Web Analytics Made Easy - Statcounter

با آغاز ماه محرم، مراسم عزاداری در نقاط مختلف کشور و حتی در بین شیعیان کشورهای اسلامی، آغاز می‌شود. براساس دیدگاه صاحب‌نظران و کارشناسان دینی، امروزه خرافات زیادی وارد مراسم‌های عزاداری‌ امام حسین (ع) شده است که این خرافات و آسیب‌ها می‌تواند ما را از مسیر اصلی قیام ایشان دور کرده و آسیب‌های جدی را بر پیکره فرهنگ و مکتب تشیع ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرنگار ایکنا اصفهان در همین رابطه گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام محمدصادق کاملان، عضو هیئت علمی گروه فلسفه و کلام دانشگاه مفید، انجام داده است که متن آن را در ادامه می‌خوانید:

آنچه در این گفت‌وگو می‌خوانید:
فلسفه عزاداری امام حسین(ع)، بزرگداشت اهداف ایشان است
هدف امام حسین(ع) حرکتی تصحیحی بود
عزاداری‌ها شکلی و صوری شده است
جریان مداحان جای سخنرانی‌های اصیل را گرفته است
خرافات در عزاداری‌ها، قیام امام حسین(ع) را خنثی می‌کند

ایکنا - فلسفه و پیشینه عزاداری چیست؟
به نظر می‌رسد فلسفه عزاداری امام حسین(ع)، به منظور بزرگداشت اهداف و نظراتی است که ایشان از قیام‌شان داشتند. حرکت ایشان در راستای ایجاد عدالت و حق در جامعه بود. این هدف را امام حسین(ع) با شفافیت و وضوح در نامه‌ها و خطبه‌های سفرشان از مدینه تا کربلا توضیح داده است. ایشان از همان ابتدای سفرشان از مدینه، در نامه‌ای خطاب به برادرش محمد حنفیه، صریحا می‌فرماید: «حرکت من حرکتی اشرافی‌گری برای غلبه بر قوم دیگر یا توسعه حکومت نیست، بلکه حرکت من به خاطر این است که در جامعه اسلامی و در میان امت جدم، اصلاح ایجاد کنم».
ایشان با این حرف بیان می‌کنند که سلسله مفاسدی درست در نقطه مقابل بعثت پیامبر (ص) و در میان امت ایجاد شده که باید اصلاح شود. پس هدف امام حسین(ع) حرکتی تصحیحی بود. ایشان در جای دیگری می‌فرماید: «مگر نمی‌بینید که به حق و عدالت عمل نشده و از باطل و ظلم جلوگیری نمی‌شود؟»؛ پس حرکت ایشان برای ایجاد عدالت و پیشگیری از ظلم و جور در جامعه است. البته امام(ع) اهداف دیگر خود را نیز در میان خطبه‌ها و نامه‌هایشان بیان کرده‌‎اند. پس فلسفه عزاداری ما شیعیان، بزرگداشت اهداف قیام حسینی است.
ایکنا - به نظر شما عزاداری برای ائمه و پیشوایان دینی باید بر اساس چه ساز و کارها و شرایطی اجرا شود که هم بیانگر احساسات و عواطف مردم بوده و هم رویکردی عقلانی و اخلاقی داشته باشد که بتواند فرهنگ و آموزه‌های اهل‌‌بیت(ع) را به جامعه امروز منتقل کند؟ فکر نمی‌کنید عزاداری‌های امروز ما این کارکرد را از دست داده‌اند و به کاری کلیشه‌ای و آمیخته با خرافات و روش‌های دینی تبدیل شده‌اند که بعضا سنخیتی نیز با سیره ائمه(ع) ندارند؟
عزاداری‌های ما باید برای بزرگداشت اهداف ائمه و به خصوص امام حسین(ع) باشد. ایجاد عدالت در جامعه، اصلاح اجتماع و امت و جلوگیری از ظلم، جزء اهداف عقلانی و اخلاقی قیام امام حسین (ع) است. عزاداری ما اگر بخواهد دقیقا برای امام حسین(ع) باشد، باید در راستای این اهداف باشد. اما اگر خدای ناکرده عزاداری‌ها از لحاظ محتوا و شکل ربطی به اهداف امام و عاشورا نداشته باشد، در حقیقت ما کاری صوری و مربوط به خودمان که صرفا احساسی و یا حتی خرافی است، انجام داده‌ایم. عزاداری‌های ما امروزه کاملا شکلی و صوری شده است. البته بخش‌هایی از شیعیان به اهداف امام توجه دارند، اما به طور کلی نزدیک محرم که می‌شود، پارچه سیاه و پلاکاردهای عزاداری در حسینیه‌ها و مساجد نصب می‌شود و عده‌ای از شیعیان مقید هستند که در این دو ماه لباس سیاه به تن کنند، همان‌طور که در اعیاد مختلف، لباس رنگی و شاد می‌پوشند، این صورت قضیه است، اما سیرت قضیه اهدافی است که امام (ع) دنبال کرد و به خاطر آنها شهید شد.
در صورت دنبال نشدن این اهداف، به طور مثال با کم شدن یک جنس در بازار، احتکار از طرف برخی همین عزاداران امام حسین(ع) رخ داده و یا تقلب و اختلاس انجام می‌شود. در این صورت جامعه شیعی ما با آنچه که امام (ع) دنبال می‌کرد، چه سنخیتی دارد؟ اگر در محاکم قضایی و اداری ما به عدالت حکم نشده و رانت و پارتی بازی صورت بگیرد، اصلاح جامعه اسلامی به کجا می‌رسد؟ پس باید ببینیم این عزاداری‌ها در راستای اهداف امام حسین (ع) هست یا نه.
خیلی خوب است که حوزه‌های علمیه و علمای اسلامی و شیعی بررسی کنند که برون‌رفت و نتایج این همه عزاداری در کشور ما چیست؟ آیا جامعه شیعی ما پس از دهه محرم از لحاظ اخلاقی، انسانی، شرافت و عدالت ارتقا پیدا کرده است؟ اگر این اتفاق نیفتاده، این همه هزینه و وقت گذاشتن روی عزاداری‌ها، هیچ ربطی به امام حسین(ع) ندارد. اما اگر قرار است در راستای اهداف امام حسین (ع) عزاداری شود، باید روی محتوای عزاداری و اشعار و سخنرانی‌هایی که در هیئت‌ها گفته می‌شود نظارت کرد تا مسائل نامربوط به عزاداری‌ها وارد نشود.
ایکنا - به نظر شما چه عواملی باعث شده است که خرافات و آسیب‌ها وارد عزاداری‌ها شود؟
برای این کار لازم نیست حتما دسیسه دشمن در کار باشد، به طور طبیعی اگر توجه نکنیم و اگر افراد ناصح و آمر به معروف وجود نداشته باشند، جریان اصلی به جریانی ذوقی و خرافی تبدیل می‌شود. من جامعه روحانیت و حوزه علمی را در این مسئله مقصر می‌دانم که باید بیش از اینها روی این مسئله توجه کنند. الان جریان مداحان جای سخنرانی‌های اصیل را گرفته است. اما در گذشته سخنرانی، مسئله اصلی جلسه‌های روضه‌خوانی بود و مداحی تنها جزء مقدمات آن بود. اما اکنون وقت اصلی در هیئت‌ها به مداحان داده شده و وقت کمی به سخنرانی اختصاص داده می‌شود. متاسفانه خرافات زیادی نیز در مداحی‌ها وجود دارد که توجه را از مسائل اصلی و تبیین دین دور می‌کند. پس به نوعی سستی و بی‌توجهی برخی متولیان، مسئله اصلی در این قضیه است. البته در صورت عدم مراقبت صحیح، جریان‌های اصلی پس از مدتی معمولا دچار انحراف می‌شوند.
ایکنا - این آسیب‌ها و خرافات چه پیامدها و تبعاتی برای جامعه اسلامی به همراه خواهد داشت؟ راه زدودن این آسیب‌ها و خرافات چیست؟
پیامدهای این خرافات این است که قیام اباعبدالله(ع) را در جامعه خنثی کرده و به یک جریان عاطفی محض تبدیل می‌کند، جریانی که امام(ع) طی آن با خانواده‌اش میان دشمن گرفتار شده و شدیدترین فجایع نسبت به او و اهل بیت‌اش انجام می‌شود. در این حالت عواطف ما جریحه‌دار شده و برای او اشک می‌ریزیم و عزاداری می‌کنیم. اگر عواطف و احساسات ما برای اهداف امام به کار گرفته شوند خوب است، اما اگر عزاداری صرفا به عواطف و احساسات محدود شود، اهداف امام(ع) از مسیر اصلی منحرف شده و این خرافات در میان قشر جوان و تحصیل کرده و روشنفکر و در میان اهل سنت که در عین قبول داشتن امام به این مسائل اعتقادی ندارند، انعکاس‌های خیلی بدی ایجاد خواهد کرد. مثلا گاهی در فضای مجازی می‌بینید که یکی از آقایان در منبرش از این خرافات صحبتی می‌کند که باعث مسخره کردن دین، روایت و حتی جریان تشیع می‌شود.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: عزاداری امام حسین عدالت عزاداری محرم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۷۷۳۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برپایی مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) در کیش

به گزارش خبرگزاری صداوسیما کیش، مراسم عزاداری شام شهادت امام جعفر صادق (ع) با حضور ساکنان و گردشگران در مسجد امام جعفر صادق (ع) برگزار شد.

حجت الاسلام و المسلمین ادیب یزدی سخنران این مراسم بود.

مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در غم شهادت امام جعفر صادق (ع) مداحی کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • مداحی که منبعش گوگل است به درد مداحی نمی‌خورد
  • مرجع اطلاعات بسیاری از مداحان و حتی برخی از روحانیون سرچ گوگل شده است
  • دسته عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) -یزد
  • عزاداری سالروز شهادت امام جعفرصادق(ع) در استان گلستان
  • عزاداری امام صادق(ع) در امامزاده آقا علی عباس
  • عزاداری شهادت امام صادق(ع) در حرم حضرت معصومه(س)
  • روزگاری جامعه مداحی از مراجع تقلید اجازه نقل حدیث می‌گرفت
  • برپایی مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) در کیش
  • مراسم عزاداری امام جعفر صادق (ع) در شهرکرد
  • عزاداری روز شهادت امام جعفر صادق (ع)در زنجان