Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@21:36:21 GMT

نتایج بررسی‌ها درباره تاثیر تغذیه بر ام اس

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۰۸۷۵۶

نتایج بررسی‌ها درباره تاثیر تغذیه بر ام اس

عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه در ارتباط بین رژیم غذایی و پیشرفت بیماری ‌ام اس تحقیقات متعددی صورت گرفته است، گفت:‌ تاکنون محققان ارتباط قاطعی بین عوامل تغذیه‌ای و بیماری ام اس پیدا نکرده‌اند؛ بنابراین نمی‌توان با قطعیت ادعا کرد که مصرف یک ماده‌ غذایی خاص، باعث پیشرفت یا تخفیف عوارض بیماری می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال نتایج برخی از پژوهش‌ها نشان می‌دهد که رعایت برخی نکات تغذیه ای برای کنترل عوارض این بیماری موثر است.

دکتر سمیرا ربیعی در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه بیماری ام اس (Multiple Sclerosis) یک بیماری مزمن و پیشرونده است که سیستم اعصاب مرکزی را درگیر می‌کند، گفت:‌ این بیماری با از بین بردن غلاف میلین (پوشش تارهای عصبی)، انتقال پیام‌های عصبی را با اختلال مواجه می کند. به دلیل اینکه این اختلال، مناطق متعددی از اعصاب مغز و نخاع را در گیر می کند، بیمار به تدریج با مشکلاتی در زمینه حرکت کردن، تعادل، صحبت کردن، بلع غذا، کنترل ادرار، یبوست و نظایر آن مواجه می‌شود.

وی با بیان اینکه علت اصلی ایجاد این بیماری هنوز مشخص نیست، اظهار کرد: البته برخی محققان معتقدند که عواملی نظیر رژیم غذایی سرشار از چربی‌های حیوانی و اسیدهای چرب اشباع و کمبود ویتامین D ناشی از قرار گرفتن ناکافی در معرض نور خورشید، در ایجاد این بیماری موثرند.

عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماری‌های مغز و اعصاب و همچنین اصول رژیم درمانی در بیماری "ام اس"، گفت: بیماری ‌ام اس معمولاً در بین جوانان 20 تا 40 ساله بروز می کند و در بین زنان رواج بیشتری دارد.

نقش عوامل تغذیه‌ای در بیماری ام اس

این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه در ارتباط بین رژیم غذایی و پیشرفت بیماری ‌ام اس تحقیقات متعددی صورت گرفته است، تصریح کرد:‌ تاکنون محققان ارتباط قاطعی بین عوامل تغذیه‌ای و بیماری ام اس پیدا نکرده‌اند؛ بنابراین نمی‌توان با قطعیت ادعا کرد که مصرف یک ماده‌ غذایی خاص، باعث پیشرفت یا تخفیف عوارض بیماری می‌شود. با این حال نتایج برخی از پژوهش‌ها نشان می‌دهد که رعایت برخی نکات تغذیه ای برای کنترل عوارض این بیماری موثر است.

وی به برخی از این موارد به شرح زیر اشاره کرد:

- استفاده از روغن های مایع و بدون کلسترول به جای روغن های جامد و حیوانی

- کاهش یا حذف اسیدهای چرب اشباع مثل کره

- مصرف مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی ساردین، ماهی آزاد، روغن کانولا، گردو، جوانه‌ی گندم، روغن دانه‌ی کتان، روغن کبد ماهی و همچنین مواد غذایی سرشار از امگا 6  مانند روغن سویا، روغن بادام زمینی، روغن ذرت و روغن آفتابگردان به دلیل خاصیت ضد التهابی این اسیدهای چرب

- جداکردن چربی های قابل مشاهده گوشت و مرغ قبل از پخت

- کاهش مصرف گوشت قرمز و مصرف بیشتر گوشت سفید

- حذف مصرف سوسیس و کالباس

- افزایش مصرف میوه ها و سبزی های تازه حاوی ویتامین های E و C به عنوان آنتی اکسیدان برای جلوگیری از اکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع

- مصرف میزان مناسب آب و مایعات (6 تا 8 لیوان در روز) برای کاهش خطر عفونت ادراری

- نوشیدن مایعات در غیر از ساعات نزدیک به خواب برای بیماران مبتلا به بی اختیاری ادرار

- دریافت مایعات کافی، آب و نوشیدنی های بدون الکل، فیبر غذایی، جوانه حبوبات و غلات و نان های سبوس دار، برای کمک به حل مشکل یبوست

- استفاده از آرد ذرت و برنج و محصولات آن به جای نان گندم و جو ،محصولات حاوی جو دوسر و جو چاودار، بیسکویت و کیک و کلوچه تهیه شده با آرد این مواد در بیماران مبتلا به حساسیت به گلوتن (سلیاک). گلوتن، پروتئین موجود در گندم و جو است که در برخی افراد ایجاد حساسیت می کند.

- استفاده از رژیم پر پروتئین و حاوی اسید چرب امگا 3 (مغز دانه ها و ماهی آب سرد مثل سالمون و ساردین )، لبنیات کم چرب، حبوبات برای افراد مبتلا به زخم بستر

- افزایش تعداد وعده ها و کاهش حجم غذا

- استفاده از  پودرهای شیر بدون چربی

- افزایش مصرف مواد غذایی آنتی اکسیدانی نظیر: ویتامین E (در روغن ها و میوه های خشک)، ویتامین C (در میوه های تازه و سبزیجات)، ویتامین A (در جگر، پیش ساز ویتامین A در میوه های تازه و سبزیجات به خصوص سبزیجات نارنجی رنگ)، سلنیوم (در ماهی، پنیر، گوشت و غلات)

ربیعی با اشاره به غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس، گفت: چربی های حیوانی، روغن های جامد و اسیدهای چرب اشباع، لبنیات پرچربی، گوشت‌های پرچربی، شکلات، توت فرنگی، نوشیدنی‌های گازدار و غذاهای شور و کنسروی برخی از غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس است.

این متخصص تغذیه با اشاراه به غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس، گفت: چربی های حیوانی، روغن های جامد و اسیدهای چرب اشباع، لبنیات پرچربی، گوشت‌های پرچربی، شکلات، توت فرنگی، نوشیدنی‌های گازدار و غذاهای شور و کنسروی برخی از غذاهای نامناسب برای بیماران مبتلا به ام اس است.

مشکل اضافه وزن در این بیماران

ربیعی با بیان اینکه امکان ایجاد اضافه وزن، چاقی و مشکلات متعاقب آن به خصوص، دیابت و بیماری‌های قلبی، در بیمارانی که در مرحله‌ی مزمن و پیشرفته این بیماری قرار دارند، بالاتر است، عنوان کرد:‌ در این مرحله از بیماری، افراد در اکثر اوقات احساس خستگی و افسردگی می‌کنند که این امر منجر به بی تحرکی و چاقی می شود. به این دسته از بیماران توصیه می‌شود که از انواع گوشت‌های کم چربی و نوشیدنی‌های کم کالری استفاده کرده و از مصرف الکل پرهیز کنند. همچنین توصیه می‌شود شیر و فرآورده‌های کم چرب آن و پودرهای شیر کم چربی را جایگزین لبنیات پرچربی کنند. انجام نرمش‌های ساده زیر نظر پزشک متخصص برای افزایش تحرک بدنی نیز توصیه می شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ام اس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۰۸۷۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روغن حیوانی و فواید آن برای سلامتی

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، روغن حیوانی یا گی (Ghee) در واقع شکلی از کره است که برای پخت‌وپز، طعم‌ دادن به غذا و همچنین به‌عنوان منبع چربی استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: کدام نوع کره ضد سرطان است؟

این روغن قرن‌ها است که وجود دارد و در کشورهای مختلف از جمله ایران استفاده می‌شود. در طب سنتی هند هم به نام آیورودا ریشه دارد. در این سیستم پزشکی سنتی، روغن حیوانی ماده‌ای ارزشمند برای تقویت و ایجاد تعادل میان اجزای مختلف بدن به شمار می‌رود. با این حال برای اثبات فواید این ماده غذایی برای قلب، روده یا کنترل وزن، چنانچه امروز ادعا می‌شود، تحقیقات بالینی محدودی انجام شده است.

روغن حیوانی چیست؟

روغن حیوانی یا گی، نوعی کره تصفیه‌شده است که برای تهیه آن، کره را مدت زمان طولانی‌ حرارت می‌دهند تا مواد جامد شیر (پروتئین‌ و لاکتوز) از آن جدا و ته‌نشین شود و عطروطعمی شبیه آجیل بوداده پیدا کند.

گرما پروتئین‌های شیر مانند کازئین و نیز لاکتوز آن را تجزیه می‌کند و بر این اساس روغن مشخصه تغذیه‌ای منحصربه‌فرد به دست می‌آورد: کسانی که با تحمل لاکتوز مشکل دارند و نمی‌توانند کره بخورند، می‌توانند روغن حیوانی را بدون مشکل مصرف کنند.

این روغن در هند نیز یک عنصر کلیدی در آشپزی به شمار می‌رود. هندی‌ها روغن حیوانی را خالص و ناب می‌دانند و هرچیزی که با این روغن پخته شود هم خالص و ناب محسوب می‌شود.

در طب آیورودا، بر فواید درمانی روغن حیوانی یا گی، چه به صورت مجزا و چه همراه با سایر ترکیب‌های دارویی تاکید و حتی گفته می‌شود که مصرف روزانه و همیشگی این روغن ضرری ندارد.

ارزش غذایی روغن حیوان یا گی

مشخصات تغذیه‌ای این روغن شبیه کره است و هر یک قاشق چای‌خوری از آن ۱۲۳ کالری، ۱۴ گرم چربی، ۱۱۸ میکروگرم ویتامین آ و ۰.۴ میلی‌گرم ویتامین ئی دارد. روغن حیوانی تقریبا تماما چربی است (۹۵ درصد) و رطوبت آن به کمتر از ۰.۵ درصد می‌رسد.

این روغن منبع مهم اسید لینولئیک مزدوج یا سی‌ال‌ای (conjugated linoleic acid)، نوعی اسید چرب غیراشباع امگا ۶، است. سی‌ال‌ای به طور طبیعی در محصولات لبنی یافت می‌شود و برای سلامتی مزیت‌هایی دارد، از جمله در زمینه‌هایی مانند چاقی، سرطان، فشار خون (کاهنده فشار خون)، دیابت (تعدیل‌کننده قند خون) و تقویت‌کننده سیستم ایمنی.

در روغن حیوانی یا گی ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین آ وهمچنین بسته به نشان تجاری این روغن، ویتامین‌های دی، ئی و کا وجود دارند. مصرف ویتامین‌های محلول در چربی همراه با منبع چربی مانند روغن حیوانی در جذب مواد مغذی موثر است.

تاثیر روغن گی بر سلامتی؛ مزایا و مضرات

تحقیقات اولیه روی موش‌ها نشان می‌دهد که روغن حیوانی یا گی با کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید و افزایش سطح کلسترول خوب (اچ‌دی‌ال) خطر ابتلا به بیمارهای قلبی‌عروقی را کاهش می‌دهد. با این حال به منظور اثبات فواید این روغن‌ برای سلامتی انسان‌ها به تحقیقات بیشتری نیاز است.

یک مطالعه در پاکستان‌ نشان داد که این نوع روغن برخلاف تصور عمومی، بیماری عروق کرونر را در مصرف‌کنندگان کاهش داد نه افزایش. با این حال توصیه انجمن قلب آمریکا این است که پنج تا شش درصد کالری‌ مصرفی روزانه از چربی‌های اشباع‌شده باشد. زیرا ارتباط میان مصرف چربی اشباع‌شده با کلسترول بد (ال‌دی‌ال) و افزایش خطر بیماری قلبی پیش‌تر اثبات شده است.

از آنجا که روغن حیوانی یا گی، کره تصفیه‌ شده و فاقد کازئین یا لاکتوز است، افرادی که به بیماری عدم تحمل لاکتوز دچارند، می‌توانند این روغن را بدون مشکل مصرف کنند.

این روغن حاوی نوعی تری گلیسیرید با زنجیره متوسط ام‌سی‌تی (MCT) است؛ نوعی چربی که با سرعت بیشتری در بدن تجزیه و جذب می‌شود. طبق برخی پژوهش‌ها، ام‌تی‌سی‌ها مصرف انرژی را افزایش می‌دهند و بر احساس سیری تاثیر می‌گذارند و می‌تواند در کاهش وزن موثر باشد.

به رغم فواید فراوان روغن حیوانی یا گی، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی به دلیل اینکه روغن یک چربی‌اشباع‌شده‌ محسوب می‌شود، باید در مصرف آن احتیاط کنند اما می‌توان از این روغن حیوانی به عنوان یکی از عناصر رژیم غذایی سالم بهره‌مند شد.

منبع: سلامت نیوز

انتهای پیام/

کد خبر: 1228665 برچسب‌ها دانستنی ها

دیگر خبرها

  • کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات با مصرف این مواد غذایی
  • ابتلا به سرطان پروستات با مصرف این مواد غذایی
  • این مواد غذایی سرشار از ویتامین C هستند
  • چرا این ماده غذایی کالا‌ی مورد علاقه سارقان است؟
  • «نان کامل» چه نانی است؟
  • مصرف این ۴ ماده غذایی برای مردان ضروری است
  • ۴ ماده غذایی ضروری برای مردان
  • روغن حیوانی و فواید آن برای سلامتی
  • تأمین سلامت افراد مهم‌ترین رکن پیشرفت جامعه‌
  • تاثیر آفت‌کش‌ها بر افزایش احتمال پارکینسون