Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@11:23:28 GMT

سنت تکیه گردی زنان ایلامی در عصر تاسوعا

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۶۲۷۴۵

سنت تکیه گردی زنان ایلامی در عصر تاسوعا

به گزارش ایرنا، زنان و دختران ایلام بنا به سنتی معنوی که ریشه در باورهای قدیمی مردم این استان دارد همه ساله در عصر روز تاسوعا به مساجد، تکایا، حسینیه ها می روند.

در این روز زنان و دختران از هر سن و قشری با رفتن به این اماکن مقدس عبادی با بانوان مصیبت دیده و داغدار حرم همدردی می کنند.

یکی از سنت های این آیین که تا شامگاه ادامه دارد، روشن کردن شمع در هر حسینیه و مسجد است که زنان در بیرون با داخل حیاط این اماکن مقدسه و در محل های تعیین شده به نیت شهدای دشت کربلا و با هدف رسیدن به مراد و آرزوی خود شمع روشن می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

یکی دیگر از برنامه های این روز اینکه بانوان بویژه زنان کهنسال به نشانه عزادار بودن بر سر یا پیشانی و برخی روی شانه های خود گل می مالند (این گل معمولا از قبل و توسط خادمان در بیرون مسجد، تکیه و با حسینیه تهیه می شود). 

از دیگر رسوم این روز تهیه و توزیع نذری های سنتی چون شله زرد، آش رشته، چای، خرما، شیرینی کاک، شربت، نان و سبزی است که در معابر منتهی به مساجد، تکایا و حسینیه ها و یا در داخل این اماکن توسط مردم عزادار توزیع می شود و همچنین در این رسم کهن بانوان با توزیع انواع نذورات، روشن کردن شمع، دود کردن اسپند، خواندن نماز، قرآن، زیارت عاشورا و ادعیه و مالیدن خاک بر سر و شانه ارادت خود را به شهدای کربلا و خاندان رسالت ابراز می دارند. 

در این روز تکایای سید محمد موسوی و حضرت ابوالفضل(ع) واقع در محله خیام و شهدا از شلوغ و پر ترددترین اماکنی است که زنان عزادار و دلسوخته اباعبدالله(ع) و شهدای کربلا به آنجا مراجعه می کنند. 

آیین تکیه گردی در عصر تا شامگاه تاسوعا یکی از مهمترین رسومی است که نسل به نسل توسط زنان ایلام منتقل شده و همچنان زنده و ماندگار است و همه ساله در روز نهم محرم به برگزاری هرچه باشکوه تر آن اهتمام دارند.

هرچند از ابتدای ماه محرم سنن و مراسم های خاص این ماه در نقاط مختلف برگزار می شود اما از صبح روز تاسوعای حسینی بیش از روزهای پیشین محرم غرق در اندوه و ماتم است که در این میان سنت نکیه گردی بانوان عزدار رنگ و بوی دیگری دارد. در این سنت که به یادگار مانده از روزگاران گذشته است زنان و دختران ایلام با پوشش های مشکی پوش که نشان از عزاداری و سوگوار بودن آنها دارد به مساجد، تکایا و حسینه های سطح می روند.

در عصر تاسوعا همه کوچه و خیابان و معابر محل تردد بانوان بانوان عزاداری است که به مساجد، تکایا و حسینه.های سطح شهر می روند و در طول مسیر ایستگاه های صلواتی با خوراکی هایی چون شربت، چای، شیرینی، خرما، حلیم، شله زرد، آش رشته و ... از آنها پذیرایی می کنند. 

در این میان حضور کودکان و نونهالانی خردسال و کم سن با لباس های مشکی به نشانه عزا به این محافل جلوه ای خاص بخشیده است و این کودکان از همین طفولیت مشق محبت به اهل بیت (ع) و شهدای کربلا را از مادران عفیف و پاکدامن خود می آموزند. 

سنت تکیه گردی آیینی است که نسل به نسل و سینه به سینه از بانوان مومن و ولایی استان ایلام به نسل های کنونی رسیده و این بانوان نیز ادامه دهنده این سنت بومی هستند.

۷۱۷۲/۶۱۱۹

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تاسوعای حسینی استان ایلام محرم ۹۸

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۶۲۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باشگاه پرسپولیس: وقاحت رخ داده در آزادی توهین به همه زنان بود

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ سایت رسمی باشگاه پرسپولیس نوشت: سال‌ها است بخشی از جامعه هواداری سپاهان، هر از چند گاهی اقدامات وحشتناکی را رقم می‌زنند. اقداماتی که در مقابله با این پدیده صورت می‌گیرد هم اصلا بازدارنده نیست و حتی به نظر اعتقادی به برخورد جدی وجود ندارد اگر مقامات با فشار افکار عمومی رو به رو نبودند.
در تمام این موارد دیده نشد باشگاه سپاهان حتی یک بار عمیقا متاسف باشد مگر این که از شدت بازتاب ماجرا، مجبور به این امر شده است.
در همین مورد اخیر حتی رویکرد انتقادی به این مساله را زیر سوال برده‌اند و به آن‌هایی که به واسطه مشمئز کننده بودن، حادثه برانگیخته شده‌اند، اَنگ چسبانده‌اند. البته که آن‌ها هم از این وضعیت پیش آمده خوشحال نیستند، چون روز چهارشنبه شاهد شروع یک جریان فکری و رفتاری بودیم که اگر در همین نقطه با شدت تمام در نطفه خفه نشود آغاز یک جریان خشونت و هتک حرمت نسبت به بانوان در تمام جامعه خواهد بود. آنچه اتفاق افتاد علیه بانوان هوادار تمام باشگاه‌ها از جمله خود سپاهان نیز بود.
ملت ما شهدای عزیز و گرانقدری را در دفاع از حرم داد تا پای داعش و تفکرات داعشی که جلوه‌ای از آن در نگاهی بود که به زنان داشت به این کشور باز نشود و حالا در کمال تعجب یکی همان تفکر را فریاد زده و در داخل و خارج فوتبال و ورزش باید بسیاری به حال خود متاسف باشند اگر به قدری متاثر نشدند که واکنش لازم را داشته باشند.
این ها غلو و بزرگ‌نمایی نیست، واقعیاتی است که کمتر جرات بیان آن وجود دارد.
و اما در ارتباط با رفتارهای بخشی از جامعه هواداران سپاهان و نه همه آن‌ها حکایت طولانی است.
حمله به خودروی حامل مدیران باشگاه رقیب که با توجه به ابعاد سنگ و آجرها به نظر به قصد جان‌شان بود، نابینا شدن سرباز احمدی از دو چشم به خاطر پرتاب نارنجک دست‌ساز، حمله وحشیانه و بی‌رحمانه به تعدادی از هواداران پرسپولیس و ضرب و شتم آن‌ها، نابینا کردن هوادار پرسپولیس، تهدید و ارعاب هواداران پرسپولیس در شهر و محل زندگی خودشان (اصفهان)، حمله به خودروهای خبرنگاران در تهران، آتش زدن خودروی یکی از خبرنگاران در حادثه‌ای دیگر، حمله به ماموران داخل ورزشگاه در بازی خارج خانه، حمله به اتوبوس حامل اعضای تیم فوتبال پرسپولیس با نارنجک که می‌توانست با شوک به راننده و از کنترل خارج شدن اتوبوس به اتفاقی فاجعه‌بار بدل شود، بخشی از حوادثی بوده‌اند که جدای از برخوردهای لفظی و فیزیکی معمول در ورزشگاه‌ها توسط این عده رقم زده شده است.
حالا هم پای مسائل ناموسی را به میان کشیده‌اند که دیگر برخوردهای انضباطی و اخلاقی برای مواجهه با آن کفایت نمی‌کند.
این ماجرا قرار است تا کجا پیش برود؟
توجه افکار عمومی را به این نکته جلب می‌کنیم که توهین آن فرد معلوم الحال که معلوم نیست در چگونه دامانی بزرگ شده‌است فقط قسمت کوچکی از رفتارها و توهین‌های مشمئز کننده بخشی از هواداران سپاهان نسبت به بانوان بود.
باشگاه پرسپولیس مدارک و فیلم‌ها را جمع‌آوری کرده و در قالب شکایات علیه این فرد به طور خاص و علیه جمعی از هواداران و باشگاه سپاهان در اختیار ارکان قضایی فوتبال و دستگاه‌های ذیربط قرار می‌دهد ولی قطعا این کفایت نمی‌کند.
چرا باید جامعه هواداری بعضی باشگاه‌ها به خاطر کوتاهی یا نگاه رنگی بعضی مسوولان امر و دستگاه‌ها در شهرهای خود به باوری برسند که برای خود حاشیه امنیت این‌چنین قائل باشند؟
همچنین به ارکان ورزش و فوتبال کشور، تضمین می‌دهیم چنین اتفاقاتی در قالب مواردی چون خشونت علیه زنان در ابعاد بین‌المللی فوتبال قابل پیگیری است اگر احساس نشود برخوردی که صورت می‌گیرد متضمن امنیت و حرمت بانوان هوادار همه تیم‌ها باشد و در این امر هیچ فرقی بین بانوان هوادار پرسپولیس، استقلال، سپاهان، تراکتور، خوزستان، گیلان، مازندران، کرمان و … نیست.

۲۵۸ ۲۵۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902463

دیگر خبرها

  • آیا بانوان می‌توانند امام جماعت شوند؟ + نظرات مراجع تقلید
  • بانوان صنعتگر در تحقق شعار نقش آفرینی کنند
  • آیت‌اللّه نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • طهرانچی: بانوان باید برای نقش‌آفرینی‌های جدی در جامعه آماده شوند
  • بازی نساجی و پرسپولیس بدون حضور زنان
  • پرسپولیس - نساجی بدون حضور زنان
  • سفال کلپورگان هنری زیبا از بانوان سیستان وبلوچستان
  • (عکس) استوری اوسمار ویرا برای زنان پرسپولیسی
  • وقاحت که در آزادی رخ داد توهین به همه زنان بود
  • باشگاه پرسپولیس: وقاحت رخ داده در آزادی توهین به همه زنان بود