Web Analytics Made Easy - Statcounter

 در گذشته‌های نه چندان دور در موسم بازگشت حجاج  از سرزمین وحی، در شهر ابهر صدای سلام، صلوات، چاووش و دود اسپند که در کوچه پس کوچه های ابهر می پیچید، همسایه ها خبردار می شدند که زائر حج تمتع در راه بازگشت است، آب در دست داشتند زمین می‌گذاشتند و بدون کارت دعوت و بی‌تکلف و فقط برای ثواب به پیشواز می‌رفتند کلاه سفید حاج آقا و چارقد سفید حاجیه خانم بر سر حجاج تنها علامتی بود که نشان از سفر معنوی و روحانی حج و زائران بیت الله الحرام داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


حال این روزها بحث بازگشت حجاج از بیت الله الحرام داغ است، سفری سراسر معنویت و قرب به خدا، ولی متاسفانه شاهدیم برخی از این بازگشت‌ها با تجملات عظیمی همراه شده است به طوری که دود از سر انسان بلند می‌کند.
 آن روزها از نصب پلاکارد و بنر خیرمقدم و «حجکم مقبول» نصب شده بر در و دیوار و سبدها و تاج گل‌های بزرگ به شکل امروزی خبری نبود و هیچ اسرافی صورت نمی‌گرفت، حاجی بدون هیچ گونه تشریفاتی با یک خداحافظی ساده و حلالیت طلبیدن واقعی به سفر حج مشرف می‌شد و در نهایت سادگی اما سبکبال و آرام در میان استقبال پرشور و بی آلایش اقوام، دوستان و آشنایان از سفر باز می‌گشت.
سالهاست سنت حسنه بدرقه و بازدید از زائران خانه خدا در فرهنگ ایرانی، اسلامی نهادینه شده است. فرهنگی نیکو که به مرور زمان دستخوش تغییرات شده و کرایه سالن و تالارهای غذاخوری مجلل و با شکوه به جای یک ولیمه ساده سفر، به عنوان یکی از دغدغه‌های مهم حاجیان تبدیل شده است. 
متأسفانه سنت پسندیده ولیمه دادن نیز همانند بسیاری از سنت‌های ناب ایرانی دستخوش تغییرات زیادی شده است، به نحوی که اکنون چاووشی خوانی در زمان بدرقه حاجی به فراموشی سپرده شده و سفره‌های ولیمه که پای آن آشنا و غریبه و بخصوص فقرا می نشستند، جایش را به سالن‌های مجلل، تالارها و باغ‌های پرزرق و برق با میهمانان ویژه و لباس های گران قیمت و هدایای تبرکی اعم از قواره‌های چادری و سنگ غار حرا و آب زمزم و تسبیح چوبی با عکس خانه خدا هم جایش را با سوغاتی‌های چینی خریداری شده از عربستان عوض کرده است.
تغییرات مشهود در سنت مناسک حج موجب شده تا هزینه حجاج برای سفر به خانه خدا چند برابر شود به طوریکه هزینه بازگشت از سفر با هزینه رفتن تا حدودی برابری می‌کند.
از روز جمعه / ۲۵ مرداد/  بازگشت بیش از یک هزار و ۶۰۰ حاجی زنجانی از  بیت‌اللهالحرام به ‌کشور شروع شده است و اغلب شهروندانی که دوست و ‌آشنایی از آنان به‌ سفر حج رفته بود، به‌ضیافت ولیمه دعوت می شوند این در حالی است که خانواده‌های حجاج دغدغه تامین محل برای برگزاری ضیافت ولیمه و پذیرایی از میهمانان خود به‌شکلی آبرومندانه را دارند و این امر، باعث شده تا از مدتی پیش مدیران و صاحبان تالارهای پذیرایی در شهرستان ابهر با افزایش مراجعان و متقاضیان اجاره سالن روبه‌رو شوند و ناگفته پیداست که افزایش هزینه طبخ غذا به واسطه گرانی گوشت و مرغ و هزینه‌های جانبی در تالارهای پذیرایی موجب شده متوسط حداقل هزینه یک پرس غذا برای هر نفر در تالارهای این شهرستان بیش از ۳۵ هزار تومان و کمترین بهای یک بنر ساده ۲۵ هزار تومان باشد.
اما درگذشته اغلب مراسم در منازل برگزار می‌شد و از این همه تشریفات هیچ خبری نبود، اما چشم و هم چشمی‌ها باعث شده این مراسم امروز در تالارهای مجلل و باشکوه حتی پرخرج تر از یک مراسم عروسی با بریز و بپاش ها و هزینه های سرسام آور برگزار شود.
حال افرادی که پس از گذشت نزدیک به یک ماه به تصفیه درون پرداخته‌اند در بازگشت از این سفر، با تدارک چنین مهمانی‌هایی، چنان خود را دوباره به دنیای مادی و هزینه اضافه می چسبانند که گویی اصلا چنین سفری در کار نبوده است.
 اما داستان زمانی تاسف بار می‌شود که روز موعود فرا می‌رسد و آماده ی رفتن به مراسم می شویم. هنگام ورود به مجلس با سالن مدی مواجه می‌شویم که اصلا شباهتی با ولیمه ی یک زائر خدا ندارد و بیشتر محلی برای فخر فروشی است. لباس‌های مد روز و  میز رنگین و مزین به غذاهای رنگارنگ جای عطر خوش غذاهای خانگی و صفا و صمیمیت های مهمانی های ساده و بی ریای گذشته را گرفته است هرچند حاجیانی که در روستاها ساکن هستند کمتر سنت دیرینه ولیمه ساده ایرانی را به تشریفات و تجملات گره زده اند.

بصیرت افزایی از برکات حج است

امام جمعه ابهر در این زمینه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، درباره ولیمه حج، به روایات موجود در این زمنیه اشاره کرد و گفت: اطعام و ولیمه، بعد از بازگشت از سفر حج، نباید جنبه خودنمایی، اظهار سخاوت و رقابت داشته باشد.
حجت الاسلام جعفر رحیمی بر اساس روایتی از امام باقر(ع) تصریح کرد: اطعام در یک روز، ولیمه؛ در ۲ روز احترام و کرامت، و سه روز آن ریا و خودنمایی است.
وی با بیان روایتی دیگر از امام صادق (ع) در این خصوص ادامه داد: ولیمه، در روز اول «حق» و در روز دوم «معروف» و مازاد بر آن ریا و خودنمایی است.
حجت‌الاسلام رحیمی اظهار داشت: بدین ترتیب می‏‌توان گفت که ولیمه دادن پس از بازگشت از سفر پربرکت حج برای مومنان از سنت‏‌های اصیل و ریشه‏‌دار اسلامی و بسیار زیباست، حاجی برای رضای خداوند متعال و به شکرانه توفیق زیارت خانه خدا و قبور مطهر رسول خدا(ص)، حضرت فاطمه(س) و ائمه معصومین(ع) در بقیع، اقوام، دوستان و آشنایان به ویژه مستمندان را در منزل اطعام و پذیرایی کند.

امام جمعه ابهر گفت: حج برکات بسیاری دارد که بصیرت افزایی حاجی در این سفر از مهمترین برکات این سفر معنوی است.
وی تصریح کرد: از ارکان مهم بصیرت، زمان و موقعیت شناسی است بنابراین حاجیان باید بر اساس مقتضیات، زمان شناس و مکان شناس باشند و عمل کنند.
حجت‌الاسلام رحیمی با اشاره به اینکه مانند امام خمینی(ره) زمان شناس باشیم، اظهار داشت: انسان با کرامت و بصیر فردی با تعصب، غیور و با اخلاق است که با انجام واجبات و مستحبات می‌تواند به کمال برسد.
امام جمعه ابهر عنوان کرد: هر زمانی بر اساس موقعیت های خاص مستحبات مربوط به خود را دارد به طوری که برای زمان حاضر باید مفتاح الجنان جدید نگارش شود.
وی با اشاره به اینکه دین اسلام اصول را بیان کرده است، اظهار داشت: تطبیق و فرع دین برماست و امروز باید گفت رعایت قوانین و مقررات رانندگی، پرداخت عوارض و مالیات، حفظ محیط‌زیست، رعایت اخلاق رسانه‌ای، آلوده نکردن هوا و مانند اینها چقدر ثواب و رعایت نکردن آن چه میزان گناه دارد.
وی با بیان اینکه احسان ولیمه و اطعام مستحب است، عنوان کرد: در گذشته شاید برخی از افراد جامعه محتاج یک وعده غذا بودند ولی امروز مسکینان جامعه نیازمند مسکن، ازدواج، شغل و کمک هزینه‌های درمان هستند.
این مسئول یادآور شد: اگر هر ایرانی فقط یک دانه برنج اسراف کند معادل نان روز چندین روز کشور بحرین است اما متاسفانه در مجالس و تالارها شاهد اسراف هستیم و باید در محضر الهی پاسخگو باشیم.
امام جمعه ابهر خاطرنشان کرد: می‌توان راه و شکل احسان ولیمه را تغییر داد که اسراف نباشد اما متاسفانه درگیر تجملات نه تنها در عروسی ها بلکه در مراسم بازگشت حجاج نیز شده ایم.
وی افزود: مدیران کاروان‌های حج باید در این مسائل فرهنگ‌سازی انجام دهند و حاجیان را به سنت حسنه وقف بجای ولیمه تشویق کنند. 
امام جمعه ابهر گفت: حجاجی که هر سال از شهرستان عازم سرزمین وحی می‌شوند می‌توانند هم پیمان شوند و هزینه اطعام را در امور عام المنفعه هزینه و نیازی از مردم را برطرف کنند که منشا خیر و برکت برای آحاد جامعه و خودشان شود.
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: پرهیز از اسراف در میهمانی‏‌ها، دعوت از همه اقشار به ویژه مسکینان و خصوصی نکردن اطعام سفر حج، بیان خاطرات معنوی و توجه کمتر به امور مادی حج از مواردی است که باید حاجیان آن را در صورت اطعام ولیمه رعایت کنند.
امام جمعه ابهر خاطرنشان کرد: براساس نظر بیشتر مراجع تقلید، هزینه این مراسم جزو هزینه‏‌های سفر محسوب نشده و از شرایط استطاعت نیست، بنابراین کسانی که بتوانند هزینه سفر را تأمین کنند و سایر شرایط لازم دیگر را داشته باشند، مستطیع هستند ولو اینکه هزینه ولیمه را نداشته باشند.
ولیمه دادن واجب نیست و جزو مستحبات است اما برخی حاجیان چنان در این مسئله افراط کرده‌اند که این سنت به امر واجب همراه با تجمل‌گرایی رسم شده است با این حال زمینه در شهر ابهر با مردمان نوعدوست فراهم است و چه بسیارند انجمن‌های خیریه در حوزه درمان، ازدواج، تامین مسکن،مدرسه، درمان اعتیاد و کمک به تامین جهیزیه در کنار کمیته امداد و بهزیستی که حاجیان می‌توانند حداقل  با کاهش بخشی از هزینه‌های ولیمه بازگشت سفر معنوی خود را مانند رفتن به خانه خدا معنوی و به دور از تجملات دنیوی کنند.
۹۵۵۶/۶۰۸۵

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ابهر زنجان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۰۱۷۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسوولان برای درمان سراغ پزشکان معروف می روند

به گزارش خبرگزاری مهر، ایرج خسرونیا، در آستانه برگزاری کنگره متخصصان داخلی ایران، اظهار داشت: امسال در مورد تازه‌های بیماری‌های دستگاه گوارش، تازه‌های بیماری‌های قلب و عروق، ریه، بیماری‌های عفونی و…، سخنرانی خواهیم داشت؛ همچنین پیرامون عوارض مزمن و کهنه بیماری کرونا و تازه‌های درمان آن نیز مباحث خوبی خواهیم داشت.

وی افزود: در شرایط پیش رو مهم‌ترین نگرانی بی توجهی به بهداشت فردی و اجتماعی است و اینکه مردم دیگر ترسی از بیماری کرونا ندارند و بهداشت را رعایت نمی‌کنند، ماسک نمی‌زنند و دخانیات مصرف می‌کنند؛ متاسفیم که بگوییم تعداد مصرف کنندگان سیگار و دخانیات نسبت به چهار دهه پیش بیشتر شده و به ویژه در زنان کشور گسترش بیشتری پیدا کرده است.

خسرونیا گفت: متأسفانه هر روز شاهد گسترش مصرف سیگار هستیم و عوارض مصرف دخانیات، بیشتر از گذشته مشهود است.

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با بیان اینکه هر سال تعداد فراوانی رزیدنت داخلی پذیرش می‌شود ولی همچنان از این بابت کمبودهایی داریم، افزود: اغلب این متخصصان برای ادامه تحصیل به رشته‌های فوق تخصصی جذب می‌شوند یا اینکه مهاجرت کرده و یا از گردونه درمان به دلایل مختلف خارج می‌شوند.

خسرونیا گفت: عده فراوانی از پزشکان فارغ التحصیل، متأسفانه به اقدامات زیبایی برای مراجعان مطب خود روی آوردند این در شرایطی است که وجود متخصص داخلی در مسیر درمان و رسیدگی به بیماران در سراسر کشور همیشه پر اهمیت بوده است.

وی افزود: امروزه همکاران جوان فارغ التحصیل به رشته‌هایی که درآمد بیشتری خواهد داشت مانند فوق تخصص گوارش و یا قلب و عروق گرایش پیدا کردند و متأسفانه به رشته‌های عفونی و خون کمتر توجه می‌شود و متقاضی کمتری دارد.

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ضمن ابراز نگرانی از اینکه مطب‌های متعددی تعطیل شده و بدین ترتیب در آینده نزدیک جایگزینی برای متخصصان و فوق تخصص‌هایی که از گردونه طبابت خارج شده و یا مهاجرت می‌کنند وجود نخواهد داشت، گفت: شاید در آینده‌ای نه چندان دور هموطنان برای درمان بیماری‌های صعب العلاج خود مجبور به خروج از کشور باشند.

خسرونیا ادامه داد: پزشکان از دیدگاه مردمی جز گروه‌های شغلی با درآمد خوب هستند ولی در واقع این‌طور نیست و فقط حدود ۱۰ درصد پزشکان درآمد خوبی دارند و از شغل خود راضی هستند؛ جالب اینکه تمامی مسئولین و سیاستگذاران کشور نیز برای درمان خود به همین ۱۰ درصد پزشک معروف و پردرآمد مراجعه می‌کنند و تصور می‌کنند همه مطب‌ها به همین اندازه شلوغ و پر مریض است.

رئیس سی و چهارمین کنگره علمی سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود: یکی از مشکلات عدیده جامعه پزشکی مربوط به تعرفه است، به همین خاطر نامه‌ای خطاب به رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی و وزیر بهداشت نوشتیم، مبنی بر اینکه متخصصین طب داخلی فقط نسخه نویس هستند و درآمد دیگری ندارند پس باید مورد حمایت تعرفه‌ای قرار بگیرند که در ابتدا موافقت‌هایی صورت گرفت ولی در عمل شاهد حمایت از همکاران متخصص داخلی در کشور نبودیم.

خسرونیا افزود: تعرفه اعلامی کنونی امکان پاسخگویی هزینه‌های اداره مطب و معیشت پزشکان را نخواهد داد به همین خاطر عده‌ای از همکاران ما به ناچار مجبور به خروج از گردونه درمان هستند، مهاجرت می‌کنند و یا به شغل‌های جانبی و خدمات زیبایی برای مراجعان می‌پردازند.

استاد پیشکسوت دانشگاه علوم پزشکی گفت: مالیات و درآمدهای دولت با میزان رشد تورم افزایش پیدا می‌کند، ولی متأسفانه تعرفه پزشکی از این روند تبعیت نمی‌کند و همیشه در محدوده ۲۰ یا ۳۰ درصد افزایش، ثابت و اصطلاحاً «فریز» شده است!

خسرونیا افزود: با تورم ۴۰ درصدی ولی سال گذشته تعرفه ۲۰ درصد افزایش یافت، امسال هم با وجود تورم و افزایش چند برابری هزینه‌های جاری زندگی و نگهداری مطب، مالیات، افزایش تعرفه ورود به محدوده طرح ترافیک و سایر مسائل، شاهد رشد چندانی در میزان تعرفه‌های پزشکی نیستیم؛ به خصوص پزشکان جوان که درآمد کمتری دارند مشکلات خیلی بیشتری خواهند داشت و موجب بی انگیزگی آنان خواهد شد.

وی با اشاره به مسائل فرهنگی جامعه گفت: از سوی دیگر برخی برنامه‌های نمایشی و سریال‌های تلویزیونی، جامعه پزشکی را به شیوه‌های مختلف مورد تمسخر قرار می‌دهد که این رفتار موجب توهین به این افراد خدوم و تحقیر جایگاه ارزشمند آنان در سلامت مردم خواهد شد.

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با اشاره به اینکه هزینه برگزاری کنگره‌ها در کشور به طور عجیب و فزاینده افزایش یافته به طوری که برگزاری یک همایش علمی در فضای دانشگاهی هزینه چندین میلیاردی به همراه دارد، افزود: برای چهار روز اجاره سالن همایش، حدود یک و نیم میلیارد تومان هزینه دریافت می‌شود که با احتساب هزینه‌های جانبی دیگر مبلغ کلانی خواهد بود؛ به اعتقاد من دولت باید حمایت لازم را جهت برگزاری همایش‌های علمی انجام دهد در غیر این صورت شاهد تعطیلی برخی از همایش‌های علمی خواهیم بود چون با این مبالغ دریافتی از پزشکان بابت ثبت نام، امکان گرداندن همایش‌ها و کنگره‌های دوره‌ای مقدور نخواهد شد.

سی و چهارمین کنگره علمی سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، ۲۵ تا ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مرکز همایش‌های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار خواهد شد.

کد خبر 6089691 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • راه حل مسائل فرهنگی بازگشت به سیاست و سیاستگذاری
  • دغدغه کارگران روی میز مسئولان
  • رئیس جامعه دندانپزشکی ایران : هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست ؛ درآمد مردم کم است
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • «هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است»
  • رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی: فقط ۱۰ درصد پزشکان از شغل خود راضی هستند
  • مسوولان برای درمان سراغ پزشکان معروف می روند
  • بازگشت ۳۰۰۰ واحد تعطیل به تولید/ ۱.۲ میلیون نفر بیمه شدند
  • احمد خاتمی: به زور کسی را به بهشت نمی‌بریم، اما جلوی ناهنجاری خواهیم ایستاد/ حجاب از ضروریات دین است، بی حجابی خلاف شرع و قانون است/ در مسئله عفاف و حجاب دو قطبی نکنید
  • پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!