Web Analytics Made Easy - Statcounter

نمی‌توانیم بگوییم که مثلا یک سامانه هشدار سیلی داشته باشیم اما عضو سازه‌ای برای مهار و مدیریت سیلاب نداشته باشیم؛ بلکه حتما یک عضو سازه‌ای نیاز داریم و هیچ راهکار دیگری برای جایگزینی یک عضو سازه‌ای در مهار و مدیریت سیلاب نداریم. ۰۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۶ اقتصادی نفت و انرژی نظرات - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سیلاب‌های سال 98، سیلاب‌هایی کم‌نظیر در تاریخ ایران بودند که خسارات‌های بسیاری از خود به‌جای گذاشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نخستین میزگرد به‌منظور بررسی ابعاد گوناگون این سیلاب‌ها با عنوان "میزگرد سیلاب" در خبرگزاری تسنیم برگزار شد که مطالب مطرح‌شده در این میزگرد، در بخش‌های مختلف در قالب متن و فیلم تقدیم مخاطبان شد.

میزگرد سیلاب - 5| از این پس سیلاب‌های وحشتناک بیشتری در ایران داریم

اکنون دومین میزگرد با عنوان "نقش سدها در مدیریت سیلاب‌" که با حضور "علیرضا سعیدی" معاون فنی و پژوهشی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و "نیما حامد انسانیت" کارشناس مدیریت منابع آب در خبرگزاری تسنیم برگزار شده، در بخش‌های مختلف در قالب متن و فیلم تقدیم مخاطبان خواهد شد.

* * * * * * * * * * * * * *

بخش نخست میزگرد "نقش سدها در مدیریت سیلاب‌" با عنوان "سیلاب‌هایی که به‌خاطر سدها حتی حس نشدند/ واقعه فروردین 98 نشان داد سد کم داریم+فیلم" منتشر شد. در این بخش، مطالبی چون "سد در بدترین حالت، تأخیر در جریان سیلاب ایجاد می‌کند"، "تعدیل 70درصدی سیلاب فروردین 98 توسط سد گتوند"، "باید منطقی و بر اساس اصول در خصوص سدها بحث کنیم"، "به‌خاطر وجود سدها سیلاب‌های بزرگ را حتی حس نکردیم"، "اراضی آبی خوزستان بسیار وابسته به سدها هستند"، "بدترین نوع بهره‌برداری از سد هم نقش تخریبی ندارد"، "نمی‌توان نقش مؤثر سدهای زنجیره‌ای روی کارون را نادیده گرفت"، "40درصد کشاورزی دنیا وابسته به سدها است"، "برق‌آبی‌ها ارزان‌ترین برق را در‌اختیار ما قرار می‌دهند" و "در حوضه‌های کارون، دز و کرخه داریم آب را تقدیم دریا می‌کنیم" عنوان شد.

میزگرد نقش سدها در مدیریت سیلاب‌ ــ 1 | سیلاب‌هایی که به‌خاطر سدها حتی حس نشدند/ واقعه فروردین 98 نشان داد سد کم داریم+فیلم

* * * * * * * * * * * * * *

بخش دوم میزگرد "نقش سدها در مدیریت سیلاب‌" با عنوان "وجود سد می‌تواند آثار تغییرپذیری طبیعت را به صفر برساند/ مقصر دانستن سدها یک مغالطه است+فیلم" منتشر شد. در این بخش مطالبی چون "مهار سیلاب می‌تواند جزو اهداف اصلی یا فرعی ساخت یک سد باشد"، "مهار سیلاب می‌تواند جزو اهداف اصلی یا فرعی ساخت یک سد باشد"، "ارزش وجود ظرفیت خالی 600میلیون مترمکعبی در مخزن سیمره برای کمک به شرایط بحرانی کرخه را با چه معیاری می‌توان سنجید؟"، "کسانی که می‌گویند در ساخت سد افراط کرده‌ایم ابتدا با تعاریف آشنا شوند"، "سد و مخزن بزرگ می‌تواند آثار تغییرپذیری طبیعت را کاهش دهد و حتی به صفر مطلق برساند"، "این بحث که سدها محیط زیست را رو به نابودی می‌برند اصلاً بحث درستی نیست"، "این یک مغالطه است که لزوم وجود سد را به‌عنوان یک ابزار، به‌خاطر تقابل برنامه‌ریزی اشتباه، نادیده بگیریم" و "در خوزستان به‌هیچ‌وجه رقابت بین کشاورزی و محیط زیست نداریم" عنوان شد.

میزگرد نقش سدها در مدیریت سیلاب‌ ــ 2 |وجود سد می‌تواند آثار تغییرپذیری طبیعت را به صفر برساند/ مقصر دانستن سدها یک مغالطه است+فیلم

* * * * * * * * * * * * * *

بخش سوم میزگرد "نقش سدها در مدیریت سیلاب‌ها" در ادامه آمده است.

* باید بدانیم خودمان را با کجا مقایسه می‌کنیم که می‌گوییم در سدسازی افراط یا تفریط کرده ایم

علیرضا سعیدی، معاون فنی و پژوهشی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان اینکه "بسیار بحث داغی است که در سدسازی افراط می کنیم یا تفریط"، گفت: باید ابتدا 2 - 3 نکته را در این‌باره از خودمان بپرسیم تا به جواب برسیم؛ اول اینکه ما داریم با کی و کجا خودمان را مقایسه می‌کنیم که می گوییم افراط یا تفریط؟ با کشورهای توسعه یافته یا با کشورهای در حال توسعه؟ بعد بیاییم یک خط کش بگذاریم که با هر کدام از کشورها که خودمان را مقایسه می‌کنیم، با آن خط کش خودمان را بسنجیم.

* امریکا تا سال 2000 بیش از 70 هزار سد ساخت

وی افزود: به طور مثال تا سال 2000 بیش از 70 هزار سد در کشور امریکا ساخته شده و در کشور سوئد از سال 1890 ساخت نیروگاه‌های برق‌آبی و سدهای بزرگ شروع شد؛ این کشور بعد از جنگ جهانی دوم به‌شدت ساخت سدها را سرعت داد تا به سال 1950 رسید که در این سال اعتراضات مردمی آغاز شد؛ دولت سوئد با توجه به اینکه حدود 60 درصد انرژی تولیدی خود را از انرژی برق‌آبی تأمین می کند، تا سال 1974 یا 1977 به اعتراضات توجه چندانی نکرد و به موازات آن سدسازی ها و احداث نیروگاه‌های برق‌آبی را ادامه داد؛ چرا که می دانست منفعت کشور و ملتش این است که انرژی برق‌آبی باشد و این سدها ساخته شود.

* دولت سوئد ابتدا سدهای مورد نیازش را ساخت و سپس به اعتراضات توجه نشان داد

سعیدی خاطرنشان کرد: از اینرو دولت سوئد مدارا کرد تا به سال 1974 یا 1977 رسید و در حالی که سدسازی‌ها در این کشور ادامه داشت، دو طرح ملی را در مجلس این کشور با عناوین "اثرات زیست محیطی ساخت سد" و "منافع برق‌آبی سدها" تعریف کردند و جمع‌بندی این دو طرح این نشد که دیگر سد نسازند، بلکه آمدند از رودخانه‌هایی که تا آن زمان بهره‌برداری نشده بود، 30 درصد را به حافظان محیط زیست اختصاص دادند و به سازندگان برق‌آبی ها اعلام شد که هرچه پتانسیل روی آن بخش از رودخانه‌ها دیدید حذف کنید و در بقیه نقاط دوباره پتانسیل یابی کنید؛ یعنی سدسازی نه تنها حذف و متوقف نشد بلکه کماکان ادامه پیدا کرد.

وی ادامه داد: دولت سوئد زمانی سراغ این مباحث رفت که سدسازی‌های مورد نیاز کشورش تقریبا تمام شده بود و حدود 80 درصد سدهای مورد نیازش را ساخته بود.

* ترکیه روی رودخانه ای با آورد 20 میلیارد مترمکعب در سال، یک مخزن 50 میلیارد مترمکعبی ساخته است

سعیدی در تشریح وضعیت کشورهای درحال توسعه به کشور ترکیه اشاره کرد و گفت: ترکیه روی دجله و فرات در حال ساخت 22 سد است؛ ترکیه سد آتاتورکی ساخته که حجم مخزن آن 50 میلیارد مترمکعب است اما آورد رودخانه‌ای که این سد روی آن ساخته شده، 20 میلیارد مترمکعب است.

وی افزود: برخی از مسئولان ما می‌گویند چون آورد رودخانه ما فلان مقدار است پس حجم مخازن ما هم باید فلان مقدار باشد، درحالی‌که ما باید ببینیم آن خط کش و معیار ما چیست؛ اگر خط کش را درست بسازیم و درست اندازه گیری کنیم، آن‌وقت متوجه می‌شویم که نیاز به سدسازی هست یا نیاز نیست.

* مقایسه وضعیت سدسازی ایران با کشورهای توسعه یافته که ساخت سدهایشان به اتمام رسیده درست نیست

معاون فنی و پژوهشی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران تصریح کرد: نمی توان این مسئله را عنوان کرد که چون کشورهای توسعه یافته دیگر سدسازی نمی‌کنند پس دوران سدسازی به‌اتمام رسیده؛ چرا که ساخت سد در کشورهای توسعه یافته به پایان رسیده و آنها هر چه نیاز داشتند سد ساخته اند و این مقیاس درستی برای مقایسه نیست.

وی ادامه داد: سوئد تا دهه 70 و 80 میلادی موضوع سدسازی را کشاند و بعد از آنکه سدسازی های مورد نیازش به اتمام رسید گفت حالا این چند رودخانه را برای محیط زیستی‌هایی می‌گذاریم که حرف‌های درستی را دارند مطرح می‌کنند.

* مدیریت سازه‌ای و غیرسازه‌ای مکمل هم هستند نه در مقابل هم

سعیدی با بیان اینکه "مدیریت سازه‌ای و مدیریت غیرسازه‌ای دو بحث متفاوت بوده اما مقابل و متضاد هم نیست"، گفت: وقتی داریم راجع به این صحبت می‌کنیم که مدیریت سازه‌ای انجام می‌شود، یعنی ما می‌خواهیم توسعه را با یک عنصر سازه‌ای جلو ببریم؛ و عناصر غیرسازه‌ای، یعنی ما ساخت و سازی نمی‌خواهیم انجام دهیم و با نرم‌افزار یا هشدار و کارهایی از این جنس می‌خواهیم شرایط را مدیریت کنیم.

وی افزود: این دو کاملا مکمل هم هستند و اصلا نمی‌توانیم بگوییم که مثلا یک سامانه هشدار سیلی داشته باشیم و بگوییم در فروردین ماه 98 سیلی خواهد آمد اما عضو سازه‌ای برای مهار و مدیریت سیلاب نداشته باشیم؛ بلکه حتما یک عضو سازه‌ای نیاز داریم و هیچ راهکار دیگری برای جایگزینی یک عضو سازه‌ای در مهار و مدیریت سیلاب نداریم.

سیلاب

* اگر تمام سدهایمان را ساخته بودیم الان می‌توانستیم تنها سراغ راهکار مکمل برویم

معاون فنی و پژوهشی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران تصریح کرد: یعنی اگر عوامل غیرسازه‌ای داشته باشیم، حتما به وجود یک عنصر سازه‌ای نیاز داریم و مدیریت سازه‌ای و غیرسازه‌ای به جای هم نیستند، بلکه مکمل هم هستند و اصلا نمی شود یکی را متوقف کرد و تنها یکی را مورد توجه قرار داد.

وی ادامه داد: البته در شرایطی که تمام سدهایی که نیاز داشتیم را ساخته بودیم، الان می توانستیم تنها سراغ راهکارهای مکمل برویم.

 

انتهای پیام/

R32317/P/S7,80/CT13 واژه های کاربردی مرتبط سیل شرکت مدیریت منابع آب

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سیل شرکت مدیریت منابع آب سیل شرکت مدیریت منابع آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۵۶۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم اصلاح سازه‌های تقاطعی فاقد آبگذری در سمنان

سرپرست شرکت آب منطقه‌ای سمنان بر لزوم اصلاح سازه‌های تقاطعی فاقد آبگذری این استان تأکید کرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، حمید احسانی در سومین جلسه ستاد مدیریت شرایط اضطراری شرکت که به ریاست مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران برگزار شد، اظهار داشت: با توجه به هشدارهای هواشناسی مبنی بر وقوع سیلاب، دستگاه‌های اجرایی استان سمنان مربوطه باید اصلاح سازه‌های تقاطعی فاقد آبگذری این استان را در اولویت برنامه‌های کاری خود قرار دهند.

وی افزود: همچنین باید نقاط حادثه‌خیز ناشی از سیلاب در استان سمنان با در نظر گرفتن اولویت، به مراجع ذیصلاح و دستگاه مربوطه اطلاع‌رسانی شود تا اقدام لازم را انجام دهند.

سرپرست شرکت آب منطقه‌ای سمنان با بیان اینکه اصلاح سازه‌های تقاطعی به تخلیه ایمن سیلاب کمک می‌کند گفت: باید این سازه‌های خطرآفرین شناسایی و اقدام لازم برای عبور ایمن سیلاب در اسرع وقت انجام شود.

احسانی همچنین با اشاره به بارندگی در بیشتر نقاط استان سمنان و احتمال وقوع سیل در این استان، بر ضرورت آماده باش مدیران ستادی و تمام اعضای ستاد مدیریت سیلاب و کمیته شرایط اضطراری شرکت تأکید و خاطرنشان کرد: باید وضعیت بارندگی هر یک از شهرستان‌ها تا پایان خروج جبهه بارشی از استان سمنان به طور مستمر اطلاع رسانی شود.

وی از مدیران امور منابع آب شهرستان‌ها و متصدیان ایستگاه‌های هواشناسی و هیدرومتری خواست تا با کارکنان دفتر مطالعات پایه شرکت برای اعلام هشدار سیلاب ایستگاه‌ها تا اطلاع ثانوی ارتباط مداوم داشته باشند و گروه‌های گشت و بازرسی منابع آب سطحی ضمن آمادگی لازم نسبت به محدوده کاری خود در تمامی رودخانه‌ها و مسیرهای استان حضور فعال داشته باشند.

سرپرست شرکت آب منطقه‌ای سمنان بر ضرورت هماهنگی لازم با شرکت آب‌ و فاضلاب این استان به منظور ذخیره‌سازی حداکثری در مخازن ذخیره آب در زمان وقوع سیلاب‌های احتمالی تأکید کرد و گفت: باید با اداره امور عشایری استان سمنان مکاتبات لازم برای اطلاع‌رسانی درباره هشدارهای سازمان هواشناسی و وقوع سیلاب‌های احتمالی در مناطق ییلاقی انجام شود تا خسارت‌های ناشی از سیلاب احتمالی برای عشایر استان سمنان به حداقل برسد.

احسانی با اشاره به هشدار نارنجی هواشناسی برای استان سمنان در ساعات و روزهای آینده گفت: مردم هشدارهای هواشناسی را جدی بگیرند و از توقف در بستر و حاشیه‌های رودخانه‌های مستعد سیلاب خودداری کنند.

وی خاطرنشان کرد: "خودداری از تردد و توقف در مسیرها و جاده‌های حاشیه و بستر رودخانه‌ها، عدم حضور مسافران و گردشگران در مناطق پست و بستر و حاشیه رودخانه‌ها و مناطق ساحلی، عدم عبور از سازه‌های تقاطعی و پل‌های رودخانه‌های سیلابی، آمادگی حداکثری تمامی دستگاه‌های اجرایی خدماتی و امدادی و تجهیز گروه‌های عملیاتی، پاکسازی و بازگشایی کامل مجاری آبی رودخانه‌ها و سازه‌های تقاطعی به ویژه مراکز جمعیتی و تخلیه اماکن و مراکز جمعیتی در معرض و مسیر سیلاب" بسیار ضروری است.

 سرپرست شرکت آب منطقه‌ای سمنان تأکید کرد: نیاز است مردم و دستگاه‌های اجرایی به علت صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی احزاب است توصیه‌ها را در استان سمنان در دستور کار خود قرار دهند.

انتهای پیام/363/

دیگر خبرها

  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری در پی بارندگی‌های بهاری
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی در پی بارندگی
  • سایبان خودرو بدون پایه
  • ادعای اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم
  • اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم
  • ایران جزو کشورهای برتر در سدسازی است | بهره برداری از سد و نیروگاه بزرگ ساخت ایران در سریلانکا
  • این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد
  • لزوم اصلاح سازه‌های تقاطعی فاقد آبگذری در سمنان
  • سدسازی در جنوب سیستان وبلوچستان در اولویت کاری منطقه
  • ۲۰۷ میلیون مترمکعب سیلاب‌های شمال کرمان مدیریت شد