Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-30@04:39:11 GMT

نوع عزاداری‌ها متناسب با خرده فرهنگ‌های محلی باشد

تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۴۶۹۷۴

نوع عزاداری‌ها متناسب با خرده فرهنگ‌های محلی باشد

حجت‌الاسلام محمد پشم‌فروش، مسئول شورای هیئت‌های مذهبی اهواز در گفت‌وگو با ایکنا از خوزستان، در ارتباط با ضرورت حفظ فضای معنوی مراسم عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) و توجه هیئت‌های مذهبی به رعایت حق‌الناس گفت: حق‌الناس موضوع بسیار مهمی است که هم در متون دینی و روایی ما وارد شده و هم مراجع تقلید در متون شرعی به آن پرداخته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فلسفه وجودی مراسم عزاداری استفاده و بهره‌گیری مردم از این مراسم است و اگر در این مراسم حق‌الناس رعایت نشود و خارج از عرف باشد، تأثیرگذاری معنوی نخواهد داشت.

وی افزود: البته این حق‌الناس ملاحظات عرفی هم دارد؛ چون تعظیم شعائر هست، هیئت‌های مذهبی باید در میادین اصلی شهر برنامه برگزار کنند و به دنبال آن، یک سری محدودیت‌های ترددی و زمانی ایجاد می‌شود که این محدودیت‌ها معمولاً طبق نظر متولیان شهری انجام می‌شود و این متولیان شهری تصمیم‌گیری می‌کنند که هیئات از نماز مغرب تا 12 شب برنامه‌های خود را برگزار کنند.

مسئول شورای هیئت‌های مذهبی اهواز اظهار کرد: این موارد به هیئت‌های مذهبی توصیه می‌شود و هیئت‌ها رعایت می‌کنند و ما نیز اگر نکته‌ای ببینیم، به مردم می‌گوییم که از باب امر به معروف و نهی از منکر آن را اعلام کنند. در جلسات مردمی و بازدید ناظران ستادی هم این موارد پیگیری می‌شود.

پشم‌فروش بیان کرد: نکته بعد، بحث شیوه‌های عزاداری است، در این زمینه هم بر مباحث هنری و هم مباحث معنوی تأکید شده، تلفیق این دو می‌تواند شیوه‌های عزاداری خوبی را رقم بزند. متأسفانه در برخی از هیئت‌ها که در خوزستان هم خیلی محدود است، مشاهده شده است که از آلات موسیقی استفاده می‌شود. همین این اتفاق، حالت معنوی مراسم را از بین می‌برد. تأکید امام(ره) و مقام معظم رهبری در عزاداری، بهره‌گیری از شیوه‌های سنتی است تا مردم بتوانند با صاحب مجلس که حضرت سیدالشهدا(ع) ارتباط قلبی برقرار کنند.

مسئول شورای هیئات مذهبی اهواز افزود: نکته بعدی، حرمت‌های شرعی است که باید در مراسم رعایت شود. هر مراسم عزاداری یک ویژگی‌های خاصی دارد که باید رعایت شود تا تأثیرگذاری خوبی روی مخاطب داشته باشد. این موارد به خواست ما نیست؛ بلکه باید بر محور رضای حضرت حق و خواست اهل‌بیت(ع) باشد؛ بنابراین افراط و تفریط در نوع عزاداری یا خدای نکرده لعن مقدسات اهل سنت و ... می‌تواند باعث به حاشیه رفتن عزاداری و خدشه به هدف اصلی و تأثیرگذاری معنوی آن باشد.

عزاداری‌ها و خرده فرهنگ‌های محلی

وی با بیان اینکه یک وجه عزاداری تعظیم شعائر است که در این زمینه نمود هیئت‌های مذهبی خیلی مهم است، تأکید کرد: نوع عزاداری‌ها باید متناسب با خرده فرهنگ‌های محلی باشد؛ در شمال و جنوب و شرق و غرب کشور آیین‌‌های عزاداری متفاوت است که باید مورد توجه قرار گیرد. در کنار آن، توجه به رعایت معنویت مراسم نکته مهمی است؛ وقتی مراسم خارج از عرف و شرع باشد حالت معنوی خود را از دست می‌دهد و مثل نمازی است که بدون وضو باشد.

پشم‌فروش گفت: در عزاداری یک جنبه سیاهپوش کردن و پوشیدن رخت عزاداری سیدالشهدا(ع) است و جنبه دیگر، معرفت‌افزایی و پای منبر درس‌های عاشورا و سیره حضرت سیدالشهدا(ع) نشستن است.

موارد محدودی از ابطال مجوز هیئت

مسئول شورای هیئات مذهبی اهواز در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه هیئات لازم است به این نکات توجه کنند، گفت: در صورت بروز تخلف، وظیفه نظارت بر هیئات مذهبی بر عهده شورای هیئات و سازمان تبلیغات است. ما بازرسانی داریم که از خود هیئات مذهبی و مردم هستند و سامانه‌ای داریم که گزارش‌های مردمی را دریافت می‌کنیم. به لطف خدا در این چند سال اخیر، تمام هیئات و مواکب دارای مجوز هستند، یعنی مسئول هیئت، هیئت امنا، روحانی و شاعر و مداح هیئت مشخص هستند تا اگر خدایی نکرده تخلفی شکل گرفت بدانیم با چه کسی گفت‌وگو کنیم. موارد خیلی محدودی داشتیم که مجوز هیئت باطل یا دستور جابجایی هیئت با توجه به معضلات تردد شهری صادر شده است.

وی بیان کرد: در سراسر اهواز 8 رابط داریم که از میان مسئولان هیئت‌ها هستند و هر شب از هیئات سرکشی و نکات را به آنها یادآوری می‌کنند. در استان خوزستان 2 هزار و 500 هیئت مجوزدار داریم و در اهواز 400 هیئت مذهبی فعالیت دارند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خوزستان اجتماعی هیئات مذهبی قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۴۶۹۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است

علیرضا پناهیان در همایش سالیانه هیات‌های رزمندگان سراسر کشور گفت: وظیفه هیئت در مواجهه با شعار امسال این است که فرهنگ کار جمعی را در فعالیت‌های اقتصادی جا بیندازد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سومین روز از همایش سالیانه مدیران هیئت‌های رزمندگان سراسر کشور با سخنرانی حجت الاسلام علیرضا پناهیان در مشهد مقدس دنبال شد.

علیرضا پناهیان با اشاره به نامگذاری سال 1403 از سوی رهبر معظم انقلاب گفت: موضوعی که در این جلسه می‌خواهم درباره آن صحبت کنم این است که وظیفه هیئت نسبت به نامگذاری امسال که از سوی رهبر انقلاب انجام شده، چیست و هیئات چه برنامه‌هایی برای تحقق درست این شعار باید داشته باشند؟ همانطور که می‌دانید شعار امسال مشارکت مردم در اقتصاد و تولید است؛ این نامگذاری باعث می‌شود که کارهای اقتصادی مردمی شده و از دولتی بودن فاصله بگیرد. این موضوع کمک می‌کند تا نظام سرمایه داری به مانند کشورهای غربی در اقتصاد ایران حاکم نشود.

وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است

وی با اشاره به وجود یک مانع در مسیر مشارکت مردم در تولید گفت: با این حال، موضوع مشارکت مردم در تولید یک مانع جدی دارد و آنهم این است که مردم ما خیلی اهل مشارکت نیستند. در این بین، هیئت‌ها نقش مهمی دارند و باید تلاش کنند تا انگیزه مشارکت مردم در اقتصاد را تقویت کنند. اگر یک هیئت بگوید که من فقط سینه زنی می‌کنم و به شعار سال کاری ندارم، هیئت سکولار است. همانطور که شیعه انگلیسی کسی است که به مهمات جامعه توجه ندارد و فقط در یک گوشه می‌نشیند و سینه می‌زند. سوال اساسی این است که آیا هیئت باید کار اقتصادی بکند؟ خیر، منظور من این نیست که هیئت کار اقتصادی بکند، بلکه منظورم چیز دیگری است که در این جلسه آن را شرح خواهم داد.

این خطیب با طرح یک پرسش صحبت‌های خود را ادامه داد و گفت: چرا چندین سال است که رهبر انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی صحبت می‌کنند اما این موضوع شکل نمی‌گیرد؟ به نظرم، دلیل این موضوع این است که هنوز زندگی جمعی مومنانه مبتنی بر تعاون در بین مردم به وجود نیامده است؛ هیئت‌ها باید این مسئولیت مهم را به دوش بگیرند و نقص‌های گذشته را جبران کنند. مسجد نتوانست این نقش را ایفا کند اما هیئت ظرفیت نقش آفرینی در این زمینه را دارد، چرا که محبت اهل بیت را در دل خود دارد و در آن همه به محبت اهل بیت علیهم السلام چنگ می‌زنند.

پناهیان تاکید کرد: بنده تاکید می‌کنم که وظیفه هیئت در مواجهه با شعار امسال این است که فرهنگ کار جمعی را در فعالیت‌های اقتصادی جا بیندازد. دقت داشته باشید که هیئت فقط محل مناجات با خدا نیست، بلکه محل ارتباط گرفتن با یکدیگر است. باید فرهنگ زندگی مواساتی در هیئت‌ها تمرین شود و آن را ابتدا در بین خودشان و سپس در بین مردم جاری سازند. اگر این اتفاق رخ بدهد، اتفاق خوبی در موضوع مشارکت مردم در اقتصاد رخ خواهد داد.

وی با اشاره به منظومه فکری امامین انقلاب گفت: هنر حضرت امام این بود که مفاهیم مهم را به دل جامعه می‌آورد. مقام معظم رهبری نیز می‌فرمایند: مواسات یکی از مفاهیمی است که باید در جامعه بیاید. مواسات، وظیفه هیئت است. دقت داشته باشید که هیئت ستاد برگزاری مراسمات عزاداری و شادی نیست، بلکه محل ایجاد یک زندگی جمعی است. نباید هیئت را به مسجد و نماز جمعه تبدیل کنیم.  

جبلی: تحقق شعار سال را دنبال می‌کنیم

او ضمن برشمردن ویژگی‌های مدیر هیئت گفت: هیئت باشکوه آنی نیست که 10 هزار جمعیت در آن بیایند، بلکه آن هیئتی است که هزار نفر جمعیت در آن بیاید اما همه‌شان با هم زندگی کنند و رفیق باشند.  مدیر هیئت موفق کسی است که همه را با رفاقت در کنار خود می‌آورد. مدیر هیئت موفق کسی است که به مانند فرماندهان جنگ عمل می‌کند؛ با همه رفاقت می‌کند و نمی‌گذارد کسی ضعیف شود. مدیر هیئت باید شمع جمع باشد که اگر این چنین نبود، تکبر ورزیده است. هیئت باید بستر رفیق یابی، زندگی رفاقتانه و رفیق بازی جوانان باشد. اگر مدیر هیئتی نتوانست چنین چیزی را در هیئت خود پیاده کند، شکست خورده است. مدیر هیئتی که نتواند با افراد همکارش ارتباط رفاقتی بگیرد، مدیر هیئت نیست و باید جایش را به فرد دیگری بدهد.

وی در پایان گفت: خوشخبتانه هیئت رزمندگان از شبکه سراسری گسترده‌ای در کل کشور برخوردار است و باید از این ظرفیت به نفع جریان انقلاب استفاده کند. اهالی هیئت رزمندگان بیایند و فرهنگ کار تعاونی را در جامعه ایجاد بکنند. حرف من این است که امروز رسالت هیئتی‌ها جا انداختن زندگی تعاونی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • گسترش همکاری‌های مذهبی - فرهنگی در دستور کار ایران و ازبکستان
  • گرامیداشت سالروز تولد سیمین دانشور برگزار شد
  • بازار اصفهان نباید در معرض تهدید باشد/ موزه فرهنگ و تاریخ نصف جهان برای دنیا جذاب است
  • مهرواره هوای نو؛ آماده‌سازی هیئات برای چهل‌واره دوم انقلاب
  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • اجرای 30 برنامه ملی، منطقه ای و محلی هفته ملی خلیج فارس در هرمزگان
  • دستگیری ۹ خرده فروش مواد مخدر در شهرستان بهارستان
  • آزادی ۶ زندانی جرایم غیرعمد توسط هیئات کاشان
  • پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است
  • ترویج فرهنگ غذای سالم متناسب با آموزه‌های طب ایرانی