Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ نهمین جلسه از کرسی‌های آزاداندیشی مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم با موضوع تبیین بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری روز گذشته، شنبه 23 شهریور، در دانشگاه طلوع مهر قم برگزار شد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مهاجرنیا، استاد و پژوهشگر مسائل سیاسی در این نشست که با موضوع «تبیین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» برگزار شد، با اشاره به مبنای ارادی و تشکیکی اخلاق به نقش بنیادی آن در جهت‌دهی به ارزش‌های انقلاب اسلامی و مشروعیت‌بخشی به مقامات در جمهوری اسلامی، گفت: بر اساس بیانیه، طهارت اقتصادی شرط مشروعیت همه‌ مقامات و مسئولیت‌ها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یعنی اگر رعایت این شرط نشود تصدی مسئولیت نامشروع و خلاف شرع می‌شود.

وی در ادامه بحث از مبانی عقلی، فطری وتجربی بیانیه گام دوم، افزود: از بحث‌های خیلی مهم در بیانیه، توجه به اخلاق و مبانی آن است. مقام معظم رهبری در بیانیه از چهار منظر به اخلاق توجه کرده‌اند: اخلاق را هم جزو مفاهیم اساسی انقلاب اسلامی و هم جزو دستاوردهای مهم آن دانسته‌اند. هم ریشه و مبنای اخلاق را در فطرت ثابت، دائمی، تکوینی، ذاتی و جاودانه انسانی می‌دانند و هم با نگاه بنیادی به اخلاق، آن را جزو مبانی ارزش‌های اساسی انقلاب اسلامی معرفی می‌کنند.

این پژوهشگر مسائل سیاسی با بیان این‌که در بیانیه، «اخلاق به‌ معنای رعایت فضیلت‌هایی، چون خیرخواهی، گذشت، کمک به نیازمندان، راستگویی، شجاعت، تواضع، اعتماد به نفس و دیگر خُلقیات نیکوست»، گفت: این تعریف ارزش‌محور در چارچوب پارادایم فضیلت‌گرایی در مقابل دو چارچوب « طبیعت‌گرایی» و« قراردادگرایی» است که تعریف‌های خاصی از اخلاق دارند.

مهاجرنیا با بیان این‌که اخلاق اسلامی از قواعد و ضوابط پیشینیِ وحی، فطرت و ضروریات بدیهی عقل انسانی سرچشمه می‌گیرد و لزوماً تابع قرارداد پسینی اجتماعی نیست، گفت: رهاورد انقلاب اسلامی آن است که با نادیده گرفتن اخلاق ماکیاولیستی حاکم بر جهان، چهل سال به صورت نسبی، اخلاق و معنویت الهی را به عنوان مهم‌ترین شعار خود برگزیده است.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به پنج نوع مبانی اخلاقی در بیانیه گام دوم اشاره کرد و گفت: مبنای اول نقش مشروعیت‌سازی اخلاق در انقلاب اسلامی است. در بیانیه «فساد اخلاقی به مثابه توده‌ چرکین کشورها و نظام ها تلقی شده است که اگر در بدنه‌ حکومت‌ها عارض شود، زلزله‌ ویرانگر و ضربه‌زننده به مشروعیّت آنها است و این برای نظامی چون جمهوری اسلامی که نیازمند مشروعیتی فراتر از مشروعیت‌های مرسوم و مبنایی‌تر از مقبولیت اجتماعی است، بسیار جدی‌تر و بنیانی‌تر از دیگر نظام‌ها است». در قسمتی از بیانیه از اخلاق در حوزه اقتصاد با عنوان جالب و جذاب «طهارت اقتصادی» تعبیر شده است و تصریح می‌کنند که «‌همه باید بدانند که طهارت اقتصادی شرط مشروعیت همه‌ مقامات حکومت جمهوری اسلامی است». معنای این سخن آن است که هیچ نوع ناپاکی اقتصادی همانند اختلاس و دزدی، نجومی‌بگیری، رانت و رشوه از مسئولان در جمهوری اسلامی پذیرفته نیست. وقتی می‌فرماید «طهارت اقتصادی شرط مشروعیت» است یعنی اگر رعایت این شرط نشود تصدی مسئولیت نامشروع و خلاف شرع می‌شود.

وی با تأکید بر عبارت بیانیه که می‌گوید: « معنویت و اخلاق، جهت‌دهنده‌ همه‌ حرکت‌ها و فعالیت‌های فردی و اجتماعی و نیاز اصلی جامعه است؛ بودن آنها، محیط زندگی را حتی با کمبودهای مادی، بهشت می‌سازد و نبودن آن حتی با برخورداری مادی، جهنم می‌آفریند»، این عبارت را باید به عنوان نقش مبنایی اخلاق در جهت‌دهندگی و حرکت رو به تکامل انقلاب اسلامی معرفی کرد.

مهاجرنیا گفت: مقام معظم رهبری در بیانیه به مبنای ارادی و انتخابی اخلاق و اکراه‌ناپذیری آن در انقلاب تصریح کرده‌اند که «حکومت‌ها نمی‌توانند اخلاق و معنویت را با قدرت قاهره ایجاد کنند»، اما در عین حال موظفند هم خود منش و رفتار اخلاقی و معنوی داشته باشند و هم زمینه‌ را برای رواج آن در جامعه فراهم کنند و با کانون‌های ضد معنویت و اخلاق، به شیوه‌ معقول مقابله کنند.

وی در ادامه به این نکته مبنایی اشاره کرد که مفاهیم بنیادی اخلاق چون ریشه در فطرت دارند، به لحاظ نظری مطلق‌اند اما در مقام عمل، به صورت نسبی و ذومراتبی هستند. همان طوری که در بیانیه در مورد عدالت می‌گوید « عدالت در صدر هدف‌های اولیه‌ همه‌‌ بعثت‌های الهی است و در جمهوری اسلامی ... به صورت نسبی، همه جا و همه وقت ممکن و فریضه‌ای بر عهده‌ همه به‌ویژه حاکمان و قدرتمندان است».

مهاجرنیا در پایان، با اشاره به محور دیگری از بیانیه به تفاوت گفتمانی مبانی اخلاق اسلامی با اخلاق غربی پرداخت و مبانی اخلاقی «عزت، حکمت، و مصلحت» را در نقطه مقابل شیوه‌های ضد اخلاقی غرب که بر پایه فریبکاری، خدعه و دروغ استوار است، دانست.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: بیانیه گام دوم انقلاب آیت الله خامنه ای کرسی آزاداندیشی اخلاق طهارت اقتصادی مشروعیت ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۱۲۴۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعلیق دانشجویان جورج واشنگتن به دلیل اصرار به حضور در اعتراضات

چندین دانشجوی دانشگاه جورج واشنگتن پس از آنکه حاضر به ترک اردوگاه اعتراضی علیه جنگ اسرائیل در غزه نشدند، از طرف مسئولان دانشگاه تعلیق شدند.

به گزارش ایسنا به نقل از واشنگتن پست، در حالی که تظاهرات در محوطه این دانشگاه همچنان ادامه دارد، مسئولان آن مواضع سختی اتخاذ کرده و گفتند دانشجویان ممکن است با تعلیق موقت و یا محرومیت از تحصیل رو به رو شوند. این دانشگاه با انتشار بیانیه‌ای در این باره گفت: افرادی که در محوطه دانشگاه باقی می‌مانند و هرکسی که قصد دارد به آنها ملحق شود، به اموال خصوصی تجاوز کرده و مقررات دانشگاه را نقض می کند. ما اقدامات انضباطی را علیه آن دسته از دانشجویانی اعمال می‌کنیم که در این تظاهرات غیرمجاز حضور داشته باشند.

تنها چند ساعت از انتشار این بیانیه نگذشته بود که سازمان‌دهندگان این اردوگاه اعتراضی در رسانه‌های اجتماعی اعلام کردند که هفت رهبر جنبش‌های دانشجویی به حالت تعلیق موقت در آمده‌اند. در این میان، نیروهای پلیس هنوز حاضر به همکاری با مسئولان دانشگاه نشده‌اند. در همین راستا، دو مقام شهری اعلام کردند که پلیس شهر واشنگتن درخواست مقامات دانشگاه برای پاکسازی این کمپ اعتراضی را رد کرده و هنوز هیچ برنامه فوری برای پاکسازی این منطقه ندارند. پلیس در بیانیه‌ای اعلام کرد که فعلا نظارت و کنترل اوضاع را ادامه خواهد داد.

بنا به گفته منابع خبری، هنوز حدود ۳۰ چادر در محل اعتراض این افراد برپا است. البته پلیس چندان هم بیکار ننشسته و با قرار دادن موانع فلزی در اطراف محل تظاهرات، به هیچ فرد دیگری اجازه پیوستن به تظاهرات را نداده است. در این میان مسئولان دانشگاه ادعا می کنند افرادی غیر از دانشجویان به این گروه ملحق شده‌اند.

در مقابل، سازمان دهندگان دانشجویی از هواداران بیشتری خواستند تا در مواجهه با تهدید انضباطی به اردوگاه بروند. آنها در شبکه‌های اجتماعی نوشتند: «دانشجویان حاضر در اردوگاه در معرض خطر بی‌خانمان شدن، از دست دادن تمام واحدهای کلاس از ترم تحصیلی و دستگیری قرار دارند. ما در برابر تهدیدهای آنها که ناشی از موقعیت ضعیف آنهاست، تسلیم نخواهیم شد.

سلینا الشهابی، دانشجوی ۲۰ ساله دانشگاه جورج تاون و عضو این گروه از معترضان در مورد شرایط‌شان گفت: کسانی که باقی مانده‌اند، سرپناه و غذا دارند، از جمله کمک مالی از یک رستوران محلی فلسطینی که در نزدیکی اینجا قرار دارد. با این حال، برخی از دانشجویان با کمبود دارو مواجه هستند. با این حال، او اعلام کرد که افراد حاضر در اردوگاه با وجود ترس از عواقب احتمالی، روحیه بالایی دارند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • تداوم اعتراض‌های دانشجویی در آمریکا/ پلیس ۱۰۰ نفر را در بوستون دستگیر کرد
  • تعلیق دانشجویان جورج واشنگتن به دلیل اصرار به حضور در اعتراضات
  • مبانی تئوری و فکری محکم اسلام علت ماندگاری انقلاب اسلامی است
  • شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند
  • بیانیه بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبائی پیرامون حضور وزیر علوم در این دانشگاه: آقای زلفی‌گل! شما از ابتدا هم اشتباهی بودید! شما اخراج اساتید ضد انقلاب و اسلام و دین از دانشگاه‌ را، تبدیل به ابزاری برای تسویه‌حساب‌های شخصی کردید
  • عملیات وعده صادق هیمنه پوشالی اسرائیل را از بین برد/ معلم تراز انقلاب اسلامی محور تحول است
  • هیمنه دشمن در عملیات وعده صادق در هم شکست
  • رسانه‌ها مشکلات را با رعایت اخلاق منعکس کنند
  • کارگران سربازان انقلاب اسلامی در جنگ اقتصادی با دشمن هستند
  • ضرروت ایجاد برابری بیشتر در توزیع ابزار تولید