Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@23:31:17 GMT

چالش؛ رب خانگی

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۰۶۲۲۵

چالش؛ رب خانگی

در حالی که میانگین تورم در مردادماه به ۴۲.۲ درصد رسیده است، آخرین آماری که از متوسط قیمت اقلام خوراکی در مناطق شهری ایران منتشر شده، نشان می‌دهد رب گوجه‌فرنگی و گوجه‌فرنگی به ترتیب با تورم ۲۴۵.۶ و ۱۴۳.۹ درصدی جزو گران‌ترین اقلام در سبد خانوار محسوب می‌شوند.

زهرا طوسی/

در حالی که میانگین تورم در مردادماه به ۴۲.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۲ درصد رسیده است، آخرین آماری که از متوسط قیمت اقلام خوراکی در مناطق شهری ایران منتشر شده، نشان می‌دهد رب گوجه‌فرنگی و گوجه‌فرنگی به ترتیب با تورم ۲۴۵.۶ و ۱۴۳.۹ درصدی جزو گران‌ترین اقلام در سبد خانوار محسوب می‌شوند.

از سال گذشته و با بالا رفتن نرخ ارز، صادرات رب گوجه‌فرنگی ایران به دلیل افزایش تقاضا به خصوص در کشورهای همسایه، روند صعودی گرفت، به طوری که صادرات آن بر فروش داخلی ارجحیت یافت، هر چند دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت ‌شیوه‌های مختلفی چون ممنوعیت‌های صادراتی را آزمود، اما گزارش‌ها نشان داد که این سیاست آن‌گونه که باید نتوانست کارایی داشته باشد و بدین ترتیب این شائبه در اذهان عمومی شکل گرفت که صادرات موجب گرانی این محصول در کشور شده است.

براساس آمار منتشر شده توسط فائو، تولید حدود ۶٫۵ میلیون تن گوجه‌فرنگی در ایران که به فراوری ۸۰۰ هزار تن رب منجر می‌شود، ایران را در رتبه هفتم دنیا از نظر تولید گوجه‌فرنگی قرار داده است، که البته حدود 17 درصد از این میزان، مازاد بر مصرف کشور است و به کشورهای دیگر صادر می‌شود. با این تفاسیر، بازار این محصول پرمصرف که سرانه آن در خانوارهای ایرانی برای هر نفر سالیانه 24 کیلوگرم است، از سال گذشته همچنان داغ باقی مانده است تا جایی که حتی تولیدات زیرپله‌ای با غلظت کم و احتمال تاریخ گذشته بودن، طرفدارانی برای خودش پیدا کرده است.

قیمت بازار 40 درصد گران‌تر از سامانه رصد

رب گوجه‌فرنگی هم اکنون در سامانه رصد وزارت صنعت برای هر کیلو 15 تا 18 هزار تومان قیمت‌گذاری شده است، ولی در بازار تا 40 درصد گران‌تر و با قیمت 25 و 26 هزار تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد. با کاهش چند هزار تومانی قیمت گوجه‌فرنگی در ماه‌های اخیر، بعضی از مردم برای رفع دغدغه‌های خود با تهیه رب‌خانگی در برابر گرانی این محصول از سبد خانوار خویش دفاع کردند. ستاد تنظیم بازار اما این روزها به منظور جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان و از بین رفتن انگیزه تولید این محصول در سال‌های آینده، سازمان مرکزی تعاون روستایی را مکلف کرده نسبت به خرید تضمینی گوجه‌فرنگی اقدام کند.

عرضه و تقاضا باید قیمت را تعیین کند

رضا بابایی، تولیدکننده رب گوجه‌فرنگی و عضو انجمن صنایع تبدیلی کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه سخت شدن وضعیت صادراتی و کاهش تقاضا قیمت رب را به شکلی طبیعی کاهش می‌دهد، می‌گوید: قیمت گوجه‌فرنگی و ملزومات بسته‌بندی آن، نسبت به سال گذشته کاهش یافته به طوری که گوجه‌فرنگی به یک سوم قیمت و قوطی آن هم نسبت به سال پیش 20 درصد کاهش قیمت داشته است.

وی با اشاره به اینکه سازمان تعاونی روستایی با خرید تضمینی گوجه‌فرنگی بر بازار این محصول تأثیر گذاشته است، می‌افزاید: هم اکنون قیمت این محصول از پایه 700 تومان شروع می‌شود و تعاون روستایی پیشنهاد قیمت هزار و 150 تومان را داده است. تولیدکنندگان با ورود دولت به بحث واسطه‌گری و خرید و فروش مخالف هستند، ما معتقدیم دولت باید اجازه بدهد عرضه و تقاضا قیمت محصولات را تعیین کند در غیر این صورت اگر کسی بخواهد از بیرون بدون تخصص در قیمت‌ها دستکاری کند، ضرر متوجه دو طرف خواهد بود.

رب‌های تولید شده با قیمت مناسب در راه بازار

این تولیدکننده با اشاره به اینکه متأسفانه در رسانه‌ها تبلیغات سوئی در مورد سودجویی تولیدکنندگان مطرح می‌شود، می‌افزاید: مردم با کاهش قیمت گوجه‌فرنگی می‌گویند چرا قیمت رب گران است، در حالی که رب گوجه‌فرنگی که امروز توسط مصرف‌کننده خریداری می‌شود، تولید دو تا سه ماه گذشته کارخانجات است که با قیمت تمام شده بالاتری تولید شده است و به تبع آن ربی که امروز با قیمت ارزان‌تری تولید شده در ‌ماه‌های آینده با قیمت مناسب‌تری به دست مردم می‌رسد.

بابایی با اشاره به اینکه قیمت فعلی رب، قیمت حداقلی و به واقعیت نزدیک است، توضیح می‌دهد: در حال حاضر میانگین فروش کارخانه‌ها برای یک قوطی رب یک کیلویی زیر 10 هزار تومان است که در نهایت برای مصرف‌کننده حدود 13 تا 14 هزار تومان خواهد بود.

وی می‌افزاید: براساس بررسی‌هایی که انجام دادیم قیمت تمام شده هر کیلو گوجه‌فرنگی حدود 450 تا 500 تومان است، اگر تولیدکننده رب این محصول را به قیمت 800 تا 900 تومان از کشاورز بخرد، هم سود خوبی نصیب کشاورزان می‌شود و هم قیمت برای مصرف‌کننده رب مناسب‌تر می‌شود.

رب با طعم خانگی چالش فعلی این صنعت

بابایی با اشاره به اینکه سال پیش مردم فکر می‌کردند افزایش قیمت رب مربوط به کارخانه‌هاست در صورتی که سود ما ثابت بود و قیمت تمام شده محصول بالا بود، تأکید می‌کند: هم اکنون مشکل این صنعت تولید رب خانگی است، در حالی که همه اطلاع‌رسانی و دغدغه ما این است که بگوییم مزایای استفاده از رب صنعتی بیشتر از رب خانگی است. این روزها تولیدکنندگان رب صنعتی چالش زیادی با یک برند مطرح برای تولید رب با طعم خانگی دارند. از لحاظ عملی ثابت شده است رب صنعتی چه از نظر بهداشتی و چه حفظ ارزش‌های غذایی بالاتر از رب خانگی قرار دارد. رب خانگی در حرارت مستقیم تولید می‌شود و عملاً عصاره‌ای بی‌خاصیت از گوجه فرنگی است در حالی که رب صنعتی در خلأ و با تنظیم دمای استاندارد تهیه می‌شود و تمام ارزش‌های غذایی آن حفظ می‌شود.

بازارهایی که با ‌ممنوعیت‌های صادراتی از دست رفت

وی در پاسخ به عرضه ‌فله‌ای رب با غلظت کم نیز یادآور می‌شود: شاخص تعیین غلظت رب گوجه فرنگی در صنعت «بریکس» خوانده می‌شود، هر چه بریکس رب گوجه‌فرنگی بالاتر باشد به معنای کیفیت بالاتر محصول است. این شاخص در قیمت‌گذاری رب نیز لحاظ می‌شود. رب‌های فله‌ای در بازار علاوه بر مشکلات بهداشتی، غلظت کمتری دارند و در نهایت تهیه آن برای مصرف‌کننده به صرفه و مقبول نیست.

این تولیدکننده با اشاره به اینکه سیاست‌گذاران باید در صدور بخش‌نامه‌ها و ممنوعیت‌های صادراتی با تأمل بیشتری رفتار کنند، می‌افزاید: وقفه صادراتی رب موجب شد تا در مقطعی که ما سه کانتینر در هفته به روسیه صادرات داشتیم، تجارت ما متوقف شود و خیلی از تولید کننده‌ها در فضای رقابتی که امروز وجود دارد و باید برای هر بازار کلی هزینه کرد، بازارشان را از دست دادند.

تعدیل قیمت تولیدات، متناسب با خرید مواد اولیه

حمید اصیلی، مدیرعامل شرکت تولید رب گوجه‌فرنگی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما درباره قیمت واقعی رب گوجه‌فرنگی با اشاره به اینکه قیمت تولیدات این ماه آن‌ها، متناسب با خرید مواد اولیه تعدیل شده است، می‌افزاید: سیاست ما این است با هر نرخی که مواد اولیه را خریداری کردیم، به درصد سودی که سازمان حمایت‌کننده تعیین کرده، اضافه کنیم و قیمت مصرف‌کننده را با همین فرمول بزنیم. قیمت واقعی مصرف‌کننده در حال حاضر حدود 14 تا 16 هزار تومان است.

وی توضیح می‌دهد: در هر قوطی رب چهار کیلو گوجه‌فرنگی مصرف می‌شود که در حال حاضر چون ماده اولیه آن با خرید تضمینی برای هر کیلو هزار تومان می‌شود، 4 هزار تومان خواهد شد که با احتساب قیمت قوطی که 4 هزار تومان است، هزینه تمام شده آن 8 هزار تومان خواهد بود و با اضافه شدن درصد سودی که باید تولیدکننده ببرد به قیمت منطقی 14 تا 16 هزار تومان خواهد رسید، در صورتی که سال گذشته  فقط 8 هزار تومان قیمت گوجه بود و با قیمت قوطی برای ما 12 هزار تومان تمام می‌شد.

تعاون روستایی ورود نمی‌کرد قیمت گوجه 500 تومان می‌شد

اصیلی با اشاره به خرید تضمینی گوجه‌فرنگی توسط سازمان تعاون روستایی، تأکید می‌کند: اگر سازمان تعاون روستایی به این امر ورود نمی‌کرد و قیمت گوجه تا 500 تومان پایین می‌آمد، سال بعد کشاورزان از کاشت گوجه امتناع می‌کردند و به طور قطع سال آینده قیمت این محصول بالا می‌ر فت و به تبع آن گرانی رب نیز اتفاق می‌افتاد، با این تدبیر قیمت فروش برای کشاورزان اکنون متعادل شده است و کشاورزان و تولیدکنندگان هردو منتفع می‌شوند.

گفتنی است، در سال‌های گذشته رب گوجه‌فرنگی یکی از صادرات مهم کشور در تولیدات مواد غذایی بوده است. صادرات رب گوجه‌فرنگی در سال 1396 افزون بر 120 هزار تن به ارزش 200 میلیون دلار بوده است. در سال 97 اما میزان صادرات از ابتدای سال تا زمان ممنوعیت گوجه فرنگی، 425.1 هزار تن به ارزش دلاری 163 میلیون دلار، رب گوجه فرنگی 66 هزار تن به ارزش دلاری 96.9 میلیون دلار بود که با رفع شدن ممنوعیت هم اکنون این رقم افزایش یافته، ولی هنوز آمار جدیدی از آن در دسترس نیست.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: رب گوجه فرنگی رب خانگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۰۶۲۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گشتی در اقتصاد ایران ؛ تلاش برای رفع ناترازی انرژی

به گزارش همشهری آنلاین ، مهمترین اخبار اقتصادی روز گذشته به برنامه وزارت نفت به تولید بنزین از متانول اختصاص داشت.وزارت نفت در تلاش است از این طرق بحث ناترازی سوخت را به دلیل روند رو به رشد مصرف حل کند. خبر مهم دیگر به لایحه قرارداد های کار اختصاص داشت که دولت در این زمینه لایحه ای ارایه کرده که در صورت تصویب منجر می شود قرارداد همه کارگران بعد از ۵ سال دائمی شود. خبر های دیگه حاکی از آن است که قیمت گوجه فرنگی و پیاز که ظرف روز های گذشته رشد زیادی داشت به زودی کاهش خواهد یافت.

مروری بر مهمترین اخبار 11 اردیبهشت 1403

- جواد اوجی وزیر نفت گفت: در بحث تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی بخصوص پتروشیمی‌هایی که تولید محصول متانول دارند، تفاهمنامه‌های خوبی امضا شد تا بخشی از تولید متانول کشور به سمت تولید بنزین که ارزش افزوده بیشتری دارد، سوق داده شود که این موضوع یکی از کارهای بسیار بزرگ است.

- احمد غریوی مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی از تقدیم لایحه پیشنهادی به دولت با عنوان تعیین سقف ۵ سال در قراردادهای موقت کار خبر داد و گفت: با تصویب این پیشنهاد قرارداد همه کارگران چه در کارهای با ماهیت مستمر چه در کارهای با ماهیت غیرمستمر بعد از ۵ سال باید دائمی شود.

- آرش صیادی مدیرعامل شرکت عمران پرند گفت: خرید و فروش امتیاز نهضت ملی مسکن غیرقانونی بوده و در ادامه پروژه امکان سلب امتیاز نهضت ملی مسکن وجود دارد. با توجه به اینکه امکان دارد در ادامه پروژه به هر دلیلی امتیاز نهضت ملی مسکن سلب شود، از مردم می خواهیم به چنین معاملاتی ورود نکرده و خود را گرفتار نکنند.

- مصطفی دارایی نژاد، رییس پیشین اتحادیه بارفروشان با بیان اینکه گوجه‌فرنگی از هفته آینده و پیاز از ماه آینده کاهش می‌یابد، گفت: با ورود پیازهای نو دزفول به بازار از ماه بعد قیمت‌ها شکسته می‌شود و حداقل ۱۰ هزار تومان کاهش خواهد یافت. توزیع مناسب گوجه فرنگی هم منجر به کاهش قیمت خواهد شد و از هفته آینده شاهد کاهش قیمت گوجه فرنگی خواهیم بود.

- علانور توکلی نایب‌رئیس اتحادیه فرش دستباف گفت: با اینکه صادرات فرش سال‌هاست در کشور انجام می‌شود، اما در سال‌های اخیر این حوزه با چالش روبه‌رو بوده، به طوری که صادرات میلیارد دلاری فرش اکنون به ۴۰ میلیون دلار رسیده است. در واقع صادراتی که در گذشته شاید یک تاجر انجام می‌داد اکنون حجم کل صادرات ایران را تشکیل می دهد.

بیشتر بخوانید

زمان عملیاتی شدن افزایش ۴۰ درصدی حقوق بازنشستگان اعلام شد شرط پرداخت عوارض آزادراه برای بیمه شخص ثالت حذف شد

- محمد صفری معاون شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: مجموع ارزش سرمایه‌گذاری تحقق‌یافته خارجی مناطق آزاد در سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیون یورو بوده است. سال قبل هزار بسته به ارزش ۹۰۰ هزار میلیارد تومان برای سرمایه گذاری طراحی شد. اخیرا نیز ۲۰۰ بسته به ارزش ۲۰۷ هزار میلیارد تومان طراحی شده است.

- احمد مهدوی‌ابهری دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از امضای تفاهم‌نامه توسعه ۱۶ میدان گازی با ۶.۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خبر داد و گفت: حرکت بزرگ سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی در بالادست صنعت نفت در تاریخ ثبت می‌شود.افزایش تولید گاز از میدان‌های گازی می‌تواند افزون بر تأمین خوراک مجتمع‌های پتروشیمی، ناترازی گاز کشور را نیز رفع کند.

- وحید یعقوبی معاون اجرایی و هماهنگی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: در سال گذشته ۷.۸ میلیارد دلار صادرات صنعت فولاد ثبت شده است و برای امسال نیز ، پیش‌بینی ما این است که در صورت رفع محدودیت‌های انرژی و مسائل زیرساختی، صنعت فولاد ۱۰ میلیارد دلار ارزآوری برای سال جاری، به همراه خواهد داشت.

- مهدی صحابی مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی گفت: از ابتدای سال جاری تا ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ مبلغ ۴ همت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج به متقاضیان پرداخت شده است که نشان دهنده رشد تسهیلات ازدواج به میزان ۲۸ درصد است.همچنین تسهیلات قرض الحسنه فرزند آوری با ۲۳ درصد افزایش به ۱.۵ همت رسیده است.

کد خبر 848481 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها نفت گاز تکنولوژی (فناوری) انرژی نو

دیگر خبرها

  • پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است
  • دولت از فعالان بازار لوازم خانگی انتظار معجزه دارد
  • گشتی در اقتصاد ایران ؛ تلاش برای رفع ناترازی انرژی
  • گزارش صداوسیما درباره نکوهش قرآنی ذخیره طلا و دلار در خانه که دوباره وایرال شد + فیلم | به جای احتکار خانگی طلا و ارز چه کنیم؟
  • نمایش زجر به قیمت لایک!
  • قیمت«گوجه فرنگی» از هفته آینده و «پیاز» از ماه آینده کاهش می‌یابد
  • یک شام خوشمزه و آسان برای علاقه‌مندان به بادمجان
  • پیش بینی کشت ۶۰ هکتار از مزارع گوجه فرنگی استان قزوین با روش سایبان 
  • بازار میوه‌های نوبرانه تا پایان اردیبهشت به ثبات می‌رسد
  • تولید گوجه فرنگی به ۳۰۰ هزار تن می‌رسد