Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-07@09:06:55 GMT

سفر مرد یک چشم اسرائیلی چگونه ایران را خشکاند؟

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۵۰۵۷۰

سفر مرد یک چشم اسرائیلی چگونه ایران را خشکاند؟

علامه شهید مطهری در یکی از سخنان پرشور خود در ماه محرم که هر ساله در روزهای منتهی به روز قدس از صدا و سیما بازپخش می‌شود، فریاد می‌زند: شمر ۱۴۰۰ سال پیش مرد؛ شمر زمان خودت را بشناس، شمر امروز "موشه دایان" است!

به گزارش مشرق، آن روزها میلیون‌ها ایرانی این فریاد شهید مطهری را شنیدند ولی شاید هیچ‌کس سوال نکرد که چرا استاد از میان اشقیای کربلا بر روی شمر تمرکز می‌کند و چه ارتباطی بین موشه‌دایان و شمر وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاریخ گواهی می‌دهد که از زمان تأسیس غده سرطانی اسرائیل، یکی از مناقشات این رژیم با همسایگان خود مناقشات آبی و به اصطلاح دقیق‌تر "آب دزدی" این رژیم از همسایگان و محروم کردن آنها از حق‌آبه‌های خود بوده است. خط‌های آبی‌رنگ روی پرچم اسرائیل که نماد "نیل" و "فرات" است به‌خوبی مهم‌ترین استراتژی و فناوری این رژیم برای مسئله آب را بیان می‌کند. یکی از خطوط قرمز اسرائیل در مذاکرات به اصطلاح صلح نیز بحث آب است.

بیشتر بخوانید: کلاه‌برداری میلیاردی اسرائیل از محمدرضا پهلوی

بر همین اساس حجت‌الاسلام علی ارجمند عین‌الدین، مسئول حوزه نمایندگی ولی‌فقیه در سازمان جهادکشاورزی استان البرز، به مناسبت سالگشت سفر مخرب موشه‌دایان به ایران در 27 شهریور 1341، یادداشتی نوشته و در آن نقش دایان در تخریب قنات‌های ایران را توضیح داده است. متن یادداشت به این شرح است:

* * * *

خردادماه سال گذشته کانال «فارس پلاس» بخشی از مستند «بانوی گل‌سرخ» را بازنشر کرد. مستندی ساخته‌ آقای «مجتبی میرتهماسب» و درباره‌ زندگی خانم «شهین‌دخت سرلتی (صنعتی)» که تأثیر فراوانی در دگرگونی صنعت کشاورزی در استان کرمان داشت. مستندی که بخش اعظمی از آن گفت‌وگو با مرحوم همایون صنعتی‌زاده، همسر او و بنیانگذار انتشارات امیرکبیر و البته یکی از سرشناسان حوزه صنعت چاپ در ایران است. صنعتی‌زاده در بخشی از این مستند، درباره سفر ‌«موشه دایان» وزیر کشاورزی وقت رژیم صهیونیستی‌ و دعوا با او بر سر قنات‌های ایران می‌گوید. صنعتی‌زاده با اشاره به زلزله قزوین (بوئین زهرا) و سفر موشه دایان به ایران می‌گوید:

«آقای ارسنجانی وزیر کشاورزی بود. در قزوین زلزله شده بود. موشه دایان گفت قنات نکنید. قنات‌هایتان را ببندید. برای این‌که قنات در زمستان آبش حرام می‌شود. از زیر زمین می‌آید بیرون و می‌رود. اصلاً فرقی بین قنات و چاه عمیق نیست. فقط قنات چاهی مورب است و چاه معمولی یک گودال عمیق عمودی».

او در ادامه می‌گوید:

«من آتش گرفتم از حرفش. به مقامات خودمان گفتم به حرفش گوش نکنید. ما سفره آب زیر زمینی داریم که وقتی پر می‌شود سرریز می‌شود. وقتی سرریز می‌شود، روی سطح زمین با پوشش گیاهی معلوم می‌شود... مقنی‌های قدیم این را می‌دانستند. می‌رفتند درست جاهایی که سبزه روییده بود، می‌گفتند چاه مادر قنات را اینجا باید کند».

صنعتی‌زاده می‌افزاید:

«حکایت ما حکایت آدمی بود که سرمایه‌ای از پدرش مانده در بانک و سودش را استفاده می‌کند. ما با سرریز آب‌های زیرزمینی معاش‌مان می‌گذشت.»

اشاره او در این مستند، به سفری بود که در  سال 1341 انجام شد و طی آن «حسن ارسنجانی» وزیر کشاورزی وقت، ‌از وزیر کشاورزی آن روز صهیونیست‌ها (ژنرال موشه دایان) برای بازدید از ایران رسماً دعوت کرد. موشه دایان از تاریخ 27 شهریور تا پنجم مهرماه 1341 در ایران بود و در این سفر با شاه، نخست‌وزیر و دیگر مقامات بلندپایه‌ ایران دیدار و گفت‌وگو کرد و قراردادهایی را در زمینه‌ مسائل اقتصادی، کشاورزی و عمرانی با دولت ایران به امضا رساند. دشت حاصلخیز قزوین پس از آن سفر، و به‌واسطه‌ی "عالیخانی"ها زیر چکمه‌های اسرائیلی‌ها قرار گرفت.

وضعیت چاه‌ها و قنات‌های کشور

امروز در کشور حدود 380 هزار چاه غیر مجاز و ٥ ‌هزار و ٨٣٩ رشته قنات وجود دارد که البته بیشتر از آن‌ها روبه‌نابودی‌اند. اگر در دهه 40 شمر زمان خود را شناخته بودیم و به نظر او اعتماد نمی‌کردیم شاید امروز وضعیت سفره‌های زیرزمینی و قنات‌های ما به این وضعیت بحرانی نمی‌رسید؛ البته امروز هم در روی همان پاشنه می‌گردد؛ حتی در داخل؛ هم اینک نیز عده‌ای به ظاهر کارشناس و مدیر بلند پایه کشاورزی(!) به‌جای مقابله عملی با چاه‌های غیرمجاز و جلوگیری از اسراف و هدر رفت آب،  با ارائه آمارهایی مبالغه‌آمیز در حوزه مصرف آب کشاورزی، در مسیر "کشاورزی هراسی" و حمایت از واردات محصولات کشاورزی گام برمی‌دارند!

می‌دانید؟ راستش را بخواهید، هنوز هم صدای استاد مطهری طنین‌انداز است: شمر زمان خودت را بشناس! شمر 1400 سال پیش مرد!

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار سکه و ارز اخبار خودرو حزب الله لبنان تحولات یمن شهید مطهری اسرائیل رژیم صهیونیستی کربلا کشاورزی رژیم پهلوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۵۰۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد

فرارو- کانال‌های آب زیرزمینی که قرن‌ها آب شرب ساکنان شهر یزد ایران را تامین می‌کردند، اکنون در خدمت گردشگری هستند. این کانال‌ها که در شهر یزد واقع شده و نیاز آبی مردم محلی را تامین می‌کند، توجه گردشگران را به خود جلب می‌کند.

به گزارش فرارو، خبرگزاری آناتولی ترکیه در گزارشی نوشت: شهر یزد با قرار گرفتن در منطقه مرکزی کشور ایران و محصور در میان کویرها، ویژگی‌های منحصر به فردی دارد. با توجه به قرار گرفتن شهر تاریخی در میان کویر و کمبود آب در منطقه، مشکل تامین آب شرب مردم محلی همواره در دستور کار قرار دارد.

علاوه بر دشواری رساندن آب‌های زیرزمینی از مناطق اطراف به سطح، انتقال آب از محیط‌های دور بیابان به شهر بدون از بین رفتن باعث شده است تا مردم منطقه به دنبال راه حل‌های مختلف و یافتن راه حل باشند.

مردم منطقه ترجیح می‌دادند آب را از طریق تونل‌های حفر شده در زیر زمین به شهر برسانند تا اینکه آب را به سطح زمین برسانند. این کانال‌های آب زیرزمینی که در اصطلاح محلی «قنات» نامیده می‌شود، صد‌ها سال نیاز آبی مردم منطقه را تامین می‌کرد.

هنگام ورود به شهر با هواپیما، قنات‌ها توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند. این اشکال که در نگاه اول قابل درک نیستند، تهویه کانال‌های آبی حفر شده در زیر زمین و گاهی به عمق ۴۰ متر را تشکیل می‌دهند.

تقریباً در هر صد متر کانال آب یک هواکش وجود دارد. این هواکش‌ها هم برای تهویه تونل و هم برای تامین فشار لازم برای جریان آب مهم هستند.

از آنجایی که کانال‌ها در زیر زمین عمیق هستند و زمین سخت‌تر است، تلفات آب در زمین‌های شنی در اینجا به حداقل می‌رسد و آب سرد می‌ماند.

تونل‌هایی که از کوه‌های تقریباً ۷۰ کیلومتری شروع می‌شوند، از شهر عبور می‌کنند. از آنجایی که آب به سطح زمین نمی‌آید، قرن‌هاست که مردم منطقه با پایین آمدن به کانال‌ها از طریق تونل‌ها و پله‌های بزرگ حفاری شده، نیاز خود را تامین می‌کنند.

آب اضافی عبوری از کانال‌ها که عمق آن از کوه‌ها به سمت شهر کاهش می‌یابد، در نواحی جنوبی به سطح زمین می‌رسد و برای تامین نیاز آبی نقاط دیگر و در برخی نقاط در کشاورزی استفاده می‌شود.

این کانال‌های آبی که در دوران معاصر با توسعه سیستم پمپاژ، لوله گذاری آب و انتقال آب از رودخانه زاینده رود اصفهان به یزد کم اهمیت شده‌اند، هرچند از تعداد آن‌ها کاسته شده است.

اکثر قنات‌ها که به اندازه گذشته مورد استفاده قرار نمی‌گیرند، به دلیل سیلاب‌هایی که به مرور زمان رخ داده است، با حمل خاک و پر شدن بسته شده اند.

کانال‌های آب زیرزمینی در مرکز شهر هم اکنون برای بازدید گردشگران باز نگه داشته شده اند و روزانه صد‌ها گردشگر از این کانال‌ها بازدید می‌کنند.

بازدیدکنندگان از شهر نه تنها محل برداشت مردم و محوطه انباری که آب به کانال‌های مختلف منتقل می‌شود را می‌بینند، بلکه این فرصت را دارند که در کانال طولانی با ارتفاع یک و نیم متر قدم بزنند.

ابراهیم کاظم نژند، مدیر پایگاه قنات‌های جهانی زارچ و حسن‌آباد مهریز یزد در خصوص کانال‌های آبی اظهار داشت که کانال موردنظر برای بازدید گردشگران بازسازی شده است.

وی با بیان اینکه قرن هاست که مردم از آب زارچ بهره‌مند بوده اند، گفت: قنات زارچ که در آن قرار داریم ۳۰ متر زیر شهر تاریخی یزد است که این کانال ۷۲ کیلومتر طول دارد و با این ویژگی به عنوان طولانی‌ترین کانال آب زیرزمینی در جهان در یونسکو به ثبت رسیده است.

کاظم نژند با بیان اینکه زارچ از دو قسمت تشکیل شده است، گفت که زارچ ۳ سال پیش برای بازدید گردشگران ایرانی و خارجی بازگشایی شد. این کانال که قدمت آن به دوره ایلخانی می‌رسد، ۸۰۰ سال قدمت دارد و شبانه روز باز و قابل تردد است.

محمود نصیری که از استان البرز برای دیدن قنات‌های آب تاریخی به یزد آمده است، می‌گوید: برای اولین بار برای دیدن کانال‌های آب به یزد آمدم، فکر می‌کردم چگونه است، چگونه این مکان را هزار سال پیش ساخته اند. بسیار جالب بود و از دیدن آن لذت بردم. تجربه خوبی بود.

دیگر خبرها

  • گفتگوی یوتیوبر فلسطینی با سرباز اسرائیلی: من بیست نفر را در غزه کشتم
  • روایت ژنرال اسرائیلی از برنامه 3 میلیارد دلاری برای بمباران ایران!
  • اتمام مرمت و لایروبی دو رشته قنات کشاورزی در ورزقان
  • وزیر اسرائیلی: به حمله ایران پاسخ داده‌ایم
  • مسدودی چند رشته قنات در تفت از پیامد‌های بارش‌های بهاری
  • وزیر اسرائیلی: به حمله ایران پاسخ دادیم
  • ترمیم شکستگی لوله اصلی آب شهر ندوشن
  • اولین اظهار نظر مقامات اسرائیلی در خصوص حمله پهپادی این رژیم به اصفهان
  • ایران معادله صهیونیست‌ها را بهم زد
  • (تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد