Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صراط نیوز»
2024-05-06@20:08:07 GMT

استعمال هر وعده قلیان معادل چند پاکت سیگار است؟

تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۸۷۶۵۱

صراط:

روز جمعه بود و همراه خانواده برای تفریح به یکی از بوستان‌های شهر رفته بودیم، دور هم نشسته بودیم که بوی خاص مشامم را آزار داد، این بو چیزی جز بوی تنباکوی قلیان نبود، خانواده‌ای در چند قدمی ما دور هم نشسته بودند و از کودک سه ساله تا پیرمرد ۷۰ ساله همه با هم قلیان می‌کشیدند و هیچ کس از قلیان کشیدن شرمنده نبودف هم نوبتی یک پک می‌زدند و قلیان را به نفر بعدی می‌دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش باشگاه خبرنگاران متاسفانه این روز‌ها مصرف قلیان به یک تفریح خانوادگی تبدیل شده است، تفریحی که سلامت همه اعضای خانواده را به خطر و انواع و اقسام سرطان‌ها و عوارضی، چون ناباروری را به جان افراد می‌اندازد، اغلب خانواده‌ها با مصرف سیگار در فرزندان خود مخالف هستند، این در حالی بوده که عوارض مصرف قلیان برای سلامت بدن چند برابر سیگار است.

آمار مصرف مواددخانی در ایرانیان

محمد رضا مسجدی دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان درباره مضرات مصرف قلیان اظهار کرد: واقعیت امر این است که مصرف قلیان جامعه ما رابه شدت تهدید می کند و همین مسئله آسیب های جدی به خانواده ها وارد می کند.

وی ادامه داد: بر اساس آمارها حدود ۲۵ درصد دانشجویان کشور مصرف قلیان را یک بار تجربه کرده اند و مصرف این ماده دخانی د‌ر سال‌های اخیر ۴ تا ۵ برابر افزایش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: در کشورما ۲۰ درصد از مردان و ۳ درصد از زنان سیگار مصرف می کنند اما برخی ها تحت تاثیر کمپانی های بین المللی به دنبال ترویج مصرف قلیان در بین دختران و پسران هستند.

دبیر ستاد کنترل دخانیات وزارت بهداشت با اشارهبه امار مصرف واد دخانی در ایران گفت: آمار مصرف دخانیات در بین مردان ۳۸ و در بین خانم ها ۴ درصد است.

وی ادامه داد: مصرف قلیان خطر افزایش مصرف سیگار را به دنبال دارد و بر اساس آمارها حدود ۱۳.۵ درصد مردان انواع مواد دخانی را به صورت روزانه و غیر روزانه دود می‌کنند.

مسجدی افزود: امروزه مصرف قلیان در بین دانش آموزان و دانشجویان افزایش پیدا کرده و استعمال قلیان به عنوان تفریحی برای نوجوانان و جوانان شده است.

دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران بیان کرد: براساس قانون توزیع و فروش تنباکوی معطر در کشور ممنوع است، اما متاسفانه تنباکو معطر در قلیان مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل بوی خوشی که دارد، افراد زیادی را جذب خود می کند.


بیش از ۷۲۰۰ ماده زیان بخش در قلیان

مسجدی افزود: در قلیان بیش از ۷۲۰۰ ماده زیان بخش وجود دارد، در حالی که در سیگار تنها ۴ هزار ماده مضر شناسایی شده است؛ باید توجه داشت که ضرر قلیان بسیار بیشتر از مصرف سیگار است.

دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران تاکید کرد: هر وعده مصرف قلیان معادل کشیدن ۳ پاکت سیگار است، جوانان جلوی والدین خود سیگار مصرف نمی کنند اما خانوادگی روی به مصرف قلیان می آورند.

مسجدی بیان کرد: در حال حاضر ۹۰ درصد از مراکز عرضه قلیان بدون مجوز هستند و تنها ۱۰ درصد از این مراکز قلیان را با مجوز عرضه می کنند.

بیماری هایی که قلیان به جانتان می اندازد

دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران گفت: مصرف قلیان بیشترین آسیب را به دستگاه تنفسی وارد می کند و مشکلات دهانی، سرطان حنجره، عفونت های مکرر، برونشیت و سرطان ریه از جمله بیماری های مرتبط با مصرف قلیان در بین افراد می شود.

مسجدی افزود: باید توجه داشت که به دلیل مصرف مواد دخانی، سرطان ریه شایع ترین سرطان در بین مردان است، همچنین مصرف قلیان سبب بروز سکته های مغزی و قلبی در بین افراد می شود و برعکس سیگار عوارض مصرف قلیان ۱۵ سال بعد ظاهر می شود.

بیماری های ویروسی که با قلیان منتقل می شوند

بهزاد ولی زاده رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان با اشاره به ضرر‌های مصرف قلیان اظهار کرد: مصرف قلیان باعث ایجاد ضرر و آسیب زیادی fi بدن انسان می‌شود به طوری که بخشی از آسیب استعمال قلیان مربوط به تنباکو و قسمت دیگر به دلیل ذغال و ساختار قلیان و محفظه آب آن است.

وی ادامه داد: متاسفانه مصرف قلیان در انتقال بیماری‌های واگیر و غیر واگیر نقش موثری دارد و بیماری‌های قابل انتقال مانند تب خال و ویروس‌های موجود در دهانه شلنگ قلیان به فرد مصرف کننده دیگر منتقل می‌شود و مشکلات متعددی برای افرادی که قلیان استعمال می‌کنند به وجود می‌آورد.

ولی زاده تاکید کرد: ذغال مورد استفاده در قلیان حاوی مونوکسید کربن و فلزات سنگین است و این ذغال بیماری‌های خونی را به همراه دارد و باعث ایجاد سرطان‌های مختلف در بین افراد مصرف کننده می‌شود.

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت بیان کرد: تنباکو معطر دارای انواع ترکیبات حلقوی است که باعث بروز سرطان می‌شود، همچنین بنزن در تنباکو‌های معطر به مقدار زیادی وجود دارد و این ماده باعث ایجاد سرطان خون و دهان می‌شود.

قلیان مساوی با ۱۰ پاکت سیگار

وی بیان کرد: مصرف قلیان با تنباکو سنتی به اندازه ۲ تا ۱۰ پاکت سیگار به افراد آسیب وارد می‌کند و حتی افرادی که در مواجهه با دود قلیان هستند مانند این است که بین ۱۰ تا ۱۵ نخ سیگار استعمال کرده‌اند.

ولی زاده گفت: ۱۵ درصد از مرگ‌های ناشی از دخانیات به دلیل مواجهه با دود مواد دخانی است و در حال حاضر ۸ میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات در دنیا فوت می‌کنند و از این تعداد ۱ میلیون نفر به دلیل مواجهه با دود دخانیات است.

مرگ سالیانه ۶۰ هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: در ایران تعداد ۶۰ هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات فوت می‌کنند که از این تعداد بین ۶ تا ۱۰ هزار مرد به دلیل مواجهه با دود مواد دخانی و قلیان است.

وی یادآوری کرد: متاسفانه قبح مصرف قلیان در جامعه ریخته شده و مصرف آن بین افراد جامعه افزایش یافته است، در حالی که ضرر مصرف قلیان از سیگار بیشتر است.

سرطان مثانه و ناباروری در کمین مصرف کنندگان قلیان

مهری مهراد متخصص نورویورولوژی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گفت: مصرف قلیان و مواد دخانی تاثیر منفی بر روی سلامتی افراد می گذارد و برخلاف تصور افراد ضرر قلیان بیشتر از مصرف سیگار است.

وی ادامه داد: مصرف دخانیات و قلیان جز ریز فاکتور های سرطان مثانه است و سلامتی مثانه مردان را تحت تاثیر خودش قرار می دهد، مصرف قلیان به دلیل تنباکوی موجود در آن بر روی ناباروری مردان تاثیر منفی دارد.

این متخصص نورویورولوژی ادامه داد: آب موجود در شیشه قلیان سموم تنباکو را دفع نمی کند بلکه این سم ها وارد بدن می شود و به دلیل آنکه در تهیه تنباکوها از مواد مضرر استفاده می شود به همین دلیل مصرف قلیان میزان شیوع سرطان مثانه را افزایش می دهد.

منبع: صراط نیوز

کلیدواژه: قلیان سیگار دود صراط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۸۷۶۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات: مالیات مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات است

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه مالیات مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف و جلوگیری از رشد محصولات دخانی به حساب می‌آید، درعین حال به ارتباط مصرف مواد دخانی با ابتلا به سرطان اشاره کرد و گفت: اگر بتوانیم مصرف دخانیات را در کشور کنترل کنیم، به طور قطع میزان ابتلا به سرطان نیز حدود یک سوم کاهش می‌یابد.

به گزارش ایسنا، دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه بررسی‌های برخی از سازمان‌های اقتصادی بیانگر این است که دخانیات بر توسعه پایدار اثر دارد، افزود: مولفه‌های صنعت، تجارت و استعمال دخانیات به عنوان ۳ مانع توسعه در کشورهای «در حال توسعه» هستند. همچنین بنابر اعلام بانک جهانی که یک سازمان اقتصادی است، کشورهای در حال توسعه به منظور توسعه، رشد و اشتغال‌زایی باید با مصرف دخانیات مبارزه کنند. اگرچه بانک جهانی یک سازمان اقتصادی است و در زمینه بهداشت فعالیت نمی‌کند اما از مضرات مصرف دخانیات سخن می‌گوید.

وی با بیان اینکه بانک جهانی بر ضرورت مبارزه با مصرف دخانیات در کشورهای پیشرفته تاکید کرده، افزود: مالیات، مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف و جلوگیری از رشد محصولات دخانی به حساب می‌آید.

مسجدی با اشاره به معاهده «چارچوب کنترل دخانیات» سازمان جهانی بهداشت گفت: سال ۲۰۰۳، معاهده جهانی چارچوب کنترل دخانیات توسط سازمان جهانی بهداشت به تصویب رسید. معاهده سازمان جهانی بهداشت در زمینه کنترل دخانیات دارای چندین ماده است که به موضوع مالیات در یکی از بندهای آن اشاره شده است.

لزوم میانگین ۷۰ تا ۷۵ درصدی مالیات بر قیمت خرده‌فروشی دخانیات

این متخصص با بیان اینکه ایران در منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی قرار دارد، خاطرنشان کرد: از مراکش تا پاکستان عضو کشورهای منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی به حساب می‌آیند. کشورهای منطقه مدیترانه شرقی با استفاده پارامترهای گوناگون نسبت به وضعیت میزان استعمال دخانیات اقدام می‌کنند. میزان مالیات محصولات دخانی باید به نحوی باشد که حداقل ۷۰ تا ۷۵ درصد قیمت خرده‌فروشی به مالیات اختصاص داده شود.

وی با بیان اینکه مالیات محصولات دخانی کشور معادل ۲۸ درصد است، ادامه داد: برخی با افزایش نرخ مالیات محصولات دخانی مخالفت می‌کنند و مدعی هستند افزایش نرخ مالیات محصولات دخانی می‌تواند صنعت و اشتغال‌زایی را با چالش مواجه کند. مخالفان افزایش مالیات همچنین ادعا می‌کنند افزایش مالیات می‌تواند منجر به قاچاق محصولات دخانی شود.

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران افزود: بازهم تاکید می‌کنم مخالفان افزایش مالیات بر محصولات دخانی بر قاچاق محصولات دخانی به دلیل افزایش نرخ مالیات تاکید دارند. این درحالیست که میزان مالیات بر محصولات دخانی کشور پاکستان معادل ۷۶ درصد است؛ پرسش «آیا در این کشور محصولات دخانی قاچاق می‌شوند؟» را مطرح می‌کنم؛ در پاسخ به این پرسش باید گفت قاچاق دخانیات در کشور پاکستان انجام می‌شود؛ اگر نرخ مالیات بر محصولات دخانیانی کشور پایین بود، بازهم محصولات دخانی در پاکستان قاچاق می‌شدند.

وی با بیان اینکه سازمان امور مالیاتی کشور تخصصی‌ترین نهاد مالیاتی کشور به حساب می‌آید، افزود: سال ۱۴۰۱، سازمان مالیاتی کشور در نامه‌ای خطاب به مجلس شورای اسلامی نحوه محاسبه نرخ مالیات بر دخانیات را اعلام کرده و در این نامه نحوه محاسبه مالیات بر دخانیات را اعلام کرده است. سازمان مالیاتی کشور در این نامه اعلام کرده است که با نرخ مالیات ابلاغی می‌توان میزان مالیات دریافتی از ۲۲ هزار میلیارد تومان را به ۶۰ هزار میلیارد تومان افزایش داد. به طور قطع، افزایش مالیات می‌تواند بر میزان مصرف اثر بگذارد و حکم بازدارنده داشته باشد.

مسجدی درباره میزان مالیات در کشورهای دیگر نیز گفت: بررسی‌ها بیانگر این است عراق هرساله میزان مالیات را ۱۰۰ درصد افزایش می‌دهد تا میزان مصرف دخانیات را به صفر درصد برساند.

کاهش ابتلا به سرطان با کنترل دخانیات

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه قوانین ارزشمندی در کشور وجود دارد، افزود: اگرچه قوانین ارزشمند در کشور وجود دارد اما در زمینه اجرای قوانین ضعف داریم. قانون مبارزه با دخانیات در کشور وضع شده اما از منظر اجرای این قانون ضعف داریم. همچنین دو کشور استرالیا و نیوزلند اعلام کرده‌اند که تا پایان سال ۲۰۲۵ میلادی در کشورهای خود، هیچ‌گونه مصرف دخانیاتی وجود ندارد. پرسش «چگونه این کشورها به این جایگاه رسیده‌اند؟» را مطرح می‌کنم. موضوع کنترل مصرف دخانیات از اهمیت فراوانی برخوردار است.

وی در پایان گفت: موضوع کنترل دخانیات از اهمیت فراوانی برخوردار است و باید در کانون توجه قرار گیرد. بررسی‌ها بیانگر این است که سالانه ۱۵۰ هزار نفر در کشور مبتلا به سرطان می‌شوند و میزان مرگ و میر سالانه ناشی از سرطان معادل ۸۰ هزار نفر است. اگر بتوانیم مصرف دخانیات را در کشور کنترل کنیم، به طور قطع، میزان ابتلا به سرطان حدود یک سوم کاهش می‌یابد.

دیگر خبرها

  • مصرف دخانیات از مهم‌ترین عوامل ایجاد سرطان دهان
  • متخصص ریه: قلیان اکسیژن مبنای علمی ندارد
  • فوق‌تخصص ریه: قلیان اکسیژن مبنای علمی ندارد
  • قلیان اکسیژن؛ بِکشیم یا نه؟
  • هشدار به سیگاری ها؛ مرگ بیش از ۱۴ میلیون نفر بر اثر مصرف سیگار
  • کدام‌ سرطان‌ها با سیگار کشیدن سراغ ما می آیند
  • یک رواشناس اجتماعی بیان کرد؛ رواج قلیان در ایران نتیجه کم کاری وزارت بهداشت
  • دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات: مالیات مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات است
  • انتقاد یک رواشناس اجتماعی بیان کرد؛ رواج قلیان در ایران نتیجه کم کاری وزارت بهداشت
  • مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات