Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

دولت‌ها باید بتوانند هم مشروعیت خود را حفظ کنند و هم مشروعیت‌یابی کنند؛ یعنی بر دو بحران مشروعیت (Legitimacy Crisis) و بحران مشروعیت‌یابی (Legitimation Crisis) فائق آیند.

به گزارش تین نیوز به نقل از اعتماد، به همین منظور عربستان، هدف توسعه‌ای (2 - 4 - 6) را تا سال 2030 میلادی و ایران، هدف توسعه‌ای (8 - 8 - 8) را تا 1400 هجری شمسی برای خود مشخص کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه خیلی کوتاه این اهداف و امکان تحقق آنها تبیین شده است.

هدف توسعه‌ای (2 - 4 - 6) عربستان

اندازه اقتصاد عربستان سعودی، طی دهه 2003 الی 2013 به‌واسطه طولانی‌مدت بودن دوره وفور درآمدهای نفتی، دو برابر شد. بر اساس آمارهای بانک جهانی تولید ناخالص این کشور در سال 2014 به 8. 753 میلیارد دلار رسید. درآمد خانوار 75 درصد رشد کرد و 7. 1 میلیون شغل برای سعودی‌ها فراهم شد. همین امر سبب شده این کشور رسیدن به سه عدد (2- 4 - 6) در قابلیت‌های خود را تا سال 2030 هدف‌گذاری کند: (1) تولید ناخالص داخلی 2 برابر شود و 811 میلیارد دلار دیگر به رقم فعلی تولید ناخالص این کشور اضافه شود؛ (2) سرمایه‌گذاری 4 تریلیون دلاری که عمدتا توسط بخش خصوصی مستقر در عربستان سعودی یا شرکت‌های بین‌المللی تامین ‌شود؛ (3) ایجاد 6 میلیون شغل تا هجوم افراد در سن کار به سمت بازار نیروی کار به طور کامل جذب شود.

تبیین تحقق هدف: ازنظر نشریه اکونومیست (شماره 22 دسامبر 2018) با وجود اینکه خیلی چیزها در ظاهر خوب به نظر می‌رسند اما در باطن قضیه، سعودی‌ها درزمینه اصلاحات موفق نبوده‌اند و درنتیجه نتوانسته‌اند موافقت سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کنند. گام‌های زیادی برداشته ‌شده تا فضای سرمایه‌گذاری بهبود پیدا کند.

قوانین جدید در رابطه با ورشکستگی یکی از گام‌های بلندی بود که سعودی‌ها برداشتند و انتظار داشتند با اصلاح این قوانین، پروژه‌های زیادی را راه‌اندازی کنند. آنها پروژه‌هایی را برای خارجی‌ها برنامه‌ریزی کردند اما تعداد کمی از این پروژه‌ها مورد اقبال عمومی واقع‌شده است. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی نیز به یک میلیارد و 400 میلیون دلار در سال 2017 سقوط کرده است. درصد نرخ بیکاری نیز روند صعودی نشان می‌دهد. بدیهی است با این ارقام تولید ناخالص ملی این کشور نیز نمی‌تواند رشد محسوسی نشان بدهد.

هدف توسعه‌ای (8 - 8 - 8) ایران

تبیین هدف: در ماده 3 قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه (۱۴۰۰ ـ ۱۳۹۶) مصوب 14. 12. 1395 برای سال پایانی برنامه (به‌موجب ماده 124 این قانون پنج سال پس از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون)، رسیدن به هدف توسعه‌ای (8 - 8 - 8)؛ یعنی 8 درصد رشد اقتصادی، 8 درصد نرخ تورم و 8 درصد نرخ بیکاری اشاره ‌شده است.

تبیین تحقق هدف: بروندادهای کلان اقتصاد ایران در 4 دهه گذشته راجع به سابقه شاخص‌های این هدف توسعه‌ای کارنامه غیرقابل قبول متوسط رشد سالانه 2 تا 5 /2 درصدی اقتصاد، میانگین تورم وقوع یافته 18 تا 20 درصد و میانگین نرخ بیکاری 12 تا 15 درصد را نشان می‌دهد. برای رسیدن به هدف توسعه‌ای (8 - 8 - 8)، به طور میانگین جذب سالانه ۱۸5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در کشور پیش‌بینی ‌شده است.

از مجموع این سرمایه موردنیاز حداکثر ۱2۰ میلیارد دلار آن می‌باید از منابع داخلی و به ‌موجب بند (الف) ماده 4 این قانون 65 میلیارد دلار آن از محل منابع خارجی اعم از تامین مالی خارجی (فاینانس)، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و قراردادهای مشارکتی خارجی تامین شود. مقایسه این اعداد با ارقام 10 کشوری که میزبان بیشترین ورود سرمایه خارجی بوده‌اند و سابقه قبلی ایران در جذب سرمایه‌گذاری خارجی، خیالی بودن آنها را بیشتر نشان می‌دهد.

گزارش آنکتاد (UNCTAD) در سال 2018 نشان می‌دهد 10 کشوری که میزبان بیشترین ورود سرمایه خارجی بوده‌اند عبارتند از امریکا، چین، هنگ‌کنگ، هلند، ایرلند، استرالیا، برزیل، سنگاپور، فرانسه و هند که به ترتیب 311، 144، 85، 68، 66، 60، 60، 58، 50 و 45 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرده‌اند. این در حالی است که ایران در طول 12 سال (از سال 2003 تا سال 2015) تنها موفق به جذب حدودا 28 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی شده است. در سه سال پایانی دولت دهم مجموعا 6. 12 میلیارد دلار و در سه سال ابتدایی دولت یازدهم روحانی مجموعا 2. 7 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب شده است.

نتیجه

هر دو هدف توسعه‌ای (2 - 4 - 6) عربستان و هدف توسعه‌ای (8 - 8 - 8) ایران از مرز آرمان‌گرایی فراتر رفته‌اند. آرزوهایی هستند که سیاستگذار آنها حاضر نشده الزامات آنها را پذیرا شود. تمام الزامات هدف‌گذاری‌های یک سند توسعه‌ای باید در مطالعات پشتیبان به طور دقیق عنوان شود ولی این اسناد فاقد چنین مطالعات پشتیبانی هستند.
اسناد این اهداف تعمدا ملزومات را بیان نمی‌کنند؛ زیرا به‌ محض گفتن ملزومات، تعارض‌ها آشکار می‌شود. در این اسناد صرفا اهداف دوست‌داشتنی خوب بدون برشمردن الزامات بیان شده است. در هر دو کشور شیوه تولید صنعتی ابتر مانده است و عمدتا نوعی حالت ابتدایی و حاشیه‌ای بر آن حکم‌فرماست و به عنوان زاییده‌ای از سرمایه‌داری جهانی عمل کرده و با تولید ماده خامی به نام «نفت» در تقسیم ‌کار جهانی نقش‌آفرینی می‌کنند.

برای نمونه طبق قوانین عربستان، 9 درصد از سود سالانه شرکت ملی نفت این کشور (آرامکو) به این شرکت تعلق می‌گیرد و 91 درصد الباقی عواید حاصل ‌شده، 50 درصد آن سهم دولت، 25 درصد سهم پادشاه و 25 درصد سهم شاهزادگان است. قبل از تغییر این شیوه عشیره‌ای حاکم بر آرامکو امکان جذب سرمایه خارجی برای عربستان با عرضه 5 درصد آرامکو در بورس‌های بین‌المللی سهام بسیار دشوار می‌نماید و از همین روی در آخرین بار این موضوع فعلا تا سال 2021 به تعویق افتاده است. هر دو کشور برای تحقق این اهداف توسعه‌ای خود ‌باید بپذیرند که شرایط و نیروهای تولید را از یک‌سو و مناسبات تولید را از سوی دیگر بازتعریف کنند.

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: توسعه ایران ایران عربستان توسعه عربستان چشم انداز 20 ساله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۱۵۰۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷۰۰ غول دانش بنیان در قلب ایران اکسپو ۲۰۲۴

معاونت علمی قصد دارد همزمان با برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ با در اختیار گرفتن فضایی مناسب، توانمندی‌های صادراتی فناوران نخبه کشورمان در عرصه‌های مختلف را در قالب ۷۰۰ شرکت دانش‌ بنیان به رخ بازدیدکنندگان خارجی بکشاند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در دولت سیزدهم، قصد دارد همزمان با برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو 2024 با در اختیار گرفتن فضایی مناسب، توانمندی‌های صادراتی فناوران نخبه کشورمان در عرصه‌های مختلف را به رخ بازدیدکنندگان خارجی بکشاند؛ رویدادی که به طور حتم گشودن دریچه بزرگ صادراتی به روی دانش بنیان‌ها خواهد بود.

ششمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو 2024) با پیش‌بینی بازدید بیش از 2500 تا 3000 تاجر و بازرگان خارجی از بیش از 90 کشور دنیا قرار است از هشتم تا دوازدهم اردیبهشت ماه جاری در محل دائمی نمایشگاه‌‌های بین المللی تهران برگزار شود.

یکی از رویکردهای مهم دولت سیزدهم، ارتباط نزدیک و قدرتمند با بخش خصوصی به منظور صادرات محصولات ایرانی به سایر کشورهای دنیا است و به طورحتم نخستین گام در تحقق هرچه بهتر این هدف، توسعه روابط اقتصادی و تجاری، معرفی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی به فعالان اقتصادی خارجی و البته شناخت متقابل از ظرفیت‌های کشورهای دیگر است.

حضور تولیدکنندگان زنجانی در نمایشگاه ایران اکسپو 2024

عرضه 1500 محصول دانش بنیان در اکسپو 2024

معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری نیز عزم خود را جزم کرده است که همچون گذشته همزمان با برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو 2024) به عنوان بزرگترین نمایشگاه معرفی دستاوردها و محصولات ایرانی، همچون سال‌های گذشته با در اختیار گرفتن فضایی مناسب، توانمندی‌های صادراتی فناوران فعال در شرکت‌های دانش بنیان کشورمان اعم از محصولات نوآورانه ایرانی قابل رقابت با محصولات مشابه سایر کشورها در بخش‌های مختلف را به رخ بازدیدکنندگان خارجی کشیده و برای آشنایی بیشتر آنها به نمایش بگذارد.

محفلی که به گفته معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در آن بسیاری از شرکت ها و بازرگانان و تجار خارجی با توانمندی‌ها و قابلیت‌های حداقل 700 شرکت دانش بنیان کشورمان از نزدیک آشنا خواهد شد و این رویداد به طورحتم فرصتی برای صادرات محصولات نوآورانه ایران به روی دانش بنیان‌ها خواهد بود.

سید مجتبی قدمگاهی؛ معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی با بیان اینکه، نمایشگاه اکسپو ایران را سازمان توسعه تجارت ذیل وزارت صمت هر سال برگزار می‌کند، افزود: این نمایشگاه در واقع ارائه دستاوردها و محصولات ایران برای مجموعه‌های خارجی است و هدف آن بیشتر معرفی و نمایش آخرین دستاوردهای شرکت های ایرانی در این گردهمایی بزرگ است.

معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی با بیان اینکه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری سالن A37 در سه طبقه را به صورت سالن دائمی و اختصاصی به نمایش محصولات دانش بنیان اختصاص داده است، اظهار کرد: قصد داریم محصولات دانش بنیان کشورمان را در این نمایشگاه با هدف آشنایی و بازدید مهمانان و شرکت‌های خارجی با آخرین دستاوردهای ایران در حوزه‌های مختلف فناوری به نمایش بگذاریم.

قدمگاهی با بیان اینکه، در این نمایشگاه حدود 1500 محصول نوآورانه به نمایش گذاشته خواهد شد، افزود: اگرچه ظرفیت ایران بیش از این تعداد است اما درصدی از شرکت‌های تراز اول و مناسب را توانسته‌ایم برای حضور در این رویداد دورهم جمع کنیم.

700 شرکت دانش بنیان در اکسپو ایران حضور خواهند داشت

معاون توسعه کسب و کار بین المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در ادامه تصریح کرد: حدود 700 شرکت دانش بنیان و فناور ایرانی در نمایشگاه اکسپو ایران 2024 حاضر خواهند بود و آنها می توانند دستاوردهای خود را به بازدیدکنندگان خارجی ارائه کنند.

قدمگاهی یکی از اهداف دعوت از دانش بنیان‌ها برای حضور در این نمایشگاه را ایجاد تسهیلات ارتباطی برای دانش بنیان‌ها در ارتباط با شرکت‌های خارجی برای معرفی محصول خود و همچنین مذاکره و انعقاد قرارداد فروش و همچنین انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با شرکت‌های خارجی عنوان کرد.

وی با بیان اینکه، معاونت علمی درباره این نمایشگاه از تجربیات ارزنده‌ای برخوردار است، خاطرنشان کرد: سال گذشته قریب به 500 میهمان و شرکت خارجی در اکسپو 2023 حضور داشتند و برآوردمان این است که امسال نیز همین تعداد مهمان از حوزه‌های مختلف تجاری و تولیدی خارجی در این نمایشگاه حضور یابند.

معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در ادامه اظهار امیدواری کرد که با برگزاری اکسپو ایران 2024 بتوانیم به صورت هدفمند شرکت ها و بازدیدکنندگان خارجی را برای صادرات محصولات ایرانی ترغیب کنیم.

برگزاری جلسات تجاری بین دانش بنیان‌های ایرانی و طرف‌های خارجی

معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین در ادامه از برگزاری جلسات B2B و تجاری بین دانش بنیان‌های ایرانی و طرف‌های خارجی همزمان با برگزاری ششمین نمایشگاه اکسپو ایرانی خبر داد.

قدمگانی افزود: این نشست‌های تجاری به موازات بازدیدهای هیئت‌های خارجی در هر کدام از غرفه‌ها در محلی که برای این هدف طراحی شده است در سالن آی هیت برگزار می‌شود و با طراحی انجام شده شرکت‌های فناور هر کدام غرفه خود را به صورت موضوعی در این سالن برپا خواهند کرد.

شناخت خارجی‌ها از توانمندی دانش بنیان‌های ایرانی مطلوب نیست

معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین تصریح کرد: امسال مهمانان خارجی می‌توانند در حاشیه برگزاری نمایشگاه اکسپو ایران 2024 از پارک‌های علم و فناوری و همچنین شرکت‌های دانش بنیان بزرگ کشور و خطوط تولید و ظرفیت‌های نوآورانه و فناورانه آن‌ها بازدید کنند.

قدمگاهی درباره دلایل دعوت خارجی‌ها به بازدید از مجموعه‌های دانش بنیان کشور توضیح داد: با توجه به تجربیات موجود خارجی‌ها شناخت کافی نسبت به دانش بنیان‌های ایران ندارند و حتی شاید باور اینکه فناوران ایران در این لایه و سطوح بالا به فناوری‌های گوناگون قابل رقابت با شرکت‌های اروپایی دست پیدا کرده‌اند، سخت باشد.

وی افزود: حتی گاهی مشاهده شده که بازدیدکنندگان خارجی با رؤیت محصول فناورانه ایرانی به یقین نرسیده‌اند که محصول مورد نظر در ایران تولید می‌شود اما هنگام بازدید از خطوط تولید متوجه می‌شوند که از کوچکترین قطعه همچون پیچ تا قطعات فناورانه در بدنه شرکت‌های فناور ایرانی تولید می‌شود.

معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ادامه داد: آن‌ها به هنگام بازگشت به کشورشان می‌توانند هر کدام سفیرانی برای معرفی وضعیت واقعی حوزه فناوری ایران باشند.

قدمگاهی همچنین گفت: همچنین در سالن دیگری نیز در نمایشگاه اکسپو ایران 2024 غرفه‌ای مربوط به معاونت توسعه کسب و کار بین‌المللی و معرفی اقدامات معاونت علمی در کریدور صادرات، باشگاه سرآمدان صادراتی و صندوق توسعه صادرات برپا خواهد شد.

وی افزود: این غرفه در سالنی است که زنجیره‌های ارزش استانی هم توسط وزارت کشور قرار است معرفی شود و ما از این فرصت استفاده خواهیم کرد برای اینکه زنجیره ارزش صادراتی استانی را از درگاه‌ها و پایگاه‌های صادراتی خودمان در سراسر دنیا به یک شبکه تبدیل و آن‌ها را به دنیا معرفی کنیم.

معاون توسعه کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که برای چند کشور خارجی جهت حضور در اکسپو ایران 2024 دعوت نامه ارسال شده است، گفت: سازمان توسعه تجارت به صورت ویژه‌تر پای کار است و از کشور‌های مختلف دعوت به عمل آورده است. ما هم به نوبه خود در معاونت علمی دعوت نامه برای چندین کشور ارسال کرده‌ایم.

وی افزود: براساس هماهنگی به عمل آمده و فعال کردن نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در کشور‌ها مختلف، آنها متناسب با حوزه کاری معاونت علمی و دانش بنیان‌ها که علم و فناوری است، مهمان دعوت کرده‌اند ضمن اینکه پایگاه‌های صادراتی را هم به صورت هدفمند درگیر کردیم تا بتوانیم شاهد حضور مهمانان مناسب این رویداد باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رایزنی برای تبادلات مالی و بانکی میان ایران و آفریقا
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان
  • بانکداران خارجی در راه عربستان | کاکائو چه چالشی برای دنیا ایجاد کرد؟
  • مسابقه طراحی قطار در ازبکستان
  • توسعه میادین نفت و گاز به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارد
  • ۷۰۰ غول دانش بنیان در قلب ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • دیپلماسی اقتصادی، برگ برنده همسایگی
  • رسیدگی به امور سرمایه‌گذاران از اولویت‌های کاری منطقه آزاد چابهار
  • داوران معروف UWW محروم شدند، برنده کشتی جنجالی عوض نشد