Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-07@11:53:27 GMT

ارادت به سقای کربلا در سقانفارهای مازندران

تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۵۳۵۴۵

ارادت به سقای کربلا در سقانفارهای مازندران

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها- مهدی غلامی: سقانفارها در کنار حسینیه‌ها و تکایا در مازندران ساخته شده که پس از حدود دو قرن از قدمت آنها، همچنان در میان مردم دیار علویان دارای جایگاه و قداست خاصی است.

سقانفار که در برخی از مناطق مازندران به آن سقانپار یا  سقاتالار هم گفته می‌شود، سازه‌ای چوبی است که با ویژگی‌های مشخص برای جمع شدن و عزاداری در ماه محرم ساخته می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارکرد آب رسانی سقانفارها

سقانفارها که در بیشتر جاها با چوب ساخته شدند، دارای دو طبقه هستند که علاوه بر کارکرد آبرسانی به عزاداران امام حسین (ع)، طبقه بالایی آن، محل قرارگیری نوحه خوان است و طبقه پایین نیز به عنوان چایخانه عزاداران مورد استفاده قرار می گرفته است.

به طور کلی به اعتقاد کارشناسان میراث فرهنگی مازندران، سقانفارها در کنار حسینیه‌ها تداعی کننده نقش حضرت ابوالفضل العباس (ع) در آب رسانی به یاران و خاندان امام حسین (ع) در صحرای کربلا هستند و به همین دلیل نیز زمین سقانفارها در هر منطقه‌ای موقوفه حضرت ابوالفضل (ع) است.

وجود سقانفار در کنار حسینیه‌ها و مساجد این مزیت را هم داشت که شرایط برای حضور و عزاداری مردم در محوطه این مکان‌ها نیز فراهم می‌شد و به این ترتیب شور عزاداری حسینی افزایش می‌یافت.

از معروف‌ترین سقانفارهای مازندران می‌توان به سقانفار کیجا محله در شهر بابل، شیاده و کبریاکلا در اطراف شهر بابل و آهنگرکلا، زرین‌کلا و اجبارکلا' در آمل اشاره کرد.

شماری از عزاداران حسینی اجبارکلا در شهر بابکان از توابع شهرستان آمل به رسم سنت دیرینه مراسم‌های ویژه خود در دهه نخست ماه محرم را درسقانفار این شهر با ارادت خاص و ویژه به سالارشهیدان برپا کردند.

محمد خراسانی یکی از عزاداران حسینی و از عوامل برپایی مراسم عزاداری دهه محرم در سقانپار این منطقه گفت، برپایی مراسم‌های عزاداری دهه نخست محرم در سقانفار اجبارکلا از زمان ساخت آن تاکنون هر سال پرشور وپرحرارت درمیان جوانان منطقه برپا بوده و خوشبختانه همچنان قداست و جایگاه خاص خود را حفظ کرده است.

وی درخصوص جایگاه سقانفار و باور آن در مردم منطقه افزود: در واقع تکیه، مکان نشستن پیران و ریش سفیدان روستا برای عزاداری در ایام محرم بود و جوانان نیز با گردهم آمدن در کنار سقانفارها، شورانگیزترین عزاداری را برای مظلومان صحرای کربلا انجام می‌دهند.

یکی از عزاداران خانم در کنار این سقانفار با بیان اینکه بسیاری از خانم‌ها با اعتقادات مذهبی، به حضرت ابوالفضل متوسل و سفره‌های نذری پس از اجابت نذر در سقانفارها برپا می‌کنند، گفت، با گذشت سال‌ها از قدمت این مکان، همچنان این مراسم‌ها در میان خانم‌ها نیز در طول سال به صورت دورهمی برگزار می‌شود.

معماری خاص سقانفارها با فرهنگ مازنی‌ها

آنچه که سقانفارها را از سایر نفار یا نپارها در مازندران متمایز می‌کند، معماری منحصر به فرد آنها است که علاوه بر انتخاب نوع چوب و تراشیدن خوش سلیقه آن، در به کارگیری هنرهای متنوع از نقاشی گرفته تا خطاطی و رنگ آمیزی معنادار خود را نشان می‌دهد.

کارشناس ارشد میراث فرهنگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری شهرستان آمل دراین خصوص گفت: سقانفارها گونه‌ای از معماری بومی درشمال کشور است که با تاثیرپذیری از قیام کربلا تبدیل به معماری آئینی و مذهبی درمیان مردم این خطه شده است.

حمیدرضا علیزاده افزود: این سازه‌ها از اواخردوره صفوی و ابتدای دوره قاجار درمازندران با اعتقاد بالای مذهبی مردم استان در کنار حسینیه‌ها و مساجد ساخته شدند.

وی بر تأثیر شرایط اقلیمی و باورهای مردم بر ساخت سقانفار در مازندران تاکید کرد و گفت: وجود سقانفار در کنار تکیه یا حسینیه نمادی از حضور حضرت ابوالفضل (ع) در کنار امام حسین (ع) است.

وی افزود: بناهای مذکور در دو اشکوبه و بر روی چهار پایه قطور چوبی به فرم چهارگوش، فضایی کوچک را در حریم امامزده‌ها، تکایا و مساجد به خود اختصاص داده‌اند ارتباط بین دو اشکوب از طریق نردبان یا پلکان چوبی که معمولاً در کنار بنا ساخته شده، امکان پذیر است.

این کارشناس ارشد میراث فرهنگی مازندران با اشاره به اینکه از جمله ویژگی‌های سقاتالارها می‌توان به نوع معماری، اجزا و عناصر به کار رفته در آنها است، اضافه کرد: عناصر سقاتالارها شامل نال (واشان)، ستون، سرستون (کُماچه)، دست‌انداز، نال بالای ستون، شیرسر، نگهدار (واوند یا بادبند)، لب‌بند، شوله‌ور، تخته، درزپوش تخته، پلور، رواق (گرد رفاق)، سقف (بوم یا بام)، نرده است که علاوه بر معماری، وجود انبوهی از طرح‌ها و خط‌ها و نقش‌های رنگین با تنوع موضوعات و مضامین به‌کار گرفته شده در سقاتالارها، برای هر بیننده‌ای جذاب و جالب است.

علیزاده یادآورشد: درواقع سقاتالارها نه تنها از لحاظ معماری مختص منطقه مازندران هستند، بلکه از لحاظ نقش پردازی‌ها و خوشنویسی‌ها نیز در ارتباط با حادثه کربلا و برای به تصویر کشیدن تمثال مبارک حضرت ابوالفضل (ع)، نقوش دینی دیگری دارند که از لحاظ مذهبی نشان‌دهنده اعتقاد مردم این سرزمین به ائمه اطهار (ع) است.

ثبت بیش از ۵۵ سقانفار مازندران در فهرست آثار ملی

درهمین حال معاون حفظ و احیای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری مازندران درگفت وگو با خبرنگارمهر، به وجود بیش از ۸۰ سقانفار با قدمت بیش از یک قرن در استان اشاره کرد و گفت: تاکنون ۵۵ سقانفار در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مهدی ایزدی، از سقانفارهای بی زکیه جویبار، پهنه کلای ساری، شیاده و کبریا کلای بابل، هارون کلا و اجبارکلا آمل به عنوان معروف ترین سقانفارهای مازندران یاد کرد و ادامه داد: ثبت بقیه سقانفارهای استان نیز در برنامه این اداره کل است.

وی با بیان اینکه برخی سقانفارهای مازندران به لحاظ قدمت بالای آنها نیاز به مرمت و بازسازی دارند، گفت، در تلاش هستیم با وجود مشکلات اعتباری و حداقل با تعیین منابع مالی مورد نیاز تعدادی از این بناهای باارزش معنوی و اعتقادی استان، مرمت و بازسازی شود.

معاون حفظ واحیای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری مازندران همچنین در پاسخ به این پرسش که برای رونق بخشی و ایجاد شور گذشته در سقانفارها، این اداره کل چه برنامه‌هایی دارد، گفت: با برنامه‌های مناسبتی و خاصی که از سوی این اداره کل پیش بینی شده تلاش خواهد شد تا سقانفارهای استان که در میان مردم منطقه جایگاه بالایی دارد، احیا و در راستای ترویج آن به نسل آینده اقدام شود.

بیش از ۳۰ آئین عاشورایی مازندران در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

کد خبر 4714018

منبع: مهر

کلیدواژه: آئین های عاشورایی ماه محرم آمل هفته دولت ماه محرم بوشهر قزوین شیراز ایلام گرگان شهرکرد استانداری سمنان اربعین حسینی خطبه های نماز جمعه خرم آباد یاسوج کرمانشاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۵۳۵۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمادگی مازندران برای برگزاری الکترونیکی دور دوم انتخابات

رئیس ستاد انتخابات مازندران گفت: ستاد انتخابات استان مازندران برای برگزاری مرحله دوم انتخابات به صورت الکترونیکی در حوزه‌های انتخابیه قائم‌شهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، جویبار و سیمرغ آمادگی کامل دارد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، رئیس ستاد انتخابات مازندران در جلسه ستاد انتخابات مازندران در ساری گفت: آموزش انتخابات الکترونیک به مردم و عوامل اجرایی در حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، سیمرغ و جویبار داده می‌شود و وظیفه اصلی صیانت از آرا مردمی است.

قاسم عزیززاده گرجی افزود: برای برگزاری مرحله دوم انتخابات در حوزه انتخابیه قائم شهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، جویبار و سیمرغ آمادگی کامل وجود دارد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار  با بیان اینکه آموزش انتخابات الکترونیک به مردم و عوامل اجرایی داده می‌شود، گفت: صندوق‌های الکترونیکی اخذ آرا دریافت شده است و تلاش شد آموزش‌های لازم به مردم و مسئولان اجرایی داده شود.

عزیززاده گرجی تصریح کرد: تمام فرایند انتخابات 21 اردیبهشت در حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، سیمرغ و جویبار به صورت کاملا الکترونیک برگزار می‌شود.

وی گفت: 408 شعبه اخذ رای در این حوزه انتخابیه فعال شده است و افرادی که در مرحله نخست انتخابات در حوزه انتخابیه قائم شهر رأی دادند و همچنین افرادی که رأی ندادند می‌توانند در مرحله دوم انتخابات شرکت کنند.

رئیس ستاد انتخابات مازندران تصریح کرد: فیلم مناظرات و فیلم تبلیغات در صدا و سیمای مازندران در حال پخش است و ضبط فیلم‌های تبلیغاتی و مناظره‌ بین کاندیدا‌های حوزه انتخابیه به تناوب تهیه شده که پخش می‌شود.

وی ادامه داد: تبلیغات انتخاباتی تا 7صبح 20 اردیبهشت ادامه دارد.

وی گفت: همه عوامل اجرایی و نمایندگان فرمانداران حوزه انتخابیه قائم شهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، سیمرغ و جویبار مشخص شدند و وظیفه اصلی سلامت انتخابات و صیانت از آرای مردم را بر عهده دارند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار واحد مسکن
  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار مسکن کارکنان و اساتید
  • رویکرد جدید ارائه خدمات در شهرداری اصفهان/ تقویت خدمات‌دهی در ایام اربعین حسینی
  • تشکیل ۱۰۰ فقره پرونده تخلفات انتخاباتی دور اول در مازندران
  • قدیمی ترین تصاویر رنگی از عتبات عالیات
  • صادرات تولیدات تعاونی‌های دانش‌بنیان به کربلا و مسکو
  • نقطه عطف وارثان جبهه دفاع از حرم «حماسه خانطومان» است
  • آمادگی مازندران برای برگزاری الکترونیکی دور دوم انتخابات
  • کمک ۶۵۰ میلیون ریالی بانوی جویباری به مردم غزه
  • عرض ارادت اهالی شعر و ادب به محضر امام صادق(ع) در مشهد مقدس