Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، کشور‌ها به شیوه‌های مختلف سیاست‌های تجاری و اقتصادی خود را پیش می‌برند که یکی از آن‌ها راه اندازی «جنگ تجاری» است.

جنگ تجاری به نوعی تنش اقتصادی گفته می‌شود که به دنبال حمایت‌گرایی ( Protectionism) افراطی رخ می‌دهد. در این حالت کشور‌ها به منظور افزایش میزان حمایت از بازار‌های خود اقدام به اعمال یا افزایش تعرفه‌های واردات می‌کنند و یا محدودیت‌های تجاری بر کالا‌های خاص وارداتی یا صادراتی در نظر می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از دیگر روش‌هایی که کشور‌ها بر اقتصاد و تجارت یکدیگر تاثیر می‌گذارند راه اندازی «جنگ ارزی»، «تحریم»، و «جنگ گمرکی» است که همگی شاخه‌ای از جنگ تجاری هستند.

در سال گذشته میلادی، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم، نخستین سنگ بنای جنگ تجاری را گذاشت. ترامپ با این اقدام سعی داشت درآمد آمریکا را از محل تعرفه واردات کالا افزایش دهد و از آنجا که چین یکی از بزرگترین صادرکنندگان انواع کالا به آمریکا بود، بیشترین واکنش را نشان داد.

ترامپ نه تنها تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم از چین را افزایش داد بلکه اواسط ماه اوت ۲۰۱۹ اعلام کرد قصد دارد بر ۵۵۰ میلیارد دلار از کالا‌های وارداتی از چین تعرفه ببندد و تعرفه برخی از کالا‌ها را نیز به دو برابر افزایش دهد. چین نیز در اقداماتی تلافی‌جویانه، بر واردات کالا‌های آمریکایی تعرفه بست.

جنگ تجاری آمریکا و چین نخستین تنش از این مقوله نیست. در ادامه این گزارش به معروفترین جنگ‌های تجاری که تاکنون رخ داده می‌پردازیم.

جنگ تجاری انگلیس و هلند
نخستین جنگ تجاری که تاکنون در تاریخ به ثبت رسیده، جنگ تجاری میان انگلیس و هلند است. این جنگ در چندین مرحله در قرن‌های ۱۷ و ۱۸ میلادی به وقوع پیوست. دو کشور بر سر سلطه و چیرگی در بازرگانی دریایی و سروری بر دریا‌ها باهم وارد جنگ شدند. نتیجه این جنگ به سود هلند به پایان رسید. هلند با تسخیر کشتی‌های اسپانیایی که از آمریکای جنوبی کالا‌هایی همچون طلا می‌آوردند بر انگلیس که متحد اسپانیا بود پیروز شد.

جنگ‌های تریاک
جنگ تریاک در دو مرحله رخ داد. جنگ تریاک نخست بین سال‌های ۱۸۴۰ تا ۱۸۴۲ میان انگلیس و چین به وقوع پیوست. این جنگ پس از آن رخ داد که انگلیس برای خرید چای از چین که کالای محبوب مردم انگلیس بود با کمبود ذخایر نقره مواجه شد. چراکه در ازای نقره از چین چای می‌خرید. به همین دلیل تاجران انگلیسی در هند که بخشی از تجارت این کشور را در دست داشتند پیشنهاد کِشت تریاک را دادند تا به جای نقره، تریاک را با چای چین معاوضه کنند. اما پس از مدتی به دلیل افزایش میزان اعتیاد چینی‌ها به تریاک، واردات این کالا ممنوع شد و همین امر موجب لشکرکشی انگلیس به مرز‌های آبی چین شد. انگلیس با این اقدام از ورود کالا‌های واراتی به چین ممانعت کرد. در نهایت، انگلیس با امضای پیمانی به نام «نانجینگ» امتیازات زیادی از چین دریافت کرد و اجازه واردات کالا به این کشور را صادر کرد.

جنگ تریاک دوم بین سال‌های ۱۸۵۶ تا ۱۸۶۰ رخ داد که شباهت زیادی به جنگ اول داشت. در این جنگ انگلیس و فرانسه با اعمال محدودیت‌های تجاری بر چین شرایط را برای قانونی کردن تجارت تریاک فراهم کرد.

جنگ موز
این جنگ تجاری برای نخستین بار در سال ۱۹۳۲ در هندوراس رخ داد، زمانی که کارگران موز پس از اخراج از شرکت آمریکایی یونایتد فروت، شورش کردند.

اروپا به منظور محدود کردن واردات موز به مستعمرات خود در آفریقا و کارائیب، در سال ۱۹۹۳ تعرفه‌های سنگینی را برای واردات موز‌های آمریکای لاتین اعمال کرد. از آنجا که شرکت‌های آمریکایی صاحب بیشتر مزارع موز در آمریکای لاتین هستند، آمریکا ۸ شکایت جداگانه را در سازمان تجارت جهانی مطرح کرد. اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۹ موافقت کرد که به تدریج تعرفه‌های موز از آمریکای لاتین را کاهش دهد. با این حال، تنها در سال ۲۰۱۲ بود که اتحادیه اروپا و ۱۰ کشور آمریکای لاتین توافقنامه‌ای را برای پایان‌دادن به این جنگ تجاری امضا کردند و به جنگ ۲۰ ساله موز پایان دادند.

جنگ تجاری جوجه
در اوایل دهه ۱۹۶۰، فرانسه و آلمان با کاهش تقاضا برای مرغ‌های اروپایی و افزایش تقاضا برای مرغ‌های ارزان قیمت آمریکایی مواجه شدند. به همین منظور، تعرفه‌های بالایی را بر مرغ‌های آمریکایی وضع کردند. آمریکا با اعمال تعرفه‌های بالاتر در مورد کالا‌های فرانسوی و اتوبوس‌های فولکس واگن تلافی کرد. حتی تهدید کرد که نیرو‌های ناتو را به اروپا می‌کِشد. با این حال، فرانسه و آلمان تحت فشار قرار نگرفتند؛ گرچه مصرف کنندگان هر دو طرف اقیانوس اطلس بازنده واقعی بودند.

قانون تعرفه اسموت-هاولی
به منظور محافظت از سقوط بازار سهام و صنعت داخلی، هربرت هوور، رئیس جمهور وقت آمریکا (سی‌ویکمین رئیس‌جمهور آمریکا بین سالهای۱۹۲۹ تا ۱۹۳۳)  قانون تعرفه Smoot-Hawley را که توسط سناتور‌ها «رید اسموست و ویلیس C. هاولی» معرفی شده بود، در ابتدا برای حمایت از بخش کشاورزی آمریکا امضا کرد. با این حال، هوور دامنه این قانون را گسترش داد تا حدود ۲۰ هزار محصول از بخش‌های مختلف را در بر بگیرد. در حالی که آمریکا وابستگی واردات خود را در عرض دو سال کاهش داد، اقدامات تلافی‌جویانه از دیگر کشور‌ها منجر به افت ۶۱ درصدی در صادرات آمریکا تا سال ۱۹۳۳ شد. جنگ تجاری به رکود بزرگ در آمریکا منجر شد. با این حال، این قانون با تصویب توافق نامه معاملات متقابل در سال ۱۹۳۴ لغو شد.

جنگ آنگلو- ایرلند

این یک جنگ تلافی‌جویانه بین کشور ایرلند و انگلیس بود که بین سال‌ها ۱۹۳۲ تا ۱۹۳۸ رخ داد. در این جنگ، دولت ایرلند از باز پرداخت وام‌هایی که برای خرید زمین از انگلیس دریافت کرده بود، امتناع کرد. این اقدام باعث شد انگلیس محدودیت‌های تجاری علیه ایرلند اعمال کند که خسارات شدیدی به اقتصاد ایرلند وارد کرد.

جنگ تجاری چین و آمریکا
در ژوئیه ۲۰۱۸، دونالد ترامپ، رئیس جمهور کنونی آمریکا بر ۳۴ میلیارد دلار از کالا‌های وارداتی چین تعرفه گمرکی اعمال کرد که اقدام متقابل چین را به دنبال داشت. این جنگ تا سال ۲۰۱۹ ادامه داشته و حجم کالا‌هایی که مشمول این تعرفه‌ها می‌شوند همچنان در حال افزایش است. رئیس جمهور آمریکا اخیرا پیشنهاد اعمال تعرفه بر ۵۵۰ میلیارد دلار از کالا‌های وارداتی چین را مطرح کرد. این جنگ خسارات جبران ناپذیری به اقتصاد دو کشور وارد کرده است. (اینجا)

جنگ تجاری ژاپن و کره جنوبی
تنش تجاری میان دو کشور از زمانی آغاز شد که دولت ژاپن در ژوئیه ۲۰۱۹ تصمیم گرفت صادرات برخی از کالا‌های حساس از جمله موادشیمیایی به کره جنوبی را محدود کند. تحلیلگران معتقدند این تنش به جنگ تجاری میان دو کشور منجر خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آمریکا چین انگلیس اقتصاد جهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۹۱۲۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجمع ضد آمریکا و انگلیس در بورکینافاسو

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به دنبال مداخله جویی آمریکا و انگلیس در امور داخلی بورکینافاسو، چند صد نفر از مردم این کشور در اعتراض به این موضوع در برابر سفارت آمریکا در واگادوگو پایتخت بورکینافاسو تجمع کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی


این تجمع در ادامه موج مخالفت مردمی در کشور‌های غرب آفریقا با مداخله جویی نظامی و سیاسی کشور‌های غربی در این کشور‌ها صورت می‌پذیرد.
مقامات نظامی حاکم در بورکینافاسو بعد از اخراج نظامیان فرانسوی از کشورشان، راسا به مقابله با تروریست‌های افراط گرا در کشورشان اقدام کرده اند، اما اخیرا دولت‌های آمریکا و انگلیس در بیانیه‌ای مشترک، ارتش بورکینافاسو را به کشتار مردم شان متهم کرده اند.
محمدو ترائوره سخنگوی تجمع کنندگان معترض، در مقابل سفارت آمریکا در بورکینافاسو، ضمن قرائت بیانیه تجمع کنندگان، به خبرنگاران گفت: سازمان ملل، اتحادیه آفریقا، سازمان اکواس و دادگاه کیفری بین المللی برای زمین زدن انقلاب مردم بورکینافاسو توطئه می‌کنند. آمریکا و انگلیس نیز در همین راستا علیه ارتش بورکینافاسو دروغ پردازی کرده اند. "
بورکینایی‌ها نیز مانند مردم مالی و نیجر استقلال کامل کشورشان از غربی‌ها را خواستارند.
سخنگوی تجمع کنندگان افزود: "ما اینجا اعلام می‌کنیم انقلاب مردم بورکینافاسو برگشت ناپذیر است. ما خواستار قطع رادیو صدای آمریکا و رادیو بی بی سی در بورکینا هستیم. ما همچنین خواستار قطع کامل و بی قید و شرط روابط سیاسی با آمریکا و انگلیس هستیم. "
نیرو‌های نظامی فرانسوی از مالی، نیجر و بورکینافاسو اخراج شده اند. نیجر نیز با قطع همکاری نظامی با آمریکا، خروج حدود هزار نظامی آمریکایی مستقر در پایگاه پهپادی آگادز را خواستار شده است.
---------
باصدا: محمدو اوئدراگو - سخنگوی تجمع کنندگان معترض

دیگر خبرها

  • تلاش برای افزایش مراودات تجاری با کشور ترکمنستان
  • پشت پرده بزرگترین باند قاچاق مواد مخدر کشور چه بود؟ | ناگفته های قاچاق ۲ هزار تن تریاک | یکی از اعضای این باند در عروسی اش شاباش میلیاردی گرفت
  • اریک تن باخت؛ ثبت یک رکورد فاجعه و بی‌سابقه در تاریخ منچستریونایتد!
  • جمع آوری روغن زیتون با نام تجاری «سابرسو»
  • کول پالمر، ستاره درخشان چلسی که منچستر سیتی از آن محروم شد
  • پرسپولیس در نبردهای سرنوشت‌ساز ۹ امتیاز از دست داد!
  • تجمع ضد آمریکا و انگلیس در بورکینافاسو
  • کول پالمر پنجمین بازیکن تاریخ چلسی با تاثیرگذاری روی حداقل 30 گل در یک فصل لیگ برتر انگلیس
  • بزرگترین تظاهرات دانشجویی یمن در حمایت از غزه و دانشجویان آمریکا
  • تحریم ترکیه طی چند روز بر مصرف‌کنندگان اسرائیلی تأثیر خواهد گذاشت؟