Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-27@17:17:53 GMT

ازدست رفتن شتابان فرصت های نفت ایران

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۳۵۶۲۹

ازدست رفتن شتابان فرصت های نفت ایران

ساعت 24 - درحالی که ایران بیش از یک سال است با تحریم نفتش از سوی آمریکا و جهان علاوه بر ازدست دان بازار صادرات خود توانایی سرمایه گذاری برروی چاهها و میدانهای نفتی را نیز از دست داده است بازار جهانی نفت انگار به سویی کشیده می شود که فرصت های توسعه این صنعت برای ایران به سرعت از دست می رود. احمد مهدی ، دستیار تحقیق در موسسه مطالعات انرژی آکسفورد در نوشته ای که تایمز مالی آن را منتشر کرده باوردارد با تسریع تحولات در زمینه انرژی و کاهش حاشیه سود صنعت نفت، فرصت برای بازسازی توانایی های رقابتی برای ایران به به سرعت رو به پایان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دراین نوشته تاکید شده است ایران و عراق بازندگان فعلی رقابت عجیب دربازار نفت به حساب می آیند و تصریح شده است عراق در وضعیت بهتری قراردارد و ممکن است بازارهای ایران را ازدست ایران خارج کند و این می تواند زمینه های خصومت را میان دوکشور گسترش دهد. دراین متن می خوانیم:  

تشدید تنش ها در تنگه هرمز بر یک تغییر بزرگ تر در حال وقوع در خاورمیانه سایه انداخته است. صنعت نفت دوگانه در حال ریشه دواندن است و در طولانی مدت پیامدهای قابل توجهی در منطقه خواهد داشت. تولیدکنندگان نفت در منطقه از دیرباز از این مساله آسوده خاطر بودند که نفت خام متوسط و سنگین آنها نفتی است که به طور متداول توسط بسیاری از پالایشگاه ها به ویژه در هند و در چین مورد استفاده قرار می گیرد و پیش بینی این بود که افزایش تقاضا برای نفت تا سال 2040 بدون وقفه ادامه خواهد داشت.اما پالایشگاه های آسیایی در حال تطبیق یافتن با یک واقعیت جدید هستند: بازاری که نفت خام در آن نمی تواند منشاء ثابتی داشته باشد. نفت خام آفریقایی که پیشتر به اروپا صادر می شد، در پی افزایش صادرات نفت از ایالات متحده به اروپا، اکنون به چین فرستاده می شود. نفت خام آمریکایی هر چه بیشتر جای خود را در رژیم غذایی پالایشگاه های آسیایی باز کرده و خط لوله های نفتی فزاینده روسیه این امکان را برایش فراهم آورده تا با صادرات از طریق «خط لوله اقیانوس آرام سیبری شرقی» توجه پالایشگاه های مستقل چین را به خود جلب کند.این رقابت شدید با شکافی آشکار در بازار نفت همراه بوده است. تولیدکنندگان ثروتمند نفت در حاشیه خلیج فارس مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی در صدد ساخت پالایشگاه در خارج از کشور و کسب امتیازات خرده فروشی برآمده اند تا ارزش بیشتری برای تولیدات خود ایجاد و از داشتن خریداران در بلند مدت اطمینان حاصل کنند.اما ایران و عراق در معرض خطر باقی مانده و نتوانسته اند خود را با این تغییر عمده در بازار نفت خام وفق دهند.

رفتارمدرن عربستان و امارات

برای نمونه، شرکت نفت دولتی عربستان سعودی «آرامکو» در نظر دارد در بزرگترین پالایشگاه هند سهام خریداری کند و معاملاتی را هم برای افزایش سهام خود در شرکت های رده پایین تر در چین، مالزی، کره جنوبی و اندونزی در نظر گرفته است. امارات نیز همین استراتژی را در اندونزی و چین دنبال می کند. شاخه های تجارت خلیج فارس در این کشورها به رهبری آرامکو و شرکت تجاری آدنوک امارات متحده عربی نیز طرف سوم در معاملات با پالایشگاه های خارجی هستند و این کشورها را در موقعیتی منعطف و رقابتی تر با شرکت های بزرگ نفتی همچون «بی پی (بریتیش پترولیوم)» و «رویال داچ شل» قرار می دهند. اما کشورهای نفتی که از منابع مالی یا مهارت های استراتژیک برای این جهش رقابتی برخوردار نیستند، در معرض خطر قرار می گیرند و ممکن است از رقابت خیلی عقب بمانند.

ینده نامعلوم ایران

دراین نوشته که دیپلماسی ایرانی آن را به فارسی برگردانده اضافه شده است: ایران و عراق که دارایی های چشمگیری در زمینه نفتی در خارج از کشور ندارند و تجارت های خارجی آنها نیز محدود است، در نظام بازاریابی جدید نفت خام بیشتر از تولیدکنندگان نفتی در معرض آسیب های ناشی از نوسان قیمت ها و آینده نامعلوم صنعت نفتی قرار دارند. وابستگی آنها به اوپک برای مدیریت عرضه افزایش خواهد یافت چرا که کاهش شدید هزینه های تولید نفت در سطح جهان فضا را رقابتی تر می کند. عراق سعی دارند با ساخت زیرساخت های جدید صادراتی، ظرفیت تولید خود را تا سال 2030 به 6 میلیون بشکه در روز برساند؛ اما سوال این است که این مازاد بشکه ها به چه قیمتی در بازار عرضه خواهند شد؟شرایط رقابت برای ایران به دلیل تحریم های ایالات متحده خیلی سخت تر است و احتمال اینکه عراق سهم ایران در بازار را به خود اختصاص داد، می تواند به ایجاد تنش بین دو کشور همسایه بینجامد. خاموشی بازار در برابر تنش های فزاینده در تنگه هرمز ممکن است ایران را به ارزیابی مجدد ابزار ژئوپولتیک خود وادار سازد. عراق می تواند صحنه بعدی درگیری ها در منطقه باشد. نیروهای تحت حمایت ایران در حال بررسی افزایش قدرت خود در قلب نفتی عراق یعنی بصره هستند. اگرچه ایران تا کنون از بازی کارت خود در عراق خودداری کرده، اما افزایش فشارها از سوی ایالات متحده و بازار غیربخشنده نفت می تواند تهران را به تجدیدنظر در این زمینه وا دارد.جدای از مسائل ژئوپلیتیک، تغییرات در میزان تقاضا برای فرآورده های نفتی و افزایش دستورالعمل های محیط زیستی در سطح بین المللی از دیگر مسائلی هستند که نقص ها و مشکلات صنعت نفت در منطقه را بیشتر آشکار می سازند. کشورهای حوزه خلیج فارس در حال حاضر تمرکز خود را از سوخت وسایل نقلیه به پتروشیمی و موادی مانند پلاستیک معطوف کرده اند. فناوری های جدید تر حرارتی نهایتا این امکان را برای کشورهای حاشیه خلیج فارس فراهم خواهد آورد که به کلی روند پالایش را پشت سر بگذارند و نفت خام را به طور مستقیم به مواد شیمیایی تبدیل کنند. ایران اگرچه با خودکفایی در تولید بنزین و توسعه صنعت پتروشیمی در تقویت «اقتصاد مقاومتی» خود پیشرفت هایی داشته، اما سطح تولید در کارخانه ها هنوز هم به دلیل چالش های مالی خیلی پایین تر از ظرفیت است.

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۳۵۶۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودرو جایزه کم مصرفان برق/ توافق نفتی آمریکا و چین

به گزارش خبرنگار مهر، جذب ٣٠همت از محل مابه التفاوت قیمت‌های تکلیفی و تمام شده برق، در مصرف برق صرفه جویی کنید خودرو ببرید، توافق آمریکا و چین برای خرید نفت از ایران و افزایش ۶ درصدی مصرف برق از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.

بیش از ۵۰ درصد بارش سال آبی استان سیستان در ۳ روز اتفاق افتاد

فیروز قاسم‌زاده، سخنگوی صنعت آب درباره آخرین وضعیت بارش در استان‌های جنوبی خاطرنشان کرد: بارش‌های جنوب‌شرق کشور به‌ویژه در استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان با مقادیر بی‌سابقه بارشی در روزهای ۲۸ تا ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ در حالی به‌وقوع پیوست که در ۵ ایستگاه باران‌سنجی بارش‌های بالای ۲۰۰ میلیمتر ثبت شد و ایستگاه زرآباد نیز با بارش بالای ۲۷۰ میلیمتر رکورد، بی‌سابقه‌ای را ثبت کرد.

وی افزود: متوسط بارش استان سیستان و بلوچستان حدود ۱۰۰ میلیمتر است که در این سامانه بارشی، بیش از ۵۰ درصد بارش استان تحقق یافت و بارش استان نسبت به متوسط بلندمدت بیش از ۶۰ درصد رشد را ثبت کرد.

داخلی سازی ۹۰ درصد از تجهیزات توسط شرکت‌های دانش بنیان

ارسلان رحیمی مدیر عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از داخلی سازی ۹۰ درصد تجهیزات این شرکت خبر داد و گفت :۱۰ درصد بقیه مواردی هستند که دانش آن در اختیار برخی از کشورها است و ما در تلاشیم به آن دست یابیم.

مدیر عامل خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اضافه کرد: شرکت‌های دانش بنیان در مواقعی که ما مشکل داریم و و نیازهایی را داریم که در سطح کشور وجود ندارد و خارج از کشور این فعالیت‌ها انجام می‌شود به کمک ما می‌آیند و خوشبختانه با تفکری که در شرکت ما وجود دارد از این توان استفاده می‌شود و از تمام امکانات داخلی کشور بهره گرفته می‌شود.

خرید برق از نیروگاه‌ها به صورت نقدی پرداخت می‌شود

علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو پرداخت نقدی پول به نیروگاه‌ها در ساز و کار جدید را از محاسن اجرای این طرح عنوان کرد و افزود: در گذشته به دلیل اینکه پرداخت هزینه فروش برق به نیروگاه‌ها با تأخیر فراوانی انجام می‌شد، عملاً نیروگاه‌ها در فرایند توسعه و مدیریت امور جاری با مشکلات فراوانی رو به رو می‌شدند که در روش جدید این مشکل برطرف خواهد شد.

محرابیان در خصوص دیگر محاسن اجرای این قانون گفت: اصلاح و توسعه متوازن صنعت برق در نقاط مختلف کشور، جبران بدهی‌های گذشته، استقرار نظام واقعی شرکتی در صنعت برق و در عین حال تأمین عادلانه منافع خریداران و فروشندگان برق کشور از دیگر محاسنی است که با اجرای این قانون محقق خواهد شد.

جذب ٣٠همت از محل مابه التفاوت قیمت‌های تکلیفی و تمام شده برق

مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر از جذب ٣٠ هزار میلیارد تومان اسناد خزانه از محل مابه التفاوت قیمتهای تکلیفی و تمام شده برق خبر داد.

به گفته وی با جذب این اسناد مطالبات شرکت‌های تولید برق، پیمانکاران و تأمین کنندگان تجهیزات تسویه شد.

وی افزود: مبلغ ٤ هزار میلیارد تومان به حساب شرکت‌های توزیع نیروی برق، ٣ هزار میلیارد تومان تولید کنندگان مقیاس کوچک و ١٩ هزار میلیارد تومان نیروگاههای حرارتی و ٤ هزار میلیارد تومان پیمانکاران و تأمین کنندگان کالای شرکت‌های برق منطقه‌ای واریز شد.

توافق آمریکا و چین برای خرید نفت از ایران

محسن قمصری کارشناس انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه تحریم‌های جدید نفتی که آمریکا در از آنها صحبت می‌کند هم اکنون نیز وجود دارد، خاطر نشان کرد: هم اکنون تقریباً هیچ پالایشگاه خارجی نفت ایران را خریداری نمی‌کند و تنها چین مشتری نفت ایران است.

وی ادامه داد: چین هم با توجه به روابطی که با ایران دارد و مصالح ملی که دارند به نظر نمی‌رسد نفت ایران را کنار بگذارد؛ زیرا نفت خوب و مناسبی دریافت می‌کنند.

این کارشناس انرژی با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران خاطر نشان کرد: این خبرها بیشتر جنگ رسانه‌ای هستند تا بتوانند بازار را متشنج کنند و مساله خرید نفت ایران توسط چین موضوعی تثبیت شده است که ظاهراً توافق کلی بین چین و آمریکا نیز وجود دارد.

نیمی از ورودی آب سدها در یک ماه اخیر تأمین شد

فیروز قاسم‌زاده سخنگوی صنعت آب کشور در نشست خبری گفت: از ابتدای سال آبی جاری ۲۵.۲ میلیارد مترمکعب آب وارد سدهای کشور شده است. همچنین ۱۲ میلیارد متر مکعب ورودی به سدها وجود داشته، یعنی ۵۰ درصد ورودی‌ها مربوط به یک ماه اخیر است.

این مقام مسؤول وضع بارشی ۴ استان بوشهر، فارس، خراسان جنوبی و خراسان رضوی را نامطلوب ارزیابی کرد و گفت: خراسان جنوبی و خراسان رضوی وضعیت بد بارشی دارند و در خراسان رضوی وضعیت سد دوستی امیدوارکننده نیست، بنابراین انتظار می‌رود شهروندان در استان خراسان رضوی مدیریت بیشتری در مصرف آب داشته باشند تا بتوانیم تابستان را بدون مشکل پشت سر بگذاریم.

وزیر نفت: پاکستان خواهان بهره‌برداری از خط لوله گازی آی‌پی است

جواد اوجی وزیر نفت در حاشیه سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به اسلام‌آباد با بیان اینکه طرف پاکستانی مشتاق است هرچه زودتر تزریق گاز به خط لوله آی‌پی انجام شود، گفت: پاکستان برای تسریع در این کار در حال تنظیم قرارداد با شرکت‌های مختلف است.

وی افزود: با اقدام‌هایی که انجام خواهد شد، امیدواریم طبق قرارداد بین‌المللی که بین ایران و پاکستان امضا شده است، در دوران فعالیت دولت سیزدهم شاهد صادرات گاز به پاکستان باشیم.

در مصرف برق صرفه جویی کنید خودرو ببرید

مصطفی رجبی مشهدی، مدیر عامل شرکت توانیر گفت: علاوه بر پاداش صرفه جویی که بر قبوض اعمال می‌شد ۴۷ میلیون جایزه نظیر خودرو و لوازم خانگی برای مشترکان خانگی خوش مصرف در نظر گرفته شده است.

مدیر عامل توانیر خاطر نشان کرد: بر اساس مصوبه هیئت وزیران چاه‌های کشاورزی که ۵ ساعت مشارکت در مدیریت مصرف داشته باشند، ۱۹ ساعت باقی مانده برق آنها رایگان است. در صورتی که مشارکت بیشتر از ۵ ساعت باشد، پاداش نقدی شامل آنها خواهد شد.

بارش‌های اخیر کمبود آب تهران را جبران نکرد

احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشک‌سالی در خصوص آخرین وضعیت بارش‌ها در تهران توضیح داد: میانگین بارش‌ها در فروردین ماه، نرمال و حتی بیشتر از حد نرمال بود و با ادامه بارندگی در این هفته در استان تهران، سمنان و مناطق مرکزی تا جنوبی کشور بارندگی خوبی در پیش است؛ ولی این بارندگی‌ها کمبود آب در این استان‌ها را با توجه به فرصت اندک باقی مانده، جبران نخواهد کرد چراکه در برخی استان‌ها با ذخیره آب مطلوب فاصله زیاد وجود دارد.

وظیفه وضعیت بارندگی در استان‌های تهران، قزوین، البرز، سمنان و خراسان رضوی را در شرایط کلی کمتر از حد نرمال خواند و اظهار داشت: وضعیت بارش‌ها در تهران نسبت به نرمال ۴۰ درصد منفی است. رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کشور با بیان اینکه میزان بارش در تهران از ۲۲۰ میلیمتر در سال به ۱۲۰ میلیمتر هم نرسیده است، افزود: علی‌رغم این‌که در موقعیت زمانی پر بارشی قرار داریم اما حجم ذخایر آبی کل ۵ سد تهران کمتر از ۲۰ درصد است و با کمبود آب قابل توجهی مواجه هستیم.

توسعه همکاری ایران و ترکمنستان در زمینه برق و انرژی

مدیرکل دفتر تجارت خارجی برق شرکت توانیر گفت: با هدف توسعه مناسبات دو کشور در حوزه برق و انرژی نشستی در شرکت توانیر برگزار و طی آن دو طرف در خصوص توسعه ظرفیت‌های مشترک، روند تسهیل تأمین منابع مالی احداث طرح خط سوم ارتباطی بین دو کشور بحث و تبادل نظر کردند.

اقلیمی با بیان اینکه با احداث و بهره برداری از خط مذکور ظرفیت ارتباط الکتریکی بین دو کشور همسایه به حدود سه برابر افزایش می‌یابد، خاطرنشان ساخت: در این زمینه مطابق مناقصه برگزار شده از سوی طرف ترکمنی، پیمانکار ایرانی انتخاب و مقرر شده تا احداث بخش ترکمنستان خط انتقال سرخس (ایران) - ماری (ترکمنستان) به طول ١٥٥ کیلومتر تا دو سال آینده احداث و تکمیل شود.

افزایش ۶ درصدی مصرف برق

مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به اینکه امسال با توجه به ورود مشترکان جدید صنعتی، کشاورزی و… ٣ هزار و ٥٠٠ مگاوات به مصرف برق کشور افزوده خواهد شد، گفت: بر اساس تجربیات سال گذشته و پیش بینی‌های هواشناسی، احتمالات سه گانه ٣.٥، و ٤.٥ و ٦ درصد برای رشد مصرف برق در نظر گرفته شده است.

رجبی مشهدی با بیان اینکه پیش بینی‌های هواشناسی از احتمال افزایش ٢ تا ٣ درجه‌ای دمای هوا نسبت به رشد نرمال حکایت دارد، خاطرنشان ساخت: در صورتی که این تغییر دمایی رخ دهد، شاهد رشد ٦ درصد مصرف و رسیدن اوج بار به ٧٧ هزار و ٧٥٠ مگاوات خواهیم بود.

کد خبر 6087875 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • تداوم عقب‌نشینی نرخ ارز در بازار غیر رسمی/ قیمت دلار به کانال ۵۰ هزار تومان بازمی‌گردد؟
  • رشد ۱۵ درصدی بخش نفتی اقتصاد ایران در سال گذشته
  • عراقی‌ ها کدام کالاهای ایرانی را می‌ خرند؟
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار
  • افزایش ۵۱ درصدی صادرات مشتقات نفتی ایران به قاره آفریقا
  • گزیده‌های نفتی هفته
  • فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها 
  • خودرو جایزه کم مصرفان برق/ توافق نفتی آمریکا و چین
  • کارگران رکن اصلی جهش تولید