Web Analytics Made Easy - Statcounter

آبیاری در دشت سیستان، از حیث وسعت، سختی شرایط توزیع و سبک مدیریت، در سطح کشور منحصر به فرد است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، عباس نورزائی کارشناس ارشد مدیریت توسعه روستایی در یادداشتی نوشت: دشتی به وسعت ۲۱۰ هزار هکتار، معروف است به دشت سیستان و قریب ۱۴۰ هزار هکتار زمین کشاورزی، در قرن اخیر به دلایل متعدد، دچار کم آبی و بی آبی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



با فرض تحویل گیری سالیانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از رودخانه‌ی هیرمند و ذخیره‌سازی آن در دریاچه‌ی چاه نیمه و تخصیص سالیانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب از این آب برای کشاورزی، ۱۷ ایستگاه پمپاژ، ۱۶ ناحیه عمرانی، نزدیک به ۴۰۰۰ کیلومتر لوله گذاری و اجرای سیستم آبیاری در سطح ۴۶ هزار هکتار از مزارع سیستان و با هزینه ای نزدیک به ۳۰۰۰ میلیارد تومان، این شبکه مأموریت دارد کشاورزی این دشت را رونق بخشد و تثبیت سکنه ی نزدیک به ۱۰۰۰ روستا را یدک می کشد.

از اولین روزهای آغاز این طرح بزرگ، یک سئوال مهم مطرح بوده است و آن اینکه: «بهره برداری، تعمیر، نگهداری و توسعه» این شبکه ی بزرگ و تخصصی توسط چه سازمان، شرکت و یا مؤسسه ای صورت خواهد گرفت؟»

آبیاری در دشت سیستان، از حیث وسعت، سختی شرایط توزیع و سبک مدیریت، در سطح کشور منحصر به فرد بوده است به گونه ای که در سال ۱۳۲۰ دولت وقت برای اداره ی آن، یک «بنگاه مستقل آبیاری» را در مجلس شورای ملی تصویب و به استناد آن، آبیاران از خود مردم و سرآبیاران به صورت دولتی در اداره ی آبیاری سیستان، این مهم را عهده‌دار بوده اند.

عملیات اجرایی این طرح توسط وزارت جهادکشاورزی صرف نظر از ایراداتی که دارد، انجام شده است. این وزارتخانه هیچ تشکیلات رسمی برای بهره برداری از شبکه‌ی موصوف ندارد.

مشاور راهبردی و کارفرما، پیش بینی کرده اند که در سال اول بهره‌برداری، مسئولیت آن با خود مجریان طرح باشد. اما برای استمرار و تداوم این امر مهم و حیاتی، هنوز ساز و کار مناسب و قابلی را معرفی نکرده اند.

گفته می شود شرکت های تعاونی گروه های هم آب یا شرکت های تعاونی تولید تشکیل می شود و بهره برداری به آنها سپرده خواهد شد تا از محل آب بهای دریافتی، اقدام کنند.

اگر این شنیده محقق شود، نیک می دانیم که درآمدهای روستاییان تکافوی پرداخت آب بها که منبع اصلی برای تأمین هزینه های بهره‌برداری، تعمیر و نگهداری و توسعه است، را نخواهد کرد و عصبیت کشاورزان را در حین عملیات کشاورزی در پی خواهد داشت. مضاف بر آن تشکل‌های مردمی و خصوصاً تعاونی های مورد نظر، سابقه ی درستی در منطقه ندارند و کفایت این امر فنی و تخصصی را نمی کنند.

در شنیده های دیگری، گفته شده است که «صندوق توسعه ی سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی» شبکه را برای بهره برداری تحویل بگیرد.

این صندوق، یک تشکیلات اعتباری است نه اجرایی. بر فرض که اجرایی باشد، باید دارای ردیف بودجه ای از دولت با عناوین «کمک به بهره‌برداری و نگهداری شبکه آبیاری» و همینطور «توسعه ی شبکه آبیاری» باشد و دارای تشکیلاتی برای امور فنی و تعمیرات که به نظر حقیر، گنجاندن فیلی در فنجان است.

توصیه‌ی ما تأسیس یک شرکت دولتی مثل شرکت های آب و فاضلاب روستایی است که دارای ردیف اعتباری دولتی باشند، بخشی از منابع خود را از محل آب بها و مابقی را از بودجه های دولتی تأمین و به صورت کاملاً تخصصی به بهره‌برداری آن بپردازند.

در همین رابطه می توان از ظرفیت موجود شرکت توسعه‌ی منابع آب و خاک سیستان بهره جست و با تغییرات در قلمرو وظیفه ای، پستهای سازمانی، منابع بودجه ای، مسئولیت این امر خطیر را به آن واگذار کرد.

گرچه هم اکنون دیر است، اما تا دیرتر نشده، به صورت ضرب الاجل باید تکلیف این مسئله ی مهم روشن شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۳۵۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید معاونت بهره‌برداری و توسعه فاضلاب از تاسیسات فاضلاب شهرستان سلماس

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،احیاجاهدی در این بازدید از نزدیک موارد و مشکلات تاسیسات فاضلاب سلماس را بررسی و نسبت به رفع آنها دستورات لازم را صادر کرد.  در این بازدید مقرر شد در اسرع وقت تعمیر و اصلاح سیستم دانه‌گیر، سرویس تابلو‌برق دیزل ژنراتور، تعمیر بلوئر‌های معیوب، سیستم گرمایشی، سیستم روشنایی و دوربین‌های حفاظتی در دستور کار امور آب و فاضلاب سلماس قرار گیرد. در این بازدید امیدنژاداسد سرپرست امور آب و فاضلاب سلماس نیز با یادآوری مسائل و مشکلات بخش بهره‌برداری فاضلاب اظهار داشت: در سال گذشته با استفاده از مشارکت‌های مردمی، ۱/۵ کیلومتر شبکه فاضلاب با اعتباری بالغ بر ۳۰ میلیارد ریال احداث شده است.

دیگر خبرها

  • دو پروژه بزرگ آبرسانی در بیدهند و کرمجگان به بهره‌برداری می‌رسند
  • بازدید معاونت بهره‌برداری و توسعه فاضلاب از تاسیسات فاضلاب شهرستان سلماس
  • افزایش پنج هکتاری سطح بهره‌برداری بوستان بزرگ شهر در یزد
  • پروژه بزرگ آبرسانی استان قم به بهره‌برداری می‌رسد
  • افزایش سطح بهره برداری بوستان بزرگ شهر یزد
  • آیا از لوله سیاه آهنی برای مصارف کشاورزی می‌توان استفاده کرد؟
  • اجرای طرح بزرگ آبرسانی قلعه مختار اندیمشک نیاز آبی مردم را برطرف می‌کند
  • تصویب اجرای ۱۰ طرح سرمایه گذاری، بهره برداری و بهینه سازی زیر ساخت های مدیریت تعاون روستائی
  • جهاد آبرسانی در ۶۹ روستای ایلام از ابتدای سال جاری آغاز شده است
  • لایروبی ۱۴۰ کیلومتر از کانال شبکه آبیاری مغان