Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت 24-بلایای طبیعی مانند سیل، طوفان و زلزله همواره به عنوان "خشم خداوند" در تاریخ یاد شده اند. با این حال اجداد ما برای سال ها در مقابل این بلایای طبیعی ایستادگی کرده اند. سیل شکن ها برای محافظت خانه ها در برابر سیل ساخته می شدند و این کار، اقدامی برای مقاومت در برابر نیروهای طبیعی بود.

شواهد تاریخی و معماری نشان می دهد که گذشتگان طرز ساخت خانه هایی که در برابر زلزله مقاوم هستند را بلد بوده اند و روش های مخصوص به خود را برای این کار داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از این بنا ها مقبره کوروش کبیر است که از معماری بی نظیر و متفاوتی برخوردار است.


سال ها قبل، در جزیره کرت، برای ساخت دیوارهای خانه ها از سنگ هایی استفاده می کردند که توسط شاخه های درختان به یک دیگر متصل می شدند. وجود شاخه درخت میان سنگ ها، به دیوار انعطاف پذیری می داد و این انعطاف پذیری باعث جلوگیری از ترک خوردن و ریزش دیوار در زمان زلزله می شد. برای جذب نیروی زلزله، معمولا خانه های روی ماسه یا هر خاک شل دیگری که در منطقه یافت می شد، ساخته می شدند. معبد آتنا در تروی (1500 سال قبل از میلاد) و معبد دوریک (273 سال قبل از میلاد) روی لایه ضخیمی از ماسه ساخته شده اند.
در یونان قدیم و کشور ایران، معمارها از تکنیک جدیدی استفاده می کردند. آن ها ماده متفاوتی مانند سرامیک و یا گل را میان زمین و زیرساخت سازه قرار می دادند تا در هنگام زلزله، حرکت لایه ها روی هم از شدت خسارات وارد شده به سازه بکاهد.این روش که "سازه ایزوله شده" نام دارد، یکی از روش های کارآمد در مقاوم سازی سازه ها در برابر زلزله است. امروزه از طناب ها و توپ های کشسان و سیستم های جهش به جای شاخه های چوب استفاده می کنند تا سازه را از زمین جدا کنند. با همگردی همراه باشید تا با قدیمی ترین سازه مقاوم در برابر زلزله یعنی آرامگاه کوروش کبیر آشنا شوید.

تاریخچه ساخت مقبره کوروش

یکی از سازه های تاریخی که این روش مقاوم سازی در برابر زلزله در آن به کار رفته، مقبره کوروش کبیر در پاسارگاد، قدیمی ترین سازه مقاوم در برابر زلزله است که پایتخت حکومت هخامنشی (559- 530 قبل از میلاد) بوده است. با وجود حکومت بر سرزمین هایی که از دریای مدیترانه تا رود ایندوس وسعت داشت، آرامگاه کوروش بسیار ساده است. این آرامگاه مکعبی شکل، ابعادی 6 متر در 5 متر دارد. در کوچکی وجود دارد که به اتاق اصلی باز می شود. سازه اصلی روی ساختار هرمی شکل با 6 پله سنگی، قرار گرفته است. همه چیز از تکه سنگ های بزرگ ساخته شده است.
زیرساخت این سازه از سنگ های آهکی ساخته شده است. لایه اول از سنگ هایی است که توسط ملات شن و آهک کنار هم محکم شده اند. بقیه لایه ها از سنگ هایی تشکیل شده اند که توسط میله های آهنی به هم وصل شده اند اما هیچ کدام از این لایه ها به لایه اول وصل نیست. در هنگام زلزله، لایه های بالایی به راحتی می توانند روی لایه اول تکان بخورند.

همه چیز درباره این بنا مقاوم

مشخص است که در طول 2500 سال گذشته، آرامگاه کوروش در مقابل زلزله های زیادی مقاومت کرده است. گرچه مطمئن نیستیم که قدرت این زلزله ها چند ریشتر بوده است و آیا اصلا به اندازه ای بودند که لایه اول این سازه را تکان دهند یا نه. اثری از تکان خوردن لایه های روی هم وجود ندارد. همین باعث می شود که باستان شناسان در مورد این سازه ابهامات زیادی داشته باشند. آیا سازنده های مقبره کوروش واقعا می دانستند که دارند چه کار می کنند؟ و آیا تمام سازه هرمی شکل به عنوان پایه ایزوله کننده عمل می کند یا نه؟ بگذارید حقیقت را بگوییم، ما حتی مطمئن نیستیم که کوروش کبیر واقعا در اینجا دفن شده است یا نه.
طبق گفته های تاریخ دان یونانی، آرین از نیکومدیا که فرمانده کل قوای اسکندر نیز بود، بعد از این که اسکندر به پرسپولیس حمله کرد و آن را غارت کرد، به آرامگاه کوروش آمد. اسکندر به یکی از جنگجوهای خود دستور ورود به مقبره کوروش را داد. در داخل آرامگاه، او تختی طلایی، میزی که انواع نوشیدنی روی آن قرار داشت، تابوتی طلایی، چند مجسمه که به سنگ های گرانبهایی مزین شده بودند و نوشته ای که روی یکی از دیوارهای داخلی حکاکی شده بود را دید.
هیچ مدرک باستان شناسی مبنی بر وجود این نوشته روی دیوار داخلی آرامگاه وجود ندارد. حتی میان تاریخ دانانی که به وجود این نوشته اعتقاد دارند نیز بر سر کلمات دقیق این نوشته، اختلاف وجود دارد. مطمئن هستیم که پس از دیدار اسکندر از آرامگاه، تمامی وسایل درون آرامگاه به تاراج برده شدند. زمانی که اسکندر دوباره به دیدن آرامگاه آمد، از دیدن وضعیت آن ناراحت شد و دستور بازسازی آن را داد. اگر نوشته روی دیوار نابود شده بود، او قطعا آن را دوباره بازسازی می کرد.
تنها یک تحقیق بر روی سیستم مقاومت زلزله آرامگاه کوروش کبیر، توسط دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است. طبق گفته های محققین، آن ها سازه را در کامپیوترهای خود شبیه سازی کردند و آن را در مقابل شدیدترین زلزله های شبیه سازی شده قرار دادند تا مقاومت آن را بسنجند. متاسفانه نتایج این تحقیقات برای عموم قابل نمایش نیست و نمی توانیم به آن ها دسترسی داشته باشیم.

منبع : همگردی

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۶۵۲۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم

دانشیار پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه برای کاهش ریسک باید از آموزش تا استفاده از فناوری را مورد توجه قرار دهیم، اولین گام در این زمینه را شناسایی ساختمان‌های بحرانی عنوان کرد.

دکتر عبدالرضا سروقد مقدم در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به برگزاری نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، گفت: این رویداد از سه‌شنبه ۱۸ تا پنج‌شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه جاری در برج میلاد از سوی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله برگزار می‌شود. اولین دوره این رویداد در سال ۱۳۹۰ برگزار شد.

وی تمرکز این کنفرانس را بر زلزله‌های کلانشهرها با تاکید بر تهران عنوان کرد و ادامه داد: دلیل اینکه در این کنفرانس بر موضوع زلزله تهران متمرکز شده، این است که زلزله‌های اخیر بزرگ در دنیا واقعیاتی را نمایان کرده است و اگر چنین زلزله‌هایی در تهران رخ دهد، از آن جایی که رخداد زلزله بزرگ در تهران نیز با تاخیر مواجه شده است، ما نیز به همان موارد دچار خواهیم شد.

سروقد مقدم گفت: از این رو از روز اول این کنفرانس یک سالن به مسائل مربوط به زلزله‌های تهران مرتبط می‌شود. ساخت و ساز بر روی پهنه گسلی از جمله مسائلی است که بر روی آن با حضور متخصصان و کارشناساس بحث و بررسی می‌شود.

دبیر علمی نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به حضور سخنرانان کلیدی، اظهار کرد: یکی از سخنرانان از کشور چین بوده که قرار است در این کنفرانس اعلام کند چگونه کشور ترکیه قانع شده است برای بیمارستان‌هایی با ۱۰۰ تخت خواب حتما باید از فناوری‌های نوین لرزه‌ای استفاده کنند. چنین اقدامی در این کشور تبدیل به قانون شده و بر اساس آن بیمارستان‌های دارای بیش از ۱۰۰ تخت موظف هستند تا از فناوری‌هایی چون جداسازهای لرزه‌ای استفاده کنند.

سروقد مقدم با تاکید بر اینکه ما در کشور هنوز نتوانسته‌ایم این امر را تبدیل به قانون کنیم، افزود: ما هنوز وزارت بهداشت را نتوانسته‌ایم قانع کنیم که برای بیمارستان‌ها از این فناوری بهره‌مند شوند و ما می‌توانیم از تجارب این محققان استفاده کنیم که چگونه این کشورها توانسته‌اند قانونگذاران را مجاب به سیاستگذاری مناسب کنند.

این محقق حوزه زلزله خاطر نشان کرد: در کنار آن محققانی از کشور سوییس، سیستم‌ها و فناوری‌های نوین لرزه‌ای را مطرح خواهند کرد.

وی با ابراز امیدواری از اینکه در این کنفرانس ۳ روزه فضایی برای ارائه نظرات در خصوص مسائل مربوط به زلزله فراهم می‌شود، اظهار کرد: در حوزه کاهش ریسک و مدیریت بحران سعی می‌شود همه مسائل از آموزش افراد تا ارتقای ساختمان‌های موجود و برنامه‌ریزی برای مقاوم‌سازی زیر ساخت‌های شهری دیده شود تا در زمان وقوع زلزله، به آسیب‌پذیرتر شدن شهرها کمک نکنند.

این استاد پژوهشگاه زلزله خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مهم در این زمینه شناسایی سازه‌های بحرانی است. ما مشاهده می‌کنیم که برخی از ساختمان‌ها قبل از وقوع زلزله فرو می‌ریزند، نمونه آن پلاسکو و متروپل است. این ساختمان‌های بحرانی که به عنوان «بمب‌های شهری» هستند، در گام اول باید شناسایی شوند.

سروقد مقدم، شناسایی این سازه‌های بحرانی را یک اقدام اورژانسی دانست و گفت: مسائل کشور در حوزه مخاطرات بسیار زیاد است، ولی مهمترین اقدامات ما برای کاهش ریسک، شناسایی این سازه‌ها است.

به گزارش ایسنا، نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله از ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت ماه جاری در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار خواهد شد و تاکنون بیش از ۴۵۰ مقاله ارسالی به این کنفرانس مورد داوری قرار گرفته است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • «بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم
  • غار هارپیا ؛ اینجا زمین کاملا چین خورده است! (+عکس)
  • آیا منجمد کردن نان آن را سالم‌تر می‌کند؟
  • آیا قرار دادن نان در فریزر آن را سالم‌تر می‌کند؟
  • دوزین در استان گلستان لرزید
  • دوزین لرزید
  • زلزله در میان مقامات اسراییلی
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ
  • فال محمدرضا پهلوی هنگام افتتاح آرامگاه جدید سعدی | تصویر
  • دو بنای همشکل در ایران و ترکمنستان را بشناسید