Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-09@08:16:34 GMT

مراسم علم سلام؛ عزاداری قدیمی مردم نیشابور در محرم

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۰۵۱۷۴

مراسم علم سلام؛ عزاداری قدیمی مردم نیشابور در محرم

مراسم علم سلام در حالی نوعی از عزاداری قدیمی مردم نیشابور در محرم است که از اولین جمعه بعد از عاشورا در برخی از روستاهای این شهرستان و از سوی برخی از مساجد، برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان: از دیرباز در روستاهای و شهرهای نیشابور رسم و سنتی رایج بوده که مخصوص این خطه است، دعوت از عزاداران و دسته‌های عزا برای حضور در روستاهای هم‌جوار و پذیرایی مردم از آن‌ها.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردم روستا از زن و مرد، کودک و مسن در این آیین سنتی و مذهبی کمک می‌کنند، زن‌های روستا با پخت نان، کودکان با برش و بسته‌بندی نان‌ها، مردها با پخت حلیم و افراد مسن با کمک مالی و همچنین حضور در روستاهای اطراف برای دعوت مردم برای شرکت در این رسم، سال‌های سال است که این رسم را حفظ کرده‌اند.

مراسم رسماً از صبح جمعه هر هفته بعد از عاشورا شروع می‌شود، ولی برای روستای میزبان این مراسم از روزهای پیش شروع شده و روز قبل از مراسم دیگر به اوج خود می‌رسد.

زن‌های روستا به‌صورت گروهی از صبح در خانه‌های مختلف در حال پخت نان هستند، مردان با تجمع در مسجد روستا ضمن برقراری نماز ظهر و عصر مقدمات حلیم فردا را ضمن هدایت روحانی و بزرگان روستا با ذبح گوسفندان آغاز می‌کنند.

اما مراسم اصلی حال و هوای ویژه‌ای دارد، از صبح زود مردم با آب‌پاشی و جارو کردن معابر خود را برای مهمانان عزادار آماده می‌کنند، مردان و پسران روستا در ورودی و زنان و دختران در اطراف تجمع می‌کنند و منتظر می‌ایستند.

ایستادنی با شور و عشق به اباعبدالله الحسین (ع(

دیگر صدای دسته‌های عزا از دور به گوش می‌رسد، روستاهای اطراف نیز از صبح زود با برپایی دسته‌های عزاداری در قالب زنجیرزنی به سمت میزبان خود حرکت کرده‌اند و لحظه‌به‌لحظه نزدیک‌تر می‌شوند و شور و شعفی در روستا برپا می‌کنند.

با ورود اولین دسته به محدوده روستا مراسم اصلی شروع می‌شود.

 

دسته عزا با توقف در ورودی روستا با اشعاری ضمن سلام و درود به ائمه معصومین (ع) به ویژه شهدای کربلا، به دسته میزبان و اهالی روستا سلام می‌فرستند و اهالی نیز به‌صورت شعر جواب آن‌ها را می‌دهند.

ای عندلیب گلشن بزم عزا، علیک‌السلام

زینت فضای گلشن آل عبا، علیک‌السلام

خواهم که جواب سلامت دهم ز جان

بر نکته‌سنج و عارف و دانا علیک‌السلام

علیک‌السلام ای آنکه به دوشت علم بگرفته‌ای

همچو عباس علی در سرزمین کربلا

سپس با دعوت از دسته عزا آن‌ها را به درون روستا دعوت می‌کنند و ضمن حرکت به سمت عزاداران، به ویژه علم‌گردانان دستان خود را با علم هر روستا متبرک با آن‌ها چند قدمی را همراه می‌شوند و به عزاداری می‌پردازند.

در همین لحظات مردم روستا نیز عزاداران را با شربت، چای، شله‌زرد و دیگر محصولات مختص به منطقه خود پذیرایی می‌کنند.

بزرگان روستا پس از همراهی با مردم مهمان، پس از عبور دسته عزا به جایگاه قبل بازمی‌گردند و جوانان روستا با همراهی دسته عزا آن‌ها را به مسجد روستا هدایت و علم آن‌ها را در ابتدای مسجد با احترام نگه‌داری می‌کنند و عزاداران را نیز در مسجد مورد پذیرایی قرار می‌دهند.

 

این مراسم تا ورود آخرین روستا به درون مسجد ادامه دارد و عزاداری اصلی با اتحادی مثال‌زدنی پس از نماز ظهر و عصر در محل مسجد روستا که همیشه به علت استقبال بسیار فراوان دچار کمبود مکان است برپا می‌شود.

صرف نهار و بدرقه عزاداران آخرین قسمت از مراسم علم سلام است که سالیان سال در نیشابور و شهرهای اطراف آن برگزار می‌شده و می‌شود.

 

 

منبع: خبرگزاری رضوی

پایان پیام/500

منبع: شبستان

کلیدواژه: ماه محرم مسجد عزاداری محرم عاشورا خبرگزاری شبستان استان بوشهر عاشورای حسینی محرم تاسوعای حسینی شیراز علم سلام نیشابور مسجد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۰۵۱۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صعود دسته جمعی به ارتفاعات بازی دراز آغاز شد

به گزارش خبرنگار مهر، صعود سراسری کاروان‌های راهیان نور، خانواده‌های شهدا، ایثارگران، رزمندگان، جانبازان و یادگاران هشت سال دفاع مقدس و بسیجیان به ارتفاعات بازی‌دراز شهرستان سرپل‌ذهاب صبح پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت‌ماه به مناسبت گرامیداشت ایام عملیات غرورآفرین بازی‌دراز به این ارتفاعات مردم آغاز شد.

این صعود به یاد عملیات بازی‌دراز در اردیبهشت سال ۱۳۶۰ با رمز عملیاتی یا زهرا (ص) آغاز شد تا تجدید پیمانی با فاتحان این قله استراتژیک باشد.

سخنران این مراسم در جوار یادمان عملیات و مزار شهدای گمنام در ارتفاعات توسط سرتیپ پاسدار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفان است.

گفتنی است ارتفاعات استراتژیک بازی‌دراز در ابتدای جنگ تحمیلی توسط رژیم بعث تصرف شد زیرا بهترین موقعیت را برای دیده‌بانی داشت، اما رزمندگان در ارتش، سپاه، بسیج و مردم منطقه با انجام چند عملیات در نهایت این منطقه را پس گرفتند.‌

کد خبر 6101105

دیگر خبرها

  • صعود دسته جمعی به ارتفاعات بازی دراز آغاز شد
  • عکس قدیمی از آیت الله هاشمی و محسن رضایی درحال خوردن آش افطاری
  • ادامه سریال قدیمی آیینه ساخته می‌شود؟
  • لیگ دسته یک کشتی فرنگی قرعه‌کشی شد
  • اعتراض دانشجویان به تعطیلی ۲۳ ماهه مسجد دانشگاه شریف
  • بازدید از موزه حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) رایگان شد
  • بازدید منتخب مردم قزوین- البرز و آبیک از جاده الموت- تنکابن
  • کمک ۱۲۸ میلیارد تومانی مردم برای ساخت مسجد در کشور
  • دشمن تلاش دارد اعتماد مردم به نهادهای دینی را مخدوش کند
  • عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بازگشت / مراسم یادبود مسعود اسکویی در مسجد بلال