Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@18:23:45 GMT

اجرای ۳۵ پروژه آبخیزداری البرز از محل صندوق توسعه ملی

تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۰۲۹۳۲

اجرای ۳۵ پروژه آبخیزداری البرز از محل صندوق توسعه ملی

به گزارش ایرنا،  سال گذشته سهم پروژه های آبخیزداری کشور از محل صندوق توسعه ملی که به دستور مقام معظم رهبری اختصاص یافت، ۲۰۰ میلیارد دلار بود.

سهم البرز از این اعتبار  ۲۰۰ میلیارد ریال  تعیین شد که از محل این اعتبار در استان، پروژه های مختلف آبخیزدای اعم از مکانیکی و بیومکانیکی در ۳۸ هزار هکتار از عرصه های منابع طبیعی انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته حامد فرضی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز، این پروژه های آبخیزداری در حوزه های بحرانی از لحاظ سیل خیزی به صورت ۱۰۰ درصد انجام شد که اجرای این به جز با مشارکت مردم و جوامع محلی میسر نمی شد به طوریکه ۳۰ درصد این پروژه ها با همراهی مردم بوده است.

اولویت اجرای پروژه های آبخیزداری در سال گذشته در بالادست ۲ سد کرج و طالقان بوده که در سنوات گذشته با یک بارندگی کوچک با ایجاد سیل روبرو بودیم که همراه با آن مخاطرات زیادی را برای مردم پایین دست به همراه داشت.

فرضی به دستاوردهای اجرای این پروژه ها در سال گذشته اشاره کرد و گفت: بارزترین نتیجه آن را در فروردین ماه سال جاری شاهد بودیم به طوریکه علیرغم بارندگی های شدیدی که در البرز داشتیم کوچکترین خطری برای مردم روستاها در دل حوضه های آبخیز به وجود نیامد.

اختصاص ۳۶۶ میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی برای البرز

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز به اختصاص ۱۵۰ میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی به کارهای آبخیزداری کشور اشاره کرد و افزود: از این میزان ۳۶۶ میلیارد ریال به البرز اختصاص یافته است.

بر اساس برنامه ریزی ها و پیش بینی های انجام شده اجرای ۳۵ پروژه آبخیزداری طرح ریزی شده که عملیات اجرایی تمام پروژه های مکانیک آغاز شده و پیشرفت خوبی داشته و پروژه های بیولوژیک، جنگل کاری و کاداستر هم عملیاتی می شود.

برگزاری جشن انفال البرز تا پایان سال آینده

فرضی به سند دار کردن اراضی ملی و تثبیت حاکمیت دولت بر این اراضی در استان اشاره کرد و اظهار داشت: تا کنون ۱۵۳ هزار هکتار از عرصه های فاقد سند در سامانه ثبت بارگذاری شده که تا پایان شهریور ماه امسال سند تک برگی این اراضی صادر می شود.

وی ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال ۹۹ بتوان تثبیت حاکمیت را بر اراضی ملی با صدور تمام اسناد داشت و جشن انفال را برگزار کرد.

 البرز یکی از استان هایی است که عرصه های بیابانی زیادی دارد که بخشی از آن به عنوان کانون های بحرانی ریزگرد نیز به شمار می روند که تبعات آن نه تنها استان البرز بلکه استان های همجوار را درگیر می کند.

در البرز ۵۴ هزار هکتار عرصه های بیابانی وجود دارد که ۲۴ هزار و ۵۰۰ هکتار آن عرصه کانون های ریزگرد هستند.

به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز در سال گذشته ۷۰ میلیارد ریال از محل منابع ملی برای اجرای طرح های بیابانزدایی استان اختصاص یافت که امسال هم با پیگیری های انجام شده ۱۰۰ میلیارد ریال نیز از اعتبارات ملی اختصاص یافته که امیدواریم بتوانیم آن را به صورت کامل جذب کنیم.

 از محل اعتبارات سال گذشته ۱۲ هزار هکتار طرح های بیابانزدایی با کاشت گونه های مناسب گیاهی اجرا شده است.

استان البرز به همراه استان های همجوار در کل ۱۵۰ هزار هکتار کانون های بیابانی دارد که اگرگسترش  این کانون های بیابانی مهار نشود، این بیابان ها به عنوان معضلی جدی در کشور خواهد بود.

 ۵۳ فقره آتش سوزی در مراتع البرز

یکی از آثار بارندگی های خوب سال  زراعی جاری پوشش غنی گیاهی در مراتع است  که متاسفانه سهل انگاری و گاه تعمد برخی از افراد باعث آتش سوزی ها در عرصه های مرتعی استان شده است.

بر اساس ارزیابی های انجام شده بیش از ۹۰ درصد از علل آتش سوزی ها را عوامل انسانی تشکیل می دهد.

به گفته فرضی از اردیبهشت ماه سال جاری تا کنون ۵۳ فقره حریق در مراتع استان اتفاق افتاده که بیشترین آن را علیرغم انتظاری که داشتیم در شهرستان اشتهارد شاهد بوده ایم.

۴۵۰ هکتار از مراتع اشتهارد در آتش سوزی های سالجاری در آتش سوخت.

یکی دیگر از برنامه های منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز اجرای طرح کنترل دام و چرا در مراتع می باشد.

از سال ۹۴ تاکنون البرز به عنوان پایلوت در میان استان های همجوار انتخاب شده تا کنترل دام را در مراتع اجرا کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت که متاسفانه ورود دام به مراتع تا قبل از سال ۹۴ بین ۲ تا ۲.۵  برابر ظرفیت مراتع بوده است که منجر به از دست رفتن پوشش گیاهی شده و شرایط را بروز سیل و فرسایش خاک هموار می کرد.

با اجرای طرح های کنترلی در چند سال اخیر همچون قرق مراتع اکنون ظرفیت مراتع با تعداد دام های ورودی برابر شده است.

 صدور ۱۵۶ مجوز ورود دام به تعداد ۸۵ هزار واحد دامی از دستاوردهای این طرح می باشد.

برای کنترل دام و جلوگیری از ورود دام به مراتع ۱۰ ایستگاه ثابت ایجاد شده است.

آش فروشی های کندوان جمع آوری می شوند                               

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز یکی از معضلات اراضی ملی در جاده کرج - چالوس را استقرار آش فروشی ها در محدوده تونل کندوان عنوان کرد و گفت: پرونده این آش فروشی ها از سال ۸۵ تاکنون باز است.

فرضی بیان داشت که به صورت همزمان ۱۱ جرم برای این آش فروشی ها احصاء شده که اجرای حکم جمع آوری  این واحدها ورود نیروی انتظامی و دستگاه قضا را می طلبد.

استان البرز ۴۵۰ هزار هکتار اراضی ملی و دولتی دارد که ۳۷۰ هزار هکتار آن را مراتع تشکیل می دهند.

۶۱۵۶/ ۶۱۵۵

منبع: ایرنا

کلیدواژه: صندوق توسعه ملی آتش سوزی منابع طبیعی و آبخیزداری اقتصاد آبخیزداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۰۲۹۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم ۲۴ درصدی آبخیزداری از کل حوزه‌های سیل خیز کشور/ اعتبار کافی نیست

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت:از ۱۲۵میلیون هکتار مناطقی که قابلیت اجرای عملیات آبخیزداری را دارند تاکنون حدود ۳۲ میلیون هکتار اجرا و ۹۰میلیون هکتار باقی مانده است. این یعنی حدود ۲۴درصد عملیات آبخیزداری در کشور انجام شده است.

محمد فرامرز در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه تاکنون در کشور حدود ۴۲ میلیون هکتار مطالعه آبخیزداری انجام شده و ۳۲ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در دست اجرا و اجرا شده است، گفت: همچنین ۲۰ میلیون هکتار مطالعات آبخیزداری داریم که اجرایی نشده است.

وی افزود: به طور کل در کشور از ۱۲۵میلیون هکتار مناطقی که قابلیت اجرای عملیات آبخیزداری را دارند تاکنون حدود ۳۲ میلیون هکتار اجرا و ۹۰ میلیون هکتار باقی مانده است. از این ۹۰ میلیون هکتار نیز ۲۰ میلیون هکتار دارای مطالعه آبخیزداری و ۷۰ میلیون هکتار نیز بدون مطالعه است.

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری تصریح کرد: این یعنی تمام این سالها تنها حدود ۲۴درصد عملیات آبخیزداری در کشور انجام شده که عدد بسیار کمی است.

بارش ها تا ۳۰۰میلی متر هم گزارش شد

وی در ادامه به بارش های اخیر نیز اشاره کرد و گفت:امسال و سال‌های قبل در مناطق جنوبی و مرکزی کشور بارش های شدیدی  گزارش شد. به طور مثال در سیستان و بلوچستان میانگین بارندگی ۱۱۰ میلی متر است ولی در نیمه اول فروردین سالجاری ۳۰۰میلی متر بارندگی در آن منطقه داشتیم.

فرامرز عنوان کرد: در نیمه اول فروردین استان‌های ایلام،  خوزستان، فارس، کرمانشاه،  لرستان، مرکزی و یزد درگیر بارندگی بودند و در نیمه دوم فروردین نیز  بوشهر،  جنوب کرمان، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان، یزد و خراسان جنوبی بارندگی های زیادی داشتند. در اوایل اردیبهشت نیز علاوه بر استان‌های ذکر شده اصفهان نیز اضافه شد.

باید روان آب‌ها را مدیریت کنیم

وی با بیان اینکه آبخیزداری به معنای کنترل سیل نیست بلکه مدیریت روان آب است، گفت: هر سال بخشی از روان آب‌های سیلابی وارد دریا، کویر یا از کشور خارج می‌شوند و باید با استفاده از آبخیزداری بتوانیم بخشی از روان آب‌ها را داخل حوضه نگه داریم و  آنها را وارد منابع آبی قابل دسترس کنیم تا امکان استفاده از آنها در بخش های مختلف فراهم شود.

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی اضافه کرد:کارکرد دیگر آبخیزداری حفاظت از پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش خاک است.

وی با اشاره به اینکه برای سال ۱۴۰۲ ،۱.۷ همت بودجه آبخیزداری در نظر گرفته شده بود، گفت: که از این میزان تنها ۶۰درصد اختصاص یافت.

 اعتبار آبخیزداری کافی نیست

فرامرز در پایان با بیان اینکه در لایحه برنامه هفتم توسعه باید ۲۰ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری مصوب و اجرایی شود، گفت:در حال حاضر تامین اعتبار  و منابع یکی از چالش های پیش و روی آبخیزداری است. ظرفیت اجرایی، متخصص، پژوهش وجود دارد ولی منابع کافی نیست.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۶ نقطه حادثه‌خیز در محورهای مواصلاتی البرز ایمن‌سازی شد
  • اجرای هفت پروژه باغات مدرن در آذربایجان شرقی
  • تأمین مالی  ۲ میلیارد دلاری  برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • تأمین مالی حدود ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • یک میلیون هکتار از مراتع آذربایجان‌غربی ییلاقی است
  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس
  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلج فارس
  • یک میلیون هکتار از مراتع آذربایجان غربی ییلاقی است
  • توسعه ۳۰۰ هزار هکتار اراضی؛ افزایش سه میلیون تنی محصولات کشاورزی
  • سهم ۲۴ درصدی آبخیزداری از کل حوزه‌های سیل خیز کشور/ اعتبار کافی نیست