Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-30@15:37:26 GMT

غارهای کشور نیازمند مراقبت و حفاظتِ بیشتر هستند

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۴۴۵۲۷

غارهای کشور نیازمند مراقبت و حفاظتِ بیشتر هستند

غارها از پدیده‌های پر رمز و راز، حساس، و شکننده‌ی طبیعی هستند که شکل‌گیری آن‌ها حاصل گذر میلیون‌ها سال است. به یک تعبیر، غارها قلب زمین به شمار می‌روند، چرا که در ژرفای خاک می‌تپند و به  زیست‌بوم‌های زمینی آب، این مایع زندگانی‌بخش را می‌رسانند. غارها همچون دیگر بخش‌های زمین، اندامی از پیکره‌ی این سیاره‌ی آبی و زنده هستند و مانند هر عضو دیگری از یک سامانه‌ی زنده، اگر دچار آسیب شوند، کل پیکره در رنج خواهد افتاد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غارها، به خاطر آبزا بودن و از آن‌جا که از لایه‌های زیرین به سطح زمین آبرسانی می‌کنند، در  شکل‌گیری حیات و تمدن نقش بسیار مهمی داشته‌اند. برای مثال، حوزه‌های مهم تمدنی ایران مانند استان‌های غربی کشور غنی از غارها و اشگفت‌هایی عمیق هستند که منابع آبی ارزشمندی چون سراب نیلوفر، چشمه‌ی غار قوری‌قلعه، سراب روانسر، و منبع آبی غار علی‌سرد (علیصدر) از آن‌ها می‌جوشد.

غارها همچنین، در دوره‌های گوناگون سرپناه انسان‌ها بوده و از این‌رو در آن‌ها آثار حیاتی و تمدنی ارزنده‌ای باقی مانده که در مواردی، چونان یک کلید شناسایی، دوران مهمی را به ما شناسانده‌اند. از این دسته، می‌توان به نمونه‌ی شاخص غار هوتو در بهشهر اشاره کرد که در آن اسکلت‌های «انسان هوتو» به قدمت بیش از  ده‌هزارسال و اشیای بسیار ارزشمند چندهزار ساله کشف شده است. چندتایی از غارهای ایران، نمایشگاه هنرمندی پیشینیان چیره‌دست ما است؛ از این گروه می‌توان به غار شاپور در استان فارس اشاره کرد که مجسمه‌ی عظیم شاپور یکم ساسانی در آن، روی یکی از چکیده‌های غار تراشیده شده است. همچنین می‌توان به غار کرفتو در کردستان اشاره کرد که جلوه‌گاه هنرورزی و معماری مشترک طبیعت و انسان، و جایگاهِ مجموعه‌ای از رویدادهای تاریخی است.  

از جنبه‌هایی دیگر، غارها پدیده‌هایی برای گردش، ماجراجویی، و ورزش هستند که به این خاطر، می‌توانند در اشتغال‌زایی هم مؤثر باشند؛ در این مورد توجه به «ظرفیت بُرد» یا توان غار در پذیرش بازدیدکنندگان، بسیار اهمیت دارد. به بیان دیگر باید دید که در هر روز یا هر دوره، چه تعداد انسان و به چه شیوه‌ای می‌توانند وارد غار شوند بی آن که محیط غار دچار تغییر شود. نگاه صرفاً اقتصادی به این پدیده‌های آسیب‌پذیر، ممکن است به بهره‌کشی‌های ناپایدار از غار بیانجامد و آن‌چه را که طبیعت در هزاران و میلیون‌ها سال شکل داده، در کوتاه‌زمانی نابود کند. نمونه‌ای از این‌گونه بهره‌برداری‌ها را می‌توان در غار دربند سمنان دید؛ در این غار، برای آن که شمار بیشتری بازدیدکننده بتواند وارد غار شود، دهانه‌ی آن را تا چند برابر اندازه‌ی طبیعی خودش گشاد کردند که این کار سبب ورود و خروج غیرطبیعی هوا در غار شد. از آن‌جا که شکل‌گیری و ایستایی «غارسنگ»‌ها وابسته به آب و رطوبت است، خشک شدن محیط غار به علت جریان هوا، سبب سست و خرد شدن چندین چکیده و چکنده‌ای شد که حاصل صدها هزار سال کار طبیعت بود. نورپردازی افراطی و کارگذاشتن پروژکتور و بلندگو هم سبب بدمنظر شدن محیط غار و رویش جلبک و برهم خوردن آرامش طبیعی غار گردید. غار علی‌سرد همدان که معروف‌ترین غار ایران و یکی از غارهای آبی ارزشمند جهان است، به سبب همین‌گونه اقدام‌ها، تا حد زیادی اصالت خود را از دست داده و بخش‌هایی از آن تخریب شده یا در معرض تخریب و آلودگی قرار گرفته است. در چندین مورد هم، جانوران غارزی که در برابر مداخله‌های بیرونی بسیار ضعیف هستند، نابود یا فراری شده‌اند. خلاصه آن که غارها همچون دیگر محیط‌های طبیعی کشور، به علت نبود مدیریت مؤثر و اصولی، و به علت کمبود آگاهی‌های همگانی در مورد ورود «بی ردپا» به طبیعت، در معرض خطر آلودگی و تخریب قرار گرفته‌اند.

گذشته از نمونه‌هایی که به آن‌ها اشاره شد، غارهای ایران آسیب‌های دیگری را هم که ناشی از نبود نیروی مراقب و آموزش‌های همگانی است، متحمل شده‌اند: شاید یکی از فاجعه‌بارترین مثال‌ها از نابود شدن یک میراث بی‌مانند بشری، موردِ غار کلماکره در لرستان باشد. در یکی از روزهای سال 1368 یک شکارچی به نام عزیز می‌بیند که ریشِ یک کَل خیس از آب است، در حالی که در آن نزدیکی‌ها رود یا چشمه‌ای به چشم نمی‌خورد. عزیز، برای یافتن منبع آب و شکار کل، در پی حیوان می‌رود و می‌بیند که کل وارد یک سوراخ می‌شود. او هم به‌سختی وارد سوراخ می‌شود و درمی‌یابد که آن‌جا یک غار بزرگ است. با جستجو در غار، چشمش به انبوهی ظروف و ابزارهای ساخته‌شده از طلا و نقره و اشیای دیگر می‌افتد. عزیز، ابتدا به‌تنهایی و در روزها و هفته‌های بعد با یکی از آشنایانش، گونی گونی اشیای بی‌همتای باستانی را بیرون می‌برد و به فروش می‌رساند. دیگران که متوجه تغییر وضع زندگی عزیز می‌شوند، ابتدا از همان روستا، سپس از روستاهای نزدیک، و بعد از شهرها و استان‌های دیگر، برای بردن «گنج» به آن غار می‌روند. این داستان، چند سال ادامه می‌یابد و مقام‌های مسوول پس از سه سال تازه به صرافتِ مراقبت از غار می‌افتند! در این فاصله، نه‌تنها تمام اشیای موجود در غار به غارت رفته بود، بلکه محیط غار و پدیده‌های داخل آن هم به علت کندوکاوهای بی‌حساب، به‌شدت آسیب دیده بود. امروزه آثاری که از کلماکره در موزه‌های تهران و لرستان به چشم می‌خورد، فقط از قاچاقچیان  گرفته شده که قطعاً بخش بسیار کوچکی از آن ‌چیزهایی است که به خارج رفته است.

در سال 1394 جواد نظام‌دوست (از مؤسسان انجمن غار و غارشناسی ایرانیان)، عباس محمدی (مدیر گروه دیده‌بان کوهستان انجمن کوه‌نوردان ایران) و علیرضا افشاری (دبیر دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران) در نامه‌ی سرگشاده‌ای خطاب به «مدیران میراث فرهنگی و محیط زیست» (خبرآنلاین 13/6/1394)  با اشاره به مشکلاتی که غارها را تهدید می‌کند، پیشنهاد دادند که طرح‌های توریستی کردن غارها متوقف شود «تا پس از ارزیابی اثرات توریستی شدن غارهایی که تا کنون چنین شده‌اند، و همچنین بررسی تجربه‌های جهانی در این زمینه، و دریافت نظر کارشناسان و کنشگران مستقل، این پدیده‌های کم‌مانند و ارزشمند به شکلی اصولی آماده‌ی بازدید گروه‌های بیشتر شوند.» امروز باز می‌توان این درخواست را تکرار کرد، چرا که غارهای کشور همچنان زیر فشار گردشگری خارج از ظرفیت، و طرح‌های مخرب هستند.

 * کنشگر محیط زیست و مدیر گروه دیده‌بان کوهستان

۲۳۵۲۳۵

کد خبر 1297050

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: محیط زیست عباس محمدی محرم عزاداری امام حسین ع ایالات متحده آمریکا باشگاه استقلال لیگ برتر نوزدهم خودرو سینمای ایران ایران و آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۴۴۵۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ظرفیت صندوق ملی محیط‌زیست در کهگیلویه و بویراحمد بدون استفاده مانده است

ایسنا/کهگیلویه و بویراحمد مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: ظرفیت صندوق ملی محیط زیست در این استان بدون استفاده مانده است.

اسلام جاودان خرد، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا افزود: صندوق ملی محیط زیست بعنوان یک موسسه عمومی غیردولتی وابسته به سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه حفظ و تنوع زیستی و جلوگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست کشور فعالیت می‌کند و تسهیلات با بهره کم به طرح‌های حافظ محیط زیست پرداخت می کند که متاسفانه تاکنون در استان کهگیلویه و بویراحمد از این ظرفیت ملی استفاده نشده است.

وی اظهارکرد: متاسفانه صنایع، شهرداری ها، شرکتهای شهرکهای صنعتی و حتی بخش خصوصی و غیردولتی از این فرصت برای ارائه طرحهای محیط زیستی و بهرمندی از دریافت تسهیلات حمایتی این صندوق استفاده ای نکرده اند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: بخش عمده منابع مالی این صندوق در چارچوب اساسنامه و در قالب اعطای تسهیلات با نرخ ترجیحی برای رفع آلودگی های محیط زیست و طرحهایی که منجر به حفظ محیط زیست شوند، مصرف می شود.

جادودان خرد تصریح کرد: این صندوق آمادگی دارد از طرح ها و پروژه‌های حافظ محیط زیست در حوزه های صنعتی، کشاورزی، طرحهای کاهش دهنده آلودگی هوا، آب و خاک، نیروگاههای تولید انرژیِ پاک بخصوص طرح‌های مدیریت پسماند شهرداری ها تسهیلات پرداخت کند.

وی بیان کرد: واحدهای صنعتی، معدنی، شهرداری ها، ادارات جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت، میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، شرکت های صنعتی و  فرمانداران می توانند نسبت به معرفی طرح های حائز اهمیت در راستای حفاظت از محیط زیست به ریاست این صندوق یا به اداره کل حفاظت محیط زیست استان جهت راهنمایی های لازم مراجعه کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ​​​​​​​توسعه همکاری محیط زیستی ایران و آفریقای مرکزی
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مسئله گرد و غبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌هاست / باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کنیم
  • روستاهای آبپخش نیازمند توجه بیشتر مسؤولان هستند
  • ظرفیت صندوق ملی محیط‌زیست در کهگیلویه و بویراحمد بدون استفاده مانده است
  • سمنان در اجرای سازوکار اجرایی پدافند غیرعامل نیازمند خودمراقبتی است
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • استمرار روند کاهشی تورم، رشد نقدینگی و قیمت ارز نیازمند کنترل و مراقبت جدی است
  • استمرار روند کاهشی تورم و قیمت ارز نیازمند مراقبت جدی است