Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-05@21:52:01 GMT

پیردولتِ پُر حاشیه و ما ادراک ما امّ الحاشیه!

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۲۳۸۰۵

پیردولتِ پُر حاشیه و ما ادراک ما امّ الحاشیه!

دولتی که باید با دل کندن از دشمنان، اقتصاد مقاومتی را متن کار خود قرار می داد، ۶ سال است که در حاشیه ی این راه روشن حرکت می کند و البته طبیعی است که برای در امان ماندن از تبعات سیاسی-اجتماعی این حاشیه روی، مدام مجبور است که حاشیه خلق کند. ۲۵ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۰ اقتصادی پول | ارز | بانک نظرات - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، پرهیز از «فروع» و «حواشی» در 2 سال پایانی از کلیدواژه های اصلی توصیه های رهبر انقلاب به دولت دوازدهم در دیدار رئیس جمهور و هیئت وزیران در هفته دولت بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان ضمن هشدار و نهی دولتمردان از این حاشیه ها تاکید کردند که 2 سال باقی مانده هم فرصت کمی نیست و باید به دور از گرفتار شدن در برخی آفات، مسائل مهم کشور را «اولویت بندی» و آنها را پیگیری کرد.

در خصوص اینکه چه چیز حاشیه است و کدام مسائل اصل است؟ می توان لیست های متعددی تهیه کرد و برای آنها تحلیل نوشت، امّا غرض اصلی این متن پرداختن به امّ الحواشی است؛ حاشیه ای که پیردولتِ پُرحاشیه ی امروز ما، غفلتاً یا تعمّداً 6 سال است که با آن دست و پنجه نرم می کند.

آقای اکبر ترکان مشاور عالی سابق رئیس جمهور اخیراً در برنامه ی میدان انقلاب، برای 6 سال گذشته دولت دسته بندی خوبی ارائه کرده که کاربردی است! دسته بندی ای که طرف مقابلش هم به او کمک کرد تا اسم بامسمّایی برای آن بگذارند؛ طبق دسته بندی صورت گرفته، از 6 سال ریاست جمهوری آقای روحانی، 2 سالش به «امضای برجام» گذشت؛ دو سال دیگرش به «اجرای برجام» و دو سال اخیر به «احیای برجام»! و این صورت کلی کارنامه ی آقای روحانی است!

کارنامه آقای روحانی درحالی با محوریت مذاکره پر شده است که سهم اقتصاد در آن تقریباً هیچ است؛ آنهم درحالی که اقتصاد سالهاست به مسئله و فوریت اول کشور تبدیل شده است و در دو سه سال اخیر مشکلات اقتصادی موجب تحت فشار قرار گرفتن مردم و اقشار ضعیف شده است؛ البته عوامل گوناگونی از ساخت نامحکم  و غیراصولی زیرساخت های اقتصاد که یک عامل درونی است تا تحریم های حداکثری که عامل بیرونی است دست به دست هم دادند تا اقتصاد به یک مسئله ی اصلی و به عبارت بهتر مسئله ی اول، کشور تبدیل شود.

با این حال اما راهکار نجات اقتصادی اصلاً مبهم و البته پیچیده نبود؛ در طول سال های گذشته تقریباً تمام گروه ها و جناح های سیاسی و اقتصادی بر مقاومتی کردن اقتصاد اجماع داشتند؛ بعبارتی در تمام سال های بعد از انقلاب و بخصوص سال های اخیر «اولویت» اصلی کشور اقتصاد مقاومتی بوده (و هست)، و آنچه باید در «متن» قرار می گرفت، قرار گرفتن بر مدار اقتصاد مقاومتی بود و نه مدار توسعه ی غربی که مهمترین پیش شرطش راضی کردن دشمنان و معامله با آنان بود!

رضایتی که به دلیل مشکل ماهوی آنها با  جمهوری اسلامی و استقلال ملت ایران مثل روز روشن بود که هیچگاه تا زمان تسلیم کامل ایران امکان پذیر نخواهد بود؛ اما برخی گمان می کردند و مهمتر از آن تبلیغ می کردند که اگر مسئله ی هسته ای حل شود و قراردادی با دشمن در این زمینه امضا شود، باقی مسائل نیز اتوماتیک وار حل خواهد شد و چنان رونقی ایجاد خواهد شد که... بماند.

اما دولت در این 6 سال، همچنانکه مشاور عالی سابق رئیس اش هم به نوعی تایید کرده (البته صورتش را و نه لزوماً محتوایش را)، در «حاشیه ی راهکار» حل مشکلات اقتصاد بوده است و حاشیه اصلی دقیقاً همینجاست. دولتی که باید با دل کندن از دشمنان، اقتصاد مقاومتی را متن کار خود قرار می داد، 6 سال است که در حاشیه ی این راه روشن حرکت می کند و البته طبیعی است که برای در امان ماندن از تبعات سیاسی-اجتماعی این حاشیه روی، مدام مجبور است که حاشیه خلق کند تا از نقد حاشیه ها در امان بماند!

به همین دلیل است که وقتی دولت در 2 سال ابتدائی به دنبال امضای برجام است، برای آنکه از نقدها در امان بماند که چرا استقلال و آزادی و پیشرفت ملت را به بهای کمی به مخاطره می اندازد، مجبور است حاشیه بسازد و یک روز یک مستند در حاشیه چند جوان به نام «من روحانی هستم» را به متن بیاورد و هیاهو راه بیندازد و به مسئله ی اول کشور تبدیل کند. همراهان و ندیمان دولت در حاشیه روی، یعنی روزنامه های دوم خردادی هم در این زمینه نه تنها پای کار دولت اند، که خود معرکه گردانند.  خوب است مرور شود که در آن دوران که باید روی استراتژی دولت نقدها و بحثها و بررسی ها با جدیت صورت می گرفت، چرا مستند چند جوان تا چند روز به تیتر یک و موضوع اول رسانه های حامی دولت و البته برخی دولتمردان تبدیل شد؟

یا وقتی دولت سرگرم مذاکرات است و نگرانی ها و دلواپسی ها از محتوای مذاکرات اوج می گیرد، به ناگاه دولت دعوا را در این مسئله متمرکز می کند که اساساً دولت باید مردم را به بهشت ببرد یا جهنم؟ و همگان می مانند که اصلاً این بحثهای فقهی فلسفی چه ارتباطی با حل مسائل مردم دارد؟ و اساساً آیا دولت آمده تا تدریس فلسفه و کلام کند یا گره ای از مشکلات باز کند؟

از اینکه رد می شویم و توافق به مرحله نهایی شدن می رسد؛ دلسوزان نظام از کارشناسان میخواهند که به بررسی توافق بپردازند تا خوب و بد آن برای مردم روشن شود ولی به یکباره دولت این دعوا را مطرح می کند که اساساً شورای نگهبان وسط جمهوری اسلامی چه کار می کند؟! و باز هم همگان انگشت به دهان می مانند که اصلاً این دعوا بر سر چیست؟ و چه ارتباطی به موضوعات کشور دارد؟

و دولت در تمام این ایام یک حاشیه بزرگتر را هم مطرح می کند! اگر توافق نکنیم جنگ می شود! مدعایی که از اساس بی مبناست، اما بالاخره حاشیه ای است که برای حاشیه امن  «حاشیه روی» ضروری است!

بعد از توافق هم مسائل به همین شکل ادامه می یابد و کار تا جایی پیش می رود که رئیس دولت به یکباره و در روند رقابت های ریاست جمهوری برای دور دوم، می گوید که طرف مقابل من اگر روی کار بیاید پیاده روها را دیوار می کشد! و اصلاً چه نشسته اید که خبر ندارید همین ها 38 سال است کارشان فقط زندان بردن و اعدام بوده!  ادعای بزرگی است ولی بالاخره حاشیه روی بزرگ به چنین حاشیه سازی هایی هم نیاز دارد تا خود را نجات دهد!

البته این تمام ماجرای حاشیه سازی های دولت روحانی نیست بلکه طی 2 سال گذشته و بویژه بعد از روی کارآمدن ترامپ و خروج او از برجام هم تقریباً همین حاشیه سازی ها ادامه پیدا کرده است.

دولتی که زمانی مدعی بود با برجام سایه جنگ را از کشور دور کرده و این بزرگترین افتخار برجام است، حالا برخی حامیان و بعضاً همراهانش می گفتند اگر با اقدامات ترامپ مقابله به مثل کنیم جنگ می شود! تناقض از سر و روی این گزاره می بارید اما بالاخره این حاشیه ها برای حاشیه روی و برنگشتن به مسیر اصلی اقتصاد ضروری بود.

به هرحال، این فهرست را می توان تا ده ها پاراگراف دیگر هم نوشت و دست آخر به اینجا رسید که برخی می گویند تا دیر نشده مکرِ مکرون را زیرسبیلی رد کنیم و بپذیریم تا اقتصاد شکوفا شود؛ و این چنین است که هنوز ردپایی از حاشیه ها  دیده می شود. امّا انتظار اصلی این است که این حاشیه بزرگ در دو سال پایانی مرتفع شود که نیازی به حاشیه های کمکی هم نباشد.

هرچند شواهد نشان میدهد «واقعیت» قوی تر از آن است که نتواند خود را بر دولتمردان تحمیل کند. دولتمردانی که اگر تا دیروز می گفتند مذاکره با کدخدا دست کم بخش مهمی از راه حل است امروز می گویند مذاکره با آمریکایی که به عهدش وفا نمی کند دیوانگی است.

این توفیق بزرگی است اما نیاز بزرگتر آن است که این اصلاح ذهنیت ها به تغییر جدی مسیر تبدیل شود. دولت واقعاً از این حاشیه بزرگ و امید بستن به مذاکره و دولتهای غربی برای حل مسائل اقتصادی دِل بکند و تمام هم و غم خود را به «متن» اصلی یعنی اقتصاد مقاومتی اختصاص دهد. در این صورت اساساً نه تنها دولت نیازی به حاشیه سازی های بیهوده نخواهد داشت بلکه برای حاشیه ها اساساً وقت هم نمیگذارد و به مسئله ی اصلی می رسد.

انتهای پیام/

R1012123/P/S7,77,79/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۳۸۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدعلی محسنی‌ بندپی، نماینده نوشهر و چالوس در مجلس، در خصوص اینکه چرا اقتصاد و معیشت مردم روزهای خوبی را سپری نمی‌کند به «منیبان» گفت: مولفه‌های زیادی باعث شده تا حال و روز اقتصاد ایران و به تبع آن معیشت مردم نامساعد شود. اگر از نقش تحریم که خیلی هم مهم است بگذریم مولفه روی کار آوردن افراد متعهد که تخصص‌شان نیاز کشور است آن‌طور که باید و شاید عملی نشده است.

او در گفتگو با منیبان، افزود: باید سیاسی‌ کاری را در کشور کنار گذاشت. معنی ندارد فردی که متخصص است و دلش برای ایران می‌سوزد را به خاطر اینکه افکارش با افکار دولت در زاویه است کاملاً از خدمتگزاری محروم کنیم.

عضو مجمع نمایندگان استان مازندران تصریح کرد: ما باید در گزینش مدیران یک اصل را رعایت کنیم و آن هم اعتقاد فرد به نظام جمهوری اسلامی ایران است. اگر در برخی مباحث فکری، فرد با مدیران ارشد و تصمیم‌ گیر دولت اختلافاتی داشت نباید کنار گذاشته شود چون همه ایرانی هستیم و رشد و شکوفایی کشور و بهبود سطح زندگی مردم را می‌خواهیم. در دست داشتن قدرت نباید ابزاری برای خودی و غیرخودی کردن افراد در پست‌های مدیریتی شود.

محسنی‌بندپی اظهار کرد: ایران کشور پر منابعی است اما مدیریت بر منابع یکی از مولفه‌های هنرنمایی مدیر است. مدیریت منابع کار ساده ای نیست اتفاقاً حالا که اقتصاد ما مشکل دارد باید مدیران هنرمند، توانا و با افکار مختلف بر سر کار بیایند.

نماینده نوشهر در مجلس گفت: من در شکل‌گیری وضع موجود مجلس یازدهم را مقصر می‌دانم و یکی از انتقادات من به این مجموعه که خودم یکی از آن افراد هستم تمرکز زیادی بر تصویب قوانین و غفلت از نظارت است. ما در مجلس با دولت رودربایسی‌هایی داشتیم که حقیقتاً قابل قبول نبود.

او افزود: در مجلس یازدهم جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می‌شدند و هنوز هم این ضرورت حس می‌شود. در دولت وزرایی روی کار هستند که واقعاً کارآمدی آن‌چنانی برای کشور و مردم ندارند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تصریح کرد: مجلس یازدهم از ابتدای کارش موضوعات اقتصادی را در دستور کار خود قرار داد و واقعاً رفتیم به سمتی که بی‌عدالتی‌ها را شناسایی و برای رفع آن تلاش کنیم ولی اولویت‌بندی‌های دولت توام با اشکال بود.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902952

دیگر خبرها

  • وزیر اقتصاد: رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • آحاد مردم در نظارت و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
  • رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم
  • توزیع منابع با نگاه عدالت محور کلیدواژه حل مشکل حاشیه نشینی است
  • بخش خصوصی؛ امید ایران توانمند
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • پاسخ تند همتی به انتقاد خبرگزاری دولت/ دانشجوی سال اول اقتصاد هم فرق تورم نقطه‌به‌نقطه و تورم سالانه را می‌داند؛ شما یا نمی‌دانید یا می‌خواهید ندانید
  • رعایت کرامت مرزنشینان و ساحل‌نشینان خط قرمز دولت است
  • توجه دولت و دولتمردان به سامان دادن اقتصاد کشور ضروریست