Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-06@20:16:30 GMT

چشم‌انداز دلار

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۴۱۶۹۳

چشم‌انداز دلار

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری؛ قیمت هر دلار آمریکا از اواسط اردیبهشت‌ماه تاکنون تحت‌تأثیر سیاست‌های بانک مرکزی و همینطور وقوع رکود در اقتصاد ایران با 25درصد کاهش از محدوده 15هزارو500تومان به محدوده 11هزارو500تومان رسیده و در این محدوده در نوسان است، پرسش این است که آیا روند کنونی قیمت دلار در نرخ‌های فعلی تداوم خواهد داشت؟

نمودار‌های تکنیکی نرخ برابری ریال در برابر دلار آمریکا بیانگر آن است که قیمت دلار تمایل زیادی برای حرکت به سمت ارقام بالاتر دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این نمودارها نشان می‌دهند احتمالا روند نزولی قیمت دلار روزهای پایانی خود را سپری می‌کند اما به‌طور کلی نمی‌توان قیمت دلار را صرفا بر مبنای چارت‌ها و نمودار‌های تکنیکی تحلیل کرد، بلکه باید سراغ عوامل بنیادی رفت. از نظر تحلیلگران چند عامل ازجمله کاهش تنش‌های سیاسی، وقوع رکود اقتصادی، سپری شدن حد نهایی تحریم‌ها و اهرم بانک مرکزی عواملی هستند که سرنوشت قیمت دلار را در آینده تعیین می‌کنند. همه این عوامل نشان می‌دهند قیمت دلار فعلا یعنی دست‌کم تا 3‌ماه آینده در ارقام کنونی یعنی در محدوده 11هزار تومان باقی خواهد ماند و بعد از آن چنانچه التهاب سیاسی به پایان برسد قدرت تثبیت نرخ دلار در این ارقام بیشتر خواهد شد. با این حال تحلیلگران درباره اثرات این عوامل نظر یکسانی ندارند.

پیش‌بینی رشد قیمت

پدرام سلطانی، نایب‌رئیس سابق اتاق ایران و از بازرگانان شناخته شده، در پاسخ به این پرسش که تا چه میزان قیمت ارز در محدوده فعلی باقی خواهد ماند؟ اعلام کرد: اکثر متغیرهای اقتصادی، سیگنال افزایش قیمت ارز در نیمه دوم سال را روایت می‌کنند ولی باید دید سیاست ارزی بانک مرکزی چه خواهد بود، زیرا دلیل ثبات ارزی فعلی، سیاست بانک مرکزی در مدیریت تقاضای ارز و افت تقاضای ارزی به‌دلیل رکود اقتصادی است. او افزود: به‌دلیل رکود و منفی شدن نرخ رشد اقتصادی شاهد افت تقاضا برای مواد اولیه و ماشین‌آلات هستیم که همین مسئله باعث کاهش تقاضا برای ارز شده است.  نایب‌رئیس پیشین اتاق ایران در عین حال تأکید کرد: متغیرهایی چون نرخ تورم بالا، تنگنای ایجاد شده در صادرات نفت و نقل و انتقال ارز حاصل از آن، احتمال کاهش  صادرات غیرنفتی ایران و تغییر سیاست‌ها و رویه‌های بانک‌های جهانی در سختگیری نقل و انتقال ارز با بانک‌های ایرانی، حکایت از آن دارد که چشم‌انداز قیمت ارز در نیمه دوم امسال افزایشی خواهد بود.

سلطانی با بیان اینکه به‌دلیل محدودیت‌های نقل و انتقال ارز احتمالا صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه محدود خواهد شد، افزود: بانک مرکزی در ماه‌های اخیر با اعلام سازوکارهایی توانسته جلوی پرش قیمت ارز را بگیرد و هر گاه نرخ ارز روند صعودی پیدا کرده، تلاش نکرده جلوی آن را بگیرد و به درستی همسو با نرخ بازار حرکت کرده است. این سیاست خوبی است و توانست جلوی پرش قیمت ارز را بگیرد اما در نیمه دوم امسال بعید است بتواند مانع رشد منطقی قیمت ارز شود.

دوره جهش ارزی تمام شده

مهدی طحانی از تحلیلگران مالی و مدیرحساب‌های سرمایه‌گذاری شرکت مدیریت سرمایه کیان هم با بیان اینکه در ۲۵سال گذشته ۴دوره جهش ارزی بزرگ در اقتصاد ایران داشته‌ایم، گفت:یکی از بارزترین ویژگی‌های مشترک این جهش‌ها، طول دوره زمانی این جهش‌های ارزی بوده؛ به‌طوری‌که طول دوره تمام این جهش‌های ارزی بیش از ۱.۵سال نشده است. به گفته او دوره جهش ارزی اخیر در فروردین۹۸ به پایان رسیده و فقط پس‌لرزه‌های آن را شاهدیم. او افزود: در این فضا مانند قبل، اوضاع تحت کنترل بازارساز یعنی بانک مرکزی درآمده و دلار از دایره سرمایه‌گذاری میان‌مدت خارج می‌شود. زیرا نگهداری آن به قصد سرمایه‌گذاری دیگر انتفاعی برای سرمایه‌گذاران ندارد.

قیمت ثابت خواهد ماند

اما حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه معتقد است: قیمت دلار فعلا در ارقام کنونی ثابت خواهد ماند زیرا اثر همه عوامل بنیادی اثر‌گذار بر قیمت دلار که به رشد آن در گذشته منجر می‌شدند، به پایان رسیده است.

او در این‌باره گفت: مهم‌ترین عامل در تعیین قیمت دلار، جریانات نقدی ورودی ارز به کشور است. در شرایط کنونی به‌نظر می‌رسد نقش این عوامل برای افزایش قیمت دلار به پایان رسیده و حداقل تا 3‌ماه آینده قیمت ارز در محدوده 11هزار تومان باقی خواهد ماند.

او توضیح داد: تحریم‌ها که جریان ورودی ارز را با مشکل مواجه کرده، به حد نهایی خود رسیده و به بیان ساده‌تر می‌توان ‌گفت دیگر از این بدتر نمی‌شود. به گفته او در شرایط کنونی راه‌های دور زدن تحریم‌ها شناسایی شده و اثر تحریم‌ها هم به پایان رسیده است؛ بنابر این محرک‌های رشد قیمت دلار حد اعلای خود را سپری کرده‌اند.

او با بیان اینکه هم‌اکنون با پایان یافتن عوامل اثر‌گذار بر روند صعودی قیمت ارز به‌نظر می‌رسد جریان نقدی ارز کفاف نیاز‌های ارزی را می‌دهد، استدلال کرد: ما فعلا به حداقل‌های مورد نیاز دسترسی داریم و دیگر نباید نگران جریانات ورودی ارز باشیم‌؛ علاوه بر آن کنترل جریان ارز به خوبی توسط بانک مرکزی انجام شده و درصورت تشکیل بازار متشکل ارزی و کانال مالی ایران و اروپا (اینستکس) می‌توان امیدوار بود رویه فعلی قیمت دلار تداوم یابد.

میرمعینی تأکید کرد: چنانچه تنش سیاسی اتفاق نیفتد قیمت دلار رشد نخواهد کرد؛ ضمن آنکه هیجان بازار هم فروکش خواهد کرد و مقدار فروش نفت ایران که بخش مهمی از درآمد‌های ارزی ایران را تامین می‌کند از این مقدار کمتر نخواهد شد.

فعالان اقتصادی هنوز اعتماد ندارند

حسین سلیمی، عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران گفت: اگرچه در شرایط حاضر ثبات نسبی به بازار ارز بازگشته ولی نباید انتظار داشت که تلاطم چندین ماهه با یک‌ماه ثبات به فراموشی سپرده شود زیرا هنوز فعالان اقتصادی به بازار ارز و ثبات نسبی آن خوش‌بین نیستند و نمی‌توانند روی آن برنامه‌ریزی بادوام و بلندمدت داشته باشند. او توضیح داد: اما اگر این ثبات ادامه یابد حتما ارز هم به سمت تک‌نرخی شدن پیش می‌رود و در این صورت رویه‌های تولیدی به سمت آرامش حرکت خواهد کرد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: دلار نرخ ارز قیمت دلار بازار سرمایه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۴۱۶۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منتظر طلای ۳۰۰۰ دلاری باشیم؟

آفتاب‌‌نیوز :

سال ۲۰۲۴ شاهد افزایش قیمت طلا به سطوح بی‌سابقه بود، به طوری که فلز زرد در ماه گذشته به دلیل افزایش تقاضای جهانی در بحبوحه عدم قطعیت‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی از ۲۴۰۰ دلار در هر اونس فراتر رفت. نکته قابل توجه این است که راهبرد شناسان گلدمن ساکس بر این باورند که فضای مثبت بیشتری برای فلز امن وجود دارد و می‌گویند تا پایان سال به طور بالقوه می‌تواند از ۳۰۰۰ دلار فراتر رود.

قیمت طلا به دلیل ناآرامی‌های ژئوپلیتیکی و تقاضای بانک مرکزی افزایش یافت و یکی از محرک‌های اصلی این افزایش قیمت، تقاضای قوی برای طلا از سوی بانک‌های مرکزی جهانی و خانوار‌های آسیایی است. در چین، چالش‌های بهبود اقتصادی پس از همه‌گیری و کاهش ارزش یوان که طی سال گذشته حدود پنج درصد در برابر دلار آمریکا ریزش داشته است، طلا را برای مصرف‌کنندگان محلی گران‌تر می‌کند. با وجود این، مصرف‌کنندگان چینی و هم بانک مرکزی چین مشتاقانه به دنبال طلا هستند.

طبق گزارش شورای جهانی طلا، بانک مرکزی چین ذخایر طلای خود را برای ۱۷ ماه متوالی افزایش داده است که در این مدت ۱۶ درصد افزایش داشته است. بانک مرکزی چین تنها در ماه مارس، ۱۶۰ هزار اونس طلا به ذخایر خود اضافه کرد. به همین ترتیب، کشور‌هایی مانند ترکیه، هند، قزاقستان و برخی در اروپای شرقی خریداران فعال طلا در سال جاری بوده‌اند.

این انباشت نشان‌دهنده روند گسترده‌تری در بین بانک‌های مرکزی جهانی برای تنوع بخشیدن به ذخایر و کاهش وابستگی خود به دلار آمریکاست. قیمت طلا در پایان آوریل شاهد عقب‌نشینی بود، اما در این هفته پس از اینکه سیاست گذاران فدرال رزرو احتمال کاهش نرخ بهره را دادند، احساسات صعودی بازگشت.

فدرال رزرو در آخرین نشست روز چهارشنبه، با توجه به پیش‌بینی، موضع نرخ بهره خود را حفظ کرد. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، اظهار کرد که هرگونه تصمیم گیری در مورد نرخ بهره در آینده مبتنی بر داده خواهد بود، اما او افزود که افزایش نرخ در این مرحله بعید است.

اطمینان پاول که عملاً افزایش بیشتر نرخ بهره را رد کرد، به ماندن قیمت طلا در بالای ۲۳۰۰ دلار کمک کرد. نرخ‌های بهره پایین‌تر جذابیت طلا را افزایش می‌دهد، زیرا معمولاً بازدهی دارایی‌های با درآمد ثابت مانند اوراق قرضه را کاهش می‌دهد. در همین حال، تنش‌های ژئوپلیتیکی، به ویژه در خاورمیانه، علاقه سرمایه‌گذاران را به شمش افزایش داده است. طلا یکی از قدیمی‌ترین دارایی‌های امن محسوب می‌شود که در زمان ناآرامی‌ها و جنگ‌های ژئوپلیتیکی تقاضای زیادی داشته است.

قیمت طلا ممکن است از ۳۰۰۰ دلار فراتر رود.

طبق گزارش اینوستینگ، راهبردشناسان گلدمن ساکس با استناد به تقاضای قوی برای طلا از سوی بانک‌های مرکزی بازار‌های نوظهور و خانوار‌های آسیایی، پیش‌بینی خود را حفظ کردند که این فلز گرانبها تا پایان سال به ۲۷۰۰ دلار در هر اونس تروی افزایش می‌یابد که نشان‌دهنده افزایش ۱۷ درصدی است. آن‌ها پیش‌بینی می‌کنند که اگر تحریم‌های مالی ایالات‌متحده با سرعتی مشابه از سال ۲۰۲۱ تشدید شود، قیمت طلا می‌تواند با ۱۶ درصد افزایش به ۳۱۳۰ دلار در هر اونس تروا افزایش یابد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • قیمت طلا افزایش یافت
  • طلا باز هم اوج گرفت/ قیمت جدید طلا ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت جهانی طلا امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
  • ۸۰ کیلو طلای حراجی بدون مشتری ماند/ نرخ دلار کاهشی شد/ فردا دومین حراج سکه در سال ۱۴۰۳ کلید می‌خورد
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا
  • دلار باز هم نزولی شد
  • پیش‌بینی مهم از آینده بازار طلا
  • منتظر طلای ۳۰۰۰ دلاری باشیم؟
  • تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است