Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-06@22:48:32 GMT

آیین های ماه محرم در دارالمومنین «روئین»

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۳۹۶۱۳

آیین های ماه محرم در دارالمومنین «روئین»

شور حسینی در دارالمومنین روئین که به دلیل پایبندی دیرین مردم مومن این دیار به اعتقادات اسلامی و آیین های مذهبی به این نام مشهور است، در ماه محرم و صفر از شور و حال خاصی در این دیار برخوردار است.

خبرگزاری شبستان _اسفراین؛ آیین های ماه محرم در روستای گردشگری روئین از توابع شهرستان اسفراین از قدمتی دیرینه برخوردار است و برخی از این آیین ها همچون شام غریبان در این روستا ثبت در فهرست آثار معنوی کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

 


*علم بندان
آیین های عزاداری سالار شهیدان در روستای گردشگری رویین از آخرین روز ذی الحجه با مراسم علم بندان در این روستا آغاز می شود. در آیین علم بندان، بزرگان، سادات و مردم روستا در مسجد جامع رویین گرد هم می آیند و باخواندن اشعاری درباره شروع ماه محرم، قیام امام حسین و شهدای کربلا پارچه هایی را با رنگ های مختلف که برخی به نیت نذر و برآورده شدن حاجت آورده اند، بر علم می بندند.


در این آیین، اشعاری درباره شروع ماه محرم و امام حسین و قیام عاشورا با همخوانی و همراهی مردم خوانده می شود و مردم دسته دسته از مسجد خارج شده و علم را در کوچه های پیچ در پیچ روستا می گردانند و با اشعاری که با صدای سنچ زنان همراه است مردم را از شروع ماه محرم  و عزاداری امام حسین و شهدای دشت کربلا آگاه می کنند و در پایان این مراسم قربانی که پای علم حسینی ذبح می‌شود برای پخت شام عزاداران حسینی در شب اول محرم پخت می شود.



*تاسوعا و عاشورای حسینی

عصر تاسوعا در روستای روئین، جایگاه ویژه ای دارد، این آیین در مرکز روستا برگزار می شود و با استقبال بی نظیر مردم و رویینی های مقیم شهرهای دیگر که هر ساله برای این مراسم لحظه شماری کرده تا خود را به روستای رویین برسانند، برگزار می شود. مراسم آیینی عصر تاسوعا، در محل امامزاده اسحاق که در جوار گلزار شهدای رویین نیز هست، به پا داشته شده و مشتاقان اهل بیت با نظم خاصی به احترام این روز، عزاداری می کنند. بسیاری از چهره های علمی، سیاسی، فرهنگی استان در این مراسم حضور می یابند.

 


 

عاشورای حسینی از شلوغ ترین روزهای روستا است که خیل عظیمی از اهالی روستا که از مناطق مختلف کشور، خود را برای حضور در این آیین به روستا می رسانند. این روستا مساجد و حسینیه و تکیه هایی در نقاط مختلف روستا دارد که در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی هیئات سینه و زنجیز زنان از هر کوچه های به سمت میدان مرکزی روستا که مقابل مسجد جامع و امامزاده اسحاق روستا است گرد هم می آیند و هیات واحدی را تشکیل می دهند که جلوه ای از وحدت را به نمایش می گذارند. از دیگر جلوه های آیین های روز عاشورایی در روئین حضور گروه های نمادین اسرای کربلا و گهواره علی اصغر است که با اشعاری در این باره هیئت های سینه و زنجیرزنی را همراهی می کنند.



*شام غریبان
مراسم شام غریبان امام حسین (ع) و یاران وفادارش در روستای گردشگری روئین از جلوه و شکوه خاصی برخوردار است، این آیین ثبت در فهرست آثار معنوی ملی است. شام غریبان در روئین پس از نماز مغرب و عشاء دهم محرم برپا می شود. کوچه های پیچ در پیچ و پلکانی روستا با شمع هایی که در گوشه و کنار کوچه ها چیده شده تا شاید از تاریکی شب و سکوت حزن انگیز حاکم بکاهد؛ جلوه خاصی به آیین شب شام غریبان در این روستا می دهد. مردم از مساجد دیگر، دسته دسته شمع به دست و زمزمه کنان در مقابل مسجد جامع گرد هم می آیند و اشعار مخصوص شب شام غریبان را هم خوانی می‌کنند و وارد مسجد جامع می شوند و به اجرای این آیین سنتی و مذهبی می پردازند.



*مجالس روضه خوانی
برپایی مجالس روضه خوانی سید الشهدا از دیگر مراسم محرم در روستای روئین است که بر اساس سنتی دیرینه از ابتدای ماه محرم تا پایان ماه صفر برگزار می شود. مجالس روضه سالار شهیدان برای مردان در مسجد جامع روئین در دو نوبت صبح و عصر هر روز برپاست و شیوه منادی کردن که نوعی شیوه سنتی اطلاع رسانی عمومی به مردم از طریق بلند گوهای مسجد است، مردم روستا را از زمان برپایی مجلس روضه مطلع می‌کند.

 

 


* بيل گردانی بنی اسد

این آیین معنوی یکی از رسوم دیرینه روئین در عصر دوازدهم ماه محرم است. آیین بیل گردانی بنی اسد نوعی شبیه سازی از طایفه بنی اسد است که در واقعه عاشورا، پیکر مطهر امام حسین و دیگر شهدا را پس از این که سه روز در بیابان کربلا  مانده بود، با بیل و ابزار دیگر به خاک سپردند. این آیین یك مرشد و رهبر دارد که نوحه های اصیل و خاصی را قرائت می کند و مردم در پاسخ به نوحه ها، اشك برای شهدای می ریزند و مراسم تشییع نمادین شهدای کربلا را برگزار می کنند.



اربعین حسینی
بر طبق سنت دیرینه در ماه محرم هر عصر پنج شنبه تا اربعین، هیئات دسته روی سالار شهیدان برپاست. روز اربعین بیشتر هیئات مذهبی این روستا به طور واحد به شهر اسفراین رفته و با هیئت های روئینی های مقیم اسفراین یک هیئت دسته روی و سینه زنی بزرگ و مشترک را تشکیل داده و به عزاداری اربعین حسینی می پردازند و ظهر را میهمان هیئت روئینی های مقیم اسفراین می شوند.

 

 

پایان پیام/71

منبع: شبستان

کلیدواژه: ماه محرم شیرخوارگان حسینی عزاداری محرم محرم همایش شیرخوارگان حسینی حضرت علی اصغر ع کانون های مساجد خطبه نماز جمعه مجلس نماز جمعه علم بندان اربعین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۳۹۶۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حیات دوباره در «کوشه سفلی»/ قصه پر غصه‌ای که به شادی ختم شد

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: اینجا روستای کوشه سفلی است. روستایی از توابع شهرستان خوسف که تا چندی پیش در آن خبری از زراعت و کشاورزی و در یک کلام رونق و آبادانی نبود.

از چندین دهه قبل به واسطه برخی از بی مبالاتی‌ها و دادن مجوزهای غیر اصولی حفر چاه، آب قنات روستا که ظرفیت ۶۰ لیتر بر ثانیه داشته، خشک و قنات تخریب شد که در پی این اتفاق زراعت و کشاورزی نیز با مشکل رو به رو شد.

ولی مردم روستا از چندی قبل آستین همت بالا زدند و با کمک بسیج سازندگی خراسان جنوبی پروژه انتقال آب روستا به مزارع را کلید زده و به نتیجه رساندند.

اتفاق شیرین دیگری که در این روستا رخ داده راه اندازی یک صندوق قرض‌الحسنه مردم نهاد با هدایت و راهبری بسیج سازندگی بوده که زمینه اشتغالزایی برای بسیاری از جوانان و بانوان این منطقه را فراهم آورده است.

سری به مزارع روستا می‌زنیم. شور و شوق را در میان کشاورزانی که بیل به دست گرفته و یا علف هرس می‌کنند را به خوبی می‌توان دید، شوری از جنس زندگی و دمیدن امید بعد از جاری شدن آب.

قنات روستا از ۳۰ سال قبل خشک شده بود

بانو رضایی که در زمین کشاورزی خود کار می‌کند، گفت: از حدود ۳۰ سال قبل قنات روستا خشک شده بود و عده‌ای مجبور به مهاجرت به شهر شدند.

وی با بیان اینکه با جاری شدن دوباره آب در روستا عده‌ای برگشته‌اند، یادآور شد: من الان در زمین خود پیاز، گوجه، بادمجان، گندم و سیر کشت می‌کنم و بابت این موضوع خوشحال هستم.

هادی غلامی، مسئول صندوق مردم نهاد روستای کوشه سفلی در این زمینه اظهار کرد: در سال ۱۳۹۸ با همت بسیج سازندگی سپاه انصارالرضا (ع) صندوق قرض‌الحسنه مردم نهاد روستای کوشه سفلی شروع به کار کرد که با استقبال بی نظیر مردم رو به رو شد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر این صندوق ۱۳۰ عضو دارد، بیان‌کرد: صندوق قرض‌الحسنه مردم نهاد روستا ۱۰۳ فقره وام درون صندوقی از محل پس‌انداز خرد مردمی، بین اعضا در جهت اشتغالزایی اعطا کرده است و پیگیری برای وام از محل اعتبارات تبصره ۱۶ قرض‌الحسنه بسیج سازندگی به مبلغ ۹۰۰ میلیون داشتیم.

اشتغالزایی برای جوانان روستا

غلامی افزود: تسهیلات تبصره ۱۶ موجب اشتغالزایی ۱۴ نفر از جوانان روستایی را در بخش‌های پرورش دام سبک، حوله بافی، گلیم بافی، احداث گلخانه و کارگاه نجاری و…فراهم کرد.

مسؤول صندوق مردم نهاد روستای کوشه سفلی یادآور شد: همچنین پیگیری جهت اخذ تسهیلات اشتغالزایی بین دستگاهی در حوزه اشتغالات خرد خانگی به مبلغ ۳۴۰ میلیون تومان داشتیم.

غلامی گفت: با پیگیری صندوق مردم نهاد و بسیج سازندگی حضور تولید کنندگان صندوق را در بازارچه‌هایی محلی، نمایشگاه‌های داخلی و تهران و … را در چندین نوبت داشتیم که موجب درآمدزایی برای جوانان روستای کوشه سفلی شد.

وی ادامه داد: از طرفی توزیع جوجه مرغ تخم گذار بومی را در قالب طرح معیشتی خانوار طی سه نوبت داشتیم که به طور متوسط به هر خانوار ۲۰ جوجه مرغ واگذار شد.

مسئول صندوق مردم نهاد روستای کوشه سفلی با اشاره به اهمیت انتقال آب در روستا گفت: همچنین با پیگیری صندوق مردم نهاد روستا اخذ مبلغ ۲۶۰ میلیون تومان از کمک خیرین برای پروژه انتقال آب روستا و همچنین احداث کارگاه خیاطی را داشتیم.

قصه پرغصه ای که به شادی ختم شد

غلامی تأکید کرد: قریب ۳۰ سال بود که روستای کوشه سفلی از آب کشاورزی محروم بود و این قصه پرغصه جریان داشت که در سال‌های اخیر به همت جوانان روستا، صندوق مردم نهاد و بسیج سازندگی توانستیم در سال ۹۷ پروژه انتقال آب روستا را از مزارع بالا دست کلید بزنیم.

وی اظهار کرد: در حال حاضر شاهد جاری شدن آب روستا، برگشت کشت و کار در مزارع و مهمتر از همه مهاجرت معکوس به روستا هستیم.

مهدی هنری، رئیس بسیج سازندگی سپاه انصارالرضا (ع) خراسان جنوبی در این زمینه اظهار کرد: بسیج سازندگی فقط هدایت و راهبری صندوق‌های قرض‌الحسنه مردم نهاد را دارد و خود مجموعه دخل و تصرف و حق امضا و… ندارد تا در جهت رفع مشکلات همه با هم قدم بردارند.

تلاش برای رفع مشکل آب روستا

وی با اشاره به اینکه در همان جلسات اول صندوق مردم نهاد روستای کوشه سفلی مطرح شد که بزرگترین مشکل روستا بحث آب است، ادامه داد: علت اینکه پروژه آب روستا به نتیجه نرسید این نکته بود که خود پروژه از چندین ریز پروژه تشکیل شده بود و یک دستگاه به تنهایی نمی‌توانست آن را حل کند.

رئیس بسیج سازندگی سپاه انصارالرضا (ع) خراسان‌جنوبی ادامه داد: تجهیز و بهره برداری چاه کشاورزی، انتقال برق به چاه کشاورزی، انتقال آب به اراضی و … از جمله ریز پروژه‌های این پروژه اصلی انتقال آب به مزارع روستای کوشه سفلی بود.

هنری با بیان اینکه در این راستای از کمک‌های قرارگاه محرومیت زدایی سپاه استفاده کردیم، ادامه داد: البته در این راستا مردم روستا نیز خودشان پای کار بودند.

مهاجرت معکوس با برگشت آب به مزارع روستا

وی گفت: پله پله پروژه را پیش بردیم و امروز شاهد هستیم که بعد از ۳۰ سال آب به مزارع روستای کوشه سفلی رسیده و از اواخر سال ۱۴۰۲ کشاورزی به صورت جدی به روستا برگشت و شاهد بازگشت امید به روستاییان و مهاجرت معکوس در کوشه سفلی هستیم.

رئیس بسیج سازندگی خراسان جنوبی یادآور شد: کار مجموعه بسیج سازندگی در حوزه اشتغال تنها پرداخت تسهیلات نیست بلکه حلقه‌های مفقوده در این زمینه را شناسایی و در زمینه تولید و بازاریابی هدایت و راهبری داریم.

کد خبر 6096672

دیگر خبرها

  • امضای تفاهم‌نامه و رونمایی از پوستر برگزاری آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی
  • حیات دوباره در «کوشه سفلی»/ قصه پر غصه‌ای که به شادی ختم شد
  • آیین‌نامه ممنوعیت سگ‌گردانی در پارک‌ها اجرایی شود
  • امضای تفاهم‌نامه آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی در شیراز
  • سوگ مردم استان یزد در محرم شهادت امام جعفر صادق (ع)+ فیلم
  • برگزاری آیین پایانی ششمین جشنواره ملی روستایی و عشایری رضوی در استان بوشهر
  • تشییع و خاکسپاری شهید رنجنوش در دارالمومنین و دارالمجاهدین
  • آیین های عزاداری سالروز شهادت «صادق آل محمد» در گیلان برپا است
  • برپایی آیین‌ سوگواری شهادت امام جعفرصادق (ع) در یاسوج
  • از «نیکا» تا «یسنا»