Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-07@20:51:29 GMT

خشکسالی و گرما با ایران چه کار می‌کنند؟

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۵۲۱۸۲

خشکسالی و گرما با ایران چه کار می‌کنند؟

گرما و خشکسالی؛ شاید این‌ها کلماتی باشند که هر تابستان بارها درباره آنها شنیده باشید؛ اینکه هر یک چه پیامدهایی در مناطق مختلف ایران دارد. اما حالا یک محقق ایرانی می‌گوید این  پدیده‌ها هر یک باعث تشدید دیگری هم می‌شود.

نام این پدیده زیست محیطی «اکستریم‌های ترکیبی» است. یعنی ۲ حادثه طبیعی مختلف رخ بدهد اما در واقع روی هم تاثیر بگذارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امیر آقاکوچک، دانشیار دانشگاه کالیفرنیا در ایرواین، معتقد است ایران با یکی از این پدیده‌ها دفعات زیادی مواجه شده است و اما هیچ کسی از وقوع چنین اتفاقی خبر ندارد. گرما و خشکسالی دو «اکستریم» زیست‌محیطی هستند که خطرشان در کنار هم بسیار زیاد است و تابستان‌ها نمونه این اتفاق بارها در کشور مشاهده می‌شود. آقاکوچک در این باره به خبرآنلاین توضیح داد: بدن انسانی هنگام گرما، براثر عرق کردن خودش را خنک می‌کند، خاک و سطح زمین هم این کار را می‌کنند، خاک  رطوبت دارد و در اثر تبخیر و تعرق گیاهان به نوعی سطح زمین خنک می‌شود. اما هنگام خشکسالی رطوبت خاک کمتر است و اینجاست که بیشتر انرژی تابشی خورشید باعث گرم شدن سطح می‌شود و این روند احتمال وقوع موج گرما را افزایش می دهد.

این گفتگو را اینجا بخوانید:

بحث را با حوادث طبیعی شروع کنیم که در چند سال اخیر ایران را درگیر کرده است، سیل‌های مرگبار، طوفان‌های گردوخاک، خشکسالی‌های شدید و ... شما اسم همه این‌ها اکستریم می‌گذارید. اصلا «اکستریم» یعنی چه؟

اکستریم‌های آب و هوایی معمولا به حوادث طبیعی گفته می شود که اثرات مخرب اقتصادی-اجتماعی یا تلفات انسانی دارند. موج گرما و سیل نمونه‌های آن هستند. به طور کلی تعریف ثابت برای این نوع حوادث وجود ندارد و در مناطق مختلف براساس وضعیتی که وجود دارد، این تعریف‌ها متفاوت هستند. در واقع تعریف اکستریم نسبی است و به مکان و زمان بستگی دارد.

برای مثال اگر در اهواز دما چند روز متوالی  ۴۰ درجه باشد، خیلی اکستریم به حساب نمی آید اما اگر همین اتفاق در ارومیه یا سوئد رخ بدهد می‌گوییم یک موج گرما وارد این منطقه شده است.

اما بحث دیگری هم به اسم «اکستریم‌های ترکیبی» وجود دارد، موضوعی که شاید بارها کشور ما را تهدید کرده باشد و ما اصلا از آن خبر نداشته باشیم. در این رابطه توضیح می‌دهید؟

ببنیید حوادث طبیعی هستند که به یک دیگر به نوعی مرتبط هستند. مثلا موج گرما و خشکسالی ممکن است هم زمان رخ بدهند و یک دیگر را تشدید کنند. گاهی هم ممکن است ۲ اتفاق مختلف که به تنهایی اکستریم نیستند با هم که رخ بدهند منجر به خسارات شدید شوند.  این هم نوعی اکستریم ترکیبی محسوب می شود. در بحث سیل‌های ساحلی وقتی سطح آب دریا  بالا است و بارندگی رخ می‌دهد شما با این وضع مواجه می‌شوید، در واقع ترکیب این ۲ ممکن است باعث وقوع یک سیل گسترده شود.   همچنین یک خشکسالی با شدت کم و گرمای اندک به تنهایی اثر مخربی ندارند اما اگر  با هم که رخ بدهند روی کشاورزی تاثیر می گذارند و ...

همچنین دو حادثه طبیعی مجزا و با فاصله زمانی ممکن هست اثر ترکیبی داشته باشند. مثلا بارندگی شدید روی مناطق سوخته ناشی از آتش سوزی ممکن است منجر به جریان سیل همراه با گل لای شود که قدرت تخریبی بسیار بالایی دارد.

در ایران به شکلی با این نوع حوادث مواجه می‌شویم؟

ترکیب گرما و خشکسالی نمونه بارز وقوع این اتفاق در ایران هستند. در منطقه ما بارها خشکسالی‌های مختلفی مشاهده شده است و از سوی دیگر گرمایش جهانی هم دمای را افزایش می‌دهد و این دو هم دیگر را تشدید می‌کنند.

بدن انسانی هنگام گرما، براثر عرق کردن خودش را خنک می‌کند، خاک و سطح زمین هم این کار را می‌کنند، خاک  رطوبت دارد و در اثر تبخیر و تعرق گیاهان به نوعی سطح زمین خنک می‌شود. اما هنگام خشکسالی رطوبت خاک کمتر است و اینجاست که بیشتر انرژی تابشی خورشید باعث گرم شدن سطح می‌شود و این روند احتمال وقوع موج گرما را افزایش می دهد. این موضوع در مناطق مختلف دنیا دیده شده است. در مناطق نیمه خشک، که شامل ایران هم می شود، این موضوع اثرش بیشتر از دیگر مناطق است.

سیل اخیر و خشکسالی‌های سال‌های گذشته چطور؟ می‌توانیم آنها را به یکدیگر ربط بدهم؟

با گرمتر شدن هوا میزان نگه داری رطوبت در هوا افزایش پیدا می‌کند، به ازای هر درجه این میزان   تقریبا ۷ درصد  بیشتر می‌شود. رطوبت بالا یکی از شرایط ایجاد بارندگی و سیل هست  که البته شرط  کافی نیست. پس گرمتر شدن هوا احتمال رخ داد بارندگی شدید و سیل را در برخی مناطق (البته همه جا) افزایش  دهد. همچنین گرمتر شدن هوا در برخی مناطق دیگر ممکن است احتمال رخ داد خشکسالی  را افزایش  دهد.  ولی به طور کلی به این پروسه اکستریم ترکیبی نمی گوییم.

برای حل این بحران‌ها چه اقدامی می‌توان انجام داد؟

اینکه بخواهیم برای همیشه جلوی حوادث طبیعی را بگیریم و یا مانع خسارات آنها شویم عملا ممکن نیست. ۲ بحث اساسی در این رابطه است؛ اول اینکه در حوزه تغییر اقلیم به یک اجماع جهانی برسیم و با کاهش انتشار گاز های گلخانه ای بتوانیم اثرات مثبت آن را ببینیم. اما اینکار زمان می برد و یک فرایند دراز مدت هست. ولی با برنامه ریزی و آمادگی برای  حوادث طبیعی می توانیم خسارات آنها را کاهش دهیم. این کاریست که ما باید برای آن سرمایه گذاری جدی بکنیم هم برای تحقیقات عمیق روی  حوادث طبیعی و انواع اکستریم های ترکیبی و هم در شناخت مناطق آسیب پذیر و نحوه برخورد با  حوادث طبیعی مختلف. 

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۵۲۱۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت‌نام و رسیدگی به تقاضای سرمایه‌گذاران در طرح‌های پایداری تأمین گاز طبیعی آغاز شد

مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی گاز ایران گفت: پس از تصویب مجوز صدور موافقت اصولی هر یک ازطرح­‌های شیوه­‌نامه جذب سرمایه­‌گذاری در هشتادمین نشست هیئت مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب و کار با حضور وزیر امور اقتصاد و دارایی در اواخر پارسال، فرایند ثبت‌نام و رسیدگی به تقاضای سرمایه­‌گذاران در طرح‌های پایداری تأمین گاز طبیعی از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور و سامانه آغاز شد.

به گزارش شانا به‌نقل از شرکت ملی گاز ایران، علیرضا بیات اظهار کرد: متعاقب ابلاغ شیوه‌نامه جذب سرمایه‌گذار از سوی وزیر نفت به شرکـت ملی گاز ایران در سال ۱۴۰۲، به‌منظور افزایش پایداری تأمین گاز طبیعی در دوره اوج مصرف با اولویت مشترکان عمده (صنایع فولادی، پتروشیمی، نیروگاه‌ها، صنایع سیمانی و...) فعالیت­‌ها و اقدام‌های کارشناسی و تخصصی مختلفی در حوزه‌های طراحی فرایند و روش اجرایی، تدوین راهنما و کاربرگ­‌های تخصصی مورد نیاز، الگوی ارزیابی توانمندی مالی، تشکیل کارگروه تخصصی سامانه و... برای بررسی و رسیدگی به تقاضای متقاضیان به‌منظور سرمایه‌گذاری و احداث طرح‌های مندرج در این شیوه‌نامه، تعریف، برنامه­‌ریزی و اجرایی شد.

وی افزود: طبق «بندهای ۲۲ و ۲۳ قانون اصلاح مواد (۱) و (۷) قانون اجرای سیاست­‌های کلی اصل چهل‌وچهار (۴۴) قانون اساسی و قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار، همه دستگاه­‌های اجرایی کشور ­باید برای فرایند صدور هرگونه موافقت اصولی / مجوز از طریق درگاه ملی مجوزها­­ و درگاه تخصصی مجوز کسب‌وکار همان دستگاه مربوط استفاده کنند.

مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: همسو با تحقق این اهداف، اقدام‌های زیربنایی و اصولی مختلفی نیز به‌منظور عملیاتی کردن فرایند ثبت‌­نام، بارگذاری اطلاعات عمومی، مدارک و مشخصات اولیه طرح و همچنین بررسی ملزومات گازرسانی، تائیدیه نقطه تحویل، تخصیص خوراک، معیار مصرف انرژی، فنی و اقتصادی، انجام استعلامات بین دستگاهی و... برای فرایند صدور موافقت اصولی همه طرح­های اس‌ان‌جی، مینی‌ال‌ان‌جی، ال‌ان‌جی و ال‌ان‌جی­ وارداتی، ­از طریق درگاه ملی مجوزها و سامانه جامع مجوزها و­ طرح­‌های صنعت نفت­ از سوی کارگروهی متشکل از نمایندگان مدیریت­‌های گازرسانی، دیسپچینگ، انرژی و کربن، برنامه­‌ریزی تلفیقی و با محوریت مدیریت سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی گاز ایران انجام شده است.

بیات تصریح کرد: طرح‌های قابل سرمایه‌گذاری به‌منظور افزایش پایداری تأمین گاز طبیعی (سوخت پشتیبان) برای مشترکان عمده و سرمایه‌گذاران در دوره اوج مصرف شامل این موارد است؛ تأسیسات مقیاس کوچک مایع­‌سازی گاز طبیعی (مینی‌ال‌ان‌جی)، ذخیره­‌سازی آن و تبدیل ال‌ان‌جی به گاز طبیعی،تأسیسات فشرده سازی گاز طبیعی (سی‌ان‌جی)، ذخیره‌سازی آن و تبدیل  سی‌ان‌جی به گاز طبیعی، تأسیسات ذخیره­‌سازی گاز مایع (ال‌پی‌جی) و تبدیل آن به اس‌ان‌جی (مخلوطی از گاز مایع (ال‌ان‌جی) با هوا و جایگزینی برای گاز طبیعی) و تأسیسات دریافت و تبدیل ال‌ان‌جی به گاز طبیعی.

دیگر خبرها

  • تولید حدود ۲۷۷ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه‌های کشور در سال ۱۴۰۲
  • ثبت‌نام و رسیدگی به تقاضای سرمایه‌گذاران در طرح‌های پایداری تأمین گاز طبیعی آغاز شد
  • استقرار ۱۸ تیم اطفای حریق در مناطق حفاظت شده کرمانشاه
  • توزیع روزانه قارچ در سطح کشور به ۸۰۰ تن رسید
  • آخرین جزئیات تعداد مبتلایان به تب کریمه کنگو اعلام شد
  • ادامه تورهای گردشگری‌ طبیعی به محیط زیست آسیب می‌رساند
  • هشدار دامپزشکی : شیوع بیماری تب کریمه کنگو در فصل گرما
  • مدیران خودرو 777، میزبان سران اقتصادی آفریقا و ایران
  • درباره خودرو اکستریم VX
  • با همه بارش‌ها، ۲۲ استان هنوز دچار خشکسالی است