Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-06@20:25:33 GMT

عبور آرام از تنگه تحریم

تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۹۰۷۸۴

عبور آرام از تنگه تحریم

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، آمارهای صادرات غیرنفتی ایران در سال‌ 97، نشان از آن داشت که تاجران ایرانی توانسته‌اند با وجود تحریم‌ها بیش از 40 میلیارد دلار صادرات داشته باشند و جدیدترین آمارهای گمرک از تجارت ایران در سال 98، نیز نشان می‌دهد در پنج ماهه ابتدایی سال جاری، صادرکنندگان ایرانی توانسته‌اند نزدیک به 18 میلیارد دلار صادرات داشته باشند و ارز صادراتی حاصل از این معاملات، به دولت کمکی جدی کرده تا واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز را پیگیری کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با کنار هم قرار دادن این آمارهای جدید اقتصادی، به نظر می‌رسد یکی از اصلی‌ترین پیش‌فرض‌های دولت ترامپ در به زمین زدن اقتصاد ایران به بن‌بست رسیده‌ است و احتمالا مبنای بخشی از صحبت اخیر معاون اول رییس‌جمهوری که اعلام کرد اقتصاد ایران یک سال پس از آغاز تحریم‌های جدید به یک نقطه ثبات رسیده، عبور از همین چالش ابتدایی است.

افزایش وزنی صادرات ایران

جدیدترین آمارهایی که گمرک ارایه کرده نشان می‌دهد که روند کاهش واردات که از چند ماه قبل آغاز شده بود ادامه پیدا کرده و در حوزه صادرات نیز با وجود کاهش ارزشی، صادرات وزنی ایران در پنج ماهه ابتدایی 98 ادامه دارد.

طبق این آمار در پنج ماه اول سال جاری میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی به بیش از ۶۰ میلیون و ۷۳۷ هزار تن به ارزش ۱۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار رسیده است.

میزان صادرات در این دوره نسبت به پنج ماهه اول سال گذشته حدود ۲۹.۸ درصد در وزن افزایش و از لحاظ ارزش دلاری ۹.۱ درصد کاهش داشته است. اما در پنج ماهه اول سال جاری واردات با کاهش ۰.۱۱ در وزن و ۶.۸ درصد در ارزش دلاری در مقایسه با سال گذشته همراه بوده است؛ به طوری که میزان واردات به ۱۴ میلیون و ۱۲۶ هزار تن با ارزش ۱۷ میلیارد و ۷۳۹ میلیون دلار رسیده است.

هدفمند شدن واردات

بر اساس محاسبات انجام شده از سوی گمرک، تراز تجاری ایران مثبت مانده اما به عدد 60 میلیون دلار رسیده که در آمارهای کلان عدد قابل توجهی به شمار نمی‌رود. به این ترتیب دولت در پنج ماهه ابتدایی امسال تقریبا به میزان صادرات غیر نفتی که داشته، کالاهای موردنیاز را وارد کرده و واردات کالاهای اقتصادی به کشور به شکل جدی هدفمند شده است. حتی اگر نزدیک شدن آمار صادرات و واردات در پنج ماهه ابتدایی امسال را اتفاقی پیش‌بینی نشده بدانیم نیز، صحبت‌های جدید قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت نشان می‌دهد که دولت به شکلی هدفمند این آمار را مدیریت می‌کند. حسین مدرس خیابانی روز گذشته در سازمان توسعه تجارت گفت: تحریم‌ها به دنبال آن بود که اقتصاد ایران را از نظر منابع درآمدی ارزی در فشار قرار دهد و به دنبال آن مانع از تامین نیازهای کشور از طریق واردات شود ولی خوشبختانه با سیاستگذاری‌هایی که انجام گرفت، میزان صادرات غیرنفتی کشور کاهش نیافت و از محل ارز حاصل از این صادرات، نیازهای کشور به کالاهای اساسی و کالاهای مورد نیاز کارخانه‌ها و مراکز تولیدی تامین شد.

آنچه در صحبت‌های مدرس خیابانی اهمیت دارد، تاکید او بر مدیریت واردات از سوی دولت است. صحبت‌های قائم مقام وزیر صمت نشان می‌دهد که دولت در ماه‌های گذشته از سویی واردات حدود 1500 قلم کالا را که ضروری نبودند یا برای آنها مشابه داخلی وجود داشته متوقف کرده و در مقابل منابع ارزی موجود را به واردات کالاهایی اختصاص داده که یا اساسی هستند یا برای تداوم تولید و حمایت از تولیدکنندگان، واردات آنها به کشور ضروری به شمار می‌رود. نزدیک شدن آمار واردات به صادرات غیرنفتی نشان می‌دهد، دولت توانسته این هدف‌گذاری را لااقل در پنج ماهه ابتدایی امسال اجرایی کند. از سوی دیگر تجربه مدیریت ماه‌های تحریم، مشکلات جدی را که در سال گذشته وجود داشت نیز کمرنگ‌تر از گذشته کرده است. برای مثال آمارهای جدیدی که از واردات تلفن همراه به کشور منتشر شده نشان می‌دهد که در مرداد 900 هزار دستگاه تلفن همراه به کشور وارد شده که از ابتدای سال گذشته تاکنون یک رکورد به شمار می‌رود. از سوی دیگر با مشکلاتی که سال قبل در این بازار به وجود آمده بود، ‌امروز شرکت‌هایی که تاییدیه سازمان حمایت در توانمندی خود برای ارایه خدمات پس از فروش را دریافت کنند، می‌توانند بر اساس قوانین موجود تلفن همراه وارد کنند .

ترکیه پشیمان شد؟

همانطور که آمارهای تجارت خارجی ایران در سال 97 نشان می‌داد، چین و عراق، امروز اصلی‌ترین شرکای تجاری کشور به شمار می‌روند و این روند در ماه‌های ابتدایی امسال نیز ادامه یافته است. بیشترین صادرات ایران به کشور چین با رقمی بیش از چهار میلیارد و ۴۳۵ میلیون دلار با سهم حدود ۲۴.۹ درصد از کل ارزش صادرات بوده است.عراق با ۳.۹ میلیارد دلار، ترکیه ۲.۴ میلیارددلار، امارات ۱.۶ میلیارد دلار و افغانستان با ۸۹۸ میلیون دلار در رده‌های بعدی کشورهای عمده مقصد صادرات ایران قرار دارند. در حوزه واردات نیز، در دوره مورد بررسی کشور چین با حدود ۴.۲ میلیارد دلار بالاترین سهم را از کل ارزش وارداتی ایران به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست کشورهای طرف معامله قرار دارد.

در این میان حضور دو کشور در میان واردکنندگان اصلی کالا از ایران اهمیت زیادی دارد. از یک سو امارات متحده عربی که با تحریم‌های امریکا همراه شد و در تنش‌های منطقه‌ای اخیر طرف عربستان سعودی را گرفته بود، در ماه‌های گذشته تحرک‌های مثبتی در بهبود روابط اقتصادی خود را با ایران داشته است تا جایی که امروز در مقام چهارم واردکنندگان از ایران قرار گرفته و برخی گمانه‌زنی‌ها در هفته‌های اخیر حکایت از آن دارد که لااقل شیخ‌نشین دوبی به دنبال بهبود دوباره روابط تجاری خود با ایران است.

از سوی دیگر ترکیه حضور خود در میان شرکای تجاری ایران را قدرت بخشیده، آمارهای سه‌ماهه گمرک ایران نشان می‌داد که ترک‌ها در سال جاری بیش از تمام کشورها، واردات خود از ایران را افزایش داده‌اند و در این دوره واردات‌شان رشدی 15 درصدی را تجربه کرده است و باقی ماندن ترک‌ها، در میان مشتریان اصلی کالاهای ایرانی نشان می‌دهد، دولت اردوغان نیز حفظ رابطه با ایران را بیش از همراهی با تحریم‌های امریکا، دنبال کرده است.

دپوی کالاهای اساسی

در سال97 و به دنبال شوک‌های ابتدایی حاصل از تحریم‌های ترامپ، بازار برخی کالاهای اساسی داخلی به هم ریخت که ریشه بسیاری از آنها از یک سو تامین نشدن به موقع کالاها در بازار و از سوی دیگر نگرانی مردم از آینده اقتصاد بود. در کنار کاهش فشارهای روانی ابتدایی بر جامعه، دولت بخش زیادی از تمرکز خود را بر واردات کالاهای اساسی گذاشته تا جایی که امروز بسیاری از بنادر ایران، مملو از کالاهای اساسی دپو شده هستند. آمارهای گمرک نشان می‌دهد که تا پایان پنج‌ماهه نخست سال‌جاری بالغ بر 9 میلیون و 510 هزار و 632 تن کالای اساسی وارد کشور شده است. این ارقام در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته و در راستای سیاست‌های حمایتی دولت از مردم در بحث تامین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم از لحاظ وزن 21 درصد و از حیث ارزش دلاری 19 درصد افزایش نشان می‌دهد. تحلیل و بررسی آمارهای تجاری ایران در پنج‌ماهه ابتدایی سال 98، نشان می‌دهد که با کاهش قابل توجه درآمدهای نفتی، اقتصاد کشور مجبور شده چابک‌تر از قبل عمل کند و این‌بار برروی منابع درآمدی واقعی خود حساب باز کند. نزدیک شدن جدی آمار صادرات و واردات در ماه‌های گذشته حاکی از آن است که با وجود محدود شدن منابع ارزی، تقریبا تمامی این ظرفیت به واردات کالاهای مورد نیاز اختصاص یافته و افزایش واردات کالاهای اساسی نیز با هدف کاهش نگرانی جامعه و اطمینان خاطر دولت از تنظیم بازار در ماه‌های پیش‌رو حکایت دارد، روندی که در صورت تداوم آن می‌توان انتظار داشت به شکست یکی از مهم‌ترین راهبردهای تحریمی دولت ترامپ منجر شود.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: گمرک صادرات تراز تجاری تحریم ایران صادرات ايران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۹۰۷۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دبیر جدید اتحادیه تولید و صادرات: مرکز «پوشاک استوک» منطقه شدیم

سیاست شکست خورده ممنوعیت واردات پوشاک، نه تنها ایران را به بستری مناسب برای قاچاقچیان این کالا تبدیل کرده است؛ بلکه طبق جدیدترین اظهارنظر فعالان صنعت پوشاک، ایران تبدیل به مرکز کالا‌های استوک منطقه شده است.
 
به گزارش اکو ایران؛ با تشدید تحریم‌های ایران در اوایل سال ۱۳۹۷ دولت واردات پوشاک را همچون بسیاری از اقلام وارداتی دیگر ممنوع کرد. بدین ترتیب واردات رسمی به نفع قاچاق کنار کشید. موضوعی که همواره مورد نقد فعالان صنعت نساجی و پوشاک بود.
 
اخیرا نمایندگان بخش‌خصوصی در اتاق بازرگانی تهران به چالش‌های صنعت نساجی و پوشاک پرداختند. طبق اظهارات فعالان این صنعت، موضوع تخصیص و بازگشت ارز صادراتی، قاچاق به‌ویژه قاچاق پوشاک استوک از جمله مهمترین چالش‌های این روز‌های آنهاست.
 
هرویک یاریجانیان، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران گفت: با وجود گذشت یک ماه از سال جدید، هنوز همه صنایع درگیر بلاتکلیفی هستند. ما نمی‌دانیم قیمت ارز در روز‌ها و ماه‌های آتی چه روندی را طی خواهد کرد و این یعنی نمی‌توانیم برای ورود به بازار‌های بین‌المللی و فعالیت در آن برنامه‌ریزی داشته باشیم. بی‌ثباتی طی سال‌های اخیر باعث شده است که ما متاسفانه از تمام بازار‌های بین‌المللی دور بمانیم.
 
مهدی پورقاضی، عضو سابق هیات نمایندگان اتاق تهران نیز گفت: آنچه صنایع را رنج می‌دهد، این است که سیاست‌های پولی و بانکی و ارزی است که بانک مرکزی و دولت به کار می‌گیرند همان سیاست‌هایی است که سال‌ها به کار برده شده و نتایجش هم معلوم است. برای مثال اصرار دارند که نرخ دستوری پایینی برای ارز اعلام کنند و از این طریق به افراد و گروه‌های خاص ارز ارزان بدهند.
 
امین مقدم، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به مشکلات موجود در حوزه نقل‌وانتقال پول، مبادلات ارزی و بازگشت ارز صادراتی سخن گفت و خواستار رفع آن‌ها شد.
 
طبق گزارش اتاق بازرگانی تهران، تراز صنعت نساجی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل از آن ۳ برابر منفی شده در حالی که حدود ۸۰درصد کالا‌های ما در کشور در حال تولید است.
 
مسعود شاه‌بختی، بازرس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک گفت: جهش تولید در صنعت نساجی و به طور کلی دیگر صنایع اتفاق نمی‌افتد مگر اینکه سیاست‌های بانکی ما اصلاح شود. در حال حاضر بسیاری از کشور‌ها از ما تقاضای کالا دارند، اما همکاران ما در این صنعت به دلیل تحریم‌های بانکی و مشکلات ارزی قادر به صادرات کالا نیستند.
 
سعید جلالی قدیری، دبیر جدید اتحادیه تولید و صادرات صنایع نساجی و پوشاک ایران در این نشست با نقد از وضع موجود گفت: مساله اول ما تخصیص ارز و مساله دیگر قاچاق است. در مورد تخصیص ارز شفافیت وجود ندارد و همه اعم از صراف و ترخیص‌کار از رانت‌های موجود استفاده می‌کنند.
 
او افزود: در مورد قاچاق هم با وجود ممنوعیت واردات پوشاک که ما مخالف آن هستیم؛ ما اکنون مرکز توزیع کالای استوک در منطقه شده‌ایم. پنج سال است تلاش می‌کنیم بگوییم قاچاق بد است. ما نباید واردات را ممنوع کنیم و ممنوعیت واردات مشکلی از ما حل نخواهد کرد. قدیری تاکید کرد: ما در صادرات پوشاک و نساجی مزیت داریم؛ اما اینکه با چه مدلی جلو برویم مهم است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • صنعت نوشت‌افزار ایران در بازار جهانی کجا ایستاده است؟
  • صادرات ۲۷۰ هزار تن محصولات کشاورزی از کردستان
  • دبیر جدید اتحادیه تولید و صادرات: مرکز «پوشاک استوک» منطقه شدیم
  • صادرات نفت ونزوئلا کاهش یافت
  • چین صدر جدول نمایشگاه‌ها؛ ۸۵ درصد صادرات ایران برپایه نفت است
  • اقتصاد این کشور غافلگیر شد
  • رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا / واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد
  • یک کارشناس انرژی : موفقیت دولت در تقویت شبکه فروش نفت کشور در شرایط تحریم
  • رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا/ واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد
  • واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد