Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد جامعه‌شناسی سیاسی معتقد است اصلاح‌طلبی و اصول‌گرایی مرده‌اند و عمل‌گرایان جوانی که باید آنها را تکنوکرات های بومی دانست کم کم قدرت را به دست خواهند گرفت.

مرزبندی‌های کلاسیک میان دو جریان سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا مدت زمانیست که دستخوش تغییر شده است، ائتلاف هایی که تا مدتی پیش درون تشکیلاتی شکل می گرفت در چند انتخابات اخیر به ائتلاف های بین دو جریان تغییر شکل داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان طیفی از سیاسیون تحت عنوان مستقلین یا اعتدالیون هم ظهور و بروز بیشتری یافتند که بنا به موقعیت گاه به اصولگرایان و گاه به اصلاح طلبان نزدیک می شوند. همنشینی لیدرها و ریش سفیدان دو جریان هم حتی دیگر تابو نیست و گاه و بیگاه شاهد آن هستیم.

اما این تغییر مرزها و این همنشینی ها را در چه قالبی باید تفسیر کرد؟ آیا نوعی از محافظه کاری در بین سیاسیون ایرانی شکل گرفته که فراتر از جایگاه اصولگرا یا اصلاح طلب بودن به آن متوسل می شوند؟

ابراهیم فیاض، جامعه شناس سیاسی می‌گوید: «محافظه‌کاری ایرانی از تقابل با رادیکالیسم در هر دو جناح، برخاسته است.» به‌زعم او نسل جدید و جوان سیاست‌ورزان ایرانی به زودی نهادهای قدرت را در اختیار خواهند گرفت؛ افرادی که فیاض آن‌ها را تکنوکرات‌های بومی لقب داده است. او افرادی نظیر سورنا ستاری و محمدجواد آذری جهرمی را از این دسته می‌داند.

مشروح گفت‌وگو با ابراهیم فیاض، استاد جامعه‌شناسی را در ادامه بخوانید؛

 

آقای فیاض! تغییر مرزهای بین دو جریان سیاسی چقدر ریشه در محافظه کار شدن سیاسیون ایرانی دارد؟اساسا محافظه کاری در ایران چطور تعبیر و تفسیر می شود؟مشابه همان است که در در سیاست غرب از آن تفسیر می شود؟

محافظه کاری در ایران را باید درواقع «تقابل با رادیکالیسم» تعریف کرد. بدین معنا افرادی که از آرمان های بدوی دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا فاصله گرفته اند به دلیل به بن بست رسیدن این دو گفتمان بوده است.

 

اصولگرایی و اصلاح طلبی در ایران مرده اند

می توان گفت که اصولگرایی و اصلاح طلبی در ایران مرده‌اند. از این رو این افراد نه به عنوان اندیشه یا دغدغه بلکه به عنوان تاکتیک به اتخاذ مواضع محافظه کارانه روی آورده اند تا خود را همچنان در قدرت حفظ کنند.

محافظه کاری در ایران یک تاکتیک است /آرمان های اصولگرایان و اصلاح طلبان برباد رفته است

دلیل این گرایش به سمت محافظه‌کاری را چه می‌دانید؟

مهم‌ترین عامل آن شکست خوردن اصولی است که این افراد پیش‌تر آن را دنبال می‌کردند و از این حربه به‌عنوان تاکتیک استفاده می‌کنند. اکنون بخش عمده‌ای از اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در حال گرایش به سوی محافظه‌کاری هستند چراکه آرمان‌های خود را بر باد رفته می بینند.

 

شاید رئیس جمهور بعدی یک تکنوکرات بومی باشد

ظهور و بروز چنین جریان و طیفی از سیاسیون چه تغییراتی را در معادلات سیاسی کشور ایجاد خواهد کرد؟

افرادی اکنون به دنبال گذار از جریان های سنتی سیاسی ایران هستند و در واقع نوعی تکنوکراسی بومی در حال ظهور است. مجلس آینده را می‌توان دنباله‌روی تکنوکراسی بومی دانست و رئیس‌جمهور آتی نیز ممکن است یک تکنوکرات بومی باشد.

 

آذری جهرمی و سورنا ستاری نمونه تکنوکرات بومی هستند

تعریف این تکنوکراسی بومی از نگاه شما چیست؟ به چه جریان یا افرادی اطلاق می‌کنید؟

ببنید روش این افراد و این طیف را می‌توان ذیل جریان فردگرایی وابسته به شرایط ژئوپلتیک کشور تعریف کرد. برای نمونه افرادی نظیر سورنا ستاری، مهرداد بذرپاش و محمدجواد آذری جهرمی نمونه‌های عینی ظهور چنین جریانی در کشور هستند. اگر به عمل این افراد نگاهی بیندازید متوجه می‌شوید که آنها تکنوکرات‌های بومی هستند که قصد دارند تا کارهای زمین مانده در کشور را پیش ببرند.

تکنوکرات های بومی را باید هاشمی های متاخر نامید

اولویت نخست آن‌ها هم متوجه عملگرایی است بنابراین می‌توان این جریان را پراگماتیسم نیز لقب داد. من این افراد و تکنوکرات های بومی را هاشمی رفسنجانی های متاخر می‌دانم که در حال ظهور هستند./ خبرآنلاین

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۴۸۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسئولان جریان‌های اثرگذار بر حوزه کاری خود را بشناسند

امام جمعه قزوین گفت: شناخت جریانات اثرگذار در حوزه کاری باید اولویت هر مسئولی باشد، چرا که اگر ما جریان‌شناس نباشیم، به‌صورت ناخودآگاه ممکن است در مسیری قرار بگیریم که تا آخر هم متوجه نشویم این جریانات زاویه ما را تغییر داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، آیت‌الله عبدالکریم عابدینی امروز _دوشنبه دهم اردیبهشت_ در دیدار حجت‌الاسلام علی مصطفوی‌نیا، رئیس کل جدید دادگستری استان قزوین اظهار کرد: شناخت منطقه و جریانات حائز اهمیت است، البته ممکن است بسیاری از جریانات در این منطقه باشد و شما وقت شناخت آن‌ها را نداشته باشید، اما آن جریاناتی که برای حوزه قضا لازم است و در احکامی که صادر می‌کنید تأثیرگذار است را پیگیری کنید.

وی با تأکید بر اینکه شناخت جریانات سیاسی و فرهنگی اثرگذار در حوزه کاری باید اولویت هر مسئولی باشد، افزود: اگر ما جریان‌شناس نباشیم، از همان ابتدا و به‌صورت ناخودآگاه ممکن است در مسیری قرار بگیریم که تا آخر هم متوجه نشویم این جریانات زاویه ما را عوض و ما را در مسیری قرار داده‌اند که دیگر متوجه نشده‌ایم به کجا می‌رویم.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین با بیان اینکه باید ببینیم این افرادی که دوست ما هستند خدا و قیامت سرشان می‌شود یا خیر، اضافه کرد: اگر این طور باشد دوستان خوبی هستند، چون تقوا دارند اما اگر تقوا نداشته باشند، شاید در دنیا به ما ابراز محبت فراوانی کنند، ولی در قیامت مشکلای پیش بیاید.

آیت‌الله عابدینی با تأکید بر اینکه با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهید، خاطرنشان کرد: مردم پایه اصلی و اساسی انقلاب هستند، هر شخصی بیاید کاری کند که دل مردم شاد شود، مشکلات مردم را حل کند و باعث افزایش اعتماد عمومی شود، دستش را می‌بوسیم و با همه وجود در خدمت او خواهیم بود.

وی ادامه داد: بندگان خوب خدا، بوی فرشتگان را می‌دهند، آدم اگر سالم باشد، خدا این بندگان خوب را می‌فرستد و می‌گوید این بنده مرا دریابید، بعد می‌بینید در یک بزنگاه که شما می‌خواهید یک تصمیمی را بگیرید، این آدم خوب سر راه شما قرار می‌گیرد و می‌گوید این کار را نکن، در نهایت هم شما می‌فهمید اگر این کار را انجام می‌دادید چقدر آبروریزی به بار می‌آمد، یعنی خدا لطفش را این طور به آدم نشان می‌دهد.

کد خبر 749169

دیگر خبرها

  • تغییر نام باشگاه استقلال از مسیر قانونی ممکن است/ تجلیل از مدال‌آوران ایرانی با حضور رئیس جمهور
  • سه‌شنبه؛ تجلیل از مدال‌آوران با حضور رئیس جمهور
  •  واکنش اصلاح‌طلبان به سخنان نصیری درباره اتحاد شاهزاده و تاجزاده؛ تکرار یک شوخی بی‌مزه است | ارتباطی به جریان اصلاحات ندارد | واقعا یک توهم است
  • زرنگ‌بازیِ سعید آقاخانی در نون‌خ ۵ که شاید متوجهش نشده‌اید
  • کمرنگ شدن محافظه کاری و شتاب تحولات اجتماعی در استانبول
  • کاندیداتوری عضو شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری /صادق زیباکلام برای مصاحبه آمد، زاکانی برای گزارش دادن /خاطرات آیت الله هاشمی
  • مسئولان جریان‌های اثرگذار بر حوزه کاری خود را بشناسند
  • رئیس‌جمهور با یک خط می‌تواند فیلتر را بردارد
  • ابراهیم رئیسی دوباره از «گشت ارشاد مدیران» گفت؛ در دستور باشد!
  • رابط اصلاح‌طلبان با رهبری بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی چه کسی است؟