Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ روابط اقتصادی ایران و ترکیه از سال‌ها پیش وجود داشته و دو کشور تلاش کرده‌اند تعاملات خود را همچنان افزایش داشته‌اند. با آنکه بیشتر مبادلات تجاری ترکیه با اروپا انجام می‌شود اما دولت اردوغان تلاش بسیاری دارد روابط اقتصادی ترکیه با ایران را همگام با روابط با اروپا افزایش دهد. ایجاد خط ریلی جدید میان دو کشور طرح جدیدی است که در راستای افزایش مبادلات تجاری انجام شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که افتتاح این طرح مدتی است به تعویق افتاده است. با رضا کامی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه درباره آخرین وضعیت روابط تجاری دو کشور و مشکلات موجود گفت‌وگو کرده‌ایم.

رضا کامی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه در گفتگو با رویداد۲۴ در خصوص همکاری‌های ریلی ایران و ترکیه گفت: ما یک ظرفیت‌های موجود بین ایران و ترکیه داریم که مشکلات خودش را دارد و برای گسترش ریل نیاز به ظرفیت‌های جدید است.

او گفت: خط فعلی در حدی می‌تواند گسترش پیدا کند و ظرفیت‌های محدود خودش رادارد و مشکل عبور از دریاچه وان را دارد. طرح‌های جدیدی که بین ایران و ترکیه بین سال‌های مختلف توافق شده باید اجرایی شود و خطوط جدیدی با مسیر‌های جدید ایجاد شود؛ این در حالی است که سال‌هاست درباره راه‌اندازی این خطوط صحبت شده، اما هنوز عملیاتی نشده است.

کامی درباره مذاکرات ایران و ترکیه برای راه‌اندازی این خطوط گفت: قرار بود خطی جدید از طریق مرز بازرگان ایجاد شود و یک طرح هم طرح راه آهن از منطقه کاس - نجخوان - جلفا بود. درباره خط نخجوان - جلفا نیز آدربایجان باید همکاری می‌کرد.

او با بیان اینکه این صحبت‌ها فعلا در حد مذاکرات است و به صورت عملیاتی در نیامده گفت: در نقطه جلفا که نقطه صفر در ایران است خط ریلی موجود است. از سوی آذربایجان هم در نخجوان راه آهن وجود دارد بنابراین احتمال دارد از منطقه کاس تا مرز سدقک نخجوان نیاز به خط ریلی باشد که به طرف ترک مربوط می‌شود.

کامی گفت: برای طرح‌های جدید نیاز است که فعالیت‌های بیشتری شود و خط ریلی فعلی هم تا جایی که محدودیت اجازه می‌دهد می‌تواند گسترش پیدا کند و از نظر زمانی هم باید سرعت را بیشتر کنند.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه در مورد توسعه گردشگری و حمل مسافر گفت: سالیان سال حمل مسافر بین ایران و ترکیه از طریق ریل انحام می‌شد. خط تهران استانبول را داشتیم که اخیرا توافقی شده که بار دیگر برقرار شود. البته این خط عملیاتی است و سابقه چندین ساله دارد. این خط جدید نیست و ما خیلی سال‌ها پیش خط ریلی مسافری بین تهران تا استانبول را داشتیم. بعد در یک برهه‌ای متوقف شد و حالا مجددا آن را احیا کرده‌اند.

او در مورد مساله گردشگری ایران و ترکیه گفت: گردشگری مسافر بین ایران و ترکیه سال‌هاست انجام می‌شود و به ویژه از طرف ایران مسافران قابل توجهی به ترکیه سفر دارند. ما سالیانه تا مرز ۲ میلیون مسافر ایرانی به ترکیه هم داشته‌ایم.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه در مورد تبادلات انرژی بین دو کشور گفت: بین این دو کشور سال‌ها ارتباط انرژی برق و نفت و گاز و همه بخش‌های انرژی داشته‌ایم که بخش اعظم حجم تجارت دو کشور را شامل می‌شود.

کامی گفت: ایران صادرات گاز، نفت و پتروشیمی و برق به ترکیه دارد. ما حتی به صورت ثابت و متحرک برای انرژی خط لوله و شبکه سیمی داریم.

او گفت: ایران در سه ماهه گذشته افزایش چشمگیری از صادرات غیر نفتی به ترکیه داشته است. ایران پتروشیمی و مشتقات مختلف نفتی به ترکیه صادر می‌کند. آهن آالات و خشکبار و ماشین آالات هم بخشی از صادرات غیر نفتی ایران به ترکیه است. در مورد واردات هم ما محدودیت‌هایی را از زمان آغاز محدودیت‌های وارداتی داریم و به این دلیل وادرات کاهشی بوده است. اما از ترکیه در حال حاضر گوشت و مرغ و نهاده دامی وارد می‌شود.

خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 ایران و ترکیه روابط ایران و ترکیه اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه نخجوان جلفا روابط اقتصادی ایران و ترکیه خط آهن ایران ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۶۱۱۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلیل توقف قطار افغانستان _ترکیه / تکذیبیه مسئولین راه آهن از سر بی اطلاعی بود+فیلم

مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان درباره خبر توقف قطار عبوری افغانستان_ترکیه که از خاک ایران قرار است عبور کند، گفت: اظهار نظر راه آهن جمهوری اسلامی ایران ناشی از بی اطلاعی بود در صورتی که اطلاع رسانی‌ها از ۹ فروردین انجام شده بود.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، مصطفی رضایی مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان درباره خبر ورود اولین قطار ترانزیتی افغانستان _ ترکیه به ایران و تکذیبیه راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: در مورد اولین قطار ترانزیتی که از مبداء افغانستان به مقصد ترکیه وارد مرز‌های شرقی کشور شد، تصاویری که روز ورود قطار مشخص است در مرز‌های شرقی کشور نشان می‌دهد که قطار چه موقعیتی دارد، وارد شده و در ایستگاه مرزی ایران متوقف شده است.

وی افزود: چیزی که مشخص است آنست که این قطار اول اردیبهشت ماه سال جاری از مرز شمتیق وارد کشور شد و در ایستگاه شمتیق متوقف شد و هنوز هم بعد از چند روز در این ایستگاه قرار دارد. اما این که چرا راه‌آهن کشور این خبر را تکذیب کرد، ما هم متعجب شدیم و این تکذیب یک دلیل بیشتر نمی‌تواند داشته باشد، آن هم عدم اطلاع مدیرانی بوده که اظهار نظر کردند و بدون بررسی و بدون اطلاع مطلبی را در این مورد بیان داشتند.

وی ادامه داد: این اظهار نظر تبعات منفی برای کشور دارد و آنچه که باعث شد رسانه‌های معاند هم بهره برداری خودشان را داشته باشند که قطعا تعاملات و ارتباطات حسنه بین دو کشور را هدف قرار داده‌اند.

رضایی گفت: مقداری قضیه عجیب شد، از آنجایی که در راه‌آهن افغانستان خروج این قطار با بدرقه و مراسم با شکوهی انجام شد و همه دیدند که قطار از مرز افغانستان خارج شده و وارد ایران شده است. از طرف دیگر وقتی که راه‌آهن تکذیب کرد، نگرانی‌ها در راه‌آهن افغانستان و تجار افغانستانی شکل گرفت که این قطار پرواز که نکرده و از مسیر دیگری هم که راه ندارد و این باعث شد که یک برداشت‌های منفی و حتی تمسخر آمیزی هم نسبت به این موضوع شکل بگیرد که قطار وارد ایران شده و غیب شد.

مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان درباره دلیل این موضع گیری ضد و نقیض راه‌آهن کشور اظهار کرد: رسانه‌ها خبر زدند که قطار وارد شد و متوقف شد و بعد راه‌آهن ورود قطار را تکذیب کرد، و اتفاقات بعدی آن انجام شد. در یک جمله می‌توان گفت این اظهار نظر هم ناشی از عدم اطلاع بود، کنسرسیوم توسعه ریلی با هماهنگی وزارت راه و نمایندگی رئیس جمهور در امور افغانستان کار خودش را با سرمایه گذاری بزرگترین شرکت‌های ریلی کشور در افغانستان آغاز کرد، دو مسئولیت دارد.

وی افزود: در یک سال گذشته اصل مسئولیت کنسرسیوم در افغانستان رفع نواقص و توسعه خطوط ریلی و ایستگاه‌های راه‌آهن در افغانستان بود که از سال ۱۴۰۱ آغاز شد و ایستگاه‌های متروکه با اقدام مشترک کنسرسیوم و راه‌آهن افغانستان بازسازی شد و تجهیز شد و پرسنل در آنجا مستقر شد و این توسعه خطوط ریلی در دستور کار قرارگرفت و قطار‌های متعددی هم بابت تکمیل این خط ریلی به افغانستان انتقال دادیم.

وی ادامه داد:، اما مسئولیت دومی که از جانب وزارت راه و دستور مستقیم وزارت راه و شهرسازی بر عهده این کنسرسیوم است و شرکت‌های تابع اون کذاشته شد، این بود که بهره‌برداری و توسعه خطوط ریلی افغانستان را برای انتقال بار‌های تجاری به ایران به صورت ترانزیت، چه واردات و چه صادرات انجام دهد.

مصطفی رضایی مطرح کرد: برای این منظور با حضور مسئولین عالی رتبه کشور در مورخ ۱۶ دی ماه ۱۴۰۲ قرارداد بسیار جامعی بین کنسرسیوم توسعه ریلی و مسئولین هیئت حاکمه افغانستان شکل گرفت با تایید رئیس اداره راه آهن افغانستان و رئیس هیئت وزرا افغانستان این قرارداد شکل گرفت و بهره برداری از خط ریلی که در افغانستان احداث شده بود به این کنسرسیوم واگذار شد.

وی اضافه کرد: ما هم بر اساس وظیفه‌ای که برای ما مشخص شده بود باید هط را برای انتقال اموال تجاری و وسیله‌های تجاری از مسیر خطوط ریلی ایران شروع به کار می‌کردیم.

وی تصریح کرد: یعنی هیچ کشوری معتل ما نمی‌ماند. ما زمانی که می‌گوییم کریدور ریلی در رقابت با یک تعداد کریدور دیگر است یعنی هر کشوری دوست دارد مسیر انتقال را از کشور خودش عبور دهد تا درآمد کسب کند و توسعه منطقه‌ای داشته باشد.

وی ادامه داد: این کنسرسیوم در رقابت با کریدور لاجوردی که از مسیر ترکمنستان دریای خزر را رد می‌کند و می‌رود به سمت آذربایجان و ترکیه و اروپا وارد این حوزه شد؛ و رقبای جدی بین المللی در این حوزه داشتیم و مواد معدنی افغانستان خیلی وقت‌ها از این مسیر به اروپا منتقل می‌شد.

مدیرعامل کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان درباره یکی دیگر از رقبا در کریدور تجاری ریلی برای تجارت گفت: همچنین در رقابت با کریدور ریلی و جاده‌ای که افغانستان با پاکستان دارد و متصل می‌شود به بنادر و افغانستان غز این طریق به آب‌های آزاد راه پیدا کرده است.

وی افزود: ما زمانی وارد این عرصه شدیم که این دو کریدور فعال بود و بعد از رفع نواقص اولویت‌داری که توسط کنسرسیوم صورت گرفت حالا نوبت این بود که بهره‌برداری از این خط آغاز شود که به دستور مسئولین بالادستی وزارت راه و کشور، این اولین قطار تجاری و ترانزیت از افغانستان به سمت ترکیه می‌خواست برود و وارد کشور شد.

وی ادامه داد: علت این اظهار نظر ضد و نقیض در مجموعه راه آهن عدم اطلاع از این مسئولیت کنسرسیوم بود و انتظار داشتن که کنسرسیوم فقط مصالح خط و ادوات ریلی حمل کند.

رضایی مطرح کرد: ببینید زمانی که می‌گوییم کریدور و هزاران میلیارد تومان جمهوری اسلامی ایران در افغانستان هزینه کرده تا این کریدور به بهره‌برداری برسد، اینکه راه آهن این خط را منوط به حمل مصالح کند، خب این خارج از منافع ملی است و هیچ عقل سلیمی چنین برداشتی از این خط ریلی نخواهد داشت و این می‌شود یک مسیر محلی که فقط جابجایی مصالح خواهد داشت.

وی اضافه کرد: البته به دلیل محدودیت‌های راه آهن در نیرو و خدمات اگر این بهره برداری تجاری در ماه‌های آینده اتفاق می‌افتاد شاید بهتر بود. اما منافع جمهوری اسلامی به ما این اجازه را نمی‌داد و ما متعهد بودیم که زودتر وارد این بهره برداری تجاری شویم.

وی درباره نامه نگاری‌های رسمی در این خصوص گفت: ۲۲ روز قبل در تاریخ ۹ فروردین نامه نگاری خطاب به راه آهن و سایر دستگاه‌ها انجام شد که این عملیات با هماهنگی معاونین وزارت راه و شهرسازی و نماینده رئیس جمهور انجام شده بود.

وی افزود: حتی هماهنگی‌ها با مرزبانی و نیروی انتظامی هم انجام شد و استانداری خراسان رضوی نامه‌ای را خطاب به همه ارسال کرده بود که زین پس علاوه بر جابجایی ادوات ریلی از این خط، بار تجاری هم به مقصد ترکیه از طریق سیستم ریلی جابجا می‌شود.

وی ادامه داد: این اطلاع رسانی در تاریخ ۲۰ فروردین انجام شد و وزارت کشور نیز اجازه ورود را در این خصوص داده است.

رضایی مطرح کرد: قطار وارد مرز شمتیق شد و هماهنگی گمرکی آن انجام شد و هم گمرک و هم مرزبانی در این خصوص هماهنگ بودند. قطار در انتظار تشریفات ریلی بود و دو دستگاه دیگر هم پس از این قرار بود که به سمت ایران بیایند، اما با دستور توقفی که راه آهن داد، پروژه رفع نواقص نیز متوقف شد، زیرا واگن‌های ادوات در ایستگاه‌های شاهرود و خواف که منتظر لوکوموتیو بودن هم به مشکل خوردند.

وی در پایان گفت: از طرفی این یک عملیات استراتژیک برای جمهوری اسلامی ایران بود تا از سرعت ۳۰ و ۴۰ به سرعت ۱۴۰ کیلومتر برسد.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • لکوموتیو قطار ترانزیتی افغانستان-ترکیه توقیف شد!
  • دلیل توقف قطار افغانستان _ترکیه / تکذیبیه مسئولین راه آهن از سر بی اطلاعی بود+فیلم
  • ارتقای روابط تجاری با افتتاح یک مسیر ریلی جدید + فیلم
  • اردوغان: دیگر روابط تجاری با اسرائیل نداریم
  • تصمیم مهم اردوغان درباره رژیم صهیونیستی ؛ روابط تجاری ترکیه با اسرائیل متوقف شد
  • اردوغان : روابط تجاری ترکیه با اسرائیل متوقف شد
  • اردوغان: روابط تجاری ترکیه با اسرائیل متوقف شد
  • (تصاویر) اعتراض مردم ترکیه به سفر رئیس جمهور آلمان به آنکارا
  • اولین نتایج سفر اردوغان به عراق/ تشکیل ستاد عملیات مشترک بین آنکارا و بغداد
  • انجام مقدمات اعزام قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه