Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@22:13:35 GMT

تهدیدها، عامل احیای روابط تاجیکستان و ازبکستان

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۹۹۲۳۳

تهدیدها، عامل احیای روابط تاجیکستان و ازبکستان

به گزارش رسانه های آسیای میانه، روز هفدهم سپتامبر، نشست دو جانبه ای میان شورای امنیت تاجیکستان و ازبکستان برگزار شد؛ محور این نشست بهبود بخشیدن به فعالیت های ضد تروریستی و افراط گرایی، تامین امنیت مرزی و حمایت از منافع اقتصادی دو کشور بود و تفاهم نامه ای به منظور همکاری های امنیتی دو کشور به امضا رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«ویکتور محموداف» دبیر شورای امنیت وابسته به ریاست جمهوری ازبکستان و «محمدعلی وطن زاده» دبیر شورای امنیت تاجیکستان در شهر «تاشکند» این رایزنی‌های دوجانبه‌ را بر عهده داشتند.
 

 مبارزات مشترک

پیش‌تر اگر دوشنبه و تاشکند، به دلیل اختلافات سیاسی از داشتن روابط دو جانبه سر باز می زدند، اما حالا طی یک سال اخیر روابط آنها در چهارچوب امنیت دست خوش تغییرات قابل توجهی شده است.  

ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی، دو کشور برای نخستین بار توافقنامه همکاری نظامی امضا کردند که با وجود محرمانه بودن این مسئله عموم مردم دو کشور تصوری در مورد ارزش عملی این توافقنامه نداشتند.

به عقیده تحلیلگران سیاسی، مشکل مشترک دو کشور در حال حاضر وجود گروه های تروریستی و افراطی در آسیای میانه و افغانستان است و برای این دو کشور مشکلات فراوانی را به بار آورده است.

 باید گفت که تاجیکستان و  ازبکستان هم با یکدیگر  و هم با پکن و مسکو روابط راهبردی دارند، که در هنگام حل و فصل مسائل سیاسی از آنها می خواهند تا منفعت این کشورها را نیز در نظر بگیرند.

پیشتر اعلام شد که واحدهای ازبکستان و تاجیکستان وظایفی را جهت پیشگیری از بی‌ثباتی مرزهای جنوبی کشورهای خود مشترکا انجام می‌دهند. این روزها در میدان تیراندازی «غوروم سرای» ناحیه «بیش آریق» استان فرغانه ازبکستان، رزمایش بین المللی "مرکز- ۲۰۱۹" آغاز می‌شود.

 

 امنیت، دلیل پیشرفت

ماه آگوست سال ۲۰۱۸، وزرای دفاع تاجیکستان و  ازبکستان در تاشکند، طرح همکاری‌های دوجانبه برای سال ۲۰۱۸ میلادی را به امضا رساندند و ماه آگوست همان سال، نخستین رزمایش های مشترک نظامی دو کشور در تاجیکستان برگزار شد.

 همچنین در ماه آوریل سال جاری میلادی نیز، نظامیان ‌دو کشور دوره های عمومی مشترکی را گذراندند که طی آن، گزینش عملکردهای مشترک به منظور یافتن و مهار کردن تهدیدهای تروریستی را فرا گرفتند.

 «شیرعلی رزایان»، کارشناس سیاسی در این باره می گوید: هماهنگی کشورها به منظور مقاومت و پیش‌گیری از تروریسم و  افراط گرایی، توان آن‌ها را برای تامین امنیت خود و منطقه افزایش می دهد.

وی افزود: افزایش همکاری‌های میان تاجیکستان و  ازبکستان، فاصله ای که در طول سالها میان این دو کشور به وجود آمده را پر می کند و از منافع ملی دو کشور حمایت می کند.

به عقیده کارشناسان، تامین امنیت منطقه به طور قابل ملاحظه ای به رشد روابط تجاری و اقتصادی نیز بستگی دارد.

دوشنبه به دنبال پشتیبان

به گفته کارشناسان، علاوه بر وجود خطرات مشترک، دلایل دیگری نیز برای گسترش روابط وجود دارد که سطح دیگری از روابط را نشان می دهد. در واقع دوشنبه در پس چنین تصمیمی به دنبال جلب حمایت منطقه ای ازبکستان است تا فعالیت های مشترکی مرزی با یکدیگر انجام دهند.

تاجیکستان و ازبکستان طی ۲۵ سال پس از استقلال، روابط نه چندان خوبی با یکدیگر داشتند و در ۱۰ سال پایانی عمر ریاست جمهوری پیشین ازبکستان، روابط سیاسی، فرهنگی، اقتصادی میان دو کشور تقربیا به صفر رسیده بود. اما بس از به قدرت رسیدن «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری فعلی ازبکستان، روابط دوجانبه این کشورها در برخی زمینه ها احیا شد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ازبکستان شوکت میرضیایف تاجیکستان امامعلی رحمان همکاری امنیتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۹۹۲۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفیر ازبکستان: از داروسازان ایرانی استقبال می‌کنیم

به گزارش خبرگزاری مهر، فرالدین نصریف سفیر ازبکستان در ایران در همایش تجاری ازبکستان و ایران در محل اتاق ایران گفت: ۲۵۰ نفر از کارآفرینان ازبکستانی به ایران آمدند تا از اکسپو ۲۰۲۴ بازدید کنند. همچنین در سال گذشته رییس جمهور دو کشور به ایران و ازبکستان سفر داشتند.

نصریف ادامه داد: ارزش تجارت دو کشور سال گذشته میلادی حدود ۵۰۰ میلیون دلار بود که این رقم در سال ۲۰۲۴ به یک میلیارد خواهد رسید. ازبکستان ۳۶ میلیون نفر جمعیت دارد، این کشور از سیستم حمل و نقل خوبی برخوردار است.

سفیر ازبکستان در ایران اظهار کرد: فروش کالا امروز از تولید آن سخت‌تر شده چون بازار، رقابتی است. ازبکستان و کشورهای همسایه آن بازارهای فروش خوبی را تشکیل می‌دهند.

ایرانی ها در خوارزم سرمایه گذاری کنند

وی خاطرنشان کرد: ارز ملی ازبکستان قابل تبدیل به ارزهای جهانی است و حوزه بانک ازبکستان آمادگی خدمات رسانی به ایرانی‌ها را دارد. همچنین ازبکستان مناطق آزاد تجاری فراوان و ارتباطات قوی با جهان دارد، در همین راستا استان خوارزم از آنجا که لاجستیک خوبی دارد و به ایران نزدیک‌تر است منطقه مناسبی برای سرمایه‌گذاری ایرانی ها در این کشور به شمار می آید.

فرالدین خبر داد: به زودی در ازبکستان یک همایش سرمایه‌گذاری برگزار می‌شود که میزبان هیاتی ایرانی هم است.

فعالیت هزار شرکت ایرانی در ازبکستان

وی گفت: سالانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار دارو به ازبکستان وارد می شود، ازبکستان از اینکه ایرانی‌ها در این کشور دارو تولید کنند استقبال می کند. ازبکستان همچنین سالانه پنج میلیون دلار منسوجات صادر می کند و اکنون بیش از ۱۰۰۰ شرکت ایرانی در ازبکستان کار می کنند.

حضور ۸۰ نفر از ازبکستان در اکسپو

همچنین، موسی آقایی، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان، گفت: گردشگری می‌تواند سطح تجارت دو کشور را به رقم مطلوب ارتقا دهد. سال گذشته ارزش تجارت دو کشور حدود ۵۰۰ میلیون دلار بود که ۱۵۰ میلیون دلار از این رقم را واردات از ازبکستان به ایران و باقی آن صادرات از ایران به ازبکستان تشکیل می‌داد. این رقم بسیار کم است و دستیابی به ارقام بیشتر در تجارت دو کشور شدنی است.

رییس اتاق مشترک ایران و ازبکستان خاطرنشان کرد: تولید مشترک برای ارائه محصول مشترک به بازارهای جهانی گزینه خوبی در همکاری اقتصادی دو کشور است و محصولات ایرانی می توانند با این راهکار در شرایط تحریم در بازارهای جهانی عرضه شوند.

در این نشست همچنین رحمت الله خرمالی رایزن بازرگانی ایران در ازبکستان گفت: در سال گذشته محصولات پتروشیمی و کشاورزی بیشتر و محصولات پزشکی و دارویی بسیار کمتر از ایران به ازبکستان صادر شد.

وی افزود: سال گذشته از ازبکستان تنها چهار نفر در اکسپو ۲۰۲۳ حضور داشتند که امسال این تعداد به ۸۰ نفر افزایش یافت.

خرمالی همچنین اظهار کرد: تجارت دو کشور پتانسیل این را دارد که تا بیشتر از دو میلیارد دلار پیش رود.

کد خبر 6093022 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • تهدیدها را در توزیع برق به فرصت تبدیل کرده ایم
  • ترافیک خارجی در اتاق تجارت
  • رایزنی مقامات ایران و افغانستان بر افزایش روابط تجاری دو کشور
  • سفیر ازبکستان: از داروسازان ایرانی استقبال می‌کنیم
  • قانون ضد مهاجرتی سوناک عامل تنش در روابط دوبلین-لندن
  • ۲۲ سال حبس برای عامل اطلاعاتی آمریکا به جرم فروش اسناد محرمانه
  • تاکید پدافند غیر عامل بر ضرورت ارتقای امنیت پیام‌رسان‌های داخلی
  • دستگیری عامل تیراندازی در خفر
  • عامل تیراندازی در خفر دستگیر شد
  • پارک علم و فناوری تربیت‌مدرس هاب بین‌المللی تعاملات علمی با کشورهای دیگر