Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-04-26@01:18:19 GMT

تعطیلات آخر هفته 2 روز می شود؟

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۹۲۸۲۴

سال هاست وضعیتی بر تهران حاکم است که ساکنان پرشمار این طرح نیز چندان با زیر و بم آن آشنا نیستند و اغراق نیست اگر بگوییم بسیاری در نتیجه این سردرگمی به مشکل می‌خورند. با این حساب، به نظر طرح تسری تعطیلات پنجشنبه‌های تهران به دیگر شهرها، طرحی مغشوش خواهد بود، مگر آنکه ابتدا بکوشند وضعیت این تعطیلات در تهران را مشخص و معین کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش صدای ایران از تابناک، نسخه‌ای که در تهران اجرا می‌شود، بهتر است یا نسخه‌ای که سراسری است؟ این یکی از پرسش های کهنه‌ای است که به تازگی پاسخ دادن به آن در دستور کار مجلس قرار گرفته، ولی برخی مسائل مانع از خوش‌بینی به نتایجش می‌شود.

کمتر از یک دهه پیش بود که رئیس جمهور وقت کشورمان، نکته‌ای را مطرح کرد که کمتر مورد توجه کسی قرار گرفته بود؛ اینکه تعطیلات در ایران کم است. آنقدر کم که کشورمان در صد فهرست کشور‌های دارای کمترین تعطیلات رسمی است.

این ادعا البته به سرعت واکنش‌هایی را برانگیخت و بسیاری را مجاب کرد تا بررسی این موضوع را در دستور کار قرار دهند. از جمله نمایندگان مجلس که به شدت نگران تصمیمات دولت وقت بودند و بار‌ها در مسائلی مانند تغییر/عدم تغییر ساعت در کشور نشان داده بودند که حساسیت زیادی در این موارد دارند.

اما واقعیت چه بود و چرا ایده دولت برای افزایش تعطیلات رسمی کشور راه به جایی نبرد؟ آیا همان گونه که دولتمردان بررسی کرده بودند، تعطیلات در ایران به نسبت دیگر کشور‌های جهان کم نبود؟ آیا ضرورت ایجاب می‌کرد تعطیلات همین قدر که هست بماند یا مشخص نشدن پاسخ این پرسش، دلایل دیگری مثل لج و لج بازی مسئولان با هم داشت؟

این‌ها پرسش های قابل تأملی هستند که ظاهرا قرار است در هفته‌ها و ماه‌های پیش روی برخی شان پاسخ داده شوند، چون به تازگی طرحی در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفته که موضوعش، تعطیلات رسمی در کشور است؛ طرحی برای افزایش این تعطیلات.

بر اساس این طرح که «تسری تعطیلی پنج‌شنبه‌های تهران به استان‌ها و شهرستان‌ها» نام دارد و در کمیسیون اجتماعی مجلس در دست بررسی است، قرار است نسخه‌ای به اجرا در آید که سال هاست در پایتخت در دست اجراست و البته در همین محدوده اجرا نیز همه مشاغل را شامل نمی‌شود.

سالهاست که ساعت کاری کارمندان ادارات در تهران در روز‌های شنبه تا چهارشنبه بیش از ساعات کاری همتایانشان در دیگر شهرهاست و در نتیجه پنجشنبه‌ها تعطیل هستند، اما این تعطیلی برای مشاغل آزاد و امثال کارمندان بانک‌ها و برخی دیگر از مشاغل وجود ندارد.

این سردرگمی در برخی امور دیگر در تهران نیز مشهود است؛ مثل طرح ترافیک که در نسخه قبلی آن، محدودیت در روز‌های پنجشنبه نیز تا ظهر اعمال می‌شد و حالا مدتی است نسخه جدید اجرا می‌شود که در آن پنجشنبه‌ها محدودیت طرح ترافیک وجود ندارد.

بدین ترتیب سال هاست که وضعیتی بر تهران حاکم است که ساکنان پرشمار این طرح نیز چندان با زیر و بم آن آشنا نیستند و در نتیجه، هر پنج شنبه به پنجشنبه بسیاری از یکدیگر در خصوص تعطیل بودن/نبودن یا اعمال شدن/نشدن محدودیت‌ها و ساعت کاری مشاغل دایر سؤال می‌پرسند و اغراق نیست اگر بگوییم بسیاری در نتیجه این سردرگمی به مشکل دچار می‌شوند.

با این حساب، مشخص می‌شود که طرح تسری تعطیلات پنجشنبه‌های تهران به دیگر شهرها، طرحی مغشوش خواهد بود مگر آنکه ابتدا بکوشند وضعیت این تعطیلات در تهران را مشخص و معین نمایند. اشکالی بنیادین که تا رفع نشود، نمی‌شود برای کل کشور نسخه پیچید و همگان را گرفتار کرد.

به این ملاحظه اساسی و کلیدی، ایراداتی که از دیرباز در خصوص تعطیلی آخر هفته‌ها در کشورمان مطرح است را هم باید افزود که ظاهرا جایی در طرح در دست بررسی در مجلس ندارد؛ اینکه اغلب کشور‌های جهان شنبه و یکشنبه‌ها تعطیل هستند و با تعطیلی پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها در ایران، عملا فرصت تعامل با جهان بسیار اندک خواهد بود.

اشکالی که پیشتر برخی کوشیده اند برای رفع آن راهکار‌هایی ارائه دهند و البته موفق به جلب نظر مسئولان نشده اند؛ راهکار‌هایی مانند تعطیل کردن جمعه‌ها و شنبه‌ها در ایران که ظاهرا از دید نمایندگان مجلس از بیخ و بن ایراد دارد، وگرنه طرح تسری تعطیلی پنجشنبه‌ها به سراسر کشور را مطرح نمی‌کردند و مثلا نامی مانند افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز را برای طرحشان برمی‌گزیدند.

به این موارد، نگاه دولتمردان و برخی دیگر از مسئولان به میزان کار ایرانیان را هم باید افزود که مخالف افزایش تعطیلات و افزودن پنجشنبه‌ها به روز‌های تعطیل در تقویم ایرانیان است. درست مانند نگاه رئیس جمهور که چندی پیش تأکید کرد در شرایط تحریم هستیم و باید به ژاپنی‌ها تأسی کنیم که بعد از جنگ جهانی، بیش از ساعت موظف کار کردند تا کشورشان را بسازند!

اظهارنظری که به سرعت مورد توجه قرار گرفت و به همان سرعت فراموش شد، اما ثابت کرد نگاه دولت فعلی به تعطیلات، هیچ شباهتی به نگاه دولت قبلی به این مسأله ندارد و چه بسا موجب شود، این بار افزایش تعطیلات با موافقت مجلس و مخالفت دولت به محاق برود، همان گونه که هشت سال پیش با موافقت دولت و مخالفت مجلس به بن بست رسید و به بایگانی سپرده شد!

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: تعطیلات آخر هفته صدای ایران ایران صدا ایران صدا ایرانصدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۹۲۸۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزنامه اصولگرا: تعطیلی شنبه یا پنجشنبه، کشور را با خطر فضای دوقطبی جدید روبه‌رو کرده

روزنامه خراسان در مطلبی به خبر تعطیلی شنبه یا پنجشنبه واکنش نشان داد.

این روزنامه نوشت: دولت در لایحه خود که بر تعطیلی دو روز در هفته تاکید شده، خواستار این شده است که دستش در انتخاب روز‌های تعطیل باز باشد.

با گذشت ماه‌ها از ارائه لایحه دولت به مجلس برای افزایش تعطیلات و رای موافق مجلس به کلیات این لایحه، طی روز‌های اخیر و پس از مصوبه کمیسیون اجتماعی مجلس برای تعطیلی پنج شنبه و جمعه، بحث‌هایی را در فضای رسانه‌ای و افکار عمومی ایجاد کرد و دوقطب که یک سر آن معتقد به تعطیلی پنج شنبه و جمعه و قطب دیگر که تعطیلی جمعه و شنبه را توصیه می‌کند، در این باره شکل گرفت.

دولت در لایحه خود که بر تعطیلی دو روز در هفته تاکید شده، خواستار این شده است که دستش در انتخاب روز‌های تعطیل باز باشد.

مروری بر سابقه مباحث مطرح شده در این باره نشان می‌دهد که از سال‌های گذشته در بین فعالان اقتصادی که با خارج از کشور مراودات کاری دارند، ضرورت سامان دهی تعطیلات و انطباق تعطیلات در ایران با سایر کشور‌ها مطرح بوده است. چراکه در بسیاری از کشور‌های جهان تعطیلات هفتگی دو روزه است و شامل روز‌های شنبه و یک شنبه می‌شود.

با توجه به تعطیلی جمعه و شرایط نیمه تعطیل پنج شنبه در صورت تعطیلی این روز در عمل ۴ روز از هفته امکان برخی پیگیری‌های اداری در ارتباط با خارج از کشور میسر نیست. همچنین افزایش بازدهی کاری در روز‌های غیرتعطیل و کمک به گردشگری داخلی و رونق سفر‌های کوتاه از دیگر دلایل مطرح شدن افزایش تعطیلات در کشور است.

در مجموع با توجه به لایحه دولت و موافقت مجلس با کلیات آن و نظر مثبت فعالان اقتصادی، به نظر می‌رسد درباره اصل دو روزه شدن تعطیلات در طول هفته تردیدی نیست، اما بر سر تعطیلی پنج شنبه یا شنبه اختلاف نظر وجود دارد.

موافقان پنج شنبه به شرایط تثبیت شده نیمه تعطیل پنج شنبه اشاره دارند و از این جهت تعطیلی پنج شنبه را شدنی‌تر می‌دانند، اما از طرف دیگر موافقان تعطیلی شنبه معتقدند با تعطیلی شنبه و دایر بودن فعالیت‌ها در روز پنج شنبه، تعطیلات مشترک در ایران و بسیاری از کشور‌ها به ۳ روز کاهش می‌یابد و به روان‌تر شدن ارتباطات کاری، تجاری و بانکی با خارج از کشور کمک می‌کند.

به نظر می‌رسد راهکار حل مشکل در وهله نخست پرهیز از دوقطبی سازی و مواضع تند سیاسی بر سر موضوعی اجتماعی - اقتصادی مثل تعطیلی است. این مسئله یک منطق اقتصادی دارد که به روان شدن مراودات اقتصادی با کشور‌های خارج برمی گردد.

به ویژه در شرایطی که روز‌های تعطیل در بسیاری از کشورها، حتی برخی کشور‌های اسلامی نیز شبیه کشور‌های غربی است؛ لذا تعطیلی شنبه با توجه به انطباق با تعطیلات سایر کشور‌ها برای فعالان اقتصادی و سایر افرادی که به نحوی با حوزه‌های بین المللی مراودات کاری دارند، مفیدتر است. هرچند در نهایت باید در موضوعاتی که صبغه اجتماعی نیز دارد، برداشت عمومی و همراهی جامعه با آن نیز مدنظر قرار گیرد، لذا بهتر است فعلا بدون جبهه گیری قطعی درباره روز تعطیل اضافه بر جمعه، این موضوع از منظر‌های مختلف بررسی شود.

دیگر خبرها

  • برای افزایش تعطیلات هفتگی کار کارشناسی نشده است
  • لایحه افزایش تعطیلات نهایی می‌شود یا فراموش؟
  • لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته نهایی می شود یا فراموش؟
  • لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته نهایی می‌شود یا فراموش؟
  • خبرهای جدید از افزایش تعطیلات آخر هفته از زبان یک نماینده مجلس
  • روزنامه اصولگرا: تعطیلی شنبه یا پنجشنبه، کشور را با خطر فضای دوقطبی جدید روبه‌رو کرده
  • محرومیت کارگران از تعطیلات آخر هفته!
  • نظر دولت درباره تعطیلات آخر هفته؛ پنجشنبه یا شنبه‌ها؟
  • اظهارات عجیب معاون رئیسی درباره تعطیلات آخر هفته/ تعطیلی پنجشنبه‌ها بهتر از ‌شنبه‌هاست؟
  • تعطیلی آخر هفته پنجشنبه می‌شود یا شنبه؟