Web Analytics Made Easy - Statcounter

مالک‌شدن انبوه‌سازان در پروژه‌های مشارکتی ساخت مسکن در زمین‌های دولتی، باعث می‌شود عمده واحد‌های تولید شده به دست گروه‌های هدف نرسد، لذا بهتر است وزارت راه و شهرسازی در این شیوه بازنگری کند.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یکی از روش‌هایی که وزارت راه و شهرسازی در پروژه‌های تولید مسکن خود در پیش گرفته، شیوه مشارکتی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قرار است تولید200 هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید و ۱۴۶ پروژه توسط سازمان ملی زمین و مسکن با مشارکت انبوه سازان اجرا شود. شیوه‌ای که در آن وزارت راه و شهرسازی زمین و پروانه ساخت را تامین کرده و انبوه سازان به عنوان شریک، عملیات ساخت را انجام خواهند داد. در نهایت هر یک، مالک سهم خود از واحدهای تولید شده خواهند شد که می توانند آن را در بازار مسکن عرضه نمایند و به قیمت روز به فروش برسانند. در این پروژه ها با توجه به قیمت زمین محل پروژه سهم انبوه ساز از 75 درصد در شهرهای جدید و تا 40 درصد در پروژه های مربوط به سازمان زمین و مسکن در شهر تهران می تواند متغیر باشد.

اجرای این مدل انبوه سازی در گذشته با تجربه های ناموفقی همراه بوده است. توقف 12 ساله این مدل از سال 86 تاکنون، در پروژه های تولید مسکن وزارت راه و شهرسازی هم گواه این ماجراست. در روزهای اخیر نیز کارشناسان و نمایندگان مجلس انتقادات خود را در مورد این مدل تولید مسکن بیان کرده اند. هر چند وزارت راه و شهرسازی تلاش بسیاری را برای رفع نواقص مدل های قراردادی انجام داده است، ولی دو نکته بسیار مهم هنوز پابرجاست و قابل رفع نیست:

امکان مالک شدن انبوه سازان در پروژه ها، بسیاری از اهداف وزارت راه و شهرسازی از ورود و برنامه ریزی را دور می‌کند. باید در نظر داشت اگر تمام ملاحظات لازم در قراردادها برای اجرای پروژه های مشارکتی در نظر گرفته شود تا مواردی چون تاخیر در اجرای پروژه که از اشکلات معمول پروژه های مشارکتی در گذشته بود هم برطرف شود، باز مالک شدن انبوه سازان مسئله جدی است. این ماجرا در شهرهای جدید که تا 75 درصد واحدها در اختیار انبوه سازان قرار می گیرد، جدی تر است. در این صورت نحوه قیمت گذاری و زمان عرضه واحدها و همچنین عرضه واحدهای ساخته شده به گروه های هدف محل مناقشه خواهد بود. وزارت راه و شهرسازی به جای مدل مشارکتی و مالک شدن انبوه سازان در پروژه ها، می تواند از تبدیل واسطه مالکیتی به مدیریتی استفاده کند، یعنی انبوه سازان نقش سازندگیداشته باشند نه مالکیت، در این صورت با یک برنامه ریزی صحیح تمام واحدها بدون واسطه به دست مصرف کننده نهایی خواهد رسید. وزارت راه و شهرسازی اگر خانه دار شدن اقشار متوسط را در اهداف برنامه های خود دارد، باید از ابزارهایی استفاده کند تا امکان خانه دار شدن این خانواده ها را تسهیل نماید. در شرایط فعلی بازار مسکن، امکان خرید واحدهای مسکونی به قیمت بازار برای مردم امکان پذیر نیست. وام خرید مسکن نیز سهم قابل توجهی از قیمت یک واحد مسکونی را پوشش نمی دهد. از طرفی در شرایطی که تولید و عرضه کمتر از تقاضاست، افزایش وام خرید به صلاح نیست. بنابراین لازم است دولت از ابزارهایی که در اختیار دارد استفاده کافی را ببرد. یکی از این ابزارها استفاده از زمین های دولتی است. زمین هایی که در پروژه های اخیر وزارت راه و شهرسازی مورد استفاده قرار گرفته است. دولت می تواند با استفاده از سیاست تاخیر در هزینه زمین، خانواده ها را توانمند سازد. یعنی خانواده ها هزینه ساخت مسکن را با پیشرفت پروژه پرداخت کنند و هزینه زمین را بعد از تحویل گرفتن واحد مسکونی خود به صورت اقساط به دولت پرداخت نمایند.

 

لازم به ذکر است دو سیاست تبدیل واسطه مالکیتی به مدیریتی و همچنین تاخیر در پرداخت هزینه زمین، در مدل فروش اقساط زمین (تام فاز) که از مدل های وزارت راه و شهرسازی است، مورد توجه قرار گرفته و در گذشته هم در مسکن ویژه تهرانسر استفاده شده بود و این وزارتخانه به آسانی می تواند بجای مدل مشارکتی از این الگو استفاده نماید.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: مسکن مهر مسکن مشارکتی وزارت راه و شهرسازی بازار مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۱۷۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سبد متنوع پروژه های مشارکتی در شورای عالی سرمایه‌گذاری و مشارکت‌ها

مدیرعامل سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان از جمع‌بندی اولیه به‌منظور احداث ژوراسیک پارک ناژوان خبر داد.

مسعود حیدری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به برگزاری جلسه این هفته شورای عالی سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان اظهار کرد: در این جلسه، پروژه ژوراسیک پارک ناژوان مطرح و مقرر شد مذاکرات با سرمایه گذار آن انجام و جمع بندی موارد در جلسه آتی مطرح و تصمیم لازم اتخاذ شود.

وی افزود: همچنین در این جلسه پروژه اداری تجاری و پارکینگ مکانیزه شهدا مورد تاکید مجدد قرار گرفت و اجرای آن به تصویب اعضا رسید.

مدیرعامل سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان با اشاره اتفاق نظر اعضای شورای عالی سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان مبنی بر ضرورت توسعه اماکن تفریحی و فرهنگی در سطح شهر تصریح کرد: در این نشست، بحث واگذاری باغ جوان مطرح و مقرر شد این مجموعه به منظور بهره‌برداری جامع به شرکت توسعه سیاحتی سپاهان واگذار شود.

حیدری گفت: مدیرعامل سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان، نظارت مستمر بر پروژه هتل جهان نما و سایر پروژه های مشارکتی دیگر موضوع مورد بحث این جلسه بود و مقرر شد از طریق برون‌سپاری، کیفیت و کمیت نظارت‌ها افزایش پیدا کند.

کد خبر 749588

دیگر خبرها

  • واحدهای خودساز و انبوه‌ساز نهضت ملی مسکن در سمنان ۶۵ درصد پیشرفت دارد
  • کابوس تورم در تعقیب متقاضیان طرح نهضت ملی
  • شرط تأمین زمین ۹۲ هزار متقاضی مسکن ملی در کردستان+فیلم
  • پیشرفت انبوه سازی طرح نهضت ملی مسکن سمنان ۶۵ درصد است
  • آماده سازی ۵۵ هکتار زمین ملی مسکن در رودبارجنوب
  • ساخت مسکن کارگری در یزد/ خانه دار شدن همه کارگران
  • آغاز به‌کار پروژه‌های نهضت ملی مسکن در جنوب شرق تهران
  • تأمین زمین ۲۶هزارواحدی مسکن ملی در کردستان
  • سبد متنوع پروژه های مشارکتی در شورای عالی سرمایه‌گذاری و مشارکت‌ها
  • طرح نهضت ملی مسکن جنوب شرق استان تهران آغاز شد