Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-05-02@12:44:18 GMT

جولان میکروب در برخی عطاری‌ها

تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۵۰۳۴۶

خرداد: استفاده از گیاهان دارویی و ادویه‌ای و تهیه آن‌ها از عطاری‌ها، یکی از اموری است که توسط بسیاری از افراد به‌صورت پیوسته در جریان است اما نتایج یک پژوهش داخلی در این خصوص نشان می‌دهد که به دلیل برخی آلودگی‌ها در این مواد گیاهی، باید برای تهیه آن‌ها به مراکز فروش پاکیزه و مطمئن مراجعه کرد.

به گزارش خرداد به نقل از ایسنا، اکثر گیاهان ادویه‌ای و دارویی که در عطاری‌ها و به‌صورت فله‌ای ارائه می‌شوند، ازنظر بهداشتی دارای سلامت غذایی و داروئی نیستند و امکان اینکه مصرف‌کننده دچار بیماری‌های میکروبی، قارچی و انگلی شود، وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کاربرد گسترده این گیاهان خشک‌شده به‌عنوان ادویه، چاشنی غذا، سالاد، افزودنی و نیز در تهیه غذاهای مختلف مانند آش‌های محلی و خورش‌ها و درنهایت استفاده‌های داروئی نیز بسیار رایج است. از سوی دیگر وفور دسترسی به گیاهان در کنار پاره‌ای از مشکلات دیگر، موجب عدم تمایل صنعت‌گران برای ورود به بخش بسته‌بندی گیاهان خشک‌شده است.

آن‌گونه که صاحب‌نظران می‌گویند، جمع‌آوری و جابجایی این گیاهان، همیشه در شرایط بهداشتی انجام نمی‌شود و درنتیجه می‌تواند سبب وارد شدن تعداد زیادی از میکروب‌ها و درنتیجه باعث ایجاد خسارت شود. حتی گیاهانی که آماده مصرف هستند مانند گیاهان تازه و خشک و فرآورده‌های آن‌ها نیز ممکن است حاوی تعداد زیادی از میکروارگانیسم‌ها ازجمله باکتری‌های پاتوژن و کپک و مخمر باشند که اگر مورد بررسی قرار نگیرند و تیمارهای مناسب روی آن‌ها اعمال نشود، باعث تخریب سریع این محصولات و ایجاد بیماری‌های مختلف در انسان می‌شوند.

برای بررسی این موضوع بسیار مهم که جمع کثیری از مردم با آن رو در رو هستند، محققینی از دانشگاه پیام نور نقده، دست به انجام یک مطالعه پژوهشی زده‌اند که در آن امکان آلودگی گیاهان ادویه‌ای عرضه‌شده در عطاری‌ها مورد بررسی علمی و فنی قرار گرفته است.برای انجام این تحقیق، پژوهشگران فوق، دو گیاه پرمصرف نعناع خوراکی و پونه کوهی را از 26 عطاری مختلف شهر ارومیه جمع‌آوری کرده و پس از انتقال به آزمایشگاه، ازنظر میکروبی مورد آزمایش قرار دادند.

نتایج این تحقیق به‌خوبی نشان می‌دهد که گیاهان فله‌ای عرضه‌شده در عطاری‌ها دارای آلودگی‌های قابل‌توجهی هستند و وجود سیستم نظارتی جامع برای حل این مشکل ضروری است.

بر همین مبنا، وحید کاروانی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه پیام نور نقده و دیگر همکارش در این پژوهش می‌گویند: «بسیاری از گیاهان ادویه‌ای در عطاری‌ها به لحاظ آلودگی‌های میکروبی، سموم کشاورزی و فلزات سنگین، استاندارد نبوده و فاقد تاریخ مصرف و تاریخ تولید هستند و درواقع به همین دلیل، خواص مؤثر خود را از دست می‌دهند».

بنا بر اظهار محققان فوق: «نتایج حاصل از بررسی‌ها، آلودگی به میکروارگانیسم خطرناک سالمونلا را نیز نشان می‌دهد و هردو نمونه طبیعی و کاشته شده گیاهان دارویی مورد اشاره، با باکتری فوق آلوده بودند».

آن‌گونه که کاروانی و همکارش می‌گویند: «در این تحقیق میانگین شمارش باکتری‌های مورد مطالعه در مقایسه با استانداردهای بین‌المللی که برای ادویه تدوین شده است، بیشتر بود. همچنین در همه موارد شمارش میکروبی، میزان آلودگی در نمونه کشت‌شده، بیشتر از نمونه طبیعی بود».

به بیان محققین فوق که نتایج پژوهش آن‌ها در مجله «ایمنی زیستی» منتشر شده است: «مشکلات عمده بخش عطاری‌ها مربوط به مسائل آموزشی و کسب مجوز است که سبب می‌شود عطاری‌های بدون مجوز، گیاهان دارویی و غیر دارویی را به فروش برسانند. به همین جهت، سازوکاری لازم است تا گیاهان دارویی و ادویه‌جات به‌صورت منظم و طبق اصول صحیح، بسته‌بندی و توزیع شوند و کنترل لازم بر روی آن‌ها انجام شود. چراکه عدم نظارت صحیح، علاوه بر ضرر و زیان مرتبط با سلامت مردم، می‌تواند به‌تدریج منجر به عدم مصرف فرآورده‌های گیاهی در جامعه شود».

مجله «ایمنی زیستی» که به انتشار این یافته‌ها پرداخته است، متعلق به انجمن ایمنی زیستی ایران است.

برچسب ها: عطاری ها ، سلامت ، میکروب

منبع: خرداد

کلیدواژه: عطاری ها سلامت میکروب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۵۰۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جمع آوری داروهای قاچاق و دست ساز از عطاری های اردبیل

توحید سبزعلیپور در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: طی بازرسی کارشناسان اداره فرآورده های طبیعی سنتی و مکمل این معاونت از عطاری های سطح شهر اردبیل، انواع داروهای غیر مجاز کشف و جمع آوری شد.

وی خاطرنشان کرد: برخی از این داروها فاقد مجوز و قاچاق بوده و بسیاری از آنها تاریخ مصرف نیز ندارند.

مدیر داروی معاونت غذاودارو دانشگاه علوم پزشکی اردبیل افزود: تجویز و فروش داروی گیاهی و شیمیایی در صنوف عطاری غیرقانونی است و این صنف تنها اجازه فروش گیاهان دارویی را دارند.

سبزعلیپور با اشاره به اینکه روز گذشته نیز موفق به کشف و جمع آوری داروهای قاچاق از سطح شهرستان بیله سوار شدیم، گفت: تامین سلامت عمومی خط قرمز معاونت غذا و داروی علوم پزشکی است و در این راستا با هیچ فردی که بخواهد سلامت عمومی را به خطر بیندازد بدون هیچ چشم پوشی برخورد قانونی می شود.

کد خبر 6095068

دیگر خبرها

  • جمع آوری داروهای قاچاق و دست ساز از عطاری های اردبیل
  • ۴ ادویه ضد آلزایمر
  • کهگیلویه و بویراحمد بهشت سرمایه‌گذاری در عرصه گیاهان دارویی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • کهگیلویه و بویراحمد، بهشت گیاهان داروئی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • مبادله ۴۰ تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری فارس و هیئت‌های خارجی
  • مبادله بیش از ۴۰ تفاهم‌نامه سرمایه‌گذاری بین استان فارس و هیات‌های خارجی
  • حمیدیه رتبه برتر تولید نعنای دارویی در استان خوزستان+فیلم
  • برداشت گیاهان دارویی از رویشگاه‌های هرمزگان
  • ظرفیت کشت گیاهان دارویی در بیش از ۵۰ نقطه لرستان
  • اهلی سازی دو گیاه دارویی در خراسان شمالی