Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@22:19:28 GMT

چرایی افزایش حملات طالبان در آستانه توافق با آمریکا

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۸۰۹۵۸

چرایی افزایش حملات طالبان در آستانه توافق با آمریکا

به گزارش رسانه های افغانستان ، ولایت‌های قندوز، تخار، بدخشان، بلخ، فراه و هرات از ولایت‌هایی هستند که در روزهای اخیر صحنه درگیری‌های سنگین میان نیروهای دولتی و جنگ‌جویان طالبان بوده‌اند.  در تازه‌ترین مورد، جنگ‌جویان طالبان، بامداد امروز (یکشنبه ۱۰ شهریور) به شهر پلخمری ولایت بغلان حمله کردند و ساعت‌ها با نیروهای دولتی درگیر شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  روز گذشته نیز طالبان به  شهر قندوز حمله کردند که درگیری ها به مدت بیش از 10  ساعت به درازا انجامید و حدود 20 نفر کشته شدند.

حملات تهاجمی گروه طالبان به شهرهای ولایت‌های شمال در حالی شدت گرفته است که تنها ۲۵ روز دیگر به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است اما گروه طالبان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را یک روند «تقلبی» عنوان کرده و گفته است که جنگ‌جویان این گروه مانع برگزاری آن خواهند شد . همچنین نهمین دور مذاکرات طالبان با آمریکا در دوحه نیز پایان یافته و انتظار می رود که پس از رایزنی های زلمی خلیلزاد در کابل با مقامات دولت وحدت ملی افغانستان ، توافق نهایی با طالبان اعلام شود. 

هم اکنون در رسانه های افغانستان مباحثی در خصوص علت تشدید حملات طالبان به ولایتهای شمال این کشور مطرح شده است. ولایت قندوز یکی از ولایت‌های مهم و استراتژیک افغانستان است که در همسایگی ولایت‌های تخار، بغلان، سمنگان و بلخ قرار دارد. این ولایت به‌خاطر مرز مشترک با کشورهای آسیای  میانه و موقعیت گذرگاه مرزی شیرخان، از ولایت‌های استراتژیک هم برای دولت و هم برای طالبان به‌ شمار می‌رود.
 

موقعیت راهبردی قندوز و نگرانی از مقاصد پنهان طالبان

کارشناسان نظامی موقعیت استراتژیک قندوز و امتیازگیری در مذاکرات صلح را از علت‌های اصلی حمله‌ی اخیر طالبان بر این ولایت می‌دانند. قندوز و بغلان از ولایت‌های ناامن هستند و جنگ‌جویان گروه طالبان در بخش‌هایی از این ولایت‌ها حضور و فعالیت گسترده دارند.  شماری از نظامیان پیشین، می‌گویند که طالبان با افزایش حمله‌ها در این ولایت‌های راهبردی، می‌کوشند در گفت‌وگوهای صلح امتیازهای بیشتری بدست آورند.

محمد یارمند، معاون پیشین وزارت کشور می‌گوید که طالبان می‌خواهند همزمان با تلاش‌های صلح قلمروشان را در ولایت‌هایی گسترش بدهند که به‌گونۀ سنتی پایگاه‌های اصلی طالبان نبوده‎اند. یارمند با اشاره به حضور تروریستهای خارجی در بدخشان، افزود: "این‌ها حمایت بیرونی دارند، اما هدف بعدی این است که  می‌خواهند هسته‌های خود را به آسیای میانه انتقال دهند" . محمد آگل مجاهد، نظامی پیشین نیز گفت : "طالبان می‌خواهند که در گفتگوهای صلح امتیازگیری کنند".

کابل خان تدبیر کارشناس مسایل نظامی و امنیتی می‌گوید که قندوز دروازه شمال شرقی افغانستان است و طالبان می تواند با سقوط احتمالی قندوز ، سلاح‌های جدید و امکانات جنگی‌شان را از طریق این ولایت تأمین کنند و همچنین می توانند از طریق قندوز سایر ولایتهای شمالی مانند  بغلان، سمنگان، مزار شریف را کنترل کنند.  این کارشناس نظامی می گوید که حمله‌ اخیر گروه طالبان به  شهر قندوز به‌معنای این است که طالبان می‌خواهند ثابت کند که هنوز در تمام نقاط افغانستان تحرک دارند و از این طریق می‌خواهند در جریان گفت‌وگوهای جاری امتیازگیری کنند.

عتیق‌الله امرخیل کارشناس نظامی دیگر می‌گوید که چون قندوز یک ولایت مهم و استراتژیک است، از این رو هدف حمله‌ طالبان قرار می‌گیرد. به گفته‌ی امرخیل، چون قندوز یک بار سقوط و یک بار دیگر تا مرز سقوط پیش رفت و از این بابت شهرت یافت، بنابراین  طالبان به مرکز این ولایت حمله کردند تا نشان دهد که می‌تواند در هر نقطه‌ی افغانستان به‌خصوص نقاط استراتژیک حمله کنند.

 امرخیل می‌گوید که حمله بر قندوز از دوحه و مذاکرات جاری صلح میان امریکا و طالبان برخاسته است. طالبان برای این که یک امتیاز خوب هم از امریکا و هم از دولت افغانستان به‌دست بیاورد، یک نقطه بسیار مهم و استراتژیک مانند قندوز را مورد حمله قرار دادند.

به گفته‌ی او، مسأله دیگر این است که طالبان با حمله بر قندوز نشان دادند که آن‌ها تنها با امریکایی‌ها صلح می‌کنند، نه با افغان‌ها. طالبان با این حمله دو پیام  داشت: اول این که به امریکا نشان داد که این قدر توانایی نظامی دارد که اگر نظامیان آن کشور در افغانستان نباشند، می‌توانند افغانستان را تصرف کنند. دوم این که به افغان‌ها این پیام را دادند که با امریکایی‌ها صلح می‌کنند و با شما جنگ،‌ دولت شما را به‌رسمیت نمی‌شناسیم و می‌خواهیم از راه زور قدرت را به‌دست می‌آوریم.

روزنامه "هشت صبح" افغانستان نیز امروز دوشنبه در یادداشتی با عنوان "توهم صلح خواهی طالبان" نوشت: "حمله‌های زنجیره‌ای طالبان به قندوز ، پلخمری و تخار نشان می‌دهد که آنان سخت در تلاش‌اند تا دولت افغانستان را در آستانه‌ مذاکرات اسلو زیر فشار شدید قرار دهند. آنان می‌خواهند دست‌آورد نظامی داشته باشند تا از موضع قدرت وارد مذاکره شوند. ولی نحوه‌ جنگ آنان نشان می‌دهد که به مذاکره نگاه راهبردی ندارند. طالبان شاید بر مبنای یکی از سناریوها تلاش کنند که مذاکره را طولانی بسازند و بعد اعلام کنند که گفت‌وگو به نتیجه نمی‌رسد. رهبران این گروه شاید قصد دارند که با تشدید جنگ و طولانی‌سازی مذاکره، زمینه را برای تشدید بیش‌تر جنگ فراهم سازند. اگر طالبان قصد ختم جنگ را می‌داشتند، خشونت را تشدید نمی‌کردند."

روزنامه "اطلاعات روز" هم در مطلبی با عنوان "پارادوکس طالبان" نوشت: "روشن است که گروه طالبان، برای رسیدن به یک دست‌آورد نظامی از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنند، هیچ خط قرمزی را نمی‌شناسد. تنها حمله بر قندوز نیست، در حال حاضر ماشین‌ جنگی طالبان در بسیاری از ولایت‌های افغانستان فعال است. از یک ‌طرف گفت‌وگو برای صلح و از طرف دیگر، جنگ برای دست‌آورد نظامی یک تناقض آشکار است در رفتار طالبان." این روزنامه خاطرنشان کرد: طالبان با راه‌اندازی چنین حملاتی در پی آن است که توانایی نظامی‌شان در مواجهه‌ نظامی با نیروهای بین‌المللی و نیروهای امنیتی افغانستان را به نمایش گذاشته و به تبع آن، سعی کنند موضع‌شان را در میز مذاکرات تقویت کنند اما  این استراتژی طالبان، نتیجه‌ عکس خواهد داد و افکار عمومی در افغانستان بیش از گذشته در برابر این گروه تحریک خواهد شد.

هرچند نهادهای امنیتی از دفع کامل حملات گروه طالبان به شهرهای ولایت قندوز  و بغلان خبر داده‌اند، اما آمارهای رسمی نشان می‌دهد که دست‌کم ۹۰ غیرنظامی و نظامی جان باخته و ۱۱۵ نفر دیگر زخمی شدند. مسئولان وزارت کشور افغانستان می‌گویند که در حمله طالبان بر شهر قندوز ۵۶ نیروی طالبان، ۲۰ سرباز امنیتی و ۵ فرد غیرنظامی کشته شده‌اند. وزارت کشور همچنین اعلام کرده که در جریان دفع حملات طالبان به شهر پلخمری ۲ سرباز امنیتی و ۴ غیرنظامی کشته شدند.

این در حالی است که حمله مسلحانه طالبان به شهر قندوز و حمله انتحاری در این شهر با واکنش‌ها و محکومیت دولت افغانستان و نهادهای بین‌المللی مواجه شد. در خبرنامه ارگ ریاست جمهوری افغانستان در این ارتباط آمده است: «این‌گونه اعمال طالبان در تضاد با موضوع نشست رهبران‌شان در دوحه است. در حالی که مردم افغانستان خواستار قطع جنگ و رسیدن به صلح پایدارند، صلحی که در آن مردم باعزت زندگی کنند.» همچنین ریاست اجرایی با نشر خبرنامه‌ای نوشته است: «طالبان با کشتار غیرنظامیان و راه‌اندازی حملات گروهی، نشان داده‌اند که التزامی برای پایان خشونت‌ها و اعمال دهشت‌افگنانه ندارند.»

حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان نیز امروز دوشنبه با انتشار پیامی توییتری  ، "دست های خارجی" را منشاء آتش افروزی در افغانستان دانست و تاکید کرد: در حالی که مذاکرات صلح به مرحله حساسی رسیده است، دست های خارجی به آتش افروزی در مناقشه ادامه می دهند؛ من از هر دو طرف افغان می خواهم که به خونریزی پایان دهند و وارد مذاکراتی برای صلح شوند.

نهمین دور گفتگوهای آمریکا با گروه طالبان در دوحه قطر نیمه شب شنبه به پایان رسید و زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا روز یکشنبه  برای رایزنی با مقامات دولت وحدت ملی افغانستان درباره متن توافقنامه به کابل رفت. خلیلزاد گفت که  آمریکا و طالبان در آستانه توافقی هستند که خشونتها را کاهش خواهد داد. پیشتر مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا ابراز امیدواری کرده بود که طرفین تا اول سپتامبر (یکشنبه 10 شهریور) به توافق برسند.  تضمین در مبارزه با تروریسم، خروج نیروهای آمریکایی، شرکت در مذاکرات بین‌الافغانی و آتش‌بس جامع و دائمی از چهار موضوع اساسی مورد بحث در 9  دور مذاکرات میان امریکا و طالبان بوده است. قرار است پس از اعلام توافق نهایی آمریکا و طالبان ، گفتگوهای بین الافغانی آغاز شود. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که آمریکا در حال نزدیک شدن به نهایی کردن توافق با طالبان است هر چند هنوز توافق نهایی نشده و او همچنین گفت که آمریکا پس از توافق با طالبان 8هزار و 600 نیروی نظامی را در افغانستان حفظ خواهد کرد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: طالبان مذاکرات صلح ایالات متحده آمریکا دوحه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۸۰۹۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمرین دفع حملات خارجی در رزمایش مشترک آمریکا و فیلیپین

آمریکا و فیلیپین با شلیک موشک و توپخانه، به دفع حملات شبیه سازی شده مهاجمان خارجی در رزمایش نظامی سالانه خود پرداختند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، ارتش های آمریکا و فیلیپین با شلیک موشک و توپخانه به خنثی کردن و دفع حملات شبیه سازی شده در آب های شمالی فیلیپین درمواجهه احتمالی با تایوان در رزمایش نظامی سالانه خود پرداختند.

هدف از این رزمایش با نام بالیکاتان 2024 یا شانه به شانه، نشان دادن قدرت نظامی دو کشور در منطقه و تقویت روابط نظامی فی مابین دربحبوحه تنش های فزاینده در منطقه، عنوان شده است.

براساس این گزارش، در این رزمایش حدود 200 سرباز به دفاع از سواحل شهر ساحلی لائوگ پرداخته و موشک های جاولین و توپ های جنگی هاویتزر را پرتاب و اقدام به شلیک مسلسل کردند تا تلاش دشمن برای حمله به سواحل را دفع کنند.   

همچنین نظامیان دو کشور در بخشی از این رزمایش، پنج فروند پانتون شناور بر روی آب را غرق کردند.

حدود 17 هزار نفر از نظامیان ارتش های آمریکا و فیلیپین رزمایش های نظامی سالانه خود را با نام «بالیکاتان 2024 یا شانه به شانه»، را از حدود 15 روز پیش در بحبوحه تنش ها در دریای چین جنوبی آغاز کردند.

این رزمایش از 22 آوریل تا 10 ماه مه در حالی در دریای چین جنوبی برگزار می شود که اخیرا مانیل و پکن منازعات و تنش هایی در این دریا داشته و حتی توپ های آبی نیز به سوی یکدیگر شلیک کردند.

در همین حال نظامیان فرانسه و استرالیا نیز که در مواجهه با رفتارهای تهاجمی چین در دریای چین جنوبی، روابط دفاعی خود را تقویت کرده اند، به دلیل آنکه این رزمایش در خارج از آب های منطقه ای فیلیپین، برگزار می شود، برای نخستین بار به این تمرین دریایی ملحق خواهند شد.نمایندگان 14 کشور آسیایی و اروپایی نیز به عنوان ناظر در این رزمایش حضور دارند. فیلیپین قصد دارد از ژاپن برای شرکت در این رزمایش در سال آینده میلادی دعوت به عمل آورد.

براساس این گزارش، پکن در مورد بیشتر بخش های دریای چین جنوبی ادعای مالکیت دارد. از مسیر ارتباطی سالانه بیش از 3 تریلیون دلار محموله های تجاری با کشتی از آنجا عبور می کنند. پکن همواره رزمایش های مشترک کشورهای این حوزه را مورد انتقاد قرار داده و اظهار می کند که این اقدامات باعث افزایش تنش ها و برهم خوردن صلح و ثبات در منطقه می شود.

در همین حال سخنگوی وزارت امور خارجه چین چند روز پیش اظهار کرد چین از فیلیپین می خواهد تا از تشدید تنش ها و تحرکات در دریای چین جنوبی خودداری کرده و از آمریکا نیز خواست تا حمایت از درگیری ها و تقابلات در منطقه را کنار بگذارد.

همچنین فردیناند مارکوس رئیس جمهور فیلیپین اظهار کرد کشورش به هیچ وجه هیچ نوع درگیری را تحمل نخواهد کرد و مانیل خواستار افزایش تنش ها در منطقه نیست. این رزمایش ها و تمرین های نظامی سالانه هشداری برای چین است.

علاوه بر این ژنرال مایکل سدرولم فرمانده نیروهای مشترک رزمایش بالیکاتان در جمع خبرنگاران اظهار کرد این بخش از رزمایش نظامی، ابزاری برای بهبود عملکرد نیروها در کنار یکدیگر است و به طورمستقیم علیه هیچ دشمن خاصی انجام نشده است.

بخش اصلی این رزمایش شامل حملات دریایی در روز چهارشنبه برگزار می شود که در آن، نیروهای مشترک فیلیپین و آمریکا، کشتی غیرتجاری نیروی دریایی مانیل را غرق خواهند کرد.  

این در حالی است که آمریکا و فیلیپین سال گذشته نیز رزمایش های مشترکی را در دریای چین جنوبی برگزار کردند.

تاکنون مقامات آمریکا از جمله جو بایدن بر تعهد تخطی ناپذیر واشنگتن در حمایت از فیلیپین در برابر هرگونه حملات مسلحانه تحت قرارداد دفاع دو جانبه سال 1951 تاکید کردند.

آغاز رزمایش نظامی آمریکا و فیلیپین

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تمرین دفع حملات خارجی در رزمایش مشترک آمریکا و فیلیپین
  • (ویدئو) زن افغان فعال حقوق بشر زلمی خلیلزاد را غافلگیر کرد
  • حمله گازانبری طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • حمله گازانبری امارت طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • کاخ سفید: کمک نظامی اخیر به کی‌یف حملات روسیه را متوقف نمی‌کند
  • توزیع ۲۱ هزار پاسپورت در بغلان
  • ماجرای تظاهرات کم‌سابقه علیه حکومت طالبان در افغانستان
  • تظاهرات کم‌سابقه علیه طالبان در بدخشان افغانستان
  • طالبان خواستار افزایش کمک‌های بشردوستانه به افغانستان شد
  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق