Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@16:18:56 GMT

اردوغان در نیویورک به دنبال چه خواهد بود؟

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۰۸۳۷۲

اردوغان در نیویورک به دنبال چه خواهد بود؟

مسایل منطقه ای به خصوص شمال سوریه و شرق رود فرات،‌ موضوع خریدهای دفاعی از روسیه به عنوان یک کشور رودرروی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به ناتو و بازگشت دوباره ترکیه به پروژه ساخت جنگنده های فوق پیشرفته اف ۳۵ که برخی از انها از جمله خرید سامانه های دفاع هوایی اس ۴۰۰ روسی که موجب بروز برخی اختلافات میان آنکارا و واشنگتن و در نتیجه سردی روابط میان این دو شد،‌ سه محور مهمی است که به نظر می رسد اردوغان در سفرش به نیویورک به آنها خواهد پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بحث درباره برخی نوسانات اقتصادی در مناسبات ترکیه و آمریکا که به واسطه مواضع منفی کاخ سفید در نزدیکی آنکارا و مسکو به وجود آمد و حتی موجب تعویق فروش سامانه های پاتریوت آمریکایی به ترکیه شد، به عنوان محور چهارمی است که به نظر بیش از سایر مسایل دیگر مورد توجه مقامات ترک قرار دارد و در نهایت در دیدارهای دو و چند جانبه مطرح و دنبال خواهد شد.

دفتر مطبوعاتی نهاد ریاست‌جمهوری ترکیه نیز روز گذشته اعلام کرد که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری این کشور پس از ورود به نیویورک ، با دونالد ترامپ، همتای آمریکایی خود به صورت تلفنی گفت‌وگو کرد. 

اردوغان و ترامپ در این تماس تلفنی به بررسی و تبادل نظر پیرامون مسائل دوجانبه و منطقه‌ای پرداختند. 

رئیس‌جمهوری ترکیه که به منظور شرکت در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر می‌برد، پیش از این با سناتور لیندسی گراهام دیدار و گفت‌وگو کرد. در دیدار اردوغان و گراهام موضوع بازگشت ترکیه به پروژه ساخت جنگنده های اف ۳۵ مورد تاکید قرار گرفت.

اردوغان و هیات همراه وی به خوبی می دانند که پذیرش بازگشت ترکیه به پروژه ساخت اف ۳۵ و نیز حل برخی اختلافات در شمال سوریه به خصوص موضوع جایگزینی نیروهای ترک به جای سربازان آمریکایی در شرق فرات، می تواند موجب گرمی روابط انکارا - واشنگتن و در نتیجه رونق اقتصادی و افزایش بهای واحد ملی ترکیه در برابر سایر ارزهای معتبر از جمله دلار شود.

اما اگر بپذیریم که آمریکا وجود سلاح های روسیه در ناتو را قبول کند و ضعف جنگنده های فوق پیشرفته اف ۳۵ را در برابر سامانه های اس ۴۰۰ به رغم ادعاهای رادار گریزی آن جنگنده ها نیز نادیده بگیرد، خیلی سخت خواهد بود که موضوع اکراد ساکن در شمال سوریه را که مورد حمایت کاخ سفید قرار دارند، و از نظر ترکیه جملگی تروریست هستند! ، مورد پذیرش قرار دهد.

آمریکا بارها اعلام کرده در صورتی که ترکیه بخواهد در شمال سوریه مستقر شود، باید وجود کردهای منطقه را نیز تحمل کرده و تحت هر شرایطی به روی آنها سلاح نکشد. ترکیه نیز اکراد مستقر در شمال سوریه را تروریست هایی می داند که تحت حمایت مستقیم یا غیر مستقیم با اتحاد دمکراتیک خلق سوریه و شاخه نظامی آن موسوم به ی.پ.گ، قرار دارند.

از سوی دیگر ی.پ.گ نیز که توسط حزب اتحاد دموکراتیک و شورای ملی کرد تأسیس شده‌ است، خود را مسئول حفظ نظم و حفاظت از جان اهالی مناطق کردنشین سوریه می داند و معتقد است که یک نیروی شبه‌ نظامی مردمی است . هر چند گفته می شود که بییشتر اعضای این گروه از اکراد هستند، اما تعدادی از اعراب سنی و مسیحیان نیز در آن عضویت دارند.

به هر روی حمایت هایی که این گروه از آمریکا دریافت کرده مانعی جدی بر سر راه رفع اختلافات میان آنکارا و واشنگتن در شمال سوریه است و بعید به نظر می رسد آمریکایی ها با توجه به نقطه ضعفی که ترکیه در برابر کردها در سال های اخیر از خود نشان داده، دست از حمایت خود از اکراد چه در جنوب شرق ترکیه و چه در شمال سوریه بردارند. این موضوع یکی از عمیق ترین موارد مورد اختلاف دو کشور حتی در سال های آینده باقی خواهد ماند و دستکم نباید به این زودی ها امیدی برای ترک ها از این بابت متصور شد که حمایت های جنگ افروزانه آمریکایی ها به برخی گروه ها پایان یابد.

یک موضوع دیگر باقی می ماند که به نظر می رسد رجب طیب اردوغان در نیویورک آن را نیز در بخشی از برنامه سفر خود گنجانده است و آن هم به عنوان رئیس جمهوری یک کشور مسلمان دیدارهایی را با مقامات مسلمان در آمریکا تدارک دیده است. وی در همین راستا در ضیافت شامی که در هتل هیلتون میدتاون برگزار شد، با نمایندگان جامعه مسلمانان آمریکا دیدار و گفت‌وگو کرد.

اردوغان همچنین موضوع فعالیت در بحث فلسطین و مسایل مربوط به رژیم صهیونیستی را نیز فراموش نکرد و در همین ارتباط با برخی از اعضای اتحادیه یهودیان ضدصهیونیسم نیز در نیویورک دیدار و گفت‌وگو کرد.

در نهایت و با توجه به شواهد به نظر می رسد اردوغان در پایان سفر خود به نیویورک با رضایت و به احتمال زیاد با دست پُر از این سفر به خصوص درباره مناسبات کشورش با آمریکا بازگردد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ترکیه رجب طیب اردوغان نیویورک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۰۸۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است

روزنامه اقتصادی و عبری زبان گلوبز اعلام کرد آذربایجان مهمترین نامزد برای برای کاهش تنش بین آنکارا و تل آویو محسوب می‌شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، این رسانه متخصص در امور اقتصادی در این رابطه نوشت، امروز برای کاهش محدودیت‌های اعمال شده علیه  صادرات ترکیه به اسرائیل چشم‌های تل آویو به آذربایجان دوخته شده است.

دین شاموئل المز نویسنده این گزارش آورده است: در سایه وجود رئیس جمهوری که هم به نتانیاهو و هم به اردوغان نزدیک است امکان نقش آفرینی آذربایجان در زمینه کاهش تنش بین اسرائیل و ترکیه وجود دارد.

در این نوشتار آمده است: روابط بین اسرائیل و ترکیه از زمان آغاز جنگ غزه بحرانی شد، اما طی دو هفته گذشته بعداز تصمیم بی سابقه رجیب طیب اردوغان در رابطه با ممنوعیت صادرات 54 نوع قلم کالا به اسرائیل به نقطه اوج خود رسید، زیرا ضربه به پاشنه آشیل اسرائیل وارد شد به ویژه که صنایع در اسرائیل به دلیل عدم حضور نیروی کار فلسطینی به خودی خود دچار مشکل هستند، به هر شکل آنکارا به شکل هدفمندی کالاهای ممنوعه را انتخاب کرد که در میان آنها می‌توان به سیمان اشاره کرد که 29 درصد از واردات اسرائیل از ترکیه است.

نویسنده بعد از پرداختن به تاریخچه فراز و فرود روابط بین دو طرف معتقد است که راه‌حل خروج از این بحران از باکو خواهد آمد.

او می‌نویسد: محال نیس که روند آرامش از مسیر باکو بیاید، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان یکی از معدود شخصیت‌ها در جهان است ـ اگر شخصیت دیگری وجود داشته باشد ـ که هم به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نزدیک است و هم نزدیکی خاصی به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دارد، اسرائیل خریدار حیاتی نفت از باکو است، آذربایجان از طریق خط لوله نفت باکو ـ تفلیس نفت به این بندر ساحلی ترکیه رسیده و از آنجا به سوی حیفا بر روی نفتکش‌ها بارگیری می‌شود.

در ژانویه به طور مثال، اسرائیل با 523.5 هزار تن به ارزش 297 میلیون دلار در صدر وارد کنندگان نفت از آذربایجان قرار گرفت.

درهمین راستا احتمال بستن مسیر صادرات توسط ترکیه، یکی از سناریوهای احتمالی اما ترجیحا عملی نخواهد شد.

این مسئله به دلیل روابط ترکیه و اسرائیل نیست بلکه به دلیل روابط ترکیه و آذربایجان است.

روابط بین آنکارا و باکو براساس‌‌ ایده "یک ملت با دو کشور" (بیر ملت، إیکی دولت) استوار است، پس آخرین چیزی که اردوغان به دنبال آن است آسیب رساندن به منافع دوست نزدیکش علی‌اف خواهد بود. از این مبدا می‌توان قدرت تاثیر گذاری دیپلماتیک باکو بر روابط ترکیه و اسرائیل را ملاحظه کرد. در بحران سابق بین ترکیه و اسرائیل هم آذربایجان عامل مهمی در میانجیگری بین دو طرف بود و تا به امروز نیز ظرفیت انجام چنین کاری را دارد.

بلینکن با سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت‌وگو کردمصاحبه|آذربایجان با فشار ایران از کریدور زنگزور صرف‌نظر کرد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد؟ + فیلم | وقتی دست آقای سیاستمدار روی هوا ماند!
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد+ فیلم
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است
  • مقامات سیاسی ترکیه و دردسر خودروهای لوکس
  • ارتش ترکیه نیروی کمکی به شمال سوریه اعزام کرد
  • ناتوانی ترکیه در مهار درگیری گروه‌های تروریستی در شمال سوریه
  • ناتوانی ترکیه در مهار درگیری گروه های تروریستی در شمال سوریه