Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-28@19:22:25 GMT

غبار بی‎تدبیری بر زیبایی‎های خفته ساحل بندرگز

تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۳۰۳۸۴

غبار بی‎تدبیری بر زیبایی‎های خفته ساحل بندرگز

بلاتکلیفی پروژه‎های شهری و عدم ساماندهی ساحل بندرگز نشان می‎دهد موتور محرکه این شهر نیاز به آچارهای نظارتی مسئولان استانی دارد.

خبرگزاری شبستان -گرگان؛ داود خاندوزی، نمی‎توان ساحل‎های زیبای بندرگز را زیر لایه‎های توسعه گردشگری این شهر نادیده گرفت.

 

سواحل مثل دُر گرانبهایی برای شهرهای زیبای شمالی می‎مانند، گرچه در برخی از شهرهای استان‎های همجوار مثل گیلان و مازندران مورد توجه گردشگران قرار گرفته ولی به دلیل عدم توجه به زیرساخت‎ها و مسائل بنیادین جذب گردشگر در این سواحل زیبا تقریباً هیچ ارزش افزوده‎ای را برای مردم این شهرستان‎ها به همراه نیاورده و آنطور  که باید به اقتصاد این شهر کمک نکرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

ساحل بندرگز در سایه بی‌تدبیری مسئولان حال خوشی ندارد

شاید اگر ساحل بندرگز در گیلان و مازندران بود امروز شرایطی متفاوت‎تری داشت و به عنوان قطب گردشگری ساحلی شناخته می‎شد اما امروز ساحل آرام خزر در غبار بی‎تدبیری مسئولان حال خوشی ندارد.

 

بندرگز که به‎عنوان پیشانی استان گلستان شناخته می‎شود، می‎تواند به فرهنگ ماندگاری مسافر پیش از این کمک کرده و این شهر را به‎جای معبر به مقصد گردشگری تبدیل کند ولی در غفلت و کم‎توجهی مسئولان امر زیبای خفته گردشگری استان بلااستفاده باقی مانده است.

 

به نظر می‎رسد ساماندهی ساحل بندرگز از مسئولان این شهر که پس از سال‎ها بلاتکلیفی حتی نتوانستند پروژه میدان ورودی این شهر را به سرانجام برسانند انتظار زیادی باشد، گرچه بلاتکلیفی و تعلل در اجرای برخی پروژه‎ها از جمله میدان ورودی بندرگز نشان می‎دهد که موتور محرکه این شهر نیاز به آچارهای نظارتی مسئولان استانی دارد.

 

البته پیش از این هم کم‎کاری مسؤولان شهری و شورای اسلامی شهر بندرگز در اجرای پروژه‎های شهری و عدم ساماندهی سواحل داد امام جمعه بندرگز را هم در آورد و حجت‎الاسلام سیدابوالفضل حسینی در خطبه‎های نماز جمعه بندرگز نسبت به عملکرد شهرداری و شورای اسلامی شهر بندرگز انتقادات تندی را مطرح کرده بود.

 

امام جمعه بندرگز در گلایه‎های خود گریزی هم به عدم ساماندهی ساحل بندرگز هم داشت و اعتقاد دارد به دلیل عدم ساماندهی سواحل افراد برای شنا به صورت مختلط وارد دریا می‎شوند لذا در ایام تابستان در سواحل بندرگز امنیت جانی و امنیت اخلاقی وجود ندارد.

 

حجت‎الاسلام سیدابوالفضل حسینی به تعطیلی بسیاری از پروژه‌های عمرانی و خدماتی در شهرداری بندرگز نیز گلایه کرد و گفت: متأسفانه میدان ورودی شهر بندرگز بلاتکلیف است، نمی‌دانم چرا وضعیت این المان بدون تکلیف در ابتدای ورودی شهر از این شرایط خارج نمی‎شود.

 

اما فرماندار بندرگز در خصوص عدم ساماندهی ساحل بندرگز نگاه دیگری دارد و می‎گوید: نمی‎توان گفت در ساحل بندرگز اقدامی صورت نگرفته است.

 

حسین احمدی ادامه داد: در سواحل نقاط دیگر نیز اتفاق خاصی نیفتاده است و اقدامات انجام شده نیز مربوط به ساخت‎وسازها در حریم سواحل است که همه آن املاک خصوصی است.

 

وی از اجرای طرح ساماندهی سواحل در ایام تابستان و دیگر ایام برای جذب گردشگر خبر داد و افزود: مجموعه دستگاه‎های خدماتی در ایام تابستان در سواحل اقداماتی اعم از پاک‎سازی مسیر و ... را در دستور کار دارند اما نقص در همه جا وجود دارند و وجود نقص و خلأ در ساحل بندرگز نیز دور از انتظار نیست.

 

فرماندار بندرگز با بیان اینکه مشکلی که در ساحل بندرگز وجود دارد بحث تملک اراضی ساحلی ما است، بیان کرد: مالکیت اراضی ساحلی بندرگز با راه و شهرسازی است، ما هم اگر بخواهیم اقدامی در حوزه دستگاه دیگری انجام دهیم به دلیل اینکه مالکیت آن با دستگاه اجرایی دیگری است برای انجام اقدامات با مشکل مواجه می‎شویم.

 

حسینی اعتقاد دارد؛ ابتدا باید مشکل تملک ساحل بندرگز حل شود و بعد از حل تملک، شهرداری برای خروج ساحل از این وضعیت اقداماتی لازم را انجام می‌دهد.

 

 وی بیان کرد: راه و شهرسازی عنوان می‎کند ابتدا تملک انجام شود و بعد اقدامات مختلف در ساحل بندرگز صورت بگیرد، ما چندین جلسه با راه و شهرسازی و شهرداری نشست‎هایی داشتیم که در این نشست‎ها مباحث حقوقی مطرح می‎شود که این مباحث پیچیده و زمانبر است و مقرر شد در آینده نزدیک در جلسه‎ای با حضور معاون امور عمرانی استاندار گلستان این مسئله مورد بررسی قرار گیرد و نهایی شود.

 

شهردار بندرگز نیز در خصوص تملک اراضی ساحلی این شهر گفت: شهرداری خدمات اولیه را انجام می‎دهد اما تحول و اتفاق جدید تا زمانی که سواحل در تملک ما نیست امکان ندارد، وقتی ما اجازه کاشت یک درخت را در ساحل بندرگز نداریم چگونه ممکن است بتوانیم اقدامات درخور و در شأن مردم و شهروندان و گردشگران انجام دهیم.

 

جعفر رضایی ادامه داد: سال‎هاست که بحث تملک را پیگیری کرده و جلسات مختلف را برگزار و در خصوص آن طرح ارائه کردیم و در کمیته‎های استانی مراحل مختلف را گذراندیم اما همچنان بحث تملک برای شهر بندرگز اتفاق نیفتاده و ظاهراً قرار نیست این مهم عملیاتی شود.

 

وی با بیان اینکه بندرگز پیشانی استان گلستان است و سواحل برای توسعه استان مورد توجه هستند، ابراز کرد: هر شهروند و گردشگر با دیدن ساحل بندرگز در چنین وضعیتی نگران می‎شود و قطعاً نگرانی ما به‎عنوان مدیران شهری کمتر نیست.

 

شهردار بندرگز از مسئولان استانی به‎ویژه استاندار و معاونت عمرانی امور عمرانی استانداری گلستان خواست تا برای رفع این مشکل و تملک اراضی سواحل بندرگز کمک کنند و گفت: امید است در جلسه‌ای که با حضور معاون امور عمرانی استانداری گلستان برای حل مشکل ساحل بندرگز برگزار می شود گره‎ها برای توسعه ساحل بندرگز باز شود.

 

رضایی از توجه استاندار گلستان برای حل مشکل خلیج گرگان قدردانی کرد و افزود: امیدوارم در آینده نزدیک بتوانیم موضوع تملک سواحل بندرگز را حل کنیم.

 

امروزه اکثر شهرهای پرجمعیت دنیا در نزدیکی سواحل قرار گرفته است و از ساحل چه برای صادرات و واردات کالا و چه برای فعالیت‌های گردشگری، آبزی‌پروری و ... بیشترین بهره را می‌برند اما متأسفانه نزدیک به چند دهه است که به دلایل مختلف از جمله ملاحظات محیط‌زیستی، بی‌توجهی مسئولان امر به اقتصاد دریایی و بهره‌گیری از سواحل و ... از ظرفیت ارزشمند سواحل در کشورمان غفلت شده و گرچه در استان گلستان نیز  مرزهای ساحلی زیادی وجود دارد اما آنطور که باید از این ظرفیت در توسعه اقتصاد استان بهره‌برداری نشده است.

 

پایان پیام/587

منبع: شبستان

کلیدواژه: ماه محرم عزاداری محرم محرم شیرخوارگان حسینی مسجد کانون های فرهنگی هنری مساجد همایش شیرخوارگان حسینی کانون های مساجد خبرگزاری شبستان مجلس بلاتکلیفی پروژه ها شهرداری بندرگز ساحل بندرگز فرماندار بندرگز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۳۰۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آرزوهای شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ / «دروازه ری» در انتظار لباس نو

محله دروازه ری قم که خاستگاه ۱۲۸ شهید و بزرگانی همچون سردار موسوی فرمانده ارتش جمهوری اسلامی بوده، این روزها در انتظار پوشیدن لباسی نو بر تن کهنه و زخم خورده خویش است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، ری، تهران، ساوه، اصفهان، کاشان؛ از هر سوی که زائران برای تشرف به حرم مطهر بانوی کرامت قصد ورود به شهر قم را داشتند، باید از دروازه‌ای در باروی شهر وارد می‌شدند که به «دروازه ری» معروف بود.

دروازه ری که احتمالاً کهن‌ترین دروازه قم قبل از احداث جاده ناصری از مسیر علی‌آباد به قم و شاهراه ارتباطی شهر با ری و تهران محسوب می‌شده، تا سال ۱۳۲۱ هنوز پابرجا بوده است.

اگر در اسناد تاریخی که جست‌وجو کنید، المان هویتی دروازه ری را خواهید دید. یک بنای ساده و گنبدی که نشان از تاریخ پرفرازونشیب شهر قم دارد و کاروان‌های اهل دانش و زیارت در سفر به قم را به سمت این شهر راهنمایی می‌کرده است.

محله دروازه ری و نوبهار (چاله کاظم) پیش‌ازاین، مزرعه سعدآباد را در خود داشت و مقبره «خواجه اباصلت» از یاران امام رضا (ع) را در خود جای داده بود که هنوز هم وجود دارد.

از جمله ازدست‌رفته‌های محله دروازه ری می‌توان به «گذر ری» اشاره کرد که جایش در محله خالی است. این گذر سه یا چهارطاق چشمه‌ای داشته که به میدان کهنه و پامنار متصل می‌شده است. گفته می‌شود گذر حدود ۴۰ سال پیش تخریب شده و موجب شده است شکل و شمایل کنونی این محله چندان تاریخی و هویتی نباشد.

از پیشه‌های قدیم مردم این محل که در گذر هم نشانی داشت، می‌توان به نمک‌کوبی اشاره کرد. اهالی معاصر این محله هرچند آثاری از برج و باروی دروازه ندیده‌اند، اما زیبایی گذر و گاراژی که اتوبوس‌های راه پیموده از دشت مسیله به آن وارد می‌شد را به خاطر می‌آورند.

این محله تا سال‌ها در برزخی از دشت‌های سرسبز و باغات انگور و کوره‌های آجرپزی محلات مجاور قرار داشت، گویی دروازه‌ای میان بهشت و جهنم بود. در بیرون گذر هرچند شهر تا سال‌ها در حال تغییر و گذر از سنت به مدرنیسم بود، اما قطار مدرنیسم دیرتر و ناقص‌تر به دروازه ری رسید و غبار فرسودگی را بر تن این محله برجای گذاشت.

مهم‌ترین مشکل محله ناتمام ماندن خیابان و ترافیک ناشی از آن است که به تعبیر اهالی، محله را شبیه به مناطق جنگ‌زده کرده است. حداقل می‌شد از این بناهای تخریب شده به عنوان فضای عمومی استفاده کرد.

احمد اشعری، کارشناس حوزه شهرسازی از جمله کسانی است که روی مشکلات محله دروازه ری کار علمی انجام داده است و آن را از نظر گونه بافت‌شناسی «بافت ناکارآمد میانی» دسته‌بندی می‌کند.

به گفته وی، محله دروازه ری در خط مرزی بافت تاریخی ۳۰۰ هکتاری قم قرار دارد که در گذشته اراضی کشاورزی و کوره‌پز خانه بوده، اما از سال ۱۳۳۵ به تدریج سکونت در آن اتفاق افتاده است.

محله دروازه ری بر اساس سرشماری سال ۹۵ حدود ۱۴ هزار و ۷۰۰ نفر جمعیت دارد و چهار هزار خانواده در آن زندگی می‌کنند. ۲۵ درصد ساکنان محله دروازه ری، از اتباع هستند.

محور این محله در طرح تفصیلی، چهار طبقه دیده شده و قرار است انواع کاربری‌های خدماتی در آن لحاظ شود. این خیابان هم‌اکنون ۶۴ نوع فعالیت اقتصادی و خدماتی را در خود جای داده است و بخشی از این فعالیت‌ها نیز سازگاری مناسبی با محله ندارد.

این کارشناس حوزه شهرسازی معتقد است برای مرهم گذاشتن بر این زخم نیمه‌باز باید پروژه تملک خیابان دروازه ری را تکمیل کرد، اما در عین حال باید تلاش کنیم تا کارکرد محلی و انسجام اجتماعی در این محله حفظ شود.

اشعری با اشاره به وجود فضاهای بلاتکلیف در محله و در جریان تملک نیمه‌تمام بدنه خیابان، می‌گوید: با هزینه اندک می‌توان این فضاهای بلاتکلیف را به مکانی برای توقف اهالی تبدیل کرد.

وی با اشاره به وجود بعضی کاربری‌های ناسازگار در این محله عنوان می‌کند: با تملک چند پلاک می‌توان برای اهالی مسکن تولید و الگوی صحیح توسعه محله را تدوین کرد.

از جمله پیشنهادهای مشاور برای این محله، تملک آب‌انبار حاج رئیس به‌عنوان یک عنصر هویتیِ واقع در آن و اضافه کردن یک عنصر دروازه‌ای در محل طاق قدیم برای ارتقای هویت محلی بود که با پای‌کار نیامدن اداره کل میراث فرهنگی، معطل مانده است.

این کارشناس شهرسازی معتقد است یک سری از کاربری‌های ناکارآمد همچون مصالح‌فروشی و حمام متروکه در این محله باید برای تأمین خدمات عمومی به کار گرفته شود.

فرایند اجرایی شدن بازآفرینی محله دروازه ری تا امروز بدون تغییر در این تصمیم‌گیری پیگیری شده است، اوایل سال ۱۴۰۲ شهردار قم اعلام کرد که این پروژه در اولویت تملک با همان عرض ۱۸ متر است.

محمدحسین علی‌اکبری، مدیر منطقه یک شهرداری قم، مرداد سال گذشته در توضیح مشکلات و چالش‌های بازگشایی محله دروازه ری به ریزدانگی املاک این محله اشاره کرد که توافق با مالکان را دچار مخاطره می‌کند.

مساحت پایین املاک تجاری و کوچک بودن آن‌ها یکی دیگر از معضلات تملک در این پروژه است، چراکه این املاک وسیله امرارمعاش اهالی است، اما ارقام تملک به نحوی نیست که ملک تجاری دیگری جایگزین آن شود، از طرفی بسیاری از ملک‌ها جنوبی‌ساز یا به صورت مشاع است که فرایند تملک را دچار چالش می‌کند.

از طرفی به گفته این مسئول شهرداری قم، بخشی از این محله در بافت تاریخی قرار دارد و بهسازی آن نیازمند مشارکت سازمان میراث فرهنگی است.

با این همه تاکنون نزدیک به ۴۰ قطعه در محله دروازه ری تملک و تخریب شده و جدول‌گذاری و ساخت محور نیز در حال انجام است. گام بعدی احداث مرکز فرهنگی و فضای سبز کوچک این محله توسط شهرداری قم است که می‌تواند امید را به رگ‌های محله بازگرداند.

مدیر منطقه یک شهرداری قم در پاسخ به ابهاماتی درباره عرض محور دروازه ری، عرض ۱۸ متری را مصوبه طرح تفصیلی شهر قم می‌داند که با توجه به قرار گرفتن نیمی از محله در محدوده بافت تاریخی، شهرداری بر سر اجرای همین مقدار نیز با سازمان میراث فرهنگی دچار چالش است.

آذرماه سال ۱۴۰۲ بود که دفتر تسهیل‌گری محله دروازه ری تشکیل و در مسجد این محله جلسات با اهالی برگزار شد. مفهوم احداث دفتر تسهیل‌گری این است که بهسازی یک محله را تنها کالبدی نبینیم بلکه باید به مسائل اجتماعی و اقتصادی به‌صورت توأم با موضوعات کالبدی و عمرانی توجه کرد.

در روزهای اخیر تصاویری در فضای مجازی رد و بدل می‌شود که نشان دهنده ادامه تملک و تخریب بعضی املاک در مسیر خیابان ۱۸ متری این محله است.

نقش ویژه محله دروازه ری در روزهای دفاع مقدس و تقدیم ۱۲۸ شهید به کشور، حضور مشاهیری همچون امیر موسوی فرمانده ارتش جمهوری اسلامی و وجود جمع بزرگی از ایثارگران انقلاب اسلامی و جنگ از نقاط قوت و سرمایه‌های اجتماعی این محله است که می‌توان با پررنگ کردن این نقش، به بهبود مشارکت اجتماعی برای حل معضلات آن کمک کرد؛ مسجد فعال و اهالی دغدغه‌مند که روزهای بهتری برای محله‌شان آرزو می‌کنند، از سرمایه‌های ارزشمند این محله است.

یکی دیگر از سرمایه‌ها و دارایی‌های محله، تنوع قومیت‌ها و ملیت‌ها است که می‌تواند فرصت تلقی شود. شبکه خویشاوندی، مهارت‌های فنی، همچنین وجود عناصری همچون آب‌انبار و مسجد از دیگر سرمایه‌های محله است.

پای صحبت قدیمی‌ها که بنشینی، خاطرات جالبی از روزگار گذشته محله دروازه ری دارند. از گاراژی که محل تردد مسافران به قم بود و روستانشینان و عشایر کلکو از دشت مسیله به آن می‌رسیدند. از پرده‌خوانان و پهلوانان که هرازگاهی بساط خود را در میانه محله به پا می‌کردند و بوی نان سنگک تازه و دود کبابی که زیرگذر به مشام می‌رسید.

شاید امروز بخشی از این خاطرات دیگر رنگ‌باخته باشد، اما می‌توان دروازه ری را طوری بازسازی کرد که اصالتش به یادگار بماند و اهالی‌اش همچنان پایبند این محله باشند.

کد خبر 746803

دیگر خبرها

  • تسریع در تأمین اعتبار طرح‌های تملک دارایی در مناطق سردسیر
  • کتاب «نامداران موسیقی در سنندج» رونمایی شد
  • پایان تملک پروژه باغ مزار مشاهیر قم تا یک ماه آینده
  • آرزو‌های شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ /دروازه ری در انتظار لباس نو
  • ۱۲۳ پروژه عمرانی در شهر هچیرود طراحی شده است
  • بهترین سواحل سریلانکا که باید ببینید
  • ۲ تدبیری که مانع «قبض روح» فوتبال می‌شود
  • آرزوهای شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ / «دروازه ری» در انتظار لباس نو
  • پرواز پاراگلایدرها بر فراز ساحل بندرعباس
  • فیلم| پیاده‌روی خانوادگی با طعم بی‌تدبیری / مردم در گِل ماندند