Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@00:12:02 GMT

رابرت فرانک؛ آخرین بازمانده‌ای که نماند

تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۷۳۰۶۰

رابرت فرانک؛ آخرین بازمانده‌ای که نماند

رابرت فرانک از تأثیرگذارترین عکاسان قرن بیستم، که سبک بصری اصیل و شخصی وی محور تغییر مسیر عکاسی مستند در جهان بود روز دوشنبه در «اینورنس، نوا اسکوشیا» کانادا در ۹۴ سالگی درگذشت.

دانشگاه مک گیل در نامه ای درباره وی نوشت: «رابرت فرانک، بسیار ساده، نگاه جهان به آمریکا را تغییر داد. از طریق چشم یک مهاجر، او ما را آنچه که هستیم می دید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

ارل ای‌پاول تاریخ‌نگار هنر، عکس‌های فرانک‌ را نشان‌دهنده «مردمی گرفتار نژادپرستی، مسموم‌شده توسط‌ سلبریتی‌ها و رسانه‌ها و اغلب نادیده گرفته شده توسط سیاست‌مداران» توصیف کرده بود.

 فرانک متولد سوئیس در سن ۲۳ سالگی به عنوان یک پناهنده هنری برای پیشرفت در کار حرفه ای خود از کشور مادری به نیویورک مهاجرت کرد و در مجله «هارپر بازار» نیویورک به عنوان عکاس مد برای خود کاری دست و پا کرد و در همان زمان به صورت مستقل برای مجله های لایف، لوک، مک کال، فرچون، نیویورک تایمز  نیز عکاسی کرد.

 وی بیشتر به با کتاب عکس «آمریکایی ها»(The Americans) شناخته شد که شاهکاری از عکس های سیاه و سفید بود که در جریان سفرهای او در اواسط دهه ۱۹۵۰ و در ۱۹۵۹ به نقاط مختلف آمریکا خلق شد.

در سال ۱۹۵۵ فرانک با کمک نفوذ هنری واکر ایوانز که از عکاسان مستند برجسته جهان به شمار می رفت کمک هزینه ای از موسسه گوگینهام برای سفر در تمام ایالات متحده آمریکا و عکاسی از تمام اقشار جامعه آمریکا دریافت کرد تا بتواند پروژه «آمریکایی ها» را عکاسی کند.

وی در مدت سفر دو ساله اش در جاده های آمریکا، خانواده‌اش را نیز به همراه خود برد و بیش از ۲۸ هزار عکس گرفت. در نهایت تنها ۸۳ عکس از بین آنها را انتخاب و در کتابی به نام آمریکایی ها چاپ کرد که به باور بسیاری، این اقدام تاریخ فتوژورنالیسم را از نو نوشت.

این مجموعه حاصل یک سفر ۱۵ هزار کیلومتری به سراسر آمریکا در دوران جنگ سرد است. این مجموعه نخست در فرانسه، سپس در آمریکا منتشر شد و با انتقادهای تندی روبه‌رو شد. دلیل انتقادها واضح بود، تصاویری که فرانک از آمریکا به جهانیان نشان می‌داد، بر خلاف آن چیزی بود که تبلیغات و هالیوود به عنوان «رویای آمریکایی» به دنیا عرضه می‌کردند.

فرانک در سفرش به دور آمریکا عکس هایی حرفه ای از وضعیت بدون تغییر و راکد آمریکا به تصویر کشید. او در بدو ورودش دیدی خوشبینانه به آمریکا داشت، اما سرعت زندگی در آمریکا و تاکید بیش از اندازه آمریکایی‌ها بر پول و سرمایه دید او را به سرعت تغییر داد. حتی سبک عکاسی او که از نظر گرافیکی غنی و دارای حال و هوایی لطیف و نقاشانه بود، به کارهایی صریح، شفاف و پرمحتوا تبدیل شد و توانست آمریکای واقعی، آمریکایی های دلسرد را به وضوح به تصویر بکشد. فرانک در پروژه آمریکایی ها تلاش کرد تا تنشی را که بین همه اقشار آمریکا دیده است و ظاهری خوش بینانه دارد، به خوبی نمایان کند.

وی در سال های پایان عمر خود  به سوییس بازگشت تا جایزه Roswitha Haftmann، گران‌ترین جایزه هنرهای زیبا در اروپا، را برای یک عمر دستاورد دریافت کند.

عکس‌های فرانک آنقدر گران بودند که به پول احتیاج نداشته باشد ولی شیوه زندگی‌ او نسبت به سال‌های جوانی اش هیچ تغییری نکر؛ در سال های اخیر می‌گفت: «جوراب پوشیدن را کنار گذاشتم تا پول بیشتری برای تهیه کتاب داشته باشم.»

چند سال پیش فرانک تابلوهای نقاشی دوست فقیرش «سانیو» را که در دهه ۴۰ به او بخشیده بود اما بعدها از نقاشان مدرن و مشهور چین شد،فروخت. او میلیون‌ها دلار دریافت کرد، اما چنین پولی مزاحمش بود و بنیادی تأسیس کرد تا تمام ثروتش را در اختیار آن قرار دهد.

برای او تحسین شدن یا نشدن اهمیت چندانی نداشت. در دهه ۶۰ وقتی آثارش مورد توجه قرار گرفت ناگهان از عکاسی ساکن (still photography) به فیلمسازی زیرزمینی تغییر رشته داد و ۱۰ سال بعد، با تمام فرصت‌هایی که دنیای هنر نصیبش می‌کرد از نیویورک گریخت و به دامنه کوهی بایر در شمال کانادا پناه برد.

بعدها که موزه‌ها از او خواستند تا آثارش را به نمایش بگذارد یا وقتی دانشگاه‌هایی از جمله ییل سعی کردند به او مدرک‌های افتخاری دهند گفت: «کس دیگری را پیدا کنید» و نپذیرفت.

نن گلدین، عکاس، درباره او می‌گوید: هیچ وقت درگیر حواشی شهرت نشد. همه او را به خاطر کارش می‌شناسند. او جایزه‌اش را از مردم گرفت.

درحراج اختصاصی عکس کریستی نیز در میان ۱۷۲ عکاس همچون کارتیه‌ برسون، انسل آدامز، دوروتیا لانگ، بیل برنت، دایان آربوس، براسای، ویلیام اگلستون، آلفرد استیگلیتز، هیروشی سوجی‌موتو، هلموت نیوتن، ایروینگ پن، فرانچسکا وودمن و ادوارد وستون عکسی از رابرت فرانک با قیمت خیره‌کننده‌ ۶۶۳ هزار و ۷۵۰ دلار در صدر گران‌ترین آثار فروخته شده نشست.

رابرت فرانک در نهایت در دامنه کوه‌های شمال کانادا که در سال های جوانی برای فرار از شهرت به آنجاپناه برده بود در ۹۴ سالگی درگذشت.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: عکاسی ایالات متحده آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۷۳۰۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

با امضای لایحه فروش یا ممنوعیت تیک‌تاک توسط رئیس‌جمهور آمریکا، حالا مالک این شبکه اجتماعی ۹ ماه وقت دارد تا یا آن را به یک شرکت آمریکایی بفروشد یا برای همیشه در ایالات متحده فیلتر شود.

به گزارش فارس، لایحه‌ای که شرکت چینی بایت‌دنس را مجبور می‌کند یا تیک‌تاک را بفروشد یا به‌طور کامل فیلتر شود، با امضاء توسط جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا به قانون اجرایی تبدیل شد. این لایحه بعد از بررسی و تأیید در کنگره آمریکا، روز سه‌شنبه توسط مجلس سنا تصویب شده بود.

کنگره اعلام کرده این لایحه را به دلیل نگرانی‌های امنیتی ناشی از ارتباط تیک‌تاک با چین تصویب کرده است. آن‌ها می‌گویند ریسک‌های امنیتی وجود دارد که دولت چین بتواند از ByteDance برای دسترسی به داده‌های حساس متعلق به ۱۷۰ میلیون کاربر آمریکایی آن یا برای انتشار تبلیغات استفاده کند. این قانون به تیک‌تاک اجازه می‌دهد در صورتی که ByteDance آن را ظرف ۲۷۰ روز، یعنی حدود ۹ ماه، بفروشد، به فعالیت خود در ایالات متحده ادامه دهد. این ضرب‌الاجل توسط رئیس‌جمهور قابل تمدید به یک سال است.

سنای آمریکا روز سه شنبه، قانونی را تصویب کرد که به شرکت چینی بایت دنس ۹ ماه تا یک سال، فرصت می‌دهد تیک‌تاک را در آمریکا واگذار کند، در غیر این صورت با ممنوعیت این اپلیکیشن ویدئویی محبوب روبرو خواهد شد.

به احتمال زیاد این اقدام با چالش‌های حقوقی و همچنین مقاومت احتمالی پکن مواجه خواهد شد، که می‌تواند فروش یا صادرات این فناوری را مسدود کند. همچنین مشخص نیست چه کسی منابع لازم برای خرید تیک‌تاک را دارد، چرا که قیمت این پلتفرم بسیار گران خواهد بود. انوپام چاندر، پژوهشگر در مؤسسه بازآفرینی رسانه‌های اجتماعی در هاروارد و متخصص در زمینه تنظیم مقررات جهانی فناوری‌های نوین، می‌گوید: «این موضوع به یک آشفتگی کامل تبدیل خواهد شد.» تیک‌تاک، اما به کاربران آمریکایی خود قول داده است که این قانون را به چالش بکشد. «شو چئو» مدیرعامل این شرکت، در ویدیویی که در این پلتفرم منتشر کرد، گفت: «مطمئن باشید، ما جایی نمی‌رویم. ما مطمئن هستیم و برای حقوق شما در دادگاه‌ها مبارزه خواهیم کرد.»

گفتنی است ۱۷۰ میلیون آمریکایی در حال حاضر از تیک‌تاک استفاده می‌کنند و این پلفترم ویدئومحور یکی از محبوب‌ترین رسانه‌های اجتماعی در ایالات متحده است. طبق آمار‌ها این برنامه در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ در صدر لیست دانلود کاربران این کشور بوده است.

دیگر خبرها

  • شکست الاهلی باوجود گل فرانک کسیه
  • بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد
  • ممنوعیت تیک‌‌تاک در آمریکا تبدیل به قانون شد
  • سنای آمریکا لایحه محدودیت «تیک تاک» را تصویب کرد
  • فرانک لمپارد: پدرم من را به پارک برد و مجبورم کرد فوتبال بازی کنم / زیرنویس فارسی
  • آمریکا ممنوعیت تیک تاک را در سنا تصویب کرد
  • عکاسی باورنکردنی از سر شاپرک (عکس)
  • سوئیس ۳۱۸ میلیون دلار از دارایی‌های روسیه را آزاد کرد
  • «قرآن مجید»کتاب خدا مهجور نماند
  • برنج هم از تورم جا نماند!