Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@06:40:53 GMT

سایه سنگین غول های آهنی روی سر شهرها

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۷۸۵۴۹

سایه سنگین غول های آهنی روی سر شهرها

بلندمرتبه‌سازی ابزار می‌خواهد؛ تاورکرین‌ها و جرثقیل‌های غول پیکر در قد برافراشتن قامت برج‌ها و سازه‌های شهر نقش قابل ملاحظه‌ای را ایفا می‌کنند، اما با این حال با سقوط یکی از آن‌ها و تلفات ناشی از آن، باید یقه چند نفری را به دلیل اهمال در رعایت نکات ایمنی در به کارگیری، بهره‌برداری و استفاده از آن گرفت، به ویژه آنکه وقتی پای خسارات جانی شهروندان نیز به میان می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعظم طیرانی/

بلندمرتبه‌سازی ابزار می‌خواهد؛ تاورکرین‌ها و جرثقیل‌های غول پیکر در قد برافراشتن قامت برج‌ها و سازه‌های شهر نقش قابل ملاحظه‌ای را ایفا می‌کنند، اما با این حال با سقوط یکی از آن‌ها و تلفات ناشی از آن، باید یقه چند نفری را به دلیل اهمال در رعایت نکات ایمنی در به کارگیری، بهره‌برداری و استفاده از آن گرفت، به ویژه آنکه وقتی پای خسارات جانی شهروندان نیز به میان می‌آید.

به همین دلیل به نظر می‌رسد برای پیشگیری و جلوگیری از حوادث مشابه، پیش از همه رعایت اصول ایمنی و تدوین استانداردهای مربوط به آن فوق‌العاده ضروری است.

•سازمان‌های نا«مسئولِ» نظارت

جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران در همین خصوص می‌گوید: متأسفانه اغلب جرثقیل‌هایی که در چند ماه گذشته حادثه‌ساز شده‌اند جرثقیل‌هایی بوده‌اند که عمر مفید خود را در کشورهای دیگر طی کرده‌اند و لازم است سازمان ملی استاندارد قوانین و استانداردهای لازم را در خصوص ایمنی این جرثقیل‌ها تهیه و تدوین کند.

ملکی با اشاره به اینکه چهار سازمان وظیفه نظارت بر تاورکرین‌ها را بر عهده دارند، می‌افزاید: علاوه بر سازمان ملی استاندارد، معاونت معماری شهرسازی و سازمان آتش‌نشانی که مسئولیت کنترل ایمنی این جرثقیل‌ها را بر عهده دارند، ناظر پروژه و سازمان نظام مهندسی نیز دو نهاد دیگری هستند که مسئولیت اعمال قوانین و نظارت بر آن را برعهده دارند.

وی با بیان اینکه وظیفه ناظر فنی پروژه این است که تمامی این موارد را به لحاظ فنی رعایت کند، ادامه می‌دهد: باید فردی که این جرثقیل‌ها را نصب می‌کند، دارای صلاحیت و مهارت‌های لازم باشد، زیرا سوار ، مستقر کردن و سپس استفاده از آن‌ها نیاز به مهارت ویژه‌ای دارد تا شاهد حوادث کمتری در این حوزه باشیم.

•نبود قوانین محکم و بازدارنده

وی با اظهار تأسف از اینکه اغلب پیمانکاران به دلیل نبود قوانین محکم و بازدارنده حتی تمایلی به انجام بازرسی‌های لازم و کافی ندارند که همین موضوع در نهایت منجر به ایجاد حوادث زیادی می‌شود، می‌گوید: مشکل اصلی بروز چنین حادثه‌هایی را می‌توان در تعجیل پیمانکاران تاورکرین‌ها برای رسیدن به پروژه‌های جدید و به روز نکردن تجهیزات، نداشتن مهارت نیروی انسانی و خطای آن‌ها جست‌وجو کرد.

ملکی ادامه می‌دهد: حوادث ناشی از واژگونی جرثقیل‌ها در مقایسه با سایر حوادثی که در تهران و دیگر کلانشهرهای کشور رخ داده است، به اندازه‌ای نبوده که برای آن ردیف آماری در نظر گرفته شود اما مهم‌ترین عوامل ایجاد حادثه در جرثقیل‌های برجی فعال در تهران و دیگر نقاط کشور، فرسودگی دستگاه و اتمام عمر مفید آن را نشان می‌دهد و فرسودگی برای این جرثقیل‌ها، آسیب‌پذیر بودن آن‌ها را افزایش می‌دهد.

•تعمیر غیراصولی

وی بر نظارت دوره‌ای ایمنی این جرثقیل‌ها تأکید می‌کند و می‌گوید: برخی از این جرثقیل‌ها به شکل غیرایمن و با جوشکاری تعمیر شده‌اند که یکی از عوامل حادثه‌ساز همین موضوع است.

به گفته این مسئول مهم‌ترین حوادثی که این جرثقیل‌ها ممکن است ایجاد کنند، حرکت بوم آن هنگام جابه‌جایی مصالح و یا چرخیدن بوم بزرگ آن به اطراف است که در صورت سقوط ممکن است روی ساختمان‌های اطراف و خودروها و یا رهگذران سقوط کند.

ملکی آموزش اپراتورهای این جرثقیل‌ها را برای ایمنی بیشتر ضروری عنوان می‌کند و می‌افزاید: برخی از این اپراتورها آموزشی در این خصوص ندیده و به صورت تجربی کار با این جرثقیل‌ها را آموخته‌اند. استفاده از این تاورکرین‌ها تخصصی است و باید گواهی‌نامه استفاده از آن از سوی متولیان صادر شود و کسانی که این گواهی‌نامه را نداشته باشند، امکان استفاده از آن را ندارند.

•مبحث 12 مقررات ملی ساختمان چه می‌گوید؟

بهاره گزازی، مدیر تشکل‌های ساختمانی پیمانکاران ساخت کشور نیز با اشاره به مبحث 12 مقررات ملی ساختمان در صنعت ساخت و ساز شهری می‌گوید: مبحث 12 مربوط به ایمنی صنعت ساخت و ساز است. ساختمان‌ها به دو بخش تقسیم می‌شود، بخش نخست شامل کارگاه‌های کوچک است که اغلب با جمعیت کمتر از 25 نفر کار را اداره می‌کنند و نیاز چندانی به جرثقیل و یا تاورکرین ندارند و بخش دوم کارگاه‌هایی است که بالای 25 نفر در این بخش هستند.

مهندس کزازی ادامه می‌دهد: علاوه بر مبحث 12 مقررات ملی ساختمان، سازمان نظام مهندسی با همپوشانی وزارت کار نیز نکاتی در خصوص ایمنی کارگاه‌های ساختمانی مطرح کرده است. ضمن آنکه طبق قوانین شرکت‌های پیمانکاری ساختمان نیز ضرورت دارد هر کارگاه ساختمانی یک مسئول ایمنی داشته باشد و هنگامی که می‌خواهند در مناقصه شرکت کنند باید گریدهای خاصی را از ایمنی گذرانده و صلاحیت ایمنی داشته باشند که شامل ایمنی جرثقیل – گواهی‌نامه فنی جرثقیل - و سایر فاکتورهای ایمنی کارگاه ساختمانی می‌شود.

•رعایت ایمنی حتی برای کارگاه‌های کمتر از 200 مترمربع

وی می‌افزاید: با وجود اینکه اکنون بیشتر ساختمان‌ها به جای اسکلت آهنی، از اسکلت بتنی استفاده می‌کنند، استفاده از جرثقیل‌ها در کارگاه‌های ساختمانی کمتر شده ولی ایمنی آن الزامی است و پیمانکار ملزم به داشتن مسئول ایمنی است و اگر مورد ناایمن و غیراستاندارد مشاهده شود، خلاف قانون است به طوری که حتی کارگاه‌های کمتر از 200 مترمربع نیز ملزم به رعایت نکات ایمنی هستند و مورد بازرسی قرار می‌گیرند.

مهندس کزازی در خصوص ایمنی تجهیزات ساختمانی یادآور می‌شود: علاوه بر ایمنی تجهیزات کار نظیر جرثقیل، افرادی که با این تجهیزات کار می‌کنند و نحوه کار کردن با آن‌ها نیز باید از ایمنی‌های لازم برخوردار باشند.

وی ادامه می‌دهد: در صنعت ساختمان در زمینه فرهنگ عمومی با مشکل مواجه هستیم به طوری که تصور می‌شود قوانین و مقررات ملی ساختمان نوعی بروکراسی محدودکننده است و به همین دلیل فرهنگ کارگری ما با این قوانین آشنایی ندارد.

•کارگران ساختمانی آموزش دیده

مهندس کزازی با اشاره به تأکید سازمان نظام مهندسی و سازمان امورکاردان‌های ساختمانی بر حضور کارگرهای آموزش دیده در کارگاه‌های ساختمانی، می‌افزاید: وقتی کارگران آموزش دیده باشند و برگه صلاحیت کار را داشته باشند، نحوه کار با تجهیزات را می‌دانند و اگر تجهیزات از ایمنی لازم برخوردار نباشند به مسئول ساختمان اطلاع خواهند داد تا نسبت به رفع مشکل اقدام شود.

به گفته وی وضعیت فعلی صنعت ساختمان مانند وضعیت دو دهه قبل حرفه دندانپزشکی است. همان طور که قبلاً افرادی به عنوان دندانساز در این حوزه فعالیت داشتند و با انجام برخی از اقدامات دندانپزشکی سلامت مردم را به مخاطره می‌انداختند و با حذف آن‌ها، حرفه دندانپزشکی تخصصی و ایمن شد، اکنون برخی از افراد غیرمتخصص در صنعت ساختمان نیز به این صنعت و امنیت مردم آسیب می‌زنند و ضرورت دارد دست آن‌ها از این صنعت کوتاه شود تا کارگاه‌های ساختمانی فقط تحت نظارت مجریان مربوط فعالیت داشته و به کارگاه‌هایی ایمن تبدیل شوند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: جرثقیل سقوط جرثقیل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۷۸۵۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی

شهردار شیراز در دیدار با هیئت رئیسه سازمان نظام مهندسی فارس از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی در این کلان‌شهر خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی شهرداری شیراز، محمدحسن اسدی در دیدار با هیئت رئیسه سازمان نظام مهندسی فارس اظهار کرد: شهر شیراز و استان فارس در ایام نوروز جزو گردشگرپذیرترین شهر و استان کشور بود که خوشبختانه بدون هیچ حادثه‌ای باوجود بارش شدید باران، سپری شد.

وی افزود: موفقیت‌های کسب شده در شهرداری شیراز حاصل تلاش خانواده ۱۳ هزار نفری این مجموعه، تیم هم‌دل و متخصص مدیریت شهری، شورای اسلامی این کلان‌شهر، دستگاه‌های اجرایی، خدمات‌رسان و نظارتی است و وفاق با نظام مهندسی نیز مرهون این همدلی بین مجموعه‌ای است.

شهردار شیراز همچنین در بخش دیگر سخنان خود به مسائلی نظیر کاهش مدت زمان و فرآیند صدور پروانه ساختمانی سخن گفت.

اسدی تاکید کرد: بیش از دو هزار پروژه در شهرداری شیراز فعال است و هیچ پروژه تعطیل و نیمه تعطیلی نداریم.

وی همچنین در این جلسه خواستار همدلی در حفظ عنوان شیراز؛ پایتخت محیط زیست آسیا شد.

در این جلسه محمود صفایی نایب‌رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای اسلامی شهر شیراز نیز در بخشی از این نشست با بیان اینکه اکثر مهندسین شهرداری شیراز در بخش‌های مختلف عضو خانواده بزرگ نظام مهندسی هستند، تصریح کرد: نظام مهندسی فارس سرآمد نظام مهندسی‌های سراسر کشور است.

وی خاطرنشان کرد: کلان‌شهر شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی نیز سرآمد و موجب افتخار است.

عضو شورای اسلامی شهر شیراز با تصریح بر این موضوع که منافع عمومی سرلوحه کار این نهاد قرار دارد، ادامه داد: نظارت بر تخطی کنندگان مسائل فنی از مهمترین موضوعاتی است که باید برای حفظ قداست مجموعه نظام مهندسی در اولویت قرار گیرد.

آرش فرج‌زاده قائم مقام شهردار شیراز نیز در ادامه این نشست اضافه کرد: بودجه شهرداری شیراز در سال گذشته و در زمانی که صحبت از تعریف بسته ۵۰ هزار میلیارد تومانی شد، ۲۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود.

وی با تصریح بر این نکته که در واقع دو برابر کار یک سال، پروژه در شهرداری شیراز تعریف شد، افزود: با همکاری شورای اسلامی شهر شیراز، این مهم محقق و در بهمن ماه ۱۴۰۲ تقریباً نیمی از پروژه‌ها افتتاح و عملیات اجرایی نیم دیگر پروژه‌ها آغاز شد و عملاً شهرداری شیراز سال گذشته با تعامل دستگاه‌های اجرایی بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان پروژه را به سرانجام رساند و یا عملیات اجرایی آنها را آغاز کرد.

قائم مقام شهردار شیراز با بیان اینکه امسال هم این مهم در حال برنامه‌ریزی است و به زودی اعلام خواهد شد، از تعریف و تدوین برنامه عملیاتی و راهبردی در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۴ توسط شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز سخن گفت و اظهار کرد: ۴۴ پروژه کلان در این راستا تعریف شد که بسته محرومیت‌زدایی نیز یکی از مهمترین این پروژه‌هاست.

فرج‌زاده همچنین تسهیل پاسخگویی به مراجعین شهرداری را از مهمترین برنامه‌های تعاملی و مشترک شهرداری و نظام مهندسی عنوان کرد.

مهدی قلندری معاون معماری و شهرسازی شهرداری شیراز نیز در ادامه این نشست تاکید کرد: پروژه‌های شهرداری شیراز به همت مدیریت مطلوب، فعال است.

وی با اشاره به در خصوص برنامه‌هایی که توسط معاونت متبوع در بازه زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تدوین شده، سخن گفت.

معاون معماری و شهرسازی شهرداری شیراز همچنین از ارائه آموزش‌های لازم به نیروهای متخصص در شش ماهه نخست امسال در رابطه با نرم‌افزار جدید نحوه بررسی نقشه‌های ساخت و تأسیسات خبر داد و خاطر نشان کرد: در حال حاضر این مهم به صورت سری انجام می‌شود که با استقرار نرم‌افزار جدید، آموزش به نیروهای متخصص هم در دستور کار قرار خواهد گرفت.

ارجاع پرونده‌های ساختمانی به سامانه ارجاع و سامانه شفافیت

ستار خورشیدی رئیس سازمان نظام مهندسی فارس نیز در این جلسه عملکرد شهرداری شیراز در سال گذشته مبنی بر افتتاح و کلنگ‌زنی بیش از هشتاد هزار میلیارد تومان پروژه را کاری بسیار سخت و تحسین برانگیز عنوان و تصریح کرد: این مهم به زبان کاری ساده اما در عمل بسیار سخت است.

وی به ارجاع پرونده‌های ساختمانی به سامانه ارجاع و سامانه شفافیت اشاره و اضافه کرد: یکی از ارکان سالم‌سازی، ایجاد شفافیت است.

رئیس سازمان نظام مهندسی استان فارس با بیان اینکه در بحث تفکیک نیز نظارت با نرم‌افزار و ثبت سیستمی انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: برای نخستین بار تمام پرونده‌ها در حال اسکن هستند که ۵۰ درصد آنها انجام شده است.

خورشیدی ابراز امیدواری کرد: افتخار سازمان نظامی مهندسی فارس این است که با شهرداری به عنوان یکی از ارکان اصلی در ساخت‌وساز و نظارت، راهکار تعاملی را پیش بگیرد.

کد خبر 748462

دیگر خبرها

  • بازرسی از کارگاه های پرخطر تشدید می‌شود
  • ساختمان نیمه کاره‌ای که محل تجمع سگ‌های ولگرد شد
  • ضرورت تشکیل قرارگاه آموزش ایمنی شغل
  • استان مرکزی دارای بیکاری پنهان است
  • تمام مدیران باید سایه سازمان بازرسی را بالای سر خود احساس کنند
  • مانور ایمنی کارگاه‌های پرخطر در ایلام
  • دارندگان کارت سوخت بخوانند/ این هشدار وزارت نفت را جدی بگیرید؛ وگرنه زیان سنگین می‌بینید
  • شناسایی ۶۵۰ کارگاه پرخطر در قزوین
  • تصاویر آتش‌سوزی گسترده یک کارگاه بزرگ در تهران |‌ ویدئو
  • از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی