Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-29@16:04:00 GMT

قانون منع حیوان‌آزاری شتاب‌زده تدوین نشود

تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۱۷۵۳۶

قانون منع حیوان‌آزاری شتاب‌زده تدوین نشود

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، در ماه‌های گذشته دولت اعلام کرده بود که لایحه‌ای را برای منع حیوان آزاری تهیه می‌کند. از سوی دیگر دوشنبه هفته جاری، طرح منع حیوان‌آزاری در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد. کتایون جهانگیری فعال حوزه محیط‌زیست با بیان اینکه تمام مراحل تایید طرح «منع حیوان‌آزاری» طی شد، به ایسنا گفته است: «منع حیوان‌آزاری در قالب «طرح» در مجلس پیگیری می‌شود و آقای تابش، رییس فراکسیون محیط‌زیست مجلس، با پیگیری و گفت‌وگو با نمایندگان از تمام طیف‌ها ۱۰۰ امضا برای حمایت از طرح منع حیوان‌آزاری گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» او درمورد جزییات طرح منع حیوان‌آزاری تصریح کرد: طرح منع حیوان‌آزاری در ۸ ماده در شکل یک قانون مستقل مطرح خواهد شد. به گفته این فعال محیط‌زیست، حیوان‌آزاری شامل ضرب و شتم، شکنجه، مجروح کردن عمدی، جراحی‌های غیرضروری، مثله کردن، نسل‌کشی و استفاده از ابزارهای کشتار گروهی، تخریب مکان زیست یا آشیانه، مسموم کردن حیوان، آب یا خوراک آن یا تلف کردن حیوان به هر روش، ربودن، زندانی کردن، رها کردن حیوان صاحب‌دار یا گونه‌های غیربومی در محدوده و حریم شهر و روستا و طبیعت‌ است. جهانگیری همچنین گفته است که هر نوع بهره‌کشی یا استفاده از حیوان که با طبیعت و روش زندگی و توان حیوان همگون و متناسب نباشد ازجمله سوءاستفاده جنسی و نسل‌کشی، کارهای نمایشی، تربیت و استفاده از حیوانات در مقاصد غیرقانونی ازجمله جنگ انداختن، عدم رعایت اصول بهداشتی و اخلاقی در تکثیر و پرورش، نگهداری، تحقیقات، حمل‌ونقل، خریدوفروش، واردات و صادرات حیوانات به‌طوری‌که موجب رنج و عذاب یا بیمار شدن و آسیب به حیوان شود، در دایره حیوان‌آزاری قرار می‌گیرد. حالا به هر روی اهتمام دولت و مجلس برای تدوین قانون منبع حیوان‌آزاری نشان می‌دهد حیوان‌آزاری حالا به مساله‌ای همه‌گیر و اجتماعی بدل شده که نمی‌توان آن را نادیده گرفت، اما این قانون باید از چه ویژگی‌هایی برخوردار باشد تا اجرای آن در کاهش حیوان‌آزاری در جامعه اثربخشی‌اش را نشان دهد؟ برای پاسخ به این سوال محوری  دیدگاه مصطفی نوری، حقوقدان و دانش‌آموخته دکتری حقوق محیط‌زیست را جویا شده است.

اگر قرار باشد قانونی برای منبع حیوان‌آزاری تصویب شود، این قانون باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

ما معمولا وقتی قانون تصویب می‌کنیم در پی این هستیم که آثار حقوقی هم ایجاد کنیم. اکنون بسیاری از جرایمی که در حوزه انسانی هم رخ می‌دهد یا با آثار جرم تناسب ندارد یا از بازدارندگی لازم برخوردار نیستند. به عنوان مثال مجازات‌هایی که درباره جرایم آسیب زدن به منابع طبیعی و قطع درختان اعمال می‌شود نسبت دقیقی با جرایم اتفاق افتاده ندارند، به‌همین دلیل منفعت مجرم از اقدامی که انجام می‌دهد بسیار بیشتر از میزان مجازاتی است که می‌بیند، بنابراین در قانون منع حیوان‌آزاری باید مجازات‌ها با جرایم تناسب داشته باشند. البته باتوجه به شرایط اجتماعی حاکم بر کشور ما تحقق این تناسب به‌طور کامل ممکن نیست، اما به هر حال باید این رویکرد در تدوین قانون حفظ شود. ویژگی دیگری که باید حتما در تدوین قانون مورد توجه قرار گیرد جنبه پیشگیرانه آن است. برخی قوانین ما در حال حاضر بیش از آنکه به پیشگیری از وقوع جرم بپردازند به سزادهی و جنبه کیفری جرم توجه دارند. سیاست ما باید تغییر کند و به جای سیاست کیفری و سزادهندگی بر بستر پیشگیری استوار شود. باید این نکته را هم مورد توجه قرار دهیم که دوره حاکمیت قانون در کشور ما نسبتا زیاد است و بازنگری قوانین به‌دلیل روند طولانی قانونگذاری، زمان‌بر است، به‌همین دلیل اکنون باید قانونی تصویب شود که متناسب با توسعه جامعه جهانی و تغییر نگرش به حقوق حیوانات، بتواند کارآمدی خودش را در طول زمان حفظ کند. مجازات‌هایی که پیش‌بینی می‌شود باید منعطف باشد و جرایم به نحوی تعیین شوند که با تغییر شرایط اجتماعی قابلیت تطبیق داشته باشند. نکته دیگر اینکه در حال حاضر دیدگاه بسیاری از مردم نگاه به حیوانات تکریم‌آمیز نیست و این لازمه‌اش این است قانونگذار ما به بحث آموزش توجه کند. نکته بعدی هم اینکه ما معمولا در زمان تدوین قانون خیلی سعی می‌کنیم سفت و سخت بگیریم اما در زمان اجرا باید انگیزه برای مشارکت در اجرا وجود داشته باشد، یعنی قانون برای مشارکت‌های مردم مشوق‌هایی پیش‌بینی کند و جنبه ترمیمی هم داشته باشد. باید تاکید کنم اگر این قانون جامع نباشد معلوم نیست در آینده قانون دیگری در این زمینه نوشته شود یا نشود. اگر همه جوانب دیده نشود ممکن است در اجرا با مشکل مواجه شویم، بنابراین باید با توازن و تعادل قانونی را ایجاد کنیم که جایگاه خودش را پیدا کند و به دلیل اثربخشی مورد اقبال قرار گیرد. اگر اکنون متن قانون به صورت کامل نوشته نشود کارآمدی لازم را نمی‌تواند داشته باشد و به‌زودی ناخواسته متروک می‌شود.

برای اینکه واقع‌بینانه نوشته شود چه مسیری باید طی شود؟

معمولا به دلیل اتفاقاتی که در کشورمان روی می‌دهد، این مسائل پیگیری می‌شود. وقتی احساسی یک موضوع را دنبال کنیم به نظر می‌رسد بیش از آنکه هدف تحقق یک امر باشد این است که احساسات برانگیخته شده را آرام و شرایط جامعه را متعادل کنیم. من به عنوان یک حقوقدان موافق این نیستم قانونی تدوین شود که در زمان کوتاهی کارکرد خودش را از دست بدهد، بلکه باید متن قانون به نحوی تدوین شود که دست‌کم بتواند در میان‌مدت به نیازهای جامعه پاسخ دهد.

هشدار می‌دهید که مجلس شتابزده عمل نکند؟

بله. این طرح را می‌توانند با مشارکت حقوقدانان صاحب‌نظر و متخصصان حیات‌وحش تدوین و

در کنار هم این طرح پیشنهادی را بررسی کنند و برای تصویب در جلسه علنی مجلس مطرح ‌شود.

دغدغه‌های مصطفی نوری، در مقام یک حقوقدان گویای این نکته است که هر چند اقدام مجلس و دولت برای تدوین قانون منع حیوان‌آزاری می‌تواند گامی بزرگ برای جلوگیری از وقوع تخلف‌های عجیب و غریب در این زمینه شود، اما چنین قانونی باید کارکردی چندوجهی و بلندمدت داشته باشد. برای رسیدن به متنی گویا، واقع‌بینانه و موثر می‌توان از مشورت فعالان محیط‌زیست، حقوقدانان، جامعه‌شناسان و مجامع محلی و همه بهره گرفت. نکته‌ای که فعلا ساز و کاری برایش طراحی نشده یا دست‌کم درباره‌اش اطلاع‌رسانی دقیقی صورت نگرفته است.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: حیوان آزاری بهره کشی سگ کشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۱۷۵۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاخ سفید مدعی شتاب تازه ای در مذاکرات غزه شد

مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پی هفته ها بن بست در مذاکرات سیاسی میان اسرائیل و حماس برای برقراری آتش بس اعلام کرد که او شتاب تازه‌ای در مذاکرات برای توقف جنگ در غزه و بازگرداندن اسرا می‌بیند.

به گزارش مشرق، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن روز جمعه به وقت محلی در گفتگو با شبکه تلویزیونی ام‌اس‌ان‌بی‌سی آمریکا گفت: «من معتقدم که تلاش‌های جدیدی در جریان است که قطر و مصر و همچنین اسرائیل را برای یافتن راهی به پیش می‌برد.»

وی ادامه داد:« فکر می کنم آزادی گروگان ها، شتاب و زندگی تازه‌ای وجود دارد.»

تاکنون مذاکرات میان حماس و اسرائیل با میانجیگری مصر و قطر و مشارکت آمریکا برای برقراری آتش بس در غزه و تبادل اسرا میان دو طرف به هیچ نتیجه ای نرسیده است.

گروه‌های مقاومت فلسطین ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲برابر با هفتم اکتبر ۲۰۲۳، عملیات غافلگیرکننده‌ای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که پس از ۴۵ روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۲۳، میان اسرائیل و حماس آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد. این وقفه یا آتش بس موقت هفت روز طول کشید و سرانجام ۱۰ آذر برابر با اول دسامبر ۲۰۲۳ به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت.

عملیات طوفان الاقصی که پس از سالها جنایات رژیم اسرائیل علیه مردم مظلوم فلسطین صورت گرفت، منجر به کشته شدن ۱۱۳۹ اسرائیلی شد. براساس اعلام وزارت بهداشت فلسطین، از هفتم اکتبر۲۰۲۳ (۱۵ مهرماه ۱۴۰۲) و همزمان با آغاز عملیات طوفان الاقصی تاکنون ۳۴ هزار و ۱۸۳ فلسطینی در غزه شهید و ۷۷ هزار و ۱۴۳ نفر دیگر مجروح شده اند و تقریباً تمام جمعیت ۲.۳ میلیونی غزه را آواره کرده است؛ رویدادهایی که منجر به طرح موضوع نسل کشی فلسطینی ها شده است اما اسرائیل آن را رد می کند.

پس از نزدیک به ۶ ماه از جنگ اسرائیل در غزه، اعضای شورای امنیت سازمان ملل ۶ فروردین ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۵ مارس ۲۰۲۴ با ۱۴ رای مثبت این شورا و نیز رای ممتنع آمریکا و عدم وتوی این کشور، با قطعنامه‌ ۲۷۲۸ را برای برقراری آتش‌بس فوری در غزه موافقت کردند تا در ۱۵ روز باقیمانده در ماه مبارک رمضان ( از زمان تصویب قطعنامه) آتش بس میان اسرائیل و حماس برقرار شود.

قطعنامه ۲۷۲۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد به دلیل تصمیم دولت بایدن مبنی بر عدم استفاده از حق وتوی خود به تصویب رسید.آمریکا پیش‌تر سه قطعنامه آتش‌بس را وتو کرده بود، اما این بار به این قطعنامه رای ممتنع داد و به این ترتیب، بدلیل عدم مخالفت اعضای دائم شورای امنیت و بدون هیچ مخالفتی این قطعنامه به تصویب رسید. این قطعنامه را ۱۰ عضو غیردائمی شورای امنیت تنطیم کرده بودند.

این قطعنامه که همچون دیگر قطعنامه های سازمان ملل علیه اسرائیل اجرا نشد، خواستار اجرای آتش بس فوری در غزه در ماه رمضان شده و گفته بود: آتش بس فوری در ماه رمضان توسط همه طرف ها رعایت شود که منجر به آتش بس پایدار می شود.

این قطعنامه همچنین خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگان ها و تضمین دسترسی بشردوستانه برای رفع نیازهای پزشکی و سایر نیازهای بشردوستانه آنها شده بود و از طرفین می خواهد به تعهدات خود تحت قوانین بین المللی در رابطه با تمام افراد بازداشتی، عمل کنند.

آمریکا همچنین برغم همه شعارهایش در حمایت از مردم مظلوم فلسطین، با حمایت همه جانبه از اسرائیل، حتی به قطعنامه عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل رای نداد و این قطعنامه را وتو کرد.

قطعنامه پیشنهادی الجزایر برای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ آوریل ۲۰۲۴ در نشست شورای امنیت سازمان ملل به رای گذاشته شد که با مخالفت آمریکا و وتوی این کشور به تصویب نرسید.

این قطعنامه ۱۲ رای مثبت، دو رای ممتنع و یک رای مخالف از شورای امنیت ۱۵ عضوی کسب کرد. تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل مستلزم آن است که حداقل ۹ رأی مثبت را بدون مخالفت یا همان وتوی پنج عضو دائم شورای امنیت یعنی آمریکا، انگلیس، روسیه، فرانسه و چین به دست آورد .

وزارت خارجه آمریکا همان روز پیش از رای گیری اعلام کرد که واشنگتن به این قطعنامه رای مثبت نخواهد داد.فلسطین اکنون ناظر دائمی در سازمان ملل است. در سال ۲۰۱۱، فلسطین برای عضویت دائمی در سازمان ملل درخواست داده بود، اما بعداً تصمیم گرفت برای مدتی به عنوان ناظر دائمی باقی بماند.

در ماه آوریل، فلسطین نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل ارسال و درخواست کرد که پیوستن آن به سازمان ملل متحد به عنوان یک عضو دائمی را دوباره بررسی کند.کشورهای دارای این وضعیت می توانند در اکثر جلسات شرکت کنند و تقریباً به تمام اسناد مربوطه دسترسی داشته باشند، اما حق رای ندارند. به جز فلسطین، واتیکان نیز دارای وضعیت ناظر دائمی در سازمان ملل است. کشورها با تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل بنا به توصیه شورای امنیت در این نهاد بین المللی پذیرفته می شوند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • حمله خرس به دامدار ایلامی پس از ورود به قلمرو حیوان
  • رویداد استارتاپی شتاب در قم به کار خود پایان داد
  • با عوارض ناشی از گازگرفتگی حیوانات چه باید کرد؟
  • شتاب مطلوب طرح نهضت ملی مسکن در خراسان رضوی
  • درمان «ارس» تنها پلنگ باغ وحش شهرستان مشهد پیگیری می‌شود
  • آخرین وضعیت سلامت تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • بدون همکاری شهروندان معضل سگ‌های ولگرد حل نمی‌شود
  • کاخ سفید مدعی شتاب تازه‌ای در مذاکرات غزه شد
  • کاخ سفید مدعی شتاب تازه ای در مذاکرات غزه شد