Web Analytics Made Easy - Statcounter

مقایسه هزینه و فایده ناشی از هرگونه اقدام ایران در انصراف از برداشتن گام سوم کاهش تعهدات برجامی می‌تواند دلایل روشن و محکم ایران برای حرکت در مسیر مقاومت فعال کنونی و ادامه کاهش تعهدات را مشخص کند. ۰۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۴ بین الملل دیپلماسی ایران نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، کمتر از یک هفته دیگر و در روز 15 شهریور موعد سومین گام ایران در کاهش تعهدات هسته‌ای ذیل برجام است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با آغاز شمارش معکوس برای برداشته شدن این گام، طرف‌های غربی از جمله اروپایی‌ها این در و آن در می‌زنند تا ایران را متقاعد کنند که وارد مرحله سوم از کاهش تعهدات نشود.

ایران از اردیبهشت 98 تاکنون و در راستای سیاست مقاومت فعال خود در قبال زیاده‌خواهی غرب اقدام به برداشتن گام‌هایی در کاهش تعهدات برجامی خود دو گام برداشته است و اعلام کرده که اگر طرف‌های باقی در برجام نتواند به تعهدات خود مبنی بر رفع تحریم‌های اقتصادی و فروش نفت و مبادلات بانکی، گام سوم را محکم‌تر برمی‌دارد.

اروپا با محوریت فرانسه سعی در ارائه بسته‌ای دارد تا مانع از اقدام ایران شود. مباحثی مانند تخصیص خط اعتباری از جمله مواردی هستند که با هدف راضی کردن ایران مطرح شده‌اند. حال این سوال مطرح شده است که آیا ایران باید گام سوم را بردارد یا برندارد. 

ظریف: ایران 15 شهریور گام سوم را برمی‌دارد

مقایسه دوران قبل و بعد از مقاومت فعال گویای برخی گزاره‌ها در این زمینه است. در دوران صبر استراتژیک ایران، تقریبا هر روز و هر هفته شاهد تحریم جدید آمریکا علیه ایران بودیم. آمریکایی‌ها روز به روز شرکت‌های خارجی را ترسانده و باعث خروج آنها از ایران می‌شدند. هم سپاه را در لیست تروریستی قرار دادند و هم سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران را در پیش گرفتند. برخی از کشورهای منطقه هم با سیاست فشار حداکثری بر ایران همکاری می‌کردند. تاثیرات روانی آن وضعیت بر اوضاع بازار ایران نیز قابل مشاهده بود. بی ثباتی ارز و بازار در دوران ماقبل از مقاومت فعال مشهود بود.

اروپا در مقابل فشار حداکثری آمریکا بر ایران، همراه با آمریکا بود و با وجود تاکید بر حفظ برجام، جز وقت تلف کنی و همراهی با تحریم‌ها، اقدامی نمی‌کرد. در این طرف ماجرا ایران بود که موضوع بدعهده طرف مقابل را پیگیری می‌کرد، اما دریغ از جواب و اقدامی عملی از طرف مقابل. نامه‌ها و مذاکرات یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، به جایی نرسید. این وضعیت منبعث از دو حالت بود؛ یا اروپا توانی برای انجام کاری نداشت، یا اینکه نمی‌خواست کاری را انجام دهد.

سابقه مذاکره با اروپا فقط به آن یکسال محدود نمی‌شود. اروپایی‌ها در سال 2003 هم، زمانی که حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، با ایران به توافق رسیدند، اما نتیجه کار بازی برد-باخت به نفع اروپا و به ضرر ایران بود. حتی در دوران دولت فعلی هم بیش از دو سال گفتگوها برگزار شد، اما نتیجه آن اجرای ناقص توافق، خروج آمریکا و بازگشت تحریم‌ها بود. بنابراین، مذاکرات چندین بار در بوته آزمایش قرار گرفته است و هر بار این طرف اروپایی یا آمریکایی بوده است که دبه کرده است.

در دوران برجام منهای آمریکا، اروپایی‌ها دچار ادراکی اشتباه شده بودند مبنی بر این که ایران تحت هر شرایطی در توافق هسته‌ای باقی خواهد ماند. این تقریباً یکی از مهمترین دلایل انفعال رهبران قاره سبز بود. اما با شروع مقاومت فعال ایران، محاسبات اروپایی به هم ریخت. اروپا در ابتدا هشدار جدید ایران را جدی نگرفته بود و مطابق با سیاست قبلی خود رفتار می‌کرد، اما وقتی ایران گام‌های خود در کاهش تعهدات هسته‌ای را برداشت، حساب کار دست اروپایی‌ها آمد. رفتار جدید ایران در منطقه، هم اروپا را هشیار کرد و هم بازیگران منطقه‌ای مانند امارات را ترساند. نتیجه عقب نشینی طرف مقابل و پیشروی ایران بود. اروپایی‌ها دست به کار شدند تا با تنفس مصنوعی برجام را احیا کنند. کشورهایی مانند امارات هم مقامات خود را به تهران فرستادند تا اوضاع از این بدتر نشود.

جالب است زمانی که ایران در دوران انفعال بود، کشورهای غربی روز به روز به فشارها بر ایران برای تغییر سیاستش در منطقه فشار می‌آوردند. اما در دوران مقاومت فعال، نه تنها رفتار ایران در منطقه تغییر نکرد، بلکه در جهت عکس خواسته غرب حرکت کرد که هم ایران را در موقعیت برتر قرار داد و هم طرف مقابل را منفعل کرد.

در پی تحولات فوق، فرآیندی به وجود آمد که هم به تثبیت موقعیت ایران در خارج کمک کرد و هم اوضاع روانی و اقتصادی در داخل کشور را سامان داد. به عنوان نمونه و برعکس تصور بسیاری، پس از شروع مقاومت فعال ایران، بازار ارز در کشور ثبات بیشتری پیدا کرده و نرخ ارزهای خارجی روندی کاهشی داشته‌ است. در حالی که در سال گذشته با هر اظهار نظر مقام داخلی و گاها خارجی بازار متاثر از آن می‌شد، سال جاری چنین روندی مشاهده نمی‌شود. علاوه بر آن، اروپایی‌ها هر روز پیشنهادات و بسته‌های خود را بروزرسانی می‌کنند تا ایران گام‌های بیشتری را در زمینه کاهش تعهدات برندارد. اروپایی‌ها اوایل برای این کار فقط حاضر بودند چند میلیون یوروی ناقابل را خرج کنند، اما الان و بعد از برداشتن دو گام ایران، پیشنهاد خود را تا 15 میلیارد دلار هم افزایش داده‌اند.

روند اوضاع در داخل کشور چه به لحاظ اقتصادی و سیاسی و امنیتی، و همچنین در خارج کشور گویای این نکته است که مقاومت فعال در برابر اروپا و آمریکا بیشتر قادر است منافع ایران را تامین کند. این سیاست همچنین به لحاظ امنیتی ایران را در موقعیت مطلوب‌تری قرار داده و سایه جنگ را از روی کشور برداشته است. وضعیت به گونه‌ای شده است که بجای ایران، آنها پیگیر و خواستار یافتن راه حلی برای نگه داشتن ایران در توافق هسته‌ای هستند.

از طرفی دیگر اروپا هنوز عملا کاری را انجام نداده است که مانع از برداشتن گام سوم شود. نهایتا ته ماجرا وعده‌های نسیه اینستکس گونه خواهد بود که هنوز بعد از گذشته مدت زمانی طولانی اجرا نشده است. انصراف از برداشتن گام سوم آن هم با وعده نسیه و ارزان دیگر، سیگنال اشتباهی را به اروپا صادر کرده و آن را به ادراک گذشته خود، یعنی بقای ایران در توافق به هر قیمتی، نزدیک خواهد کرد؛ که اگر چنین شود مسیر دستیابی به منافع اقتصادی ایران دوباره مسدود خواهد شد.

انتهای پیام/.

R36439/P/S8,89,95,1128/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۵۹۴۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمایت نمایندگان از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی حامی غزه

عضو هیأت رئیسه مجلس در جلسه علین امروز بیانیه ۱۵۰ نماینده در حمایت از دانشگاهیان حامی مردم مظلوم غزه در آمریکا و اروپا را قرائت کرد. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، محسن دهنوی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (سه‌شنبه 11 اردیبهشت‌ماه) قوه مقننه، بیانیه 150 نماینده در حمایت از دانشگاهیان حامی مردم مظلوم غزه در آمریکا و اروپا را قرائت کرد.

 متن بیانیه به شرح زیر است:

به نام خداوند بخشنده مهربان

امروز غزه صحنه تقابل یک ملت مظلوم و مصیبت‌دیده و مقاوم با جماعتی بی‌رحم و غاصب است، در این معرکه همدردی با ستم‌دیدگان و اعتراض به ظالمان کمترین وظیفه انسان‌هاست. سابقه تجاوز و غصب صهیونیست‌ها در فلسطین به 7 دهه می‌رسد. در این مدت همه راه‌های تسلیم و مسالمت با غاصبان توسط برخی از افراد سست‌ عنصر طی شده است، آنچه امروز در قالب رشادت و حماسه و استقامت غزه بروز یافته است، آتشفشان خشم و درد متراکم ملتی است که سوزش بدعهدی و خیانت را در پهلوی خود حس می‌کند.

اعلام همبستگی با فلسطین از طرف دانشگاهیان جهان به ویژه در کشورهای غربی حرکتی برخاسته از فطرت عدالت‌خواه و نوع‌دوست و انسانی است. این حرکت نشان می‌دهد که مظلوم‌نمایی، چهره‌سازی و تحریف حقایق در رسانه‌های جریان اصلی غرب نیز نتوانسته است صحنه خونین غزه را کاملاً بپوشاند. راه‌حل این بحران در بازگشت به عدالت است.

ما نمایندگان دانشگاهی مجلس قانونگذاری ایران ضمن قدردانی از اقدامات ارزشمند دانشگاهیان عزیزمان در حمایت از مظلومان غزه، درود خود را نثار همکاران شجاع و دانشجویان ظلم ستیز در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا و سایر نقاط دنیا می‌کنیم و همدردی، همراهی و همدلی خود را با دانشجویان و استادان و آزادیخواهان انسان‌دوست دانشگاه های آمریکا ابراز می‌کنیم و یورش سرکوبگرایانه نیروهای پلیس را به ساحت مرکز علم و دانش و هجوم به تحسن دانشگاهیان در آن کشور محکوم می‌کنیم. خشونت بی‌منطق در مقابل این ندای حق‌طلبانه دردی از ظالمانه دوا نخواهد کرد.

انتهای‌پیام/

دیگر خبرها

  • چالش سخت آرسنال برای حفظ یکی از بهترین استعدادهای آکادمی‌اش
  • دلایل کاهش نرخ باروری در کشور
  • حکم دادگاه لاهه برای دستگیری نتانیاهو جدی است
  • گلایه امری از لیگ برتر: جلوی رویای تیم‌ها را می‌گیرند!
  • امری: سطح بالای لیگ برتر مانع موفقیت تیم‌های انگلیسی در اروپا است
  • دریسن: امیدواریم توماس توخل بایرن مونیخ را با جام اروپایی ترک کند
  • نگرانی از کاهش سطح دینداری و افزایش بی اعتمادی در جامعه در یادداشت عباس عبدی
  • تیم جدید و اروپایی اکرم عفیف مشخص شد؟
  • پیشنهادات اروپایی برای رونالدینیوی قطری‌ها
  • حمایت نمایندگان از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی حامی غزه