Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@06:57:55 GMT

کمتر از ۵ درصد اسناد جنگ محرمانه تلقی می‌شود

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۹۳۴۴۹

کمتر از ۵ درصد اسناد جنگ محرمانه تلقی می‌شود

 مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به عنوان اصلی‌ترین متولی انتشار اسناد نقش مهمی در بازگویی و شفاف‌سازی تاریخ جنگ تحمیلی دارد. این مرکز در چند سال اخیر با افزایش فعالیت‌هایش آثار و پژوهش‌های زیادی را منتشر کرده که کمک زیادی به پژوهشگران و علاقه‌مندان دفاع مقدس می‌کند. به مناسبت هفته دفاع مقدس در دفتر رئیس این مرکز حضور یافتیم و گپ‌وگفتی با سردار علی‌محمد نائینی پیرامون فعالیت‌های مرکز اسناد انجام دادیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سردار نائینی معتقد است در زمینه دفاع مقدس هرچقدر کار انجام شود، کم است و باید با کار جهادی بسیاری از گنج‌های این دوران باشکوه را بازگو کرد.

در ادامه گفت‌وگوی ما با رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس را به طور اختصار می‌خوانید.

چند سالی است که برخی از رسانه‌های بیگانه نظیر بی‌بی‌سی با پخش مستندهایی ادعا می‌کنند که نگاهی نو به جریان جنگ تحمیلی دارند و از این حیث ذهن نسل جوان را درگیر پدیده‌ای به نام «ناگفته‌های جنگ» می‌کنند. اساساً شما قائل به مقوله «ناگفته‌های جنگ» هستید؟

من هم معتقدم جنگ ناگفته‌های زیادی دارد که هنوز گفته نشده است. ولی این ناگفته‌ها نباید با رویکرد رسانه‌های معارض انقلاب گفته شود. از نگاه مقام معظم رهبری جنگ اگر سه قرن هم روایت شود باز هم جا برای روایت دارد. یا ایشان جای دیگر فرموده‌اند اگر یک فهرستی از حوادث دفاع مقدس تهیه کنید هزاران هزار حادثه فهرست خواهد شد و کاری که الان انجام شده یک هزارم آن حوادث هم نمی‌شود. اگر منظور از ناگفته‌های جنگ چیزی است که با بهره‌برداری سیاسی مطرح می‌شود و منظور این است که اسرار خاصی وجود دارد که بیان این اسرار روایت موجود جنگ را زیر سؤال می‌برد قطعاً چنین چیزی وجود ندارد. به تعبیر رهبر ما جنگمان هر روزش یک یوم‌الله بود و معارف بی‌نظیری داشت. هرچه از جنگ بگوییم کم گفته‌ایم. ناگفته‌های جنگ فراوان است و افراد ذی‌صلاح که رزمندگان و فرماندهان هستند باید بیانش کنند نه کسانی که در جبهه معارض انقلاب قرار دارند یا دنبال اغراض سیاسی هستند....

این ناگفته‌ها چه زمانی به طور کامل بیان می‌شوند؟

ما در این زمینه غفلت و کم‌کاری داشته‌ایم؛ منتها باید در نظر گرفت که یک حادثه عظیمی در طول هشت سال اتفاق افتاده است. هر روزش می‌تواند روایت‌های قابل توجهی داشته باشد. مرکز اسناد دفاع مقدس روایت جنگ را به چند بخش تقسیم می‌کند. یک روایت جلوه‌های حماسی، عاطفی، معنوی جنگ است که هرچه گفته شود پایان ندارد. مثل حادثه کربلا که در طول تاریخ مرتب گفته می‌شود و انسان‌ها را به تعالی می‌رساند. تمام ظرفیت‌ها باید به میدان بیایند و این جنبه‌ها را بیان و به جامعه منتقل کنند. کار دوم تحقیق و پژوهش در حوزه جنگ است. تحقیق و پژوهش به‌خصوص اگر بخواهد مبتنی بر اسناد منحصربه‌فرد دفاع مقدس باشد به زمان و محقق توانمند و باتجربه نیاز دارد. الان ۳۰ تا ۴۰ درصد اسنادی که در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس داریم گویا شده و قابل بهره‌برداری است و توانسته‌ایم ۳۵۰ اثر پژوهشی و اسنادی منتشر کنیم. حدود ۸۰۰ اثر پژوهشی تعریف کرده‌ایم که تا چند سال آینده منتشر می‌شود و با انتشار این آثار حوادث اصلی جنگ مثل عملیات اصلی جنگ گفته می‌شود. ما در حوزه جمع‌آوری اسناد از زمان جنگ یک کار بسیار منحصربه‌فردی را انجام دادیم که ناشی از یک نگاه راهبردی و خلاقانه در دوران دفاع مقدس است. حدود ۳۰۰ راوی کنار فرماندهان بودند و به ضبط حوادث و رویدادهای زمان جنگ می‌پرداختند. این کار بی‌نظیر در خیلی از جنگ‌ها اصلاً اتفاق نیفتاده است....

برگردیم به سؤال اولمان و پاسخی که شما دادید؛ از حرف‌های شما اینطور برمی‌آید که شما جنس ناگفته‌های جنگ را بیشتر حماسی و معارفی می‌دانید؟

عملیات ناگفته خاصی ندارد و اسنادش موجود است. منتها بخشی از جنگ هنوز پژوهش‌هایش به تألیف و کتاب نرسیده است. ما خلأ اسنادی از این جهت نداریم و جایی هم که خلأ اسنادی باشد در حضور فرماندهان با تاریخ شفاهی تکمیل می‌شود. گاهی کسی با اغراض سیاسی دنبال این است که روایت خودش را از جنگ منتقل کند و با توجه به روایت خودش، اسناد را طوری کنار هم می‌چیند تا به یک نتیجه‌گیری شخصی برسد. مثلاً یک نویسنده دفاع مقدس که الان گرایش‌های سیاسی خاص دارد، در تحلیلش به یک نتیجه گیری شخصی می‌رسد و همین را هم می‌خواهد به جامعه القا کند. چنین شخصی از یک مقطع تاریخی جنگ با روایت خودش استفاده ابزاری می‌کند.

خیلی وقت‌ها رسانه‌های معاند در طرح شائبه‌هایی در خصوص جنگ پیشقدم می‌شوند. به تعبیر دیگر آن‌ها حمله‌کننده هستند و ما در مقام دفاع برمی‌آییم. چطور می‌توان فضای فکری جامعه را آنقدر آماده کرد که در دام چنین شائبه‌هایی گرفتار نشود؟

من قبول ندارم که همیشه در موضع دفاعی هستیم. زمانی می‌توانیم بگوییم موضع ما دفاعی است که آن روایت‌ها در جامعه جا بیفتد. اگر روایت غالب جنگ همین روایت فرماندهان و رزمندگان در جنگ باشد، یعنی جامعه همسو با این روایت‌ها است. صدها کتاب خاطره جنگ، رمان جنگ، پژوهش جنگ منتشر شده و روایت غالب و حاکم در جامعه همین‌هاست. خیلی از رسانه‌های خارجی و برخی افراد با اغراض سیاسی تلاش می‌کنند که روایت‌های خودشان از جنگ را به جامعه قالب کنند و گاهی سؤال و شبهه هم ایجاد می‌کنند ولی موفق نمی‌شوند. معتقد نیستم روایت غالب این است و ما در انفعال هستیم. فضا به گونه‌ای نیست که آن روایت جا بیفتد و بلافاصله با واکنش‌های خیلی خوب روایت درست جای خودش را پیدا می‌کند.

در دوران دفاع مقدس فعالیت‌های فرهنگی مناسب و همپای شرایط جامعه بود، احساس می‌شود اکنون بخشی از فعالیت‌های فرهنگی پیرامون دفاع مقدس آن نتیجه لازم را ندارد؛ به تعبیر دیگر پس از گذشت ۳۰ سال از پایان جنگ باید به دنبال بیانی نو و جذاب‌تر برای جذب نسل‌های جوان باشیم؛ در این خصوص اقدامی انجام داده‌اید؟

من این حرف را قبول ندارم. فعالیت‌های فرهنگی ما اگر جواب نمی‌داد ما محرم، اربعین، شب‌های قدر و مناسک دیگر را چندین برابر از دهه ۶۰ نداشتیم. الان گرایش مردم به مناسبت‌های مذهبی قابل مقایسه با گذشته نیست. فرهنگ جهاد در نیروی جوان ما در مقایسه با دهه ۶۰ کاهش پیدا نکرده است. الان هم اگر جنگی مشابه تهاجم سراسری سال ۵۹ اتفاق بیفتد جمعیتی که به میدان می‌آید قطعاً کمتر از آن دوره نیست و چه بسا معتقدم بیشتر از آن دوره هم خواهد بود. جوان‌های الان هیچ فرقی با جوان‌های دهه ۶۰ ندارند. جوان‌هایی که به سوریه رفتند و در میدان‌های مختلف جهاد حضور پیدا کردند آمادگی‌های روحی و اعتقادی بالایی داشتند و روحیه‌شان از رزمندگان دفاع مقدس کمتر نبود. به تعبیر حضرت آقا، این شهدا از وطن خودشان خارج شده و هجرت کرده و با اهداف و آرمان‌های والایی‌جنگیده و آرزوی شهادت داشته‌اند....

خیلی از راوی‌های جنگ اکنون کارشناسان شما در مرکز اسناد هستند؛ تا کنون چه میزان از داشته‌های فکری، خاطرات و در کل گنجینه نهفته در سینه این راوی‌ها بهره‌برداری شده است؟

زمان جنگ راویان کنار فرماندهان کارشان مستندسازی جنگ بود و تاریخ‌نگاری می‌کردند. تلاش داشتند با جمع‌آوری و مستندکردن اسناد دفاع مقدس جلوی تحریف در آینده گرفته شود. بعد از جنگ بخشی از راویان که کادر رسمی سپاه بودند در مرکز تحقیقات ماندند و به کار پژوهشی و تحقیقاتی پرداختند. در کنار آن‌ها از ظرفیت سایر نویسندگان و فرماندهان خوش‌فکر و قلم‌به‌دست استفاده کردیم. حدود ۱۶ راوی محقق در مرکز داریم و حدود ۳۰۰ پروژه تحقیقاتی هست که ۱۵۰ محقق این پروژه‌ها را انجام می‌دهند. پروژه‌هایی که جنسش کاملاً نظامی است و مبتنی بر اسناد نظامی ثبت و ضبط شده زمان جنگ است توسط راویان انجام می‌شود.

در میان اسنادی که در اختیار مرکز قرار دارد، از بعثی‌ها هم سندی وجود دارد؟

بخشی از اسناد پس از سقوط صدام جمع‌آوری شده و در مرکز موجود است. یک بخشی از اسناد هم زمان جنگ پس از آزادسازی مناطقی که دست عراق بوده را در اختیار داریم. این‌ها به عنوان اسنادی است که در پژوهش‌های تاریخی و کتب نبردی به عنوان سند استفاده می‌شود.

آیا هنوز سند طبقه‌بندی شده از دفاع مقدس وجود دارد؟

همینطور که در زمان جنگ یکسری ملاحظات وجود داشته و اسناد با ملاحظاتی مهر طبقه‌بندی می‌خوردند بخشی از اسناد جنگ همچنان دارای یکسری ملاحظات است. منتها اسنادی که دارای ملاحظات است و قابل انتشار نیست ۲ یا ۳ درصد از کل اسناد جنگ را شامل می‌شود. رایج است که گفته می‌شود بعد از ۳۰ سال که از جنگ‌ها می‌گذرد اسناد آن جنگ دیگر فاقد طبقه‌بندی است. این همه جا صدق نمی‌کند. بخش قابل توجهی بیش از ۹۵ درصد آن چیزی که ما داریم همه پژوهشگران و محققان می‌توانند از آن‌ها آثار زیادی را تولید کنند و همه قابل انتشار هستند. آن‌ها که قابل انتشار نیستند بیشتر اسناد امنیتی یا مثلاً اظهارنظر یک شخصیت برجسته کشور همجوار درباره یک موضوع یا مباحثی در سطح تعاملات با کشورهای مختلف است....

تمام اسناد به‌جا مانده از دفاع مقدس به صورت صددرصدی حفظ شده‌اند؟

علاوه بر حفظ کامل، بهینه و ترمیم هم شده‌اند. اسنادی که به دلایل مختلف آسیب دیده‌اند با روش‌های حرفه‌ای گویاسازی سند ترمیم شده‌اند. نیروهای آموزش‌دیده در این حوزه داریم که نسبت به حفظ تمام اسناد تلاش می‌کنند. ضمن حفظ اسناد، تمام اسناد اسکن می‌شود. همچنین اسناد مکتوب و اسناد صوتی همه با روش‌های جدید دیجیتال شده اند.

با مجموعه‌های هم‌عرض با مرکز اسناد تعاملی دارید؟

اسناد مربوط به دفاع مقدس سپاه پاسداران در اختیار کسی نیست و اگر هم در جایی باشد از ما گرفته‌اند. پروژه‌هایی که ارتش انجام می‌دهد و نیاز به پشتیبانی سندی باشد را نامه می‌زنند و ما کمک می‌کنیم. تنها مرکز تحقیقاتی دفاع مقدس اینجاست و بقیه مراکز تبلیغی، ترویجی و ادبی در حوزه دفاع مقدس هستند. آن‌ها هم در موضوعاتی که نیاز به پشتیبانی سندی باشد به ما مراجعه می‌کنند و ما کمکشان می‌کنیم. تاریخ شفاهی مرکز اسناد مکمل کار پژوهشی است. جایی که خلأ اسنادی داریم با فرماندهان گفتگو می‌کنیم و بر اساس اسنادی که در ارتباط با آن فرماندهان داریم صحبت می‌کنیم... 

درباره فعالیت‌های مرکز اسناد در سال‌های اخیر توضیح دهید؛ چه برنامه‌هایی دارید و در آینده باید منتظر چه کتاب‌ها یا آثار فرهنگی و علمی باشیم؟

ما هر سال برنامه رونمایی کتاب داریم و امسال این رونمایی با حضور فرمانده کل سپاه پاسداران در سومین روز هفته دفاع مقدس از ۲۵ اثر پژوهشی جدید و ۷۰ اثر اسنادی رونمایی می‌شود. ۴۰ نفر از فرماندهانی که در تاریخ شفاهی پیشتاز بودند و برای این کار اهتمام داشتند با تندیس و لوح تقدیر توسط فرمانده کل سپاه تقدیر خواهند شد.

دغدغه اصلی شما در مرکز اسناد چیست؟

مرکز الان در ساختار سپاه و جامعه پژوهشی جایگاه خوب و معتبری دارد و آثار و پژوهش و تحقیقات مرکز قابل اعتناست. فرماندهان هم توجه ویژه‌ای به درخواست‌های مرکز دارند. در این مدت پژوهش را از تمرکزش به بعد نظامی صرف و در سطح قرارگاه‌های اصلی جنگ به متن جنگ در ابعاد تخصصی و معرفتی جنگ گسترش داده‌ایم. یکی از مشکلات مرکز این بود که برای تبلیغ و معرفی آثار کاری انجام نمی‌شد. به لطف خدا الان فعالیت‌های رسانه‌ای خوبی انجام می‌شود. مثلاً صوت یک شهید را متناسب با بحث روز در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنیم که نزدیک به ۵ میلیون بازدید دارد.... 

اگر یک جوان از شما بخواهد برای دریافت شمه‌ای از واقعیت‌های جنگ تحمیلی به یکی از کتاب‌های شما مراجعه کند، شما کدام کتاب را پیشنهاد می‌کنید؟

اگر بخواهد اجمالاً نسبت به جنگ شناخت پیدا کند بهترین منبع اطلس جامع جنگ است که الان به چهار زبان ترجمه شده است. اطلس‌های موضوعی و نبردی نیز هستند که روایت‌های کوتاه به همراه عکس و طرح و نقشه دارند و برای جوان‌ها جذاب است. باید در حوزه ادبیات برای جوانان کار کرد. جوان باید نسبت به معارف جنگ آشنا شود. جوان‌ها باید جلوه‌های حماسی جنگ و کتاب خاطرات فرماندهان و کتاب‌هایی در حوزه خاطره و داستان را مطالعه کنند. ما در حوزه خاطره و وجوه اجتماعی جنگ از سال گذشته به صورت گسترده ورود پیدا کرده‌ایم. در کنار کارهای پژوهشی که عمدتاً نخبگان و محققان مخاطبش هستند از سال گذشته در حوزه داستان و خاطره ورود پیدا کردیم و تا سال ۱۴۰۰، ۱۵۰ عنوان کتاب منتشر خواهد شد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: جنگ رسانه ایران ادبیات دفاع مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۹۳۴۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش «شن‌ها مامور خدا بودند» برگزار شد

همایش «شن‌ها مامور خدا بودند» به مناسبت بزرگداشت سالروز «شکست نظامی آمریکا در صحرای طبس» در موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد. - اخبار فرهنگی -

به‌گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم، صبح امروز سه شنبه 4 تیرماه 1403، مراسم بزرگداشت سالروز «شکست نظامی آمریکا در صحرای طبس»  با عنوان «شن‌ها مامور خدا بودند» درسالن همایش های بین المللی خلیج فارس موزه ملی  انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.

سردار سرتیپ دوم پاسدار نادر ادیبی در حاشیه همایش «شن‌ها مامور خدا بودند» اظهار داشت: یکی از وظایف اصلی ما در مجموعه موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بازنمایی حوادث مهم دفاع مقدس است و در سیاستگذاری های اجرایی، برنامه هایی را در طول سال برای آشنایی مردم به ویژه جوانان با هدف جلوگیری از فراموشی و تحریف وقایع، دفاع مقدس، انقلاب اسلامی و مقاومت در نظر گرفته ایم.

وی با اشاره به واقعه طبس و شکست حمله نظامی آمریکا در سال 59 گفت: به پشتوانه هوشیاری ملت ایران، امام عظیم شان انقلاب و رهبری حضرت آقا در طی این سال‌ها همچنان خط مبارزه ملت ما با استکبار و شیاطین پر رنگ تر شده و ملت های آزاده دنیا از آن بهره می گیرند و مسیر سعادتی که این انقلاب باز کرد، همچنان گشوده تر در حرکت است.

جنبه‌های بسیاری از نقش زنان در دفاع مقدس باقی مانده

سردار ادیبی خاطرنشان کرد: موضوع شکست حمله نظامی آمریکا در طبس هم از آن وقایع تاریخی است که باید به دقت به آن پرداخته شود و تحلیل مناسبی از وضعیت مبارزه استکبار با ملت ایران را ترسیم کنیم که این کار در حال شکل گیری است و مهمترین نکته آن این است که این موضوع زنده باقی می ماند.

مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با بیان اینکه هر روز ملت ما مستحکم تر به مسیر خود ادامه می دهد، تاکید کرد: مردم برای انتقال مفاهیم تاریخی به نسل های بعدی در این اماکن و مراکز مهم انقلاب حضور پیدا کنند تا با مبانی اصلی انقلاب آشنا شوند و قوت قلب بیشتری پیدا کنند.

همچنین در این مراسم محمد کریمی فعال رسانه ای  با نگاهی به رویداد‌های اتفاق افتاده پس از واقعه طوفان شن تا طوفان الاقصی گفت: امروز جنگی بزرگ‌تر از جنگ سخت برای گرفتن مرز‌ها رخ داده است. جنگی فراتر از جنگ اقتصادی، فرهنگی و جنگ نرم. امروز در جنگ شناختی و ترکیبی قرار گرفته‌ایم که این میدان مستقیما با تفکر و رسانه ارتباط دارد و اثرگذارترین گلوله‌ها در این عرصه، واژه‌ها هستند. ما امروز زیر بمباران اطلاعاتی ـ عملیاتی هستیم که تا به امروز تجربه نشده است. امروز در میدان عملیات روانی برای جا به جایی اراده‌ها و دستکاری دستگاه محاسباتی ذهن‌ها اقداماتی انجام می‌شود که جز باور داشتن به اراده الهی نمی‌تواند آن را خنثی کند.

کریمی تصریح کرد: از آغازین روز‌های نهضت انقلاب اسلامی دشمنان چند طرح را جلو بردند، اول همسو کردن حضرت امام (ره) با اهداف خود که به شکست انجامید، دوم ترور ایشان و متلاشی کردن انقلاب اسلامی که چندین طرح ترور برنامه‌ریزی شد، اما نهضت امام مورد عنایت و توجه حضرت حق بود و همه آن طرح‌ها ناکام ماندند.

وی با اشاره به ضرورت تقویت بنیه دفاعی در جنگ شناختی امروز تاکید کرد: ما با وجود عملیات‌های نظامی موفقی که داشته‌ایم، اما نتوانسته‌ایم بر فضای مجازی آنطور که باید تسلط یابیم. سه حربه برای مقابله با انقلاب اسلامی از سوی دشمن به کار رفته که دهه‌ها سرمایه‌گذاری فکری، مالی و انسانی برای آن‌ها در نظر گرفته شده است تا ما را به زانو درآورند. اولین آن حربه‌ها، تحریف است که نمی‌گذارد خبر خوبی از ایران منتشر شود. این حربه اجازه نمی‌دهد راز ایستادگی رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر عدم ورود واکسن فایزر به درستی تبیین شود و چیزی از میلیون‌ها بیماری که به خاطر عوارض این واکسن درگیر هستند، منتشر شود؛ همچنین حربه تحریف اجازه نمی‌دهد خبری از 30 خط تولید واکسن ایرانی به گوش کسی برسد.

سینمای دفاع مقدس از هویت فرهنگی ایرانی- اسلامی پاسداری می‌کند

کریمی به دیگر راهکار‌های دشمن برای پیروزی در جنگ شناختی اشاره کرد و افزود: سازمان تخریب نمی‌گذارد کسی از انقلاب اسلامی و دستاورد‌های آن صحبت کند و با ترسی که ایجاد می‌کند اجازه نمی‌دهد کسی به میدان تبیین بیاید. سازمان تحریف و تخریب دست به دست هم داده‌اند تا مردم در جهت القائات آنها به خیابان‌ها بیایند.

وی در ادامه تصریح کرد: ما از فتنه‌های بسیاری گذشتیم تا به وعده صادق رسیدیم. توکل به خدا، اعتماد به نظام جمهوری اسلامی ایران و مردمی که فرسنگ‌ها از مسئولان جلوتر هستند ما را تا به امروز یاری کرده است و در سایه تحریم‌ها، جنگ نرم و سخت و همه مشقت‌ها امروز به عنوان کشوری قدرتمند عضو باشگاه هسته‌ای و نظامی جهانی خود را مطرح کرده‌ایم.

انتهای پیام/
 

همایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودندهمایش شن ها مامور خدا بودند

دیگر خبرها

  • ­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد
  • زوایای پنهان دفاع مقدس برای نسل جدید بیان شود
  • اهمیت «دور دوم انتخابات مجلس» نباید کمتر از دور اول تلقی شود
  • ضرورت معرفی جلوه‌های ایثار و شهادت به نسل جدید
  • گردشگری مقاومت یکی از راه‌های معرفی شهدا است
  • برای شناخت شهدا باید سرگذشت پژوهی کنیم
  • گیلان، مهد شهیدان و سرداران دفاع مقدس است
  • مهلت ارسال آثار برای جشنواره ملی فانوس تا ۱۵ خرداد
  • لزوم نگاه منصفانه به شکست‌ها و پیروزی‌ها در جنگ
  • همایش «شن‌ها مامور خدا بودند» برگزار شد