Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-07@02:24:40 GMT

تاکید امام رضا (ع) بر اهمیت عید غدیر خم

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۲۰۶۰۷

سید ابراهیم قائمی کارشناس علوم قرآنی با اشاره به معنی لغوی «عید غدیر» گفت: «غدیر» به معنای جایی در بیابان که در آن آب باران جمع می‌شود و «خم» نیز به مکانی می‌گویند که مردم در آنجا لباس‌هایشان را شست‌وشو می‌‌کنند.

اخبار مذهبی _ وی پیرامون واقعه «عید غدیر» افزود: در حجة الوداع واقعه غدیر خم اتفاق افتاد که به‌ عنوان بزرگ‌ترین رویداد برای دین اسلام و شیعیان محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این عید به خاطر عظمتش با تعابیر مختلف مثل «اشرف العید» نیز از آن یاد شده است.

این کارشناس علوم قرآنی ادامه داد: عید سعید غدیر خم که به‌عنوان بزرگ‌ترین عید شیعیان از آن یاد می‌شود روزی است که همه نگاه عالم به‌ سوی ولایت و نقش آن در پیشبرد اهداف اسلام ناب متمرکز می‌شود. روزی که خداوند دستور داد تا «امیر المومنین (ع)» به عنوان جانشین «پیامبر (ص)» معرفی شود، بدین ترتیب رسالت دین اسلام بر امت به‌ طور کامل اعلام شد.

قائمی ۱۸ ماه ذی‌الحجه که مصادف با «غدیر خم» بوده و به‌ عنوان بزرگ‌ترین عید شیعه از آن یاد می‌شود با اهمیت دانست و اظهار کرد: در این روز «پیامبر اکرم (ص)» به دستور خداوند آخرین وظیفه خود یعنی تعیین جانشینی خود را برای جامعه اسلامی و در بین حجاج انجام دادند تا حجت را برای همه مسلمانان تمام کنند.

وی در ادامه افزود: «پیامبر اکرم (ص)» در این گردهمایی «حضرت علی (ع)» را به‌ عنوان ولی و جانشین خود معرفی کردند تا دین مبین اسلام در ابتدای راه با چالش روبه‌رو نگردد و با کمک و حمایت ولایت و امامت مستحکم و پابرجا باقی بماند.

این کارشناس قرآنی اظهار کرد: اهمیت این روز در عهد و پیمانی است که «پیامبر اکرم (ص)» بر گردن مردم گذاشتند در این روز رسالت پیامبر(ص) تکمیل شد و به طور کامل ابلاغ گردید. «پیامبر اکرم (ص)» به حجاج و مردم حاضر در آنجا اعلام کردند هرکس من مولای او هستم از این‌ پس «علی (ع)» مولا و پیشوای او خواهد بود.

قائمی به برگزاری آیین‌ها و مراسم در زمان ائمه اشاره کرد و تأکید کرد: گرامی داشتن عید غدیر از زمان خود «امیرالمؤمنین (ع)» توسط فرزندانشان گرامی داشته می‌شد و در این روز مردم کوفه را میهمان می‌کردند و این به سنتی تبدیل شده بود.

وی در خصوص روایات ثبت‌شده در خصوص عید غدیر و تأکیدات «امام رضا (ع)» اشاره کرد و افزود: «امام رضا (ع)» در مورد عید غدیر خم فرموده‌اند: پدرم از پدرش شنیده است که عید غدیر در بین اهل آسمان شناخته‌شده تر است تا در بین اهل زمین به‌ راستی‌ که خداوند در این روز گناه ۶۰ هزار نفر را می‌آمرزد، همه فکر می‌کنند شب قدر شب آمرزش گناهان است درحالی‌که روز غدیر بالاتر از همه این روزها و شب ها است، اگر در ماه مبارک رمضان خداوند انسان را از آتش دوزخ خداوند می‌رهاند در روز عید غدیر خم تعداد بیشتری را مورد عفو قرار می‌دهد.

این کارشناس علوم قرآنی اظهار کرد: در روایاتی از «امام صادق (ع)» غدیر عید بزرگ خداوند است. خداوند پیامبر(ص) را مبعوث نکرده مگر برای بیان این رسالت، این روز در آسمان روز عهد و پیمان است. در روایتی دیگر از «پیامبر (ص)» بیان‌شده اگر در این روز «حضرت علی (ع)» را به مردم به‌عنوان جانشین معرفی نکنم تمام اعمال و رسالتی که تابه‌حال انجام داده‌ام از بین خواهد رفت.

وی در خصوص اعمال واردشده در عید غدیر خم بیان کرد: در این روز غسل بسیار مورد تأکید بوده است و دیدار با مؤمنین و صله‌رحم نیز سفارش شده است، بر طبق روایات هر کس در این روز به دیدار دوستان، مؤمنین و یا آشنایان برود ثواب بسیاری برای او نوشته می‌شود و بعد از مرگ نیز ۷۰ هزار فرشته برای او دعا می‌کنند حتی در روایات آمده است هر کس در این روز بتواند تبسمی بر روی لب مؤمنی ایجاد کند خداوند ۱۰۰۰ حاجت او را برآورده می‌کند و در روز قیامت مورد رحمت قرار می‌گیرد.

قائمی اظهار کرد: در روایات آمده است «امام صادق (ع)» در خصوص ثواب اطعام و میهمانی در روز غدیر خم بسیار تأکید کرده‌اند، زیرا این کار ارزش زیادی دارد. استعمال کردن بوی خوش و خواندن دعای ندبه و دعای غدیریه واردشده است و به هنگام دیدن مؤمنین گفتن ذکر «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَةِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ» و پوشیدن لباس‌های نو بسیار مورد تأکید قرارگرفته است.

وی با ارزشمند خواندن نماز «عید غدیر» خاطرنشان کرد: نماز عید غدیر هنگام ظهر برگزار می شود، این نماز دورکعتی است که در هر رکعت حمد، ده مرتبه سوره اخلاص، ده مرتبه آیت‌الکرسی و ده مرتبه ده مرتبه سوره قدر مورد تأکیدقرار گرفته است، زیرا نماز غدیر ثواب بسیاری برای برگزار کننده آن دارد.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: عید غدیرخم حدیث امام رضا ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۲۰۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسجد و هویت‌بخشی به محله

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، ارتقا و رسیدگی به فضاهای عمومی  به ارتقا هرچه بیشتر زندگی عمومی در شهرها و محله‌ها می‌شود مساجد یکی از فضاهای عمومی هستند که با درگیری هرچه بیشتر شهروندان باعث هویت بخشی به شهر و محله می‌شود.  

محسن الويری (مدرس دانشگاه باقرالعلوم(ع)) در مقاله‌ای با عنوان «رويکردی تاريخی به مسجد به‌عنوان الگوی جامعه دينی و هويت‌بخش محله»  به این موضوع اشاره می‌کند که مسجد به معنی سجده‌گاه در اصطلاح شرعی به مکانی اطلاق می‌شود که برای نماز خواندن همه مسلمانان وقف شده باشد و مسجد علاوه بر مرکزیت برای عبادت، محلی برای نشان دادن هماهنگی بیشتر و همبستگی مردم برای رسیدن به اهداف الهی و انسانی است.

* مساجد و تاثیر آن برآداب شهروندی

 به زعم این پژوهشگر تاسیس مسجد از سوی پیامبر (ص) بلافاصله پس از ورود به شهر مدینه، تنها اقدامی نمادین برای نشان دادن جوهره عبودی جامعه و حکومت در اندیشه اسلامی نبود؛ بلکه با مروری بر متون دینی و تاریخی، چنین به نظر می‌آید که مسجد به عنوان نخستین فضای کالبدی شهری، الگو و ماکتی بود برای آنچه پیامبر (ص) در سطح کلان جامعه تعقیب می‌کردند.

یعنی پیامبر (ص) نخست الگویی از جامعه مطلوب و آرمانی اسلامی را در مقیاسی کوچک به نمایش گذاشتند تا مسلمانان ضمن یافتن نگاهی کلان نسبت به افق آینده، به تدریج و در فضای فراهم آمده در مسجد با احکام و معارف دینی آشنا شوند، متناسب با آموزه‌های دینی تربیت شوند و با آداب شهروندی در یک جامعه دینی انس بگیرند.

* مهمترین کارکرد مساجد

این پژوهشگر توضیح می‌دهد که بعدها مسلمانان با تأسی به پیامبر (ص) بنای شهرهای جدید مانند کوفه، بصره و قاهره را با ساختن مسجد آغاز کردند. مسجد از همان آغاز پیدایش در عصر پیامبر (ص) کارکردهای مختلفی داشت. مهمترین این کارکردها به رغم فراز و نشیبی که در گذار تاریخ یافته است، چنین است: کارکرد عبادی؛ کارکرد آموزشی؛ کارکرد فرهنگی و ارتباطاتی؛ کارکرد سیای و کارکرد اجتماعی.

الویری در ادامه این پژوهش توضیح می‌دهد که این کارکردها به ویژه با تکیه بر تجربه تاریخی، نمایانگر گونه‌ای خاص از تعامل بین انسان و خدا و نماد بیرونی جامعیت دین و تجسم جایگاه عبادت و علم به مثابه دو بال تعالی انسان ها در تفکر دینی است.

این پژوهشگر اینگونه جمع‌بندی می‌کند که جامه تحقق پوشیدن توسعه محله‌ای متناسب با باورهای دینی و ظرفیت‌ها و ضرورت‌های برخاسته از آرمان‌های نظام جمهوری اسلامی، نیازمند بازتعریف رسالت، نقش و کارکردهای مساجد محله با رعایت یکسانی‌ها و تفاوت‌های آن با مساجد جامع به ویژه از نظر گستره عمل بر اساس آموزه‌های دینی و ژرف‌کاری در تجربه تاریخی است و بر این اساس تمامی امور مربوطه به مساجد مانند معماری، اجزاء، کارگزاران، درآمدها و هزینه‌های آن نیز باید مورد بازنگری قرار گیرد.

گفتنی است، یافته‌های این پژوهش در همایش «همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران» ارائه شده، این همایش توسط پژوهشگاه فرهنگ هنر و راتباطات اسفند ۱۴۰۲ برگزار شده است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مساله حجاب، دستور الهی است
  • ثبت نام دوره مربیگری درجه C آسیا در یزد تکمیل شد
  • مسجد و هویت‌بخشی به محله
  • جامعه ما با شبیخون فرهنگی دشمن روبروست/پاسدار و نگهبان مساجد، علما و طلاب هستند
  • امیرعبداللهیان: با اتخاذ موضع هماهنگ کشورهای اسلامی، حقوق ملت فلسطین محقق می‌شود
  • ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نیاز امروز جامعه است
  • خانواده‌ها فرزندان خود را با معارف الهی آشنا کنند
  • دیدار وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و اندونزی
  • یادداشت| امام صادق(ع) و نگاه ویژه به شهر مقدس قم
  • چگونه می‌توان راه و روش امام صادق (ع) را الگو قرار داد؟