Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-05@23:59:00 GMT

درس عبرتی که سعودی‌ها باید بگیرند

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۹۲۶۵۲

درس عبرتی که سعودی‌ها باید بگیرند

از منظری وزیر خارجه آمریکا با فرصت دانستن حادثه آرامکو در تلاش برای به راه انداختن فضای جدید علیه ایران در منطقه و جهان است. پمپئو با سفر به ریاض و دیدار با بن سلمان شاهزاده سعودی، حمایت آمریکا را از دولت عربستان اعلام و بر ضرورت تشکیل ائتلافی جدید در منطقه تاکید کرد. نکته در اینجاست که اولا تحرکات مداخله جویانه آمریکا در خاورمیانه و تلاش برای ایزوله سازی ایران تازگی ندارد و از سوی دیگر شرایط امروزی دیگر اقتضای این را نمی دهد که آمریکا آزادانه و با دست بازتر در منطقه عمل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دوره یکه تازی آمریکا به سر رسیده و دیگر واشنگتن نقش تعیین کننده در معادلات خاورمیانه ندارد. 

نکته مهم دیگری که در این میان مطرح است، نیت و قصد اصلی سفر پمپئو به عربستان است. در واقع این سفر بیشتر جنبه روانی داشت. پمپئو با سفر به ریاض خواست این پیام را به بن سلمان ولیعهد عربستان دهد که آمریکا پشتیبان و حامی عربستان در برابر هر گونه تهدید خارجی است. اهمیت این امر از آنجاست که ماهیت دولت در عربستان ناکارامد و آسیب پذیر است. اساسا سعودی های قدرت تصمیم گیری استراتژیک آنهم در شرایط بحرانی ندارند.

در همین حوادث آرامکو، دستپاچگی و بی قراری سعودی ها را شاهد هستیم. با توجه به شدت و حدت این حملات که جریان حوثی های یمن آن را به نشانه اقدامات تلافی جویانه عربستان در یمن ترتیب دادند، نگرانی عجیبی را در سیستم حاکم عربستان شاهد هستیم. برای همین سفر پمپئو به ریاض برای مدیریت بحران و ایجاد آرامش سیاسی در ساختار قدرت عربستان بود. اینکه عربستانی احساس تنها بودن را نداشته باشند. باید توجه داشت که خود آمریکایی ها  هم هدفی بیش از این دنبال نمی کنند. در واقع دولت ترامپ به همین حمایت روانی و احساسی بسنده می کند و گامی فراتر از حمایت سیاسی بر نمی دارد. این در حالی است که عربستانی ها انتظار داشتند که با توجه به موقعیت نظامی آمریکا در خاورمیانه، این کشور به گام عملی و عملیاتی هم روی آورد.

همین نکته را باید در نظر داشت که سعودی ها متوجه جایگاه راهبردی شان نزد سیاستگذاران آمریکایی نیستند. دولت آمریکا در شرایط کنونی حاضر به هیچ گونه ریسک نظامی نیست. از این جهت حادثه آرامکو و اتفاقات پس از آن باید درس عبرتی برای مقامات ریاض باشد که اولا به جای اتهام افکنی به ایران به تجدید نظر در سیاست مداخله جویانه شان در منطقه به خصوص در بحران یمن روی آورند. منطقا ضربه نظامی، پاسخ و اقدام تلافی جویانه را در پی دارد. عربستان امروز در آرامکو  نتیجه چهار سال حملات نظامی اش را دید. عبور از این بن بست در اتهام زنی و دعوت از آمریکا برای حضور بیشتر در منطقه نیست. بلکه در تعامل با قدرت های خود منطقه است.

مسیر تعامل با ایران برای عربستان هم کم هزینه است و هم راهبردی و اثربخش. در همین بحران یمن، ایران ظرفیت بالایی برای ثبات بخشی به یمن دارد. سعودی ها به جای نگرانی از بابت نقش ایران، بایستی به سمت مذاکره و گفت و گو با ایران برای  حل این چالش امنیتی شان باشند که هر روز دامنه اش گسترده و وسیع تر هم می شود. چه بسا که در این مسیر دکتر روحانی و ظریف بارها برای تنش زدایی و گفت و گوی مسالمت آمیز با عربستان اعلام آمادگی کردند.

تجربه موفق گفت و گو در موضوع حج و حتی در مسائل کلان تر مثل تسکیل دولت در لبنان در دوره های گذشته می تواند زمینه ای برای آغاز گفت و گوهای جدی میان طرفین باشد. دولت کنونی عربستان حداقل به راه و مسیر دولت قبل از خودش برگردد. در هیچ دوره ای چنین تنازع آشکاری را در روابط دو کشور شاهد نبودیم. دولت کنونی عربستان با تاثیرپذیری از اسرائیل هر روز از ایران فاصله گرفته و به دشمنی آشکار با ایران می پردازد. این در حالی است که منافع ملی و منطقه ای عربستان اقتضای تعامل و همگرایی با ایران را می کند. نگاه به بیرون و اتکای محض به آمریکا چاره ساز طیف چالش های محیطی عربستان نخواهد بود و امروز زمان آن رسیده که سعودی ها با تجدید نظر در راهبرد سیاسی و منطقه ای شان به سمت مذاکره و مصالحه با ایران حرکت کنند.

*نماینده ایلام و عضو فراکسیون امید

2727

کد خبر 1302081

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: جلال میرزایی ایران و عربستان آرامکو دربی باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس ایالات متحده آمریکا عربستان دونالد ترامپ لیگ برتر نوزدهم آرامکو دفاع مقدس جنگ تحمیلی ایران و آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۹۲۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل

منابع مطلع به خبرگزاری رویترز گفته‌اند توافق امنیتی میان عربستان سعودی و آمریکا رو به نهایی شدن است در شرایطی که چشم‌اندازها برای عادی‌سازی روابط ریاض-تل‌آویو مبهم است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در حال نهایی‌سازی توافق امنیتی دوجانبه با عربستان سعودی برای ارائه ضمانت‌های امنیتی و همچنین کمک‌ به برنامه هسته‌ای است و این در حالی است که هنوز چشم‌اندازهای مبهی برای تحقق توافقی جهت عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو وجود دارد.

دولت آمریکا به ریاست جو بایدن از چند ماه پیش به دنبال میانجی‌گری برای عادی‌سازی روابط میان عربستان سعودی و اسرائیل  در ازای موافقت با توافقی دیگر با عربستان سعودی برای ارائه کمک در زمینه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای و همچنین ضمانت‌های امنیتی و دفاعی به این کشور خاورمیانه است.

دو منبع مطلع روز پنجشنبه به خبرگزاری رویترز گفته‌اند در پیش‌نویس یک سند، اصول و طرح‌هایی برای احیای تلاش‌های ایالات متحده آمریکا جهت شکل‌دهی به «منطقه ناپایدار خاورمیانه» که بعد از عملیات 7 اکتبر موسوم به «طوفان‌الاقصی» از ریل خارج شدند مشخص شده است.

رویترز نوشته مذاکره‌کنندگان آمریکا و عربستان فعلاً توافق امنیتی دوجانبه میان دو طرف را در اولویت قرار داده‌اند و این توافق قرار است در مرحله بعد، بخشی از بسته گسترده‌تری باشد که به «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر اسرائیل ارائه می‌شود. نتانیاهو آنگاه بایستی در خصوص دادن امتیاز برای برقراری رابطه با عربستان تصمیم بگیرد. 

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت: «به حصول توافق بسیار نزدیک شده‌ایم.» وی همچنین تصریح کرد که اختلاف‌ها در جزئیات مربوط به این توافق ممکن است «به زودی» حل و فصل شوند.

دیپلمات‌های مطلع در کشورهای حاشیه خلیج فارس و چند منبع در واشنگتن به رویترز گفته‌اند توافق امنیتی آمریکا-عربستان خواستار ارائه ضمانت‌های رسمی از سوی ایالات متحده برای دفاع از طرف سعودی است. به موجب این توافق همچنین ریاض در ازای توقف خرید سلاح از چین و محدود کردن سرمایه‌گذاری‌های پکن در آن کشور از سلاح‌های پیشرفته آمریکایی برخوردار خواهد شد. 

منابع مطلع مضاف بر این می‌گویند توافق امنیتی دوجانبه میان دو طرف تبادل تکنولوژی‌های نوظهور از جمله در زمینه هوش مصنوعی را شامل خواهد شد. یک مقام آمریکایی به شرط عدم افشای نام گفت: «مفاد توافق طی چند هفته نهایی خواهند شد.»

از طرف اسرائیل، نتانیاهو برای پیوستن به این توافق بایستی با بازگرداندن آرامش به نوار غزه و مسیری جهت تشکیل کشور مستقل فلسطین موافقت کند. این دو شرط مواردی هستند که بنیامین نتانیاهو و بخش‌هایی از کابینه جنگی او تاکنون سرسختانه در برابر آنها مقاومت نشان داده‌اند.

وزیر خارجه عربستان: قبل از توقف جنگ در غزه هیچ بحثی درباره عادی‌سازی با اسرائیل نمی‌کنیمرسانه سعودی: تبلیغات آمریکا و اسرائیل درباره عادی‌سازی با عربستان برای تحریف افکار عمومی استعربستان سعودی شروط «عادی‌سازی» با رژیم اسرائیل را اعلام کرد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ماجرای یک مناسبت جدید و مهم در تقویم عربستان
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل!
  • پیام ویژه آمریکا خطاب به عربستان درباره سازش با اسرائیل
  • عضو سنای آمریکا: سنا توافق با عربستان را بدون سازش با اسرائیل تصویب نمی‌کند
  • بلومبرگ: عربستان فعالان منتقد اسرائیل را دستگیر می‌کند
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • اندونزی و عربستان سعودی با مصادره دارایی‌های روسیه مخالفت کردند