Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@23:52:09 GMT

چین، کانون رایزنی های دیپلماتیک ظریف در آسیا

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۹۴۲۶۲

چین، کانون رایزنی های دیپلماتیک ظریف در آسیا

سفر وزیر خارجه ایران در حالی از امروز به این دو کشور آغاز شده است که پیش از این رهبران چین و ژاپن در ملاقات هایی با سران ایران خواستار یافتن راهکارهایی برای گسترش روابط شده اند.

این سفر از جمله پس از آن صورت می گیرد که «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین و «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران در حاشیه نشست سازمان همکاری شانگهای با یکدیگر دیدار کرده و اهمیت روابط راهبردی مشارکتی جامع دو طرف را مورد تاکید قرار دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افزون بر این «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن نیز در سفر اخیر خود به تهران با رییس جمهوری و رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران دیدار کرد و در جریان این ملاقات ها بار دیگر خواستار گسترش روابط دو کشور شد.

دیدار ظریف با همتای چینی خود در پکن | 30 بهمن 1397

سفری دیپلماتیک

سفر ظریف به چین یکی از تلاش های مهم دیپلماتیک وزیر خارجه ایران در شرایطی محسوب می شود که کشورهای دیگر به فشارهای آمریکا پاسخ منفی داده اند و واشنگتن طبق اذعان مردم و بسیاری از ناظران هر روز منزوی تر می شود.

نقش جمهوری اسلامی ایران در کل منطقه و اهمیت آن برای تنگه هرمز و خلیج فارس و اقصی نقاط دنیا برای این کشورها پوشیده نیست و چین و ژاپن بسیار امیدوارند که روابط مناسبت تر و قوی تر و حسنه تری با ایران داشته باشند.

این سفر در شرایطی انجام می شود که هر دو کشور به خواست آمریکا برای ملحق شدن به ائتلاف حراست از نفتکش ها در تنگه هرمز پاسخ منفی داده اند و تمایلی به الحاق به این برنامه ندارند از آنجا که هر دو کشور خواستار ثبات هستند و نفت زیادی از منطقه خاورمیانه و تنگه هرمز وارد می کنند، تمایلی به مواج شدن آبهای این منطقه ندارند.

دولت های دو کشور اعلام کرده اند که در این عرصه حاضر به پیروی از سیاست های آمریکا نیستند و چین افزوده است که اگر قرار باشد اقدامی در تنگه هرمز صورت گیرد، رایزنی هایش را با ایران حفظ خواهد کرد.

وزیر خارجه ایران همچنین در فضایی به منطقه سفر کرده است که از هرجهت برای ایران مناسب است این دو کشور خواستار حفظ و گسترش روابط با ایران هستند و در زمینه های علمی، فنی، سرمایه گذاری و انرژی مایل به توسعه روابط هستند.

افزون بر این هماهنگ کردن برنامه های همکاری و رایزنی در باره مسایل مهم منطقه ای و بین المللی برای هر سه کشور اهمیت دارد و گفت وگو درباره مسایل مهمی چون کره شمالی، بحران یمن و سوریه و مسایل دیگر منطقه ای از جمله عرصه های مهم رایزنی آنها محسوب می شود.

افزون بر اینها دو کشور به دنبال رفع هر مانعی برای گسترش روابط اعم از مسایل مالی و بانکی هستند و اینکه تهران خواستار آن است که بانک های ژاپن و چین از تسلیم شدن در برابر فشارهای آمریکا خودداری ورزند و استقلال بیشتری در تصمیم گیری های خود داشته باشند.

در واقع ایران تلاش دارد تا هرچه بیشتر از استعدادها و توانمندی‌ها سه کشور جهت گسترش روابط استفاده شده و موانع و مشکلات موجود در این ارتباط برطرف شود انتظار می رود که طرح بندر چابهار و همکاری با چین و ژاپن، اجرای طرح های زیربنایی و همکاری های مختلف در ساخت و ساز تاسیسات زیربنایی، راه ابریشم، عرصه های اقتصادی و مسایل بانکی، همکاری های صنعتی و تجاری، تحولات اخیر منطقه ای و انزوای آمریکا در امور بین المللی، مقابله با فشارهای اقتصادی واشنگتن، همکاری های منطقه ای و بین المللی، طرح های نیروگاهی و تامین مالی، موضوع برجام و تسریع در اجرای مفاد آن و فرصت های سرمایه گذاری در ایران اهم موضوعات مورد توجه و مشورت سه کشور در جریان سفر منطقه ای ظریف باشد.

جایگاه چین و ژاپن در سیاست خارجی ایران

چین و ژاپن به دلیل اینکه دومین و سومین اقتصادهای بزرگ دنیا هستند و در زمینه انرژی به منابع نفت و گاز وارداتی از خاورمیانه وابستگی زیادی دارند، همواره در سیاست خارجی ایران اهمیت ویژه ای داشته اند.

آمارهای رسمی نشان می دهد که چین نزدیک به ۳۰ درصد و ژاپن بین ۸۰ تا ۹۰ درصد از نفت مورد نیاز خود را از خاورمیانه و تنگه هرمز وارد می کنند و هر دو از بزرگترین وارد کنندگان طلای سیاه هستند.

این در شرایطی است که ایران از دیرباز یکی از مهمترین منابع تامین انرژی برای این دو کشور بوده است و با آنها مناسبات خوبی دارد اگرچه تحریم های آمریکا باعث بروز اختلالاتی در این عرصه از همکاری شده است اما ایران از شرکای بزرگ تجاری آنها است و مناسبات دو طرف فقط به نفت خلاصه نمی شود.

در کنار این موضوع نباید فراموش کرد که ایران، چین و ژاپن هر سه کشورهای مهمی در منطقه های خود هستند و قابلیت های بالایی در عرصه های مختلف همکاری دارند و دولت های سه کشور در هر دوره ای این عرصه ها را مورد توجه قرار داده اند.

دیدار «شی جین پینگ» و «حسن روحانی» روسای جمهوری چین و ایران 

در واقع در کنار مساله انرژی، هر سه کشور در عرصه های سرمایه گذاری، منابع انسانی، اجرای طرح های زیربنایی، تحولات زیست محیطی، تجارت، اقتصاد، سیاست، امور فرهنگی و هنری و بسیاری بخش های دیگر دارای همکاری های وسیعی هستند.

ایران همواره در زمینه های علمی و فنی نیز خواهان گسترش روابط با این دو کشور بوده است و سفر وزیر خارجه ایران به این دو کشور می تواند قلمروهای تازه ای از همکاری را به دنبال داشته باشد و همزمان باعث شود تا این سه کشور مناسباتی قوی تر در بخش های مختلف داشته باشند.


طرح «یک کمربند - یک جاده» و جایگاه ایران

ایران گذرگاه مهمی در برنامه راه ابریشم نوین چین یا همان طرح «یک کمربند - یک جاده» محسوب می شود اگرچه ژاپن هنوز به این برنامه ملحق نشده است اما توکیو نشانه هایی از تمایل بروز داده است.

«شی جین پینگ» رییس جمهوری چین و مبدع این برنامه می گوید یکی از مهمترین ارگان طرح «یک کمربند - یک جاده» ایران است در واقع ایران یک گذرگاه و محل ترانزیت کالا به حساب می آید که چین نمی تواند نقش آن را نادیده بگیرد.

ایران به دلیل داشتن سواحل طولانی خلیج فارس و دریای خزر و همچنین ارتباط خشکی با کشورهای اروپایی یکی از مهمترین حلقه های راه ابریشم چین محسوب می شود و این کشور برای تکمیل این برنامه نگاه ویژه ای به تهران دارد.

راه ابریشم نوین یا همان «یک کمربند - یک جاده» 

با این وصف ایران هنوز لازم است با چین درباره جایگاه خود در این برنامه و همچنین سرمایه گذاری های ذی ربط بامقام های چین رایزنی داشته باشد و یکی از اقداماتی که در دستور کار ظریف قرار دارد، گفت و گو با مقام های پکن در همین باره است.

ایران در زمینه امنیتی نیز می تواند همکاری موثری با چین داشته باشد نقش ایران در ثبات خاورمیانه با اهمیت است و اگر قرار باشد که برنامه راه ابریشم نوین در یک مسیر امنیتی و با ثبات به پیش برده شود، طبیعی است که چین به ایران در این راستا نیاز بیشتری خواهد داشت و ایران به مثابه پلی می تواند راه ابریشم را به اروپا و آسیا مرتبط سازد و در این میان نقش تهران بی بدیل است.
 

برجام 

توافق هسته ای که سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد و سپس دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از آن خارج شد، توانست روابط ایران را با کشورهای چین و ژاپن توسعه دهد.

اگرچه ژاپن از امضا کنندگان این توافق نیست و آمریکا از آن خارج شده است اما هر دو کشور اهمیت این توافق را درک می کنند و از آن زمان به این طرف هم با برجام همراهی کرده اند و هم اینکه آمریکا را ریشه همه مشکلات پیش آمده دانسته اند.

تا زمانی که این کشورها از برجام حمایت می کنند و به تعهدات خود پایبند هستند طبیعتا ایران نیز به مفاد آن پایبندی نشان می دهد و تاکنون نیز این توافق را طبق تایید نهادهای ذی ربط بین المللی نقض نکرده است.

یکی از اصلی ترین بحث های ظریف با مقام های ارشد این دو کشور، درباره برجام و راه های حفظ آن است بخصوص اینکه ژاپن روابط نزدیکی با آمریکا دارد می گوید که به تلاش های خود برای کاستن از تنش ها ادامه خواهد داد و به حراست از این توافق ملزم خواهد بود.قرار است طرفین راه هایی را بررسی کنند که نهایتا به حفظ توافق می انجامد زیرا اگر قرار باشد طرف های دیگر توافق را رها کرده و تسلیم فشارهای آمریکا شوند برای ایران راهی جز خروج از برخی از چارچوب های توافق نمی ماند.


اهمیت ایران برای چین و ژاپن

ایران به عنوان یکی از قدرت‌های منطقه، همواره هدف صادرات و واردات بسیاری از کشورهای جهان به شمار می‌رود ضمن آنکه جایگاه ویژه ایران در امر ترانزیت هم شرایط ویژه‌ای را برای ایران به وجود آورده که گذرگاه مهمی برای اتصال دریاهای آزاد جنوب به کشورهای آسیای میانه و راهی مناسب برای اتصال آسیای جنوب شرقی به اروپا است.

بر این اساس، همکاری‌های اقتصادی و سیاسی با ایران مورد توجه کشورهای پیشرفته آسیایی و اروپایی بوده است و از سویی دیگر بازار ایران یک فرصت طلایی برای این کشورها محسوب می‌شود در این راستا تیم دیپلماسی کشور تصمیمش بر این بوده است که در راستای گسترش همکاری‌ها با کشورهای چین و ژاپن از هر ظرفیتی برای توسعه روابط اقتصادی، تجاری و سیاسی میان ایران و این کشورها بهره بگیرد.

در این میان نباید از یاد برد که به رغم همه تحولات، رتبه اول در سبد تجاری ایران در اختیار چین است بزرگترین وارد کننده و صادر کننده برای کشور ایران محسوب می شود چین از جمله طرف های بسیار مهم تجاری و سیاسی برای ایران محسوب می شود در زمینه برجام و دستیابی به توافق هسته ای و حراست از آن نیز چین از ابتدا نقشی بسیار سازنده ایفا کرده است.

دیدار ظریف و «کونو تارو» وزرای خارجه ایران و ژاپن

اگرچه گستره همکاری های ایران با ژاپن به اندازه چین نیست اما نباید فراموش کرد که در سبد صادراتی، توکیو رتبه ۸ را در ایران دارد و برای تهران از اهمیت بالایی برخوردار است این کشور نزدیک به ۸۰ تا ۹۰ درصد از نفتش را از خاورمیانه و از تنگه هرمز عبور می دهد و برای همین همواره مایل به گسترش روابط با ایران بوده است.

در سال های اخیر مواضع سیاسی ژاپن با ایران نزدیکتر شده است زیرا این کشور نیز همانند تهران تحت فشارهای فراوان اقتصادی آمریکا قرار دارد و این یک زمینه جدید برای همکاری متقابل شده است.

افزون بر این ژاپن یکی از قطب های مهم فناوری محسوب می شود و همه کشورهای دنیا این وزنه مهم علمی و فنی را مورد اهمیت قرار می دهند و ایران با نظرداشت اینکه ژاپن صاحب رتبه فنی بسیار بالایی است همواره به روابط علاقه فراوانی نشان داده است و تجربیات و دستاوردهای فنی ژاپن برای ایران مهم است و تهران به دنبال گسترش روابط در این عرصه هم هست.  
 

جنگ تجاری آمریکا با دنیا

آمریکا اکنون نه فقط با ژاپن و چین بلکه با کل دنیا درگیر مسایل و مناقشات تجاری است و این یک بخش از مهمترین موضوعات روابط میان ایران، چین و ژاپن محسوب می شود.

اگرچه آمریکا تلاش کرده است با تحریم ایران را تحت فشار حداکثری قرار دهد اما نباید فراموش کرد که از یک سال و اندی قبل تعرفه های سنگینی بر روی کالاهای چینی در نظر گرفته است و در حال برنامه ریزی برای فشارهای بیشتر است.

در مورد ژاپن نیز تفاوت ها زیاد نیست واشنگتن در حال انجام اقداماتی چون افزایش تعرفه روی سازندگان خودرو و قطعات در ژاپن است و اگر این دو کشور نتوانند به توافق برسند و توکیو به فشارهای آمریکا تن ندهد، طبیعتا تعرفه های سنگین خسارات سنگینی به طرف ژاپنی تحمیل خواهد کرد.

بسیاری از شرکت های ژاپنی در ماه های گذشته از دولت خود خواسته اند که تسلیم فشارهای آمریکا نشود و در این مناقشه تجاری دست بالا بگیرد و اجازه ندهد تا تعرفه های سنگین واشنگتن باعث زیان بزرگ برای شرکت های ژاپن شود.

در این قلمرو تجاری اشتراکات فراوانی میان ایران و چین و ژاپن وجود دارد بخصوص که سه کشور تحت فشارهای آمریکا قرار دارند و با تهدید و تعرفه و تحریم روبرو هستند.

ایران از لحاظ سرمایه گذاری و همکاری های علمی و فنی و همچنین عرصه های مختلف تجاری و فرهنگی برای این کشورها اهمیت دارد و برای آنها نیز مهم است که ضمن حفظ برجام بتوانند از نفت ایران بهره مند شوند.

هر سه کشور می دانند که تسلیم شدن در برابر فشارهای آمریکا چاره ساز نیست و برای همین در جریان سفر وزیر خارجه ایران به این دو کشور راه های حفظ برجام و گسترش همکاری های تجاری در دستور کار است.

 

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۹۴۲۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قهرمانی ژاپن در جامی که ما عاشق آن هستیم!

به گزارش "ورزش سه"، روز گذشته تیم المپیک ژاپن در جام ملت‌های زیر ۲۳ سال آسیا، این تیم موفق شد برای دومین بار در طی ۱۱ سال اخیر قهرمانی خودش را جشن بگیرد. سامورایی‌ها با شکست دادن ازبکستان در بازی فینال آن هم با تک گل یامادا در دقیقه ۹۰+۱ موفق شدن پس از قهرمانی در مسابقات سال ۲۰۱۶ که باز هم قطر میزبان بود، قهرمانی خودشان را تکرار کنند.

تاریخچه مسابقات زیر ۲۳ سال آسیا
این مسابقات نخستین بار در سال ۲۰۱۳ به عنوان مسابقات زیر ۲۲ سال تیم‌های آسیایی برپا شد اما در ادامه با تغییراتی که کنفدراسیون فوتبال آسیا اعمال کرد، قرار شد محدوده سنی به ۲۳ سال برسد. تیم المپیک فوتبال ایران در طی ۱۱ سال اخیر هیچ وقت به مراحل پایانی نرسیده و در چهار تجربه خودش سه حذف در مرحله گروهی و یک حذف در مرحله یک چهارم نهایی را تجربه کرده است.

چرا ایران در این تورنمنت غایب بود؟
شاگردان رضا عنایتی پس از اینکه در مقدماتی المپیک در گروه چهار تیمی خود ۲ برد برابر افغانستان و هنگ کنگ را جشن گرفتند ولی برابر ازبکستان شکست خوردند و کارشان برای صعود به عنوان تیم دوم به اما و اگر کشیده شد. تیم فوتبال ما از لحاظ امتیازی با مالزی در شرایط کاملاً برابر بود و این موضوع در رابطه با بحث تعداد گل‌های زده و حتی تفاضل گل هم صدق می‌کرد اما با توجه به اینکه ملی پوشان ما کارت زرد بیشتری نسبت به تیم مالزی گرفته بودند، در راه رسیدن به جام ملت‌های زیر ۲۳ سال آسیایی و مرحله مقدماتی نهایی المپیک پاریس ۲۰۲۴ کنار رفتند. 
با توجه به بازی هایی که در مرحله نهایی انجام می‌شد تصور کرد اگر ایران به دور نهایی صعود می‌کرد، شانس خوبی برای فینالیست شدن داشت.

ژاپن چگونه قهرمان شد؟
ژاپن با حضور گو ویوا سرمربی سابق کاشیما که با شکست دادن پرسپولیس قهرمان لیگ قهرمانان آسیا شد، در گروه مرگ مسابقات نتایج قابل توجهی کسب کرد. سامورایی‌ها ابتدا چین و امارات را شکست دادند اما کره جنوبی با نتیجه ۱ بر صفر در مرحله گروهی آنها را شکست داد تا این تیم به عنوان دوم گروه مقابل قطر میزبان مسابقات قرار بگیرند. آنها در تقابل قطر روز سختی داشتند و در شرایطی که ۲ بر صفر از آنها جلو بودند، ۲ گل دریافت کردند اما در وقت های اضافه موفق شدند به پیروزی ۴ بر ۲ دست یابند و به مسیرشان در نیمه نهایی ادامه دهند. آنها مقابل عراق چندان به دردسر نیفتادند و موفق شدند این تیم را هم با یک پیروزی مقتدرانه شکست دهند. 
در بازی فینال هم تجربه بیشتر بازیکنان ژاپنی که برخی از آنها در تیم‌های اروپایی بازی می‌کنند به کمک این تیم آمد. لئو کوکوبو دروازه‌بان این تیم در بنفیکا، ریهیت یاماموتو و جوئل شیما در یونیون سنت ترویدن بلژیک، کین ساتو در وردربرمن و تاکاشی اوشینو در دوسلدورف بازی می‌کنند که همگی در مسیر قهرمانی ژاپن نقشی کلیدی داشتند و می‌توانند نوید یک نسل فوق العاده دیگر را به مردم ژاپن دهند.

ازبکستان بازهم در فینال گل خورد و باخت
گرگ‌های سفید فوتبال آسیا سرمایه‌گذاری بسیار زیادی روی این ورزش انجام دادند و در دو دوره اخیر آنها با آمار بهترین خط حمله و بدون گل خورده به فینال رسیدند که در دوره گذشته مقابل عربستان و در این دوره مقابل ژاپن با دریافت اولین گل متحمل شکست شدند. آنها تیمی داشتند که بسیاری از آنها در سطح اول ازبکستان بازی کرده و حتی در جام ملت‌های آسیا نیز حضور داشتند. عبدالقادر خورسانوف بازیکن ازبکستانی لانس فرانسه و عباسبک فیض الله‌یف مهاجم ۲۰ ساله فوتبال این کشور که با پایان مسابقات آسیا راهی روسیه شد، مهمترین چهره های ازبکستانی بودند که حالا برای دومین بار مقام دوم این مسابقات را به خود اختصاص داده‌اند و برای نخستین بار راهی مسابقات المپیک خواهند شد.
البته بازیکنان ازبکستان در این مسیر کمی هم بدشانس بودند؛ چرا که در بازی نهایی خود مقابل ژاپن در دقیقه ۹۰+۵ صاحب ضربه پنالتی شدند اما سنگربان ۲۲ ساله ژاپنی‌ها در کمال خونسردی و آرامش توانست این توپ را مهار کند و مانع از کامبک ازبک‌ها شود.

چهره های خاص این تورنمنت 
منتظر محمد بازیکن عراقی استقلال تهران که در لیگ بیست و سوم به عنوان بازیکن قرضی در مس رفسنجان بازی می‌کرد همراه با علی جاسم دیگر پدیده فوتبال عراق که در جام ملت‌های آسیا نیز حضور داشت اصلی‌ترین چهره‌های عراق در این تورنمنت بودند. علی جاسم با ۴ گل زده بهترین گلزن مسابقات شد و موفق شدند شیرهای بین النهرین به رتبه سوم مسابقات برسانند تا تحت عنوان سومین نماینده آسیا در المپیک برای ششمین مرتبه راهی این تورنمنت شوند. البته که تیم زیر ۲۳ سال اندونزی که بازیکنانی شاغل در لیگ‌های انگلستان، هلند و پرتغال دارند هم از تیم‌های خاص این تورنمنت بودن که موفق شدند تا نیمه نهایی هم راه پیدا کنند.

اندونزی اکنون قرار است در پلی آف بین قاره‌ای المپیک پاریس ۲۰۲۴ برابر گینه قرار بگیرد تا بلکه سهمیه آسیا در این تورنمنت تغییر کند.

دیگر خبرها

  • نشریه تایم: حمله بایدن به ژاپن و هند/ آن‌ها بیگانه هراس هستند!
  • داوری بی‌نقص یک ایرانی در بازی ژاپن و ازبکستان
  • قهرمانی ژاپن در جامی که ما عاشق آن هستیم!
  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق
  • حمله بایدن به ژاپن و هند/ آن‌ها بیگانه هراس هستند!
  • امیدهای ژاپن قهرمان جام ملت‌های آسیا شدند
  • تیم فوتبال امیدهای ژاپن قهرمان جام ملت‌های آسیا شد
  • امیدهای ژاپن قهرمان آسیا شدند
  • (ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم
  • تیم ملی امید عراق بازهم به المپیک صعود کرد