Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@09:29:30 GMT

چرا می گوییم «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا»؟

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۶۶۹۷۵

چرا می گوییم «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا»؟

مجتمع آموزشی امام صادق (ع) شب تاسوعا، میزبان حسن محدثی گیلوایی، جامعه‌شناس دینی بود تا با نگاهی به واقعه عاشورا، به حکایت خودآفرینی و اهمیت آزادی انتخاب از دیدگاه امام حسین (ع) بپردازد.

به گزارش ایسنا، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی تهران در این برنامه، سخنرانی برای مخاطب دینی را مستلزم رعایت چند نکته دانست و گفت: کسی که می‌خواهد درباره عاشورا سخن بگوید باید چهار امر مهم را مدنظر داشته باشد؛ اول این‌که این نهضت را مصادره به مطلوب نکند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دوم اینکه آن را به مسائل روز پیوند بزند تا کاربردی‌تر شود. سوم باید مخاطب جهانی و نه‌فقط مخاطب شیعه را در نظر بگیرد و چهارم هم اینکه وقت مردم را تلف نکند.

محدثی گیلوایی، با اشاره به سخن یکی از روشنفکران که جمله «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» را زیر سؤال برده بود، اظهار کرد: این فرد معتقد بود که هرکسی امام حسین (ع) نیست، هر روزی هم عاشورا نیست و این نهضت یک اتفاق خاص است که نمی‌توان آن را به همه مکان‌ها و زمان‌ها و اشخاص و تصمیم‌هایشان تعمیم داد اما بنده بنا دارم از این جمله دفاع کنم و بگویم که چرا «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا»، از حقیقت بزرگی در زندگی بشر پرده برمی‌دارد.

وی تصریح کرد: همه ما می‌دانیم که این جمله، یک جمله نمادین است و ما در جهانی که در آن زیست می‌کنیم، لحظات مشابهی را تجربه خواهیم کرد. آدمیان در نظام‌های اخلاقی عام‌گرا، هر روز به‌طور مداوم، بر سر دوراهی‌هایی قرار می‌گیرند که این دوراهی‌ها به دو دسته متقارن و نامتقارن تقسیم می‌شود. انسان، موجودی است که دوراهی را می‌زید و تجربه می‌کند. در دوراهی، آدمی مجبور به انتخاب است و انتخاب یک مسیر مستلزم از دست دادن دیگری است به این معنی که فرد نمی‌تواند هر دوی آن‌ها را با هم داشته باشد. 

محدثی گیلوایی با اشاره به ویژگی دوراهی‌های متقارن گفت: در دوراهی متقارن، دو گزینه پیش رو، از جنس هم هستند؛ برای مثال ناظر به یک امر سودگرایانه‌اند و انتخاب هر یک از آن‌ها نفعی به فرد می‌رساند. در این دوراهی دشواری انتخاب کم است.

وی افزود: اما در دوراهی نامتقارن، گزینه‌ها از جنس هم نیستند؛ یک‌سو یک امر اخلاقی ارزش‌گرایانه است و دیگر سو یک امر مادی سود گرایانه و همین، آدمی را که روزانه با دوراهی‌های نامتقارن بسیاری در زندگی خود روبروست دچار دردسر و تنش می‌کند.

این مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه جنس بحث پیش رو، ناظر بر پدیدارشناسی تجربه دوراهی است و نه واکاوی ابعاد فلسفی آن، اظهار کرد: دوراهی‌های نامتقارن به چند دسته کلی تقسیم می‌شود که اولین آن، دوراهی ناشی از تقابل تکلیف تعیین‌شده با وظیفه اخلاقی است. برای مثال کارمندی که باید تا ساعت دو خدمات ارائه کند، اگر بعد از این ساعت، با ارباب‌ رجوع مواجه شود بین دوراهی تکلیف تعیین‌شده و وظیفه اخلاقی قرار می‌گیرد. باید گفت جایی که تکلیف تمام می‌شود، وظیفه اخلاقی، آغاز می‌شود.

وی ادامه داد: دوراهی دوم، دوراهی بین وظیفه اخلاقی و لذت و علاقه است و دوراهی سوم، دوراهی وظیفه و الزام اخلاقی و از دست دادن دارایی. گاهی ما در موقعیتی هستیم که با یک انتخاب بخشی از امکاناتمان را از دست می‌دهیم. این دوراهی را به دوراهیِ «من زن و بچه دارم» نیز می‌توان تعبیر کرد.

محدثی گیلوایی، دوراهی چهارم را دوراهی خیر کوچک و خیر بزرگ دانست و ادامه داد: در دوراهی بعدی، فرد بین انتخاب یک امر ذاتی و عرضی قرار دارد. برای مثال نمی‌داند دانشجو شدن را انتخاب کند یا کارمند شدن. از یک‌سو عشق به دانش دارد که رابطه ذاتی با آن برقرار می‌کند و از سوی دیگر اگر کارمند شود زندگی مادی بهتری خواهد داشت و به امکانات بیشتری دست پیدا می‌کند. یک‌طرف، ذات پدیده برای او مهم است و طرف دیگر، چیزهایی که از آن پدیده عارض می‌شود. انتخاب هر یک نیز جهان زندگی او را عوض می‌کند.

این جامعه‌شناس دینی تصریح کرد: «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» درست است، چون فرقی ندارد ما یک انسان معمولی باشیم یا فرزانه و به‌هرحال همه ما بر سر دوراهی‌هایی قرار می‌گیریم. ضمن اینکه باید توجه داشت هیچ انسانی از ابتدا فرزانه نیست و با انتخاب‌های درست بر سر همان دوراهی‌ها فرزانه می‌شود. برخلاف تفکر اسطوره‌ای که پیامبر را از ابتدا پیامبر می‌داند، باید گفت که هیچ‌کس از آغاز بزرگ نیست. اگر ما حقیر هستیم به خاطر انتخاب‌های نادرست است و اگر دیگری فرزانه است به خاطر انتخاب‌های درست اوست. لطف الهی در این زمینه کارگشاست اما خودسازی انسانی نیز لازمه ضروری آن است.

وی با اشاره به اینکه دوراهی‌های کوچک، مقدمه دوراهی‌های بزرگ است، اظهار کرد: نطفه دوراهی‌های بزرگ در دل دوراهی‌های کوچک نهفته است. ما آینده خود را با همین انتخاب‌ها می‌سازیم و درواقع، انتخاب‌های دیروز ما جبر آینده ماست. 

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی تهران، هویت آدمی را به چهار عنصر بدن، شغل و پایگاه اجتماعی، رابطه‌ها و اعمال وابسته دانست و گفت: مهم‌ترین عنصر در شکل‌دهی هویت ما، کارهایی است که بر مبنای همان انتخاب‌ها انجام می‌دهیم. بنابراین حکایت دوراهی‌ها، حکایت خودآفرینی است و ما دائم در حال این خودآفرینی هستیم.

محدثی گیلوایی تصریح کرد: عاشورا یک انتخاب بزرگ و محصول انتخاب‌های کوچک امام حسین (ع) بوده است. این‌گونه نیست که گمان کنیم ایشان یک‌باره در چنین موقعیتی قرارگرفته‌اند بلکه لحظه‌لحظه زندگی امام حسین (ع) او را به کربلا می‌کشاند. 

وی ادامه داد: فرق انسان والا با انسان معمولی این است که دوراهی بزرگ زندگی انسان والا به دوراهی همه معاصران خود و در پله‌ای بالاتر به دوراهی همه بشریت تبدیل می‌شود و امام حسین (ع) یک انسان والا بود. سقراط نیز بین دوراهی شکستن قانون و فرار از زندان یا ماندن در بند و رعایت قانون گرفتارشده بود اما در بند ماند و جام شوکران را نوشید تا دوراهی او به دوراهی بشریت تبدیل شود.

محدثی گیلوایی، مهم‌ترین صحنه کربلا را صحنه شب عاشورا دانست که در آن، امام حسین (ع) به انتخاب یارانش احترام می‌گذارد و تصمیم نهایی را برای ماندن یا رفتن به آن‌ها واگذار می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: این ماجرا اهمیت انتخاب و آزادی انتخاب را برای ما بازگو می‌کند. اینجا و اکنون، ما بر سر دوراهی قرار داریم، پس «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا».

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: محرم 98

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۶۶۹۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتک‌زدن وحشتناک داور در فوتبال تهران+فیلم

فدراسیون فوتبال به رهبری مهدی تاج ، در حال فتح قله‌های اخلاقی و انضباطی است.

به گزارش تابناک ورزشی؛ وقتی کمیته‌های قضایی فدراسیون فوتبال بیش از آنکه رفع معضلات اخلاقی و انضباطی فوتبال برای‌شان مهم باشد، مشغول وضع جرایم مالی هستند و جزای نقدی در اولویت است تا اصلاح تربیتی جامعه فوتبال. 

 این ویدئوی تاسف‌بار کتک‌زدن داور از اوضاع وخیم اخلاقی و تربیتی در فوتبال پایه تهران است که طی چندمین بار در چندماه اخیر تکرار می‌شود و معلوم نیست چرا فکر موثری در مورد آن صورت نمی‌گیرد؟ 

تا به کی باید شاهد این تصاویر وحشتناک باشیم و عوامل آن با چندماه محرومیت و چند ده میلیون جریمه به میادین برگردند. چه زمانی برخورد قاطع و پیشگیری از بروز این فجایع به عمل خواهد آمد؟

 

تعداد بازدید : 0 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • لشکر پیروز ۲۵ کربلا در جبهه مقاومت درخشیده است
  • پیشرفت ۷۵ درصدی پروژه احداث فرودگاه بین المللی کربلا
  • وعده صادق نمایشی از قدرت مکتب کربلا بود
  • بسکتبال NBA | دوراهی لیکرز، زنده ماندن یا حذف تحقیرآمیز؟
  • فعالیت ۲۹ موکب همدان در ایام اربعین در نجف و کربلا
  • از مشهد تا کربلا با پای دل در طولانی‌ترین پیاده‌روی اربعین
  • کتک‌زدن وحشتناک داور در فوتبال تهران+فیلم
  • دوراهی سخت دولت سیزدهم در بازار ارز
  • کنعانی: مقامات آمریکا شایستگی اخلاقی اظهارنظر درباره حقوق بشر را ندارند
  • کنعانی: مقامات آمریکا شایستگی اخلاقی اظهارنظر در خصوص حقوق بشر را ندارند