Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-03@15:22:52 GMT

اختلافات میان مسلمانان جنبه سیاسی دارد

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۲۱۳۹۵

اختلافات میان مسلمانان جنبه سیاسی دارد

«عبدالعزیز ساشادینا»، اسلام‌شناس و استاد مطالعات مذهبی دانشگاه جرج ماسون ایالت ویرجینیای آمریکا است که زمینه‌های تحقیق و تدریس او، اسلام‌شناسی به‌ویژه شیعه و سنی، اخلاق زیستی اسلامی، اسلام در دوران معاصر، دموکراسی و حقوق بشر در اسلام بوده‌ است.

ساشادینا در خانواده‌ای هندی تبار شیعه در تانزانیا در شرق آفریقا به دنیا آمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در هند، عراق، ایران تحصیل کرده و مدرک دکتری‌اش را در رشته مطالعات اسلامی از دانشگاه تورنتو کانادا دریافت کرد. او پس از پایان تحصیل به تدریس و تحقیق در دانشگاه‌های مختلف آمریکا، کانادا، اردن و سایر کشورهای خاورمیانه پرداخت.

در همین راستا ایکنا گفتگویی را با پروفسور عبدالعزیز ساشادینا انجام داده که در ادامه از نظر می‌گذرد.

راه‌حل اختلافات شیعه و سنی

ساشادینا در پاسخ به این سؤال که راه‌حل اختلافات بین شیعه و سنی چیست؟ با اشاره به اینکه اختلافات بین شیعه و سنی در خاورمیانه بیشتر جنبه سیاسی دارند، بیان کرد: افراد زیادی از علمای شیعه و سنی در حال کار برای صلح و حل اختلافات میان مسلمانان هستند. 

وی در ادامه گفت: مسئله دیگر در این زمینه، ظهور وهابیت و سلفی‌گری در افغانستان و پاکستان است که به وسیله عربستان تامین مالی می‌شود؛ درنتیجه سخت است که راه‌حلی منطقی برای حل اختلافات متصور شد.

این پژوهشگر اسلامی راجع به حقوق بشر و دموکراسی در جهان اسلام نیز گفت: معتقدم که انسان دارای کرامت و حقوق ذاتی است و وظیفه عمومی هر دولتی - مسلمان یا غیرمسلمان، احترام به حقوق و ارتقای منافع همه مردم است. این نکته‌ای بسیار مهم است که دولتهای مسلمان باید متعهد شوند که از حقوق همه شهروندان خود بدون تبعیض حفاظت کنند.

اسلام‌هراسی در کشورهای غربی

وی در مورد اینکه علت اسلام‌هراسی در کشورهای غربی و آمریکا چیست، گفت: اسلام‌هراسی در حال گسترش است و مسلمانان از حقوق اساسی و انسانی خود در بسیاری از کشورهای جهان محروم شده‌اند. مسلمانان در هر جای جهان در زیر فشار حداکثری هستند، زیرا آنها را تهدیدی برای کشورهای غربی می‌بینند و آمریکا، کانادا یا کشورهای اروپایی در این زمینه تفاوتی با هم ندارند.

ساشادینا با اشاره به اینکه زندگی مسلمانان در خطر است و زنان و کودکان مسلمان در کشورهای غربی در امنیت نیستند، گفت: البته خشونت داعش و حامیان آن، یکی از عوامل اسلام‌هراسی است.

وی افزود: مسلمانان باید براساس اخلاق و عدالت متحد شوند تا بتوانند دیدگاه برخی از مردم کشورهای غربی در مورد اسلام را تغییر بدهند.

اخلاق زیستی در اسلام

ساشادینا در پاسخ به پرسشی در زمینه اخلاق زیستی و مدارا در اسلام اظهار کرد: دانشمندان و متخصصان زیاد برای بهبود جایگاه اخلاق که در جهان اسلام ضعیف شده است، در زمینه‌های مختلف در حال کار کردن هستند. در کشورهای اسلامی ما به حلال و حرام توجه زیادی می‌کنیم اما درست و نادرست بودن اخلاقی را نادیده می‌گیریم. ­اکنون زمان آن است که دولت‌های مسلمان به ارتقای اخلاق شغلی و اجتماعی در همه زمینه‌ها توجه کنند.

علت جنگ و آشوب‌ها

وی در مورد علت جنگ‌ها و آشوب‌هایی که در کشورهای اسلامی به وجود آمده، اعلام کرد: در کشورهای جهان اسلام، مسائل سیاسی بر دین و اخلاق برتری داده شده‌اند. این جنگ‌ها و درگیری‌ها در صورتی متوقف می‌شوند که نوع صحیحی از حکمرانی در این کشورها ظهور کند. البته فساد، نژادپرستی و حکمرانی بد، مشکلی مشترک در همه جهان است.

این پژوهشگر اسلامی در پایان بیان کرد: مسلمانان باید خود را ملزم به رعایت حق و عدالت كنند و از سرزنش دیگران به خاطر مشکلات اقتصادی و خودساخته دست بردارند. فقط در این صورت است که مردم جهان اسلام می‌توانند به رفاه و موفقیت برسند.

گفتگو از حیدر عبداللهی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا خبرگزاری بین المللی قرآن اسلام اختلافات سیاست دین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۲۱۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش مهم متفکران دینی در ایجاد وحدت

دکتر نور محمد خالد اندیشمند اهل نیجریه در گفتگو با خبرگزاری تقریب با تاکید بر اینکه بیت المقدس همواره یک موضوع محوری در جهان اسلام بوده است، افزود: بیت المقدس به عنوان قبله اول مسلمانان به اشغال اسرائیلی درآمده است و به همین دلیل اتفاقات خونینی در سرزمین فلسطین رقم خورده است. این امر نتیجه جداسازی هایی است که میان کشورهای مسلمان اتفاق افتاد و برخی از این کشورها ناآگاهانه در دام کشورهای غربی افتادند.

دکتر نور محمد خالد ادامه داد: هدف اولیه تفرقه افکنی میان کشورهای مسلمان، پیشبرد اهدافی بود که غرب برای تحقق امیال سیاسی و مادی خود در میان کشورهای مسلمان جستجو می کرد. اشغال فلسطین یکی از این اهداف بود که اسرائیل با حمایت متحدان غربی اش ان را به دست اورد و در حالی که کشورهای مسلمان مشغول اختلافات داخلی میان خود بودند، این هدف را توسعه داد. اختلافاتی هم که با وجود اوج گیری جنگ در منطقه میان اسرائیل و مردم فلسطین همچنان پابرجاست.

او در ادامه افزود: یعنی در این شرایط انتظار می رفت که دولت های مسلمان علاوه بر موضع گیری سیاسی در حمایت از مردم فلسطین اقدام عملی هم انجام دهند اما همچنان فاصله خود را با یکدیگر حفظ کرده اند. بنابراین ضروری است که تمام مسلمانان جهان با هوشیاری و با تکیه بر اصول مشترکی که دارند انسجام خود را بیش از پیش حفظ و دشمنان اسلام را ناامید و ناکام سازند.‏

دکتر نور محمد خالد به نقش متفکران و نخبگان کشورهای اسلامی اشاره کرد و افزود: در شرایط کنونی متفکران دینی نقش مهمی دارند و درصورتی که از قالب مرزهای مجازی و طبیعی فراتر روند  که به جای اندیشه ملی، اندیشه امت را برجسته سازند، می توانند ظرفیت های بالقوه برای وحدت میان مسلمانان را بالفعل سازند. در حال حاضر امروز وحدت اسلامی هنگامی جنبه عملی به خود خواهد گرفت که منشور مهم امت اسلامی به عنوان یک اصل مهم و بنیادین قرآنی و تنها مفهوم غالب اسلامی مورد توافق و تعهد فقها، اندیشمندان ودولتمردان کشورهای مسلمان قرار گیرد. وحدت مذاهب اسلامی یک هدف متعالی و حیاتی در به همپیوستگی امت اسلامی می باشد که پرداختن به آن بیش از گذشته حائز اهمیت است.
 

دیگر خبرها

  • چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟
  • تلاش دشمنان برای دین زدایی در جهان اسلام
  • نقش وحدت در خنثی سازی سناریوی شوم دشمنان برای منطقه
  • نقش مهم متفکران دینی در ایجاد وحدت
  • بسیج ظرفیت مادی و معنوی جهان اسلام برای کمک به فلسطین
  • چرا کشوری مثل مصر سریال "حشاشین" را ساخت؟
  • چرا کشوری مثل مصر سریال حشاشین را ساخت؟
  • صهیونیست ها از اتحاد کشورهای اسلامی ترس دارند/ وحدت جهان اسلام از مهمات پیروزی بر صهیونیسم است
  • خون مسلمان در اسلام حرمت دارد/ حکام کشورهای عربی نسبت به مسلمانان بی گناه بی تفاوت نباشند
  • امام خمینی (ره) به اسلام و مسلمانان شخصیت بخشید