Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-26@16:16:59 GMT

چالش‌های شرعی، اخلاقی و حقوقی باروری پس از مرگ

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۴۹۲۷۰

چالش‌های شرعی، اخلاقی و حقوقی باروری پس از مرگ

به گزارش ایکنا؛ باروری‌های غیر طبیعی یکی از مواردی است که با پیشرفت‌های علم پزشکی روز به روز گسترش پیدا کرده و ضمن درمان ناباروری، بسیاری از خانواده‌ها را از این طریق صاحب فرزند می‌کند.
ایران یکی از کشور‌های پیشگام علوم باروری در جهان است و چندین سال است که با روش‌های گوناگون باروری غیر طبیعی مانند لقاح مصنوعی یا خارج رحمی، رحم اجاره‌ای، فریز جنین و انتقال آن به رحم مادر، اهدای گامت و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. در مراکزی مانند رویان، ابن سینا و دیگر مراکز درمان ناباروری، خانواده‌های نابارور زیادی را درمان و استمرار نسل را برای آنان فراهم کرده است.   بسیاری از روش‌های باروری غیر طبیعی در هر زمانی با چالش‌های مختلف فقهی، حقوقی، اخلاقی و اجتماعی روبرو بوده است، اما با استفتائات و تدوین قوانین این چالش‌ها رفع شده است؛ با این حال هنوز در برابر بسیاری از روش‌های دیگر موانعی وجود دارد.   فتوای رهبری 
باروری پس از مرگ یکی از موارد چالش برانگیز در حوزه لقاح غیر طبیعی است؛ در این رابطه آیت‌الله العظمی خامنه‌ای از جمله مراجعی است که این امر را بلا اشکال دانسته و در پاسخ به استفتای ۱۲۷۴ با این مضمون که اگر نطفه از شوهر گرفته شود و بعد از وفات او با تخمک همسرش لقاح شده و سپس به رحم او منتقل شود، اولاً آیا این عمل شرعاً جایز است؟ ثانیاً آیا کودکی که متولد می‏‌شود فرزند آن مرد است و از نظر شرعی به او ملحق می‏‌شود؟ و ثالثاً آیا فرزندی که به دنیا می‏‌آید از صاحب نطفه ارث می‏‌برد، پاسخ می‌دهند «عمل مذکور فی‏‌نفسه اشکال ندارد و کودک به صاحب تخمک و رحم ملحق می‏‌شود و الحاق آن به صاحب نطفه هم بعید نیست، ولی از او ارث نمی‏‌برد.»   اگرچه این فتوا باید مجوز این موضوع را صادر کند، اما بیشتر مراکز درمان ناباروری در پاسخ به درخواست افرادی که همسر آنان فوت کرده، ولی جنین، اسپرم و تخمک فریز شده آن‌ها وجود دارد استنکاف کرده و درخواست باروری را برای آن‌ها نمی‌پذیرند.   انواع باروری پس از مرگ
رضا عمانی سامانی، رئیس کمیته اخلاق پژوهشگاه رویان در گفت‌وگو با ایکنا با بیان اینکه هنوز قوانین فقهی و اخلاقی مدونی برای باروری یا تولید مثل پس از مرگ وجود ندارد، گفت: این موضوع نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشور‌های جهان که صاحب علم درمان ناباروی هستند نوعی چالش بوده و تا مدت‌ها سرفصل اخبار محافل علمی و رسانه‌ای بوده است.
رئیس کمیته اخلاق پژوهشگاه رویان به تشریح انواع باروری پس از مرگ پرداخت و اظهار کرد: یک از روش‌های باروری پس از مرگ استفاده از اسپرم یا تخمک منجمد فرد فوت شد‌ه و ایجاد نطفه با هدف فرزنددار شدن زوج یا زوجه است. نوع دیگر استفاده از اسپرم یا تخمک در زمان مرگ مغزی و زندگی نباتی و تشکیل نطفه برای فرزند‌دار شدن بوده و سومی نیز استفاده از جنین‌هایی است که در زمان حیات فرد متوفی منجمد و در زمان فوت به زوجه یا رحم اجاره‌ای جهت تولد فرزند منتقل می‌شود.
فتوای باروی پس از مرگ
وی با اشاره به فتوای رهبری در این باره گفت: یکی از موانع مطرح شده برای موضوع باروری پس از مرگ از سوی علما موضوع باقی ماندن زوجیت پس از فوت یکی از زوجین است؛ بسیاری از علمای مذهب شیعه از جمله آیات عظام سیدمحمدحسین فضل‌الله، سیدمحمد حسینی شیرازی و سیدمحمدسعید طباطبایی حکیم و علمای برخی مذاهب اهل سنت به ویژه مذاهب حنبلی و حنفی بر این اعتقاد هستند که پس از مرگ فرد، در زمان عده وفات، زوجیت باقی نمی‌ماند، لذا باروری در این زمان جایز دانسته نمی‌شود. در مقابل علمای دیگری مانند آیات عظام صانعی، فاضل لنکرانی و محمدتقی جعفری و بسیاری از علمای اهل سنت بر این اعتقاد هستند که در زمان عده وفات، زوجیت باقی مانده و نظر به باقی ماندن زوجیت در زمان عده وفات، به باروی مجوز می‌دهند.
وی بیان کرد: یک‌سری استفتائات جدید نیز در این رابطه وجود دارد؛ آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی تولید مثل پس از مرگ را جایز ندانسته و بر این اعتقاد است که فرزند متولد شده فرزند متوفی نیست. آیت‌الله العظمی مظاهری استفاده جنین منجمد زوج را پس از مرگ یکی از زوجین به شرط اجازه از وارث جایز دانسته و عده وفات را در این رابطه بی تأثیر می‌داند. آیت‌الله الظمی علوی گرگانی نیز استفاده از جنین پس از فوت را جایز دانسته، اما به لحاظ اخلاقی به آن اشکال وارد می‌کند.
چالش‌های اخلاقی، اجتماعی و حقوقی
رئیس کمیته اخلاق رویان با اینکه از جمله موانع موجود در برابر باروری پس از مرگ، چالش‌های حقوقی و اخلاقی آن است، گفت: همانطور که گفته شد قانون مدونی در این رابطه وجود ندارد، از سوی دیگر موضوع رفاه کودک متولد شده حاصل از این نوع لقاح مطرح است؛ در قانون مدنی جمهوری اسلامی تصریح شده که اگر بیش از ۱۰ ماه از فوت پدر بگذرد، فرزندی که به دنیا می‌آید متصل به پدر محسوب نشده و ارث هم نمی‌برد.
عمانی سامانی افزود: بسیاری از علما نیز بر عدم اتصال ارث کودکان متولد شده در اثر باروری پس از مرگ اتفاق نظر دارند، لذا اگرچه اشکال شرعی براساس فتوای مقام معظم رهبری و برخی مراجع بر این کار وارد نیست، اما به دنیا آوردن فرزندی که ارث او متصل نبوده، در حالی‌که تمامی تلاش‌های ما برای رفاه فرزندان و کودکان است، عملی اخلاقی محسوب نمی‌شود.
این پژوهشگر اخلاق پزشکی بیان کرد: موضوع رفاه فقط جنبه‌های مادی نیست بلکه جنبه‌های روانی این کار نیز مطرح است؛ اگر کودک بفهمد که از فرد فوت شده‌ای متولد شده که دیگر وجود ندارد تا او را دوست داشته باشد یا ببیند ممکن است تحت فشار‌های مختلف عاطفی و روانی قرار گیرد.   عمانی سامانی ادامه داد: چالش اخلاقی دیگر به هم ریختن نظم خانواده به ویژه در مسئله ارث‌بری است؛ بسیاری از علمایی که با آن‌ها صحبت می‌کنیم می‌گویند که این موضوع در نظم خانوادگی اختلال به وجود می‌آورد. فرد فوت کرده و باید میراث او تقسیم شود، براساس ماده ۸۶۲ و ۸۶۳ قانون مدنی در طبقه اول پدر، مادر و اولاد صاحب ارث می‌شوند، در طبقه دوم، اجداد، خواهر، برادر و اولاد آنها؛ حضور اولاد فرد متوفی می‌تواند ترتیب ارث را تغییر دهد، چرا که نبودن یک طبقه موجب ارث رسیدن به طبقه دیگر می‌شود، حال در شرایطی که فرد فوت کند و فرزندی نداشته باشد با تولید مثل پس از مرگ ارثی که قرار بوده به طبقه دوم برسد از بین رفته و این موضوع ممکن است مورد سوء استفاده قرار گیرد و خانواده‌ها را دچار چالش‌های عدیده‌ای کند.
وی با اشاره به درخواست‌های متعدد برای باروری پس از مرگ به پژوهشگاه رویان، گفت: با توجه به این چالش‌های حقوقی و اخلاقی در رویان پذیرای چنین درخواست‌هایی نمی‌شویم، حتی مواردی نیز وجود داشته که افراد با حکم دادگاهی که بر مبنای فتاوی موافق صادر شده به رویان مراجعه کرده، اما درخواست آن‌ها به دلیل این چالش‌های حقوقی و اخلاقی رد شده است.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا اجتماعی سلامت باروری تولید مثل آیت الله خامنه ای رویان ارث میراث قانون ارث قانون مدنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۴۹۲۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارشاد مدیران در جلسه درس اخلاق

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ امام جمعه اراک و نماینده ولی فقیه در استان مرکزی امروز در جلسه درس اخلاق مدیران استان مرکزی، گفت: دفاع از حقوق عمومی در چارچوب مقررات موجب تحقق نظم، امنیت، جلب اعتماد عمومی و تقویت دلگرمی مردم به نظام اسلامی است که باید مورد توجه مدیران دستگاه‌های اجرایی قرار گیرد.

او ادامه داد: نظارت بر امور، برنامه‌محوری، حرکت در راستای مناسب وظایف، اخلاص و ایمان از اموری است که باید همواره در دستور کار مدیران قرار داشته باشد.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی در قسمت دیگری از سخنان خود سعادت، رستگاری و پیروزی را در سایه پاکی نفس، تقوا و اجتناب از معصیت عنوان کرد و گفت: تزکیه نفس، به معنای پاکی و طهارت نفس از تمام رذائل اخلاقی و آراستگی بشر به فضائل اخلاقی بوده و خداوند متعال در آیات بسیاری به اهمیت و ضرورت آن برای رسیدن به کمال اشاره کرده است.

دیگر خبرها

  • کنعانی: مقامات آمریکا شایستگی اخلاقی اظهارنظر درباره حقوق بشر را ندارند
  • کنعانی: مقامات آمریکا شایستگی اخلاقی اظهارنظر در خصوص حقوق بشر را ندارند
  • مقامات آمریکا شایستگی اخلاقی اظهارنظر در خصوص حقوق‌ بشر را ندارند
  • سه نکته برای آموختن درباره صبر و عدم صبر از غزالی
  • حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد
  • مدیران به مسائل شرعی و اخلاقی در دستگاه خود توجه داشته باشند
  • نقش مغفول مانده پدران در سلامت زنان و بارداری | تلویزیون با برنامه‌ «ماه‌ ترین» وارد شد
  • ارشاد مدیران در جلسه درس اخلاق
  • اگر قصد باروری دارید این خوراکی‌ها را حتما بخورید
  • دینِ انسانیت در حال فراگیر شدن است