Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@02:19:24 GMT

دسته چوبی، نماد خون‌خواهی گرگانی‌ها برای شهدای کربلا

تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۸۰۲۳۵

دسته چوبی، نماد خون‌خواهی گرگانی‌ها برای شهدای کربلا

این رسم سرآغاز نامشخصی دارد اما بر اساس برخی شواهد و اسناد، شروع آن به دوران صفویه باز می گردد و مردم محلات گرگان برای نشان دادن عشق و علاقه خود به شهدای کربلا، از دسته چوب های بلند به نشانه سلاح جنگی برای مصاف با یزیدیان استفاده می کنند.

گفته می شود دسته چوبی قبلا در بسیاری از محلات قدیمی گرگان برگزار می شد اما به دلایل گوناگون آرام آرام، اجرای آن به فراموشی سپرده شد و حالا فقط در محله میخچه گران دسته چوبی به راه افتاده و در محلات قدیمی این شهر فریاد خونخواهی حسین (ع) را فریاد می زنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این رسم، عزاداران گرد یک نفر که میدان دار یا نوحه خوان است حلقه زده و در عین حمل یک دسته چوب بزرگ، با دست دیگر به سینه زده و عزاداری می کنند.

در ابتدای حرکت دسته، چند جوان که اغلب از سادات هستند، مشعل هایی را حمل کرده و جلوتر از عزاداران، مسیر حرکت را برای سینه زنان روشن می کنند.

عزاداران در طول مسیر تا رسیدن به محوطه محله و توقفگاه سینه زنی، آرام قدم زده و مصیبت و نوحه های خوانده شده توسط مداح را زمزمه می کنند.

پس از رسیدن به مقصد که اغلب میدان گاه های محلات قدیمی است، مداح بر دوش یکی از جوانان رفته و عزاداران که به صورت دایره وار در میدان وسط محلات ایستاده اند، نوحه های مخصوص را فریاد می زنند.

"امام اول علی - ساقی کوثر علی - علی و اولاد علی"، "اول ماه محرم و وسط ماه محرم و آخر ماه محرم و صلوات بر محرم"، "از گردن خود دین ادا می کنم امشب - جان را به فدای شهدا می کنم امشب"، "حیدر ما یه امشب است یه امشب - تا سال دیگه کی مرده کی زنده"، "ما غلامان علی شمر دوران می زنیم - تیر بر فرق یزید نامسلمان می زنیم" از جمله نوحه های خوانده شده این شب توسط مداحان است.

عزاداران پس از بازگشت به محله اصلی خود در محله میخچه گران، توسط اهالی محل پذیرایی شده و غبار خستگی از چند ساعت عزاداری را با نوشیدن شربت و چای دور می کنند . 

آئین دسته چوبی به واسطه برخی ویژگی های بصری و زیبایی شناختی اش به عنوان یک میراث معنوی ناملموس در ۲۲ آذر ماه سال ۹۱ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.

یک محقق، تاریخ نگار و پژوهشگر مسائل تاریخی و فرهنگی در خصوص تاریخچه این مراسم گفت: بر اساس برخی روایات، شخصی به منطقه استرآباد (گرگان امروز) می آید و از مردم دعوت می کند که به یاری امام حسین (ع) بشتابند.

به گفته محمود اخوان مهدوی، مردم مناطق مختلف استرآباد که با این دعوت روبه رو شده اند همراه با مردم طبرستان (مازندران) و گیلان به سمت عراق حرکت می کنند که این مساله در کتاب "جامع المثال" نوشته "محمدکامران انصاراسترآبادی" با جزئیات بیشتر ذکر شده است.

به گفته وی، مردم در این قیام، هر چه به عنوان سلاح و ابزار داشتند به دست می گیرند و در منطقه ای از طبرستان جمع می شوند تا به سمت عراق حرکت می کنند، اما در کردستان گروهی مانع شده و آنان مجبور به تغییر مسیر به سمت تبریز می شوند که آنجا خبر واقعه کربلا و شهادت امام حسین (ع) را می شنوند.

این تاریخ نگار گلستانی افزود: حرکت دسته چوبی، یادآور آن خونخواهی نیمه تمام و چوب هایی که در دست عزاداران قرار می گیرد، نشانه سلاح مردم و آمادگی برای مصاف با دشمنان است.

در استان گلستان ۶ آئین دینی قوم بنی اسد بندرگز ، دسته چوبی و چهل منبر ، عزاداری کمر به کمر رامیان، نخل پا در کردکوی و مراسم "حسن حسین" گالیکش به واسطه برخی ویژگی های بصری و زیبایی شناختی به عنوان یک میراث معنوی ناملموس به ثبت ملی رسیده است.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ثبت آثار ناملموس محرم ۹۸ گلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۸۰۲۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکیل شورا نماد برجسته مردم سالاری است/ جان‌بخشی به نظام شورایی مزیت بزرگی برای کشور است

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه تشکیل شوراها نماد برجسته این فرایند مردم سالاری است، گفت: ارتقای فرایند حل و فصل مشکلات شهر و مردم در شوراها و رشد و جان‌بخشی به نظام شورایی در کشور می‌تواند یکی از مزیت‌های بزرگ برای کشور باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمد نورصالحی امروز _پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت _ در همایش رؤسای شوراهای اسلامی استان اصفهان اظهار کرد: یکی از امتیازات بارز نظام جمهوری اسلامی مردم سالاری و انجام امور مردم و اداره کشور توسط خود مردم بوده است و تشکیل شوراها نماد برجسته این فرایند مردم سالاری است.

وی افزود: مردم اعضای شورای اسلامی شهر و روستا را انتخاب می‌کنند، بنابراین انتظارات آن‌ها از انتخاب‌هایشان بالا است و باید دید چقدر زمینه حل و فصل مشکلات شهر و مردم در شوراها وجود دارد.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه ارتقای این شرایط و رشد و جان‌بخشی به نظام شورایی در کشور می‌تواند یکی از مزیت‌های بزرگ برای کشور باشد، تصریح کرد: با وجودی که شوراها ۲۰ سال دیرتر از زمان فرمان امام خمینی (ره) در سال ۵۸ تشکیل شد و همین یکی از نقاط ضعف شوراها محسوب می‌شود، اما در این ۲۵ سال خدمت توانسته است جای خود را در حل و فصل مسائل باز کنند.

وی با اشاره به نام‌گذاری سال و تاکید رهبر معظم انقلاب بر مشارکت مردم در امور گفت: امیدواریم مجموعه حاکمیت و قوای سه‌گانه در نظام و خود شوراها به کیفی شدن شوراها کمک کنند و روز به روز شاهد ارتقای جایگاه، بالندگی و کیفی‌شدن شوراها باشیم و خیرات و برکات آن متوجه مردم شود.

کد خبر 750148

دیگر خبرها

  • برپایی دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله‌ وحید خراسانی در قم
  • دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله خراسانی در قم برپا شد
  • دسته‌روی عزاداران امام صادق (ع) در شهر صفی‌آباد
  • نماد‌های عجیب در انتخابات هند
  • مراسم دسته روی عزاداران امام صادق(ع) در بردسکن 
  • شورا‌ها نماد تجلی خرد جمعی هستند
  • تشکیل شورا نماد برجسته مردم سالاری است/ جان‌بخشی به نظام شورایی مزیت بزرگی برای کشور است
  • انتخابات مهم‌ترین نماد مردم‌سالاری دینی است
  • ‌کوهپیمایی کارکنان و پایوران سپاه در خوی
  • غرش شیران‌ گرگانی مدعی قهرمانی آسیا را در تهران به زانو در آورد