Web Analytics Made Easy - Statcounter

استفاده از قلیان در مراکز عمومی به مثل قهوه خانه ها، چایخانه ها و بوستان ها در حالی رو به افزایش است که ساده‌ترین تفریح این روزهای جوانان، دود کردن لحظه‌های عمرشان است و بس.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، هاله‌ای از دود فضا را در بر گرفته، بویی شبیه به میوه های متنوع که با پک زدن به نی قلیان بساط تفریح یکی دو ساعت جوانان را فراهم می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



کمی آن سو تر دکه هایی خود نمایی می کنند که با انواع قلیان های رنگارنگ، بسته های تنباکو میوه ای متنوع، زعال لیمویی و منقل هایی که نشان از رخ بودن زغال ها دارد و البته دختران و پسران جوانی که خیلی وقت است قبح مصرف قلیان در بینشان شکسته شده و اکنون منتظر در صف تحویل قلیان هستند.

این توصیف صحنه اسف بار امروزی بوستان ها و مراکز تفریحی در اقصی نقاط سیستان و بلوچستان از جمله پارک ملت زاهدان است که امروزه به مکانی برای قلیان کشیدن جوانان تبدیل شده جوانانی که ساده‌ترین تفریحشان، دود کردن لحظه‌های عمرشان است و بس.

قلیان هایی که این روزها پای ثابت تفریح بسیاری از جوانان و خانواده ها شده و البته بوستان هایی که در گذشته محلی برای سپری کردن اوقات فراغت و بازی کودکان بود که امروز در سیطره دودهای سمی درآمده. دودهایی که اکر جوانان به ویژه محصلان دانشگاهی معتقدند اعتیاد آور نیست و ضرر زیادی ندارد اما نمیدانند که با این کار مشغول دود کردن و سیاه کردن سلامت و آینده خود هستند.
 


با این تفاسیر اما اگر سری به بوستان ها و سایر مکان های تفریحی و قهوه خانه های موجود در سطح شهرها که تعدادشان از انگشتان دست هم بیشتر شده بیاندازیم متوجه خواهیم شد آنچه که بیش از هر چیزی به چشم می آید جوانان قلیان به دستی هستند که با خروج حلقه‌های دود قلیان سلامتی را قربانی کرده و با هر کام آن، خود را یک قدم به بیماری‌هایی همچون سرطان نزدیک می‌کنند.

 پوریا غفاری در گفت وگو با خبرنگار پهره گفت: من پدر، فرزندی 23 ساله هستم که بعد از آمدن از سربازی، وقت خود را تا پاسی از شب با دوستانش به بهانه خوردن قهوه، در قلیان سراهای شهر ایرانشهر می گذراند.

وی افزود: بیکار بودن و نداشتن برنامه خاص برای پر کردن اوقات فراغت فرزندان به ویژه پسران در ساعت‌های بعد از نیمه شب و سپری کردن اوقات در این ساعت در کلوپ ها و سفره سراهای سنتی باعث افزایش تمایل آنان به مصرف مواد دخانی به ویژه سیگار و قلیان می‌شود.
 
وی در ادامه بیان کرد: در این مراکز که به نام سفره سراهای سنتی و با کارکرد استعمال دخانیات و قلیان راه اندازی شده، تعدادی از جوانان دور هم جمع می‌شوند و با قیمت بسیار نازل و استعمال قلیان، بیش از یک ساعت در طول روز یا اواخر شب این هیجان درونی خود را در میان همسالان خود تخلیه می‌کنند.

غفاری تصریح کرد: در محیطی خاص جوانان باید هیجانات درونی خود را تخلیه کنند که این امر در گذشته در اماکن و سالن‌های ورزشی صورت می‌گرفت اما اکنون با توجه به اجاره‌ای شدن و افزایش بهای شهریه‌های حضور در این اماکن، جوانان پاتوق‌های خود را به اماکن غیرورزشی و بیشتر به کلوپ ها و سفره سراهای سنتی تغییر داده اند.
   
شهروندی دیگری در این رابطه گفت: جوانان ما به دلیل کمبود امکانات تفریحی سالم و ارزان، رو به قلیان سراها و قهوه خانه ها می آورند. آنان به دلیل بیکاری و ناامیدی از شرایط اقتصادی و اجتماعی شان تنها مکانی که برای رسیدن به آرامش مهیا می بینند، همان قلیان سراهاست.
 
وی افزود: در حال حاضر ممنوعیت یا محدودیتی برای منع استفاده از قلیان درشهر وجود ندارد و استقبال از قلیان به جایی رسیده که مراکز فروش قلیان و زغال و تنباکو در حال رشد هستند  و دست فروشان عرضه کننده قلیان و تنباکو به راحتی هرچه تمام تر و بدون هیچ گونه مزاحمتی در پارک ها و حاشیه خیابان ها جولان می دهند، این که با چه مجوزی بساط قلیان در پارک ها فراهم می شود را بایستی از مسؤولان امر پرسید که چرا هیچ گونه اقدامی در جهت برخورد با عرضه کنندگان قلیان در یک مکان عمومی انجام نمی دهند؟
 
وی خاطر نشان کرد: از مسئولین شهرستان می خواهم به فکر فردای این جوانان باشند، با ایجاد فضاهای تفریحی سالم و شاد، نیرو و امید تازه به جوانان این منطقه محروم ببخشند.
برای پیگیری این معظل، خبرنگار ما سراغ معاون عمرانی فرمانداری شهرستان ایرانشهر رفت.


احمد رضا هاشمزهی، معاون عمرانی فرمانداری شهرستان ایرانشهر در گفت و گو با خبرنگار پهره بیان کرد: گسترش مصرف قلیان و اشتیاق افراد جامعه به مصرف آن، یکی از دغدغه‌هایی است که بیش از پیش قابل مشاهده است و برای بسیاری از خانواد ها نگران کننده است.

وی گفت: جوانان بدون توجه به سلامت خود در محل‌هایی نظیر قلیان‌سراها، سفره‌خانه‌های سنتی، پارک‌ها و حتی منازل نسبت به مصرف آن بدون اطلاع از عوارض مصرف و اعتیادآور بودن آن اقدام می‌کنند.
 
 

وی افزود: در کنار توجه به الزامات قانونی در خصوص ممنوعیت استعمال دخانیات در جامعه و بهره‌گیری از آموزش با هدف آگاهی و ایجاد فرهنگ می‌توان آمار مصرف قلیان را در جامعه کاهش داد.

وی بیان کرد: ساماندهی و نظارت بر قلیان سراها توسط کمیته مبارزه با مواد مخدر متشکل از شبکه بهداشت و درمان، صنعت، معدن و تجارت، فرماندهی انتظامی، اعضای کمیسیون بهداشت، صدا و سیما و سازمان‌های مردم نهاد مرتبط با دخانیات است که هر کدام نقش اساسی در فرآیند کنترل و محدودیت بر عرضه قلیان ایفا می‌کنند.

هاشمزهی با اشاره به نگرانی های خانواده ها اذعان کرد: فرمانداری شهرستان ایرانشهر در حال رصد و پیگیری این مشکل می باشد که قلیان سراها باید تعطیل شوند.

وی در پایان عنوان کرد: در جلسات اوقات فراغت حوانان و ورزش که با حضور رئیس اداره ورزش و جوانان و دستگاه های متولی این امر در شهرستان ایرانشهر تشکیل می شود به دنبال برنامه ریزی برای ایحاد مکان های ورزشی در بسیاری از محلات با نام خانه ورزش و ایجاد زمین های چمن هستیم  تا جوانان  بتوانند تا پاسی از شب در این مکانها حضور یابند.

انتهای پیام/
 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۶۹۷۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن» / ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها

مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» با هشدار نسبت به افزایش استعمال قلیان دخانی در زنان و مردان و عوارض ناشی از آن، در عین حال از طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن با نظارت وزارت بهداشت و با هدف کاهش مصرف قلیان دخانی خبر داد و گفت: دستگاه قلیان اکسیژن هنوز «تایید نهایی» را نگرفته و نتایج تحقیقات ملاکی تصمیم‌گیری در این باره خواهد بود.

به گزارش ایسنا، اخیرا بحث عرضه نوعی خاصی از قلیان تحت عنوان «قلیان اکسیژن» در برخی کافی شاپ‌ها و قهوه‌خانه‌ها خبرساز شده؛ موضوعی که ظاهرا در راستای اجرای طرح مطالعاتی وزارت بهداشت در ۱۰ استان کشور است؛ چراکه متخصصان و مسوولان سلامت همواره نسبت به شکستن قبح استعمال قلیان در میان خانواده‌ها و استعمال آن به صورت گروهی و سرگرمی و نهایتا هم افزایش چندین برابری مصرف آن در زنان و مردان و بروز عوارض قلبی و تنفسی ناشی از آن در سنین پایین‌تر، هشدار داده‌اند.

دکتر غلامرضا حیدری - مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» در گفت‌وگو با ایسنا، در واکنش به اخبار  و فضای ایجاد شده درباره این طرح مطالعاتی، با تاکید بر اینکه «قلیان اکسیژن»، استانداردهای وزارت بهداشت را دارد، اظهار کرد: مقدار گازهای اکسیژن و نیتروژن موجود در «قلیان اکسیژن» تنظیم شده و استاندارد است و حدود ۱۰ سال از زمان ثبت اختراع رسمی این دستگاه در کشور می‌گذرد.

ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی درباره قلیان اکسیژن خاطرنشان کرد: ادعای استفاده از «گاز خنده» در قلیان اکسیژن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که در پاسخ به ادعاهای مطرح شده باید گفت، استفاده از گاز خنده در قلیان اکسیژن صحت ندارد.  

وی درباره ترکیب گازهای قلیان اکسیژن گفت: سهم اکسیژن از ترکیب گازهای به کار گرفته شده قلیان اکسیژن حدود ۸۰ درصد است و نیتروژن می‌تواند به میزان ۵ درصد به ترکیب گازها اضافه شود.

مجری طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاک‌دم ادامه داد: «اکسید نیتروژن» که با «گاز خنده» شناخته می‌شود در قلیان اکسیژن وجود ندارد. «انتونوکس» که یک گاز بی‌ضرر  به حساب می‌آید که در قلیان اکسیژن استفاده می‌شود. پژوهش‌های متعددی درباره «انتونوکس» در سطح جهان انجام شده، یافته‌های این مطالعات از بی‌ضرر بودن این گاز حکایت می‌کند.

حیدری درباره اعتیادآور بودن انتونوکس به ایسنا اظهار کرد: انتونوکس از  مسائلی مانند «ایجاد وابستگی»، «اعتیادآوری» و «گازهای خنده‌آور» تهی است. با توجه به ویژگی‌های انتونوکس باید گفت ادعاهایی که در ارتباط با قلیان اکسیژن مطرح شده یک بازی رسانه‌ای است.

وی درباره طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاکدم  اظهار کرد: بررسی دستگاه پاکدم که توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام می‌شود یک طرح مطالعاتی به حساب می‌آید. این طرح مطالعاتی مورد تایید وزارت بهداشت واقع شده و «کد اخلاق» دارد.  

نتایج تحقیقات؛ ملاکی تصمیم‌گیری درباره قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در این طرح مطالعاتی افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند مورد نظرسنجی قرار می‌گیرند، افزود: هدف از اجرای نظرسنجی این است که مصرف‌کنندگان قلیان‌ اکسیژن را ارزیابی کنیم. این ارزیابی‌ها به منظور بررسی مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از مصرف قلیان اکسیژن است. با توجه به مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از استعمال قلیان اکسیژن برای آینده این دستگاه تصمیم می‌گیریم.  

وی گفت: در حال حاضر، قلیان اکسیژن در برخی استان‌ها مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. پاسخ به پرسش‌های «آیا قلیان اکسیژن عوارض دارد؟» و «آیا قلیان اکسیژن می‌تواند به عنوان یک دستگاه بی‌ضرر معرفی شود؟» به عنوان پرسش‌های این طرح مطالعاتی طرح شده‌اند. پاسخ به این پرسش‌ها به گذر زمان نیاز دارد؛ این پروژه تحقیقاتی باید به مدت یک یا دو سال انجام شود که بتوان به پرسش‌های مطرح شده پاسخ داد.  

اجرای طرح مطالعاتی در ۱۰ استان کشور اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر

حیدری افزود: طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن در شهر تهران انجام شده و مصرف‌کنندگان این دستگاه با «تست تنفسی» مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. نتایج تست تنفسی مصرف‌کنندگان قلیان اکسیژن نشان می‌دهد وضعیت تنفسی آنها نسبت به افراد عادی، کاملا بالاتر است. نتایج به دست آمده می‌تواند ما را به مسیری هدایت کند که قلیان اکسیژن، مشکلات سلامتی ندارد. البته تاکید می‌کنم که به طور قطع، اظهارنظر نهایی درباره قلیان اکسیژن به بررسی‌های کامل‌تر نیاز دارد. در نظر داریم افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند در ۱۰ استان کشور مورد ارزیابی قرار دهیم. بازهم تاکید می‌کنم اخبار مربوط به عوارض و اعتیادآوری قلیان اکسیژن، یک بازی رسانه‌ای و کذب محض است.  

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی درباره جزئیات اجرای طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن به ایسنا اظهار کرد: مراکزی که قلیان‌های دخانی ارائه می‌دهند به صورت داوطلبانه در طرح تحقیقاتی شرکت می‌کنند. بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت، درصد گازهای اکسیژن و نیتروژن قلیان اکسیژن تنظیم می‌شود. طرح تحقیقاتی در ۳ استان تهران، البرز و آذربایجان شرقی آغاز شده، همچنین امور مربوط به این طرح تحقیقاتی در استان بوشهر و شهر جیرفت در استان فارس در حال انجام است.

وی ادامه داد: استان‌های مازندران، زنجان، هرمزگان نیز به طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن اضافه می‌شوند.

حیدری درباره جامعه آماری طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن نیز به ایسنا گفت: تعداد مراکز عرضه قلیان‌های دخانی که در طرح مطالعاتی لیان اکسیژن شرکت کرده‌اند باید به «حجم نمونه» که در طرح علمی برآورد شده، برسند. میزان جامعه آماری باید به نحوی باشد که آمار و ارقام خروجی طرح تحقیقاتی از منظر آماری، «معنی‌دار» و «قابل تایید» باشد. این طرح تحقیقاتی به یک یا دو سال زمان نیاز دارد که میزان داده‌های مورد نظر جمع‌آوری شود. پس از جمع‌آوری داده‌ها، آنالیزهای مورد نیاز انجام می‌شود.  

چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن

وی درباره چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن گفت: سال‌ها است علیه دخانیات مبارزه می‌کنیم و با اقداماتی در نظر داریم میزان مصرف دخانیات را کنترل و محدود کنیم. برنامه‌هایی با هدف کنترل دخانیات طی سال‌های گذشته  مطرح شده اما شکست‌ خورده‌اند. همچنین ممنوعیت‌های استعمال دخانیات اثربخش نبوده‌اند و جرائم مربوط به تخلفات دخانیاتی به خوبی اجرا نشده‌اند.

افزایش مصرف قلیان در جامعه

حیدری با بیان اینکه متاسفانه قلیان در کشور به ویژه در میان جوانان به وفور استعمال می‌شود، افزود: مصرف قلیان در جمعیت نوجوان در حال افزایش است. بررسی‌ها بیانگر این است تفاوتی در ارتباط با میزان مصرف قلیان در میان زنان و مردان وجود ندارد؛ این در حالیست که میزان مصرف سیگار در میان مردان نسبت به زنان ۱۰ برابر بیشتر است. آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد بالای ۲۵ سال، چه مرد و چه زن قلیان استعمال می‌کنند.  

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه قلیان در میان جامعه ایرانی ورود کرده، افزود: قلیان در میان خانواده‌ها، اماکن تفریحی و جمعیت جوان کشور ورود کرده است. میزان دود هر وعده استعمال قلیان معادل استفاده از ۱۰۰ نخ سیگار است.  

حیدری درباره تنباکوهای مورد استفاده در قلیان‌ها گفت: تنباکوها غیراستاندارد به حساب می‌آیند و عمدتاً با آلودگی‌های محیطی، میکروبی و قارچی همراه هستند. زغال‌هایی هم که در قلیان استفاده می‌شوند زمینه‌ساز مسمومیت با مونوکسیدکربن هستند.  

افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی در پی افزایش مصرف قلیان

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی افزود: متاسفانه در ارتباط با کنترل مصرف قلیان هیچ برنامه‌ریزی کاملی وجود ندارد. با توجه به افزایش استعمال قلیان در میان جوانان و نوجوانان شاید بتوان گفت باید به انتظار افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی در سنین جوانی بنشینیم. در حالی که بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی معمولا در دهه‌های پنجم یا ششم زندگی بروز می‌کنند. شرایط به واسطه استفاده از قلیان به نحوی است که افراد ۲۰ و ۳۰ ساله دچار برونشیت مزمن و بیماری‌های قلبی هستند.

شاید قلیان اکسیژن جایگزینی برای قلیان‌های دخانی باشد

حیدری با بیان اینکه عوارض مصرف قلیان باید در کانون توجه قرار گیرد، افزود: بهره‌ گرفتن از راهکارها و روش‌های علمی در جهت کنترل مصرف دخانیات باید در کانون توجه قرار گیرد. به نظر می‌رسد قلیان اکسیژن شاید بتواند جایگزین قلیان‌های دخانی شود.

وی تاکید کرد: در حال حاضر، دستگاه قلیان اکسیژن «تایید نهایی» را نگرفته است. اگر نتایج تحقیقات و شرایط طوری باشد که این دستگاه جایگزین قلیان‌های دخانی شود، یک گام موثر در جهت حفظ سلامتی جامعه به حساب خواهد آمد. اما در مجموع اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر بوده و نتایج تحقیقات؛ ملاکی تصمیم‌گیری در این باره خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۲۰ درصد امکانات دستگاه‌های دولتی در اختیار زوج‌های جوان قرار گیرد
  • پدیده جدید و مشکوک « پاکدم » در مراکز تفریحی شهر
  • پدیده جدید و مشکوک «پاکدم» در مراکز تفریحی شهر
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»
  • ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟
  • پدیده جدید و مشکوک در مراکز تفریحی شهر
  • جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن» / ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها
  • ماهانه ۶ هزارتن شیرخشک در کشور مصرف می‌شود
  • قلیان با گاز خنده!