Web Analytics Made Easy - Statcounter

سردار سیدتیمور حسینی در کمیته ایمنی راه‌های استان قزوین که صبح امروز در سالن جلسات استانداری برگزار شد، اظهار کرد: بدون شک هیچ موفقیتی اتفاقی نیست و قطعا در پس تمام دستاورد‌ها نیز برنامه‌های مشخص و قوی وجود دارد. استان‌های ما در کشور در زمینه پیشگیری از وقوع تصادفات به ۳ دسته تقسیم می‌شوند که آمار برخی سینوسی بوده و بعضی هم وضعیت بدی دارند و چند سال است که آمار افزایشی دارند، اما قزوین از استان‌های انگشت شمار است که روند کاهشی را حفظ کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فرمانده پلیس راه کشور، با اشاره به اینکه در ارائه آمار‌های عوامل تصادفات نیز سهم عامل انسانی ۹۳ درصد است، گفت: باید بین جرم و مجازات تناسبی عادلانه وجود داشته باشد، چند جرم داریم که مجازات اعدام دارد و وقتی جرم سبک‌تر می‌شود، مجازات هم سبک است. یک غفلت در تصادفات جاده‌ای باعث تلفات چندین نفره می‌شود؛ در حالی که مجازات سنگینی برای فرد خاطی قائل نمی‌شویم.

وی با تاکید بر اینکه خودرو‌های ما باید ایمن باشد، گفت: چراکه به خیلی از عوامل پنهان توجه نداریم و بحث ایمنی و فنی خودرو از جمله این موارد است که در سیستم‌های ایمنی خودرو به ویژه ترمز مهم است.

حسینی با اشاره به اینکه سهم انسان در وقوع تصادف خیلی بالا است، اما معتقدیم که در حوزه راه و وسیله نقلیه باید به کاهش تصادفات برسیم و روی فکر و فرهنگ افراد کار کنیم، افزود: این مسئله بسیار طولانی و زمان‌بر است تا نهادینه شود.

فرمانده پلیس راه کشور، گفت: ما بازدید میدانی از سطح استان‌های کشور را شروع کردیم و از تمام توان‌مان برای مرتفع کردن مشکلات استان‌ها از جمله استان قزوین که همکاری خوبی دارند نیز استفاده خواهیم کرد.

بر اساس اعلام سایت پلیس، وی تاکید کرد: شهریور که ماه بحرانی در تصادفات است را در پیش داریم و امیدواریم با کمترین خسارات از آن عبور کنیم که در این صورت تا پایان سال شرایط مطلوبی ایجاد خواهد شد.

فرمانده پلیس راه کشور، گفت: طی برنامه‌ریزی میان مدت سعی داریم تا تمام اصلاحات مورد نیاز را انجام دهیم و معتقدیم که تصادف اجتناب ناپذیر نیست و می‌شود آن را کنترل کرد و به صفر رساند؛ چراکه تلفات و تخلفات در این حوزه زیبنده کشور نیست.

حسینی تصریح کرد: متاسفانه به علت تخلفات و تصادفات در طول سال معادل پنج درصد از تولید ناخالص ملی کشور را از دست می‌دهیم که این موضوع مورد غفلت واقع شده است.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: فرمانده پلیس راه کشور تولید ناخالص ملی تصادفات رانندگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۹۶۳۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی رشد اقتصادی برای کشورهای گروه ۷ و بریکس در ۲۰۲۴

پیش‌بینی‌های رشد اقتصاد جهانی سال ۲۰۲۴ حاکی از ثابت ماندن رشد جهانی روی ۳.۲ درصد، اما کاهش رشد اکثر کشورهای گروه ۷ و بریکس در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، صندوق بین‌المللی پول (IMF) پیش‌بینی رشد تولید ناخالص داخلی واقعی (GDP) خود را برای سال ۲۰۲۴ منتشر کرده است و در حالی که پیش‌بینی می‌شود رشد جهانی در ۳.۲ درصد ثابت بماند، کشورهای مختلف بزرگ شاهد پیش‌بینی‌های کاهشی هستند. نمودارها پیش‌بینی رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۲۰۲۴ را با استفاده از داده‌های چشم‌انداز اقتصاد جهانی ۲۰۲۴ صندوق بین‌المللی پول برای کشورهای عضو گروه ۷ (G7) و بریکس (BRICS) به همراه عربستان سعودی نشان می‌دهد که هنوز در حال بررسی دعوت برای پیوستن به این بلوک است.

گروه ۷ گروهی متشکل از اقتصادهای پیشرفته و بزرگ صندوق بین‌المللی پول است که بیش از نیمی از دارایی‌های خالص جهانی و کمتر از نصف تولید ناخالص جهان را در اختیار دارند. این کشورها شامل فرانسه، آلمان، بریتانیا، ایتالیا، ژاپن، ایالات متحده آمریکا و کانادا است و اتحادیه اروپا عضو غیرشماری آن است.

بریکس نام کوتاه‌نویسی‌شده از حروف اول کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است و گروهی از قدرت‌های اقتصادی نوظهور را نشان می‌دهد که در سال ۲۰۰۹ با هدف ایجاد بستری برای به چالش کشیدن نظام جهانی تحت سلطه غرب و آمریکا تشکیل شد.

دورنمای رشد اقتصادی مختلط برای کشورهای بزرگ در سال ۲۰۲۴

پیش‌بینی‌های رشد اقتصادی توسط صندوق بین‌المللی پول برای کشورهای بزرگ متفاوت است، به‌طوری که پیش‌بینی می‌شود اکثر کشورهای G7 و BRICS در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ رشد کمتری داشته باشند. تنها برای سه کشور دعوت‌شده یا عضو بریکس شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی و آفریقای جنوبی، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی در سال ۲۰۲۴ بالاتر از سال گذشته پیش‌بینی شده است.

پیش‌بینی می‌شود چین و هند در سال ۲۰۲۴ نرخ رشد نسبتاً بالایی را در ۴.۶ درصد و ۶.۸ درصد حفظ کنند، اما رشد چین در مقایسه با سال قبل ۰.۶ درصد و رشد هند یک درصد کندتر خواهد بود. با این حال چهار کشور G7 شامل آلمان، بریتانیا، کانادا و ایالات‌متحده سریع‌تر از سال گذشته رشد خواهند کرد که این رشد شامل بازگشت آلمان از رشد منفی ۰.۳ درصدی تولید ناخالص داخلی واقعی خود در سال ۲۰۲۳ می‌شود.

رشد سریع‌تر بریکس نسبت به کشورهای G7

کشورهای بریکس به‌رغم پیش‌بینی‌های رشد کمتر در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳، همچنان با ۳.۶ درصد، پیش‌بینی میانگین رشد قابل‌توجه بالاتری در مقایسه با میانگین یک درصدی G7 دارند و در حالی که مجموع تولید ناخالص داخلی کشورهای G7 حدود ۱۵ تریلیون دلار بیشتر از کشورهای بریکس است، با تداوم نرخ رشد بالاتر و پتانسیل برای اضافه کردن اعضای بیشتر، به نظر می‌رسد بریکس از نظر اندازه اقتصادی در عرض دو دهه از G7 پیشی خواهد گرفت.

البته گسترش اخیر بریکس با رد پیشنهاد عضویت در این گروه توسط آرژانتین و تعلل عربستان در پیوستن به آن با تأخیر مواجه شده است، اما گفته می‌شود ۳۴ کشور مختلف برای پیوستن به این بلوک روبه‌رشد درخواست ارسال کرده‌اند و هر گونه تغییر در آن در اجلاس سران بریکس ۲۰۲۴ اعلام خواهد شد که در تاریخ بیست‌ودوم تا بیست‌وچهارم اکتبر در کازان روسیه برگزار می‌شود.

کد خبر 747766

دیگر خبرها

  • نرخ تورم در آمریکا همچنان بازهم افزایشی شد
  • تبریز فقیرترین کلانشهر از نظر هوشمندسازی معابر است
  • کاهش ۱۰۰ درصدی تصادفات فوتی در کردستان
  • پیش‌بینی رشد اقتصادی برای کشورهای گروه ۷ و بریکس در ۲۰۲۴
  • بیشترین علت تصادفات درون‌شهری کردستان اعلام شد
  • موتورسیکلت‌ها با ۳۵ درصد از عوامل تصادفات درون شهری هستند
  • افزایش ۳۸ درصدی آمار فوتی های تصادفات آذربایجان شرقی
  • افزایش ۳۸ درصدی آمار فوتی‌های ناشی از تصادفات در آذربایجان شرقی
  • تبریز؛ فقیرترین کلانشهر کشور در حوزه هوشندسازی/ افزایش تلفات تصادفات درون شهری نگران کننده است
  • افزایش ۱۶ درصدی متوفیان تصادفات ترافیکی در کرمانشاه