربستان سعودي از وليعهد جوان عربستان سعودي استفاده ابزاري كرده باشد. در واقع مرد قدرتمند امارات عربي متحده راهبرد خاص خود را دنبال مي كند كه شامل يك امپراطوري دريايي منطقه اي است. همانند وضع گذشته ونيز در درياي آدرياتيك، محمد بن زايد به دنبال به دست آوردن مستعمرات تجاري انحصاري خود فراتر از تنگه هرمز است. از همين رو بدون در نظر گرفتن عدن، امارات حضور گسترده اي در شاخ آفريقا در بندر عصب اريتره، بربره و بوساسو سومالي دارد.
اگر عدن جدا شود، امارات با يمن جنوبي جديد متحد مي شود و عربستان سعودي را با حوثي ها تنها خواهد گذاشت. پس از آن نيز با چين قدرت بزرگي تشكيل خواهد داد كه حريص ترين قدرت در سواحل شرقي خواهد بود.
به لحاظ راهبردي، ناكامي عربستان سعودي در يمن خبر خوبي براي غرب نيست.

منبع: شبکه خبر

کلیدواژه: بن زاید بن سلمان استفاده لوفیگارو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبکه خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۶۵۳۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل!

به گفته مقامات آمریکایی، عربستان سعودی و ایالات متحده در حال نهایی کردن جزئیات یک توافق مهم برای تقویت تجارت و دفاع دوجانبه هستند، اما اگر عربستان و اسرائیل روابط دیپلماتیک برقرار نکنند، توافقی حاصل نخواهد شد.

به گزارش جماران، سی ان ان در تحلیلی در این باره می‌نویسد:

یک معاهده دفاعی، ائتلاف امنیتی هفت دهه‌ای بین عربستان سعودی و ایالات متحده را مستحکم و آن‌ها را هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک می‌کند، زیرا دشمنان ایالات متحده مانند ایران، روسیه و چین به دنبال گسترش نفوذ خود در خاورمیانه هستند. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، مدت‌هاست که به دنبال روابط با عربستان سعودی است، زیرا این اقدام می‌تواند در سراسر جهان اسلام تاثیر خود را بگذارد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده در حال مذاکره برای یک قرارداد بزرگ شامل سه جزء است.

مولفه اول شامل بسته‌ای از توافقات بین آمریکا و عربستان سعودی، مولفه دیگر عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل و مولفه سوم تشکیل کشور فلسطین است.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این سه با هم مرتبط هستند و هیچ کدام بدون دیگران جلو نمی‌روند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در یک میزگرد در کنفرانس اقتصادی این هفته در ریاض گفت: برای اینکه عادی سازی بین عربستان سعودی و اسرائیل محقق شود، باید مسیری برای تشکیل کشور فلسطین و «آرامش در غزه» وجود داشته باشد. به نظر من کاری که عربستان سعودی و ایالات متحده با هم در زمینه توافقات خود انجام داده اند، به طور بالقوه به اتمام نزدیک است، اما برای پیشبرد عادی سازی دو چیز لازم است: آرامش در غزه و مسیری معتبر به سوی یک کشور فلسطینی.

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، در حاشیه این مجمع، بلینکن با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی (MBS) دیدار کرد تا در مورد این توافق گفتگو کند. کارشناسان، پیمان عربستان و آمریکا را «مجموعه‌ای جامع از تفاهمات» توصیف می‌کنند که شامل تضمین‌های امنیتی، اقتصادی و فناوری برای سعودی و همچنین حمایت از برنامه هسته‌ای غیرنظامی این کشور می‌شود.

انتظار می‌رود این توافق عادی‌سازی از توافق‌نامه ابراهیم، مجموعه‌ای از معاهده‌هایی که چهار کشور عربی اسرائیل را در سال ۲۰۲۰ به رسمیت شناختند و تقاضای دیرینه اعراب برای تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی به عنوان پیش‌شرط به رسمیت شناختن اسرائیل را نادیده گرفتند الگوبرداری شود.

محمد بن سلمان پیشتر گفته بود که توافق با اسرائیل «بزرگترین توافق تاریخی از زمان جنگ سرد» خواهد بود. در سال ۲۰۲۱، نتانیاهو این توافق را اینگونه توصیف کرد که اسرائیل را قادر می‌سازد «دکترین قدیمی و خطرناک سرزمین در ازای صلح را جایگزین کند و صلح را در ازای صلح به ارمغان آورد، بدون اینکه اسرائیل حتی یک سانتی‌متر از دست بدهد».

از آن زمان، دولت بایدن عادی سازی اسرائیل و عربستان را در مرکز سیاست خاورمیانه‌ای خود قرار داده است. ایالات متحده و عربستان سعودی در سال ۲۰۲۳ به گفتگو‌ها درباره این پیمان ادامه دادند و انتظار می‌رفت که بلینکن در ۱۰ اکتبر سال گذشته به ریاض برود تا درباره جزئیات آن صحبت کند، این تاریخ درست سه روز قبل از حمله حماس به اسرائیل بود که عملا این توافق را به تاخیر انداخت.

تحلیلگران می‌گویند که حمله بعدی اسرائیل به غزه که این منطقه را ویران کرده و بیش از ۳۴۰۰۰ فلسطینی را کشته، ممکن است پارامتر‌های توافق را برای عربستان سعودی تغییر داده باشد. اکنون پذیرش بخشی که خواستار مسیری «غیرقابل بازگشت» به سوی تشکیل یک کشور فلسطینی است، کلید اصلی بخش عادی سازی توافق گسترده‌تر خواهد بود.

نتانیاهو بار‌ها چشم انداز تشکیل کشور مستقل فلسطینی را رد کرده و استدلال می‌کند که این امر به امنیت اسرائیل آسیب می‌زند و بر ادامه جنگ غزه تا زمانی که حماس از بین برود، مصمم است.

تحلیلگران می‌گویند که این موانع ممکن است منجر به تلاش عربستان برای بستن توافق دوجانبه بدون جزء عادی سازی توافق شود. اما چنین رویکردی با موانع بزرگی روبرو خواهد شد. سناتور جمهوری خواه لیندسی گراهام در این باره می‌گوید: توافقی که تعهد نظامی قاطعانه ایالات متحده به امنیت عربستان سعودی را بدون مولفه عادی سازی ایجاد می‌کند، بعید است از کنگره آمریکا عبور کند.

اگر توافقنامه دفاعی متقابل در قالب یک معاهده مورد مذاکره قرار گیرد، برای الزام آور شدن نیاز به ۶۷ رأی در سنا دارد. گراهام در پاسخ به گزارش‌هایی مبنی بر تصمیم عربستان سعودی گفت: بدون عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان و اطمینان از تامین نیاز‌های امنیتی اسرائیل در مورد پرونده فلسطین، رای بسیار کمی برای توافق دفاعی متقابل بین ایالات متحده و عربستان سعودی وجود خواهد داشت.

کارشناسان می‌گویند که شاید بایدن بتواند با الگوبرداری از توافقنامه امنیتی دیگری که سال گذشته با بحرین امضا کرد، کنگره را برای رسیدن به توافق دور بزند. به گفته فراس مکساد، کارشناس ارشد و مدیر توسعه استراتژیک در موسسه خاورمیانه در واشنگتن دی سی، مسیر دیگری وجود دارد که حول توافقنامه یکپارچگی و رفاه امنیت جامع که دولت بایدن در سپتامبر ۲۰۲۳ با بحرین امضاء کرد، الگوبرداری شده است. متن این پیمان صراحتاً بیان می‌کند که ممکن است از طرف‌های دیگر برای پیوستن دعوت شود.

با این حال، هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه دولت بایدن برای تصویب توافق دوجانبه با عربستان سعودی، کنگره را دور بزند، وجود ندارد. برای عربستان سعودی، توافق دوجانبه با ایالات متحده یک پیروزی بزرگ خواهد بود، که نشان دهنده پایان دورانی است که بایدن به دنبال تضعیف محمد بن سلمان به اتهام دست داشتن در قتل جمال خاشقجی، ستون نویس واشنگتن پست در کنسولگری سعودی در استانبول بود.

برخی کارشناسان معتقدند که این توافق همچنین «سلطه آمریکا را در خاورمیانه برای نسل‌ها تثبیت می‌کند و چالش رو به رشد چین و روسیه را کمرنگ می‌کند.» محمد بن سلمان مشتاق تقویت سیستم دفاعی عربستان و تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان به دور از هیدروکربن است، زیرا او یک سیاست اقتصادی بلندپروازانه به نام چشم انداز ۲۰۳۰ را دنبال می‌کند. پادشاهی سعودی دارای یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی نوپا است که ولیعهد مایل به توسعه آن با حمایت ایالات متحده است.

به گفته کارن یانگ، محقق ارشد پژوهشی در مرکز دانشگاه کلمبیا، عربستان سعودی مایل است با ایالات متحده معامله کند و این احتمالاً بهترین زمان در دوران دولت بایدن برای کمک به برخی از مسائل مهم در کنگره نظیر سیاست جهانی انرژی است.

یکی دیگر از نقاط سخت در حمایت ایالات متحده از چنین برنامه ای، مخالفت آمریکا با غنی سازی محلی اورانیوم در داخل خاک کشور‌ها است، غنی سازی یک جزء کلیدی برای تولید انرژی هسته‌ای است که می‌تواند برای تولید سلاح‌های هسته‌ای نیز استفاده شود. عربستان سعودی از نظر ذخایر اورانیوم غنی است و اصرار دارد که بتواند آن را در داخل غنی سازی کند. در صورت تحقق چنین مسئله‌ای این برای یک کشور عربی برای اولین بار خواهد بود. برای مثال، امارات متحده عربی همسایه، اورانیوم غنی شده را برای نیروگاه‌های هسته‌ای خود وارد می‌کند.

روز چهارشنبه، سناتور دموکرات، اد مارکی، رئیس مشترک گروه کاری تسلیحات هسته‌ای و کنترل تسلیحات، از دولت بایدن خواست اطمینان حاصل کند که ریاض از غنی‌سازی و بازفرآوری مواد هسته‌ای خودداری می‌کند. او در بخش‌هایی از سخنان خود به اظهارات قبلی محمد بن سلمان استناد کرد که گفته بود عربستان سعودی در صورت حرکت تهران به سمت سلاح هسته‌ای در این مسیر گام خواهد گذاشت. وی گفت: مسیر صلح خاورمیانه نباید شامل چشم انداز عربستان سعودی مجهز به سلاح هسته‌ای باشد که منافع آمریکا، متحدان و شرکای خود را در سراسر منطقه تضعیف کند.

پیمان عربستان سعودی و آمریکا دو کشور را موظف می‌کند که برای بازدارندگی و مقابله با هرگونه تجاوز خارجی با یکدیگر همکاری کنند، اما به این تعهد جنبه معاهده رسمی نمی‌دهد.

زمانی که شرایط سیاسی اجازه دهد، هنوز جایی برای یک توافق امنیتی چندجانبه که در نهایت شامل اسرائیل، بحرین، ایالات متحده و دیگران باشد، وجود خواهد داشت. انتخاب با اسرائیل خواهد بود که چه زمانی آماده پاس دادن توپ به سمت تشکیل کشور مستقل فلسطین باشد.

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی اکوسیستم تاکسی هوایی الکتریکی در ابوظبی
  • توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل!
  • ظرفیت تولید نفت امارات بی‌سروصدا افزایش یافت
  • جنگنده‌های آمریکا از پایگاه امارات به قطر منتقل شدند
  • دستاورد سفر بذرپاش به امارات متحده عربی چه بود؟ 
  • تصویری از میز غذای وزیر اقتصادمان در شهر ریاض عربستان
  • چراغ سبز عربستان به اسرائیل با بازداشت حامیان فلسطین
  • بلومبرگ: عربستان دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را سرکوب می‌کند
  • دیدار رهبر اپوزیسیون اسرائیل با وزیر خارجه امارات
  • با توافق الاتحاد: بنزما به رئال بازگشت (عکس)