Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی نصیریان با تأکید بر این که با برگزاری دو سال یک بار جشنواره تئاتر آیینی و سنتی، نمایش ایرانی راه به جایی نمی‌برد، از شهردار تهران تقاضا کرد تا محلی تابستانی و زمستانی را برای اجرای مستمر این نوع نمایش‌ها اختصاص دهد. شامگاه شنبه نوزدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی با برگزاری مراسمی مردمی در خیابان بهشت و در محله قدیمی سنگلج به کار خود پایان داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مراسم ابتدا در خیابان بهشت با اجرای یک‌سری آیین‌های نمایشی از شهرهای مختلف کشور، آیین های زورخانه‌ای و پذیرایی به سبک و سیاق قدیم در محله‌های تهران شروع شد و بعد، پس از اذانی که توسط‌ یکی از هنرمندان نمایش‌های آیینی در خیابان گفته شد، به صورت رسمی در تالار سنگلج با حضور تعدادی از هنرمندان و مدیران هنری و شهری و اجرای افشین هاشمی ادامه پیدا کرد.

در این بخش علاوه بر اجرای چند بخش نمایشی سنتی از جمله سیاه‌بازی، از نویسندگان و ناشران برتر تقدیر شد.

شهناز روستایی برای نگارش کتاب «مبانی اصول نمایشنامه‌نویسی»، مهدی دریایی برای کتاب «همای رحمت»، هوشنگ جاوید برای نگارش کتاب «سیری بر تاریخ داستان‌پردازی و موسیقایی در ایران»، محمدحسین ناصربخت برای نگارش «کنکاشی در احوال مجالس مضحکه»، بنگاه ترجمه و نشر چاپ پارسه و نیز سعید ابریشمی‌راد، شهردار کاشان که مراسم افتتاحیه با همراهی این مجموعه در شهر کاشان برگزار شده بود، افرادی بودند که مورد تقدیر قرار گرفتند.

همچنین در بخشی دیگر از این مراسم از غلامعلی ایوبی، محمدرضا (نادر) شهسواری‌فرد، ابوالفضل کبابیان و پرویز سنگ‌سهیل به عنوان چهار چهره قدیمی نمایش‌های آیینی و سنتی تجلیل شد.

در آیین اختتامیه جشنواره نمایش های آیینی و سنتی کلیپی از بخش قهوه‌خانه‌ای این رویداد با نشان دادن علاقه‌مندی چند کودک در محله امامزاده یحیی پخش شد که از اجرای این نمایش‌ها در محله‌شان خوشحال بودند و بعد داود داداشی، هنرمند سیاه‌باز از شهردار تهران درخواست کرد مکانی ثابت را برای اجرای نمایش‌های ایرانی و سیاه‌بازی در نظر بگیرند.‌

عکس‌ها: مهدی آشنا

سپس علی نصیریان با حضور روی سن بیان کرد: تالار سنگلج، نماد نمایش‌های ایرانی است و از اول تمام گروه‌های نمایشی در اداره تئاتر تصمیم گرفتند که در این سالن تنها نمایش ایرانی اجرا کنند چون تئاتر یک ملت، اجراهایش نیست بلکه ادبیات دراماتیکش است.

وی تأکید کرد: توجهی که در آن دوران جوانی به نمایش‌های ایرانی کردیم، از این جهت بود که این آثار با خلق و خوی ایرانی انس و الفت داشت؛ مثلا موسیقی و آواز خواندن در نمایش خیلی مطلوب تماشاگر ایرانی است و این موضوع بر خلاف تئاترهای غربی است.

البته این موضوع سوای اپرا و نمایش‌های موزیکال است. با این حال، عنایت و توجه به نمایش‌های ایرانی منجر به برگزاری جشنواره‌های گوناگون شد و این جشنواره‌ها خیلی به ما کمک می‌کنند و من الآن که به گذشته این نمایش‌ها فکر می‌کنم، می‌بینم که خیلی پیشرفت کرده‌اند.

نصیریان به شعار جشنواره اشاره کرد و گفت: نمایش ایرانی فرصتی برای تئاتر معاصر ایران است و باید فکر کنیم که چطور می‌شود شکل‌ها و ساختارها و صورت ظاهری آثار هنری را در حرف و صحبت و نمایش امروز استفاده کنیم. این اتفاق باید با خلاقیت و جوشش‌های فردی آمیخته شود و نمایش‌های سنتی را به روز کرد. شعار جشنواره نیز خیلی هوشمندانه انتخاب شده است.

این بازیگر ادامه داد: منتها درخواستی دارم زیرا بسیاری از اساتید نمایش‌های ایرانی به علت بیماری از بین رفته‌اند و آقای فتحعلی‌بیگی بود که نمایش ایرانی را پس از انقلاب حفظ کرد.

درخواست من این است که شهردار تهران حالا که به فضای سبز خیلی توجه کرده و ساختارهای فرهنگی مانند فرهنگسراها را هم ایجاد شده و نشان می‌دهند که تنها به فیزیک شهر اهمیت نمی‌دهند و به زندگی انسانی‌تر هم توجه دارند، مکان هایی را در تابستان‌ و زمستان ایجاد کنند تا نمایش‌های ایرانی به صورت مستمر در آنجا اجرا شوند.

نصیریان با اشاره به کافه شهرداری که پیشتر در محل تئاتر شهر بود و نمایش‌های مختلف ایرانی مانند خیمه‌شب‌بازی در آن اجرا می‌شد، افزود: ما الآن هم می‌توانیم جایی را درست کنیم که مردم در آنجا غذا بخورند و نمایش‌های ایرانی را هم به صورت مستر تماشا کنند.

در گذشته چنین مکان‌هایی داشتیم و فکر می‌کنم نمایش‌های ایرانی با برگزاری دو سال یک‌بار جشنواره راه به جایی نخواهند برد؛ مخصوصاً این که این روزها نمایش‌هایی داریم که فقط مخصوص خنده‌های بی‌مورد هستند و لازم است در زمینه نمایش‌های کمدی کار فرهنگی کنیم.

همچنین سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در سخنانی عنوان کرد: تئاتر، هنر گفت‌وگو است و تئاترهای آیینی هم هنر گفت‌وگو با مردم هستند. ایران تمدن دیرینی دارد و فرصت خوبی را به واسطه نمایش‌های مختلف برای پیشرفت ایجاد کرده است. نمایش‌های آیینی از لحاظ غنا، سبک و شیوه، بسیار پربار هستند.

وی گفت: از تمام بزرگان هنرهای نمایشی در طول تاریخ تشکر می‌کنم که بار نمایش‌های ایرانی را بر دوش کشیدند. ما فرصت‌های خوبی داریم که می‌توانیم به واسطه آن به آینده ایران امیدوار باشیم. نمایش‌های آیینی ریشه در سنت این کهن‌بوم دارند و می‌توانند مردم ایران را با سنت های گذشته آشنا سازند./ ایسنا

 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۰۹۷۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا دختران و پسران با مسجد قهر کردند؟/ تاثیر اجرای تئاتر در مساجد

به گزارش خبرنگار مهر، حوزه هنری انقلاب اسلامی صبح روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت میزبان برگزاری نشست رسانه‌ای پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه‌های مسجد با حضور مصطفی موتورچی دبیر جشنواره و کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری شد.

زارعی در ابتدای این نشست گفت: بعد از چهاردهمین دوره به این فکر افتادیم که جشنواره نیاز به تغییراتی اساسی دارد و به همین دلیل ۳ سال جشنواره تعطیل شد. کارهای بنیانی و اساسی انجام دادیم و چشم‌انداز ۹ ساله تئاتر مردمی بچه‌های مسجد را ترسیم کردیم.

وی ادامه داد: ۴ دوره کارگاه کارگردانی را در مشهد برگزار کردیم و برنامه این است که خروجی این کارگاه‌ها با حمایت از سوی حوزه هنری در جریان حرفه‌ای تئاتر کشور حضور پیدا کنند.

زارعی اظهار کرد: باید تئاتر بچه‌های مسجد در مرزها، روستاها و چهارگوشه ایران شکل بگیرد.

سپس موتورچی نیز به ارایه توضیحاتی درباره این دوره از جشنواره پرداخت و گفت: این دوره در حالی برگزار شد که فراخوانی منحصرا برای این جشنواره منتشر نشد. رویداد «محرابیان» را طی ۲ سال گذشته برگزار کردیم که ۱۴ اثر برگزیده این رویداد وارد جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد شدند.

وی یادآور شد: در استان‌های مختلف به آموزش مربی برای تئاتر بچه‌های مسجد پرداختیم. همچنین در کنار این آموزش، در زمینه نمایشنامه‌نویسی نیز ۳ دوره جشنواره نمایشنامه‌نویسی «گلدسته‌ها» را برگزار کردیم که آثار برگزیده این ۲ دوره در جشنواره پانزدهم تئاتر بچه‌های مسجد حضور دارند.

در ادامه این نشست، زارعی تاکید کرد: در این جشنواره نگاه‌مان گروه‌محوری است و تمام جوایز ما گروهی خواهند بود. هدف‌مان این است که به بچه‌ها آموزش دهیم برای موفقیت در تئاتر باید گروه داشته باشند.

وی ادامه داد: در این دوره جایزه «فرج‌الله سلحشور» را داریم که خود از بچه‌های مسجد بود و با این جایزه ویژه قصد داریم، نشان دهیم که از مسجد هم می‌توان رشد کرد و در سطح بین‌المللی مطرح شد. این جایزه به یک گروه تعلق می‌گیرد.

مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری یادآور شد: چون هنوز فضای حضور مشترک خانم‌ها و آقایان بازیگر به صورت همزمان در مسجد شکل نگرفته، نمایشنامه‌های تک جنسیتی تولید کردیم تا در جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد اجرا شوند.

زارعی افزود: هر اثر علاوه بر یک اجرا در جشنواره، ۳ اجرا نیز در مسجدهای شهر یزد و بافق خواهد داشت.

موتورچی نیز در ادامه گفت: علاوه بر برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای کارگردان‌های حاضر در جشنواره، ۲ کارگاه نمایشنامه‌نویسی و کارگردانی با حضور حسین فدایی‌حسین و نصراله قادری برای بچه‌های بافق برگزار می‌کنیم.

زارعی درباره میزان جوایز مدنظر برای اهدا به برگزیدگان این جشنواره، اظهار کرد: حدود ۳۰۰ میلیون تومان برای جوایز در نظر گرفته‌ایم. ۵ گروه برگزیده هر کدام ۱۰ میلیون تومان دریافت می‌کنند و همچنین مبلغ جایزه ویژه «فرج‌الله سلحشور» نیز ۲۰ میلیون تومان است.

وی تاکید کرد: تئاتر بچه‌های مسجد همانند کارهایی که در سالن‌های تئاتر اجرا می‌شوند، حرفه‌ای است. این جشنواره‌ای محیطی است و سال‌ها چنین جشنواره‌های محیطی در دنیا برگزار می‌شوند. جشنواره تئاتر مسجد به بچه‌ها کار خلاقانه را آموزش می‌دهد. ما بچه‌ها را جسور و خلاق بار می‌آوریم.

مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری درباره اینکه هنوز مساجد رغبتی به میزبانی از فعالیت‌های هنری ندارند، تصریح کرد: کج‌سلیقه‌گی در مسؤولان فرهنگی و همچنین در هیات امناهای مساجد نسبت به فعالیت‌های هنری در مساجد وجود دارد. کج‌سلیقه‌گی مدیران فرهنگی باعث شد جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد ۲ دهه تعطیل شود. یکی از دلایل فراری‌شدن بچه‌ها از مساجد نیز کج‌سلیقه‌گی مدیران مساجد است. بچه‌ها را از مسجد گریزان کرده‌اند. شاید یکی از دلایلی این‌که دچار تخریب فرهنگی شده‌ایم این است که کاری کردیم دختران و پسران ما با مسجد قهر کنند و از مسجد گریزان شوند.

زارعی اظهار کرد: امیدوارم‌ متولیان مسجد و روحانیون به میدان بیایند و از فعالیت و حضور فرهنگی و هنری جوانان در مساجد حمایت کنند. اگر جریان تئاتر مساجد از دهه ۷۰ به بعد متوقف نمی‌شد الان شاهد اجراهای تک‌جنسیتی در مساجد نبودیم.

در انتهای این نشست، پوستر پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه‌های مسجد رونمایی شد.

کد خبر 6097031 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • نوزدهمین جشنواره ملی هنرهای نمایشی کانون پرورش فکری در رشت آغازشد
  • استقبال از «آن برد» غافلگیر کننده بود/ دغدغه همیشگی «مهاجرت»
  • تماشا خانه سیار کانون به استان فارس رسید
  • اجرای تئاتر عروسکی در مناطق کم برخوردار فارس
  • راهیابی ۴ فیلم ایرانی به جشنواره مستقل کالیفرنیا
  • اعلام آمار فروش سالن‌های دولتی تئاتر
  • چرا دختران و پسران با مسجد قهر کردند؟/ تاثیر اجرای تئاتر در مساجد
  • راهیابی نمایش خسوف از کاشان به جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • قطار جشنواره هنر‌های نمایش کانون همدان در ایستگاه پایانی
  • قطار جشنواره هنرهای نمایش کانون همدان در ایستگاه آخر