Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-07@14:03:48 GMT

شاعر مرثیه معروف «ای ساقی لب‌تشنگان» کیست؟

تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۱۷۷۶۶

شاعر مرثیه معروف «ای ساقی لب‌تشنگان» کیست؟

آفتاب‌‌نیوز :

علی اکبر خوشدل تهرانی در سال 1293 در تهران به دنیا آمد. او پس از اتمام تحصیلات متوسطه، به فراگیری علوم قدیمه پرداخت و صرف، نحو، فقه، اصول، معانی، بیان، بدیع، حکمت و منطق را آموخت.خوشدل در قالب‌های مختلف شعری از جمله قصیده، قطعه، مثنوی و غزل اثر دارد و به گفته کارشناسان، در غزل سبکی مشابه صائب دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود اینکه در میان اشعار او، تنوع موضوعی نیز دیده می‌شود، اما خوشدل تهرانی بیش از هرچیز به شاعر آئینی که عمر خود را صرف مدح خاندان نبوت کرد، شهره است. مراثی و مدایح او سال‌ها زمزمه عاشقان کربلاست. از خوشدل تهرانی آثار متعددی از جمله دیوان کامل، گلشن خوشدل، عمده الاسرار و دیوان غزلیات به یادگار مانده است.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ خبرگزاری تسنیم نوشته است: خوشدل تهرانی برای هریک از چهارده معصوم(ع) 71 قصیده به تعداد سال‌های عمرش سروده است. هرچند کمتر نامی از خوشدل می‌شنویم، اما سروده‌های او هر ساله مایه شور حسینی در هیئات مذهبی است. «بزرگ فلسفه قتل شاه دین این است...» معروفترین شعر خوشدل است که در سال‌های پیش از انقلاب از جمله سروده‌های تأثیرگذار آیینی به شمار می‌رفت:

بزرگ فلسفه قتل شاه دین این است
که مرگ سرخ به از زندگی ننگین است

حسین مظهر آزادگی و آزادی است
خوشا کسی که چنینش مرام و آیین است

نه ظلم کن به کسی و نه به زیر ظلم برو
که این مرام حسین است ومنطق دین است

همین نه گریه بر ان شاه تشنه لب کافی است
اگر چه گریه بر الام قلب تسکین است...

شاعر در این غزل، اهمیت و ارزش مرگ در راه آرمان و اندیشه را با زبانی نمادین بیان می‌کند. او از شاعران متقدم در این زمینه است که در کاروان شاعران پیش از انقلاب، مرگ سرخ را فریاد می‌زند و گریز از مرگ سیاه را توصیه می‌کند. غزل خوشدل نمونه‌ای موفق است از شعر موضع‌مند و دغدغه‌مند ادبیات دینی و آیینی که تنها به مرثیه و اشک قناعت نکرده و با پرداختن به فلسفه قیام امام حسین(ع)، مجلسی نو در عزای ایشان طراحی کرد.

غلامرضا سازگار، پیشکسوت شعر آیینی، با اشاره به فراگیر شدن این شعر در میان مردم مذهبی مخالف رژیم شاه می‌گوید: مرحوم خوشدل با گوشه‌ای که به دستگاه حکومت طاغوت می‌زد، در خلال مداحی و اشک برای امام حسین(ع) می‌گفت: «بزرگ فلسفه قتل شاه دین این است/ که بار ظلم کشیدن خلاف آیین است». اسلام، خلاف برخی از ادیان مانند مسیحیت، نه معتقد است که به کسی ظلم کنیم نه تأکید دارد که در برابر ظلم دیگران سکوت کنیم. به همین خاطر شعر باید اسلام‌پسند باشد؛ هم خدا از گفتن آن راضی باشد و هم بیداری امت را به همراه داشته باشد. از شهریار پرسیدند که کدام شعر را از میان سروده‌هایت می‌پسندی؟ جواب داد: خدایا خدایا تا انقلاب مهدی خمینی را نگه دار؛ چون از حلق یک ملت برخاست و در جان شعر نشست. به هر حال خیلی‌ها بودند که شعرشان قبل از انقلاب کارایی داشت و بعداز انقلاب هم با وجود اینکه زانوهایشان سست شده بود، ولی ماندند و هنوزم انقلابی‌اند. انقلاب ما خودجوش بود، باید این را در اشعار به مردم گوشزد کرد.

خوشدل علاوه بر این، سروده دیگری نیز دارد که با وجود گذشت سال‌ها، گرد فراموشی بر رخ آن ننشسته و هرساله دم آخر مجالس عزای حسینی می‌شود:

ای ساقـی لب تشنگان، ای جـان جانانم
سقای طفلانم

داغت شکسته پشت من، ای راحت جانم
سقای طفلانم

من بـی‌برادر چـون کنم بـا این سپـاه دون
در دامـن هامـون

بینـم تـو را در ابــر خـون، ای مـاه تابـانم
سقای طفلانم

خواهـم بـرم در خیمه‌گه، ای گل تن پاکت
پیکـر صدچـاکت

ممکـن نبـاشد «یا اخا» محـزون و نـالانم
سقای طفلانم...

رضا اسماعیلی، شاعر و پژوهشگر، در مقاله‌ای درباره ویژگی‌های شعر آیینی اصیل می‌نویسد: شعر آیینی، شعری نیست که تنها موضوع دینی و آیینی داشته باشد، بلکه پیش تر و بیش تر از موضوع، باید «موضع دینی» داشته باشد . این نکته ظریفی است که در تعریف شعر آیینی روزگار ما گاهی مورد غفلت قرار می گیرد. شاعر آیینی واقعی به طور قطع در شعر خود موضع دینی را در نظر می‌گیرد و این موضع چیزی نخواهد بود جز عبودیت، یکتاپرستی، عزت‌مداری، آزادگی، حق‌جویی، عدالت‌خواهی و پرداختن به کرامت‌های انسانی.

او در ادامه سروده‌های خوشدل را از جمله سروده‌های آیینی موضع‌مند می‌داند و درباره غزلی با مطلع «بزرگ فلسفه قتل شاه دین حسین این است/ که مرگ سرخ به از زندگی ننگین است» می‌گوید: این غزل آیینه ارجمندی و شکوهمندی حماسه بی بدیل و جاودانه عاشوراست، و راوی پیام‌های اصیلی همچون: حق خواهی، ظلم ستیزی و آزادگی.

خوشدل از جمله محبان اهل بیت(ع) بود که بر چشمه‌ خورشید نظر داشت. او در دوم مهر سال 65 دیده از جهان فروبست.

منبع: آفتاب

کلیدواژه: شاعر روضه های حسینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۱۷۷۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهادر زمانی بازیگر نقش همایون در سریال قطب شمال کیست + بیوگرافی

بهادر زمانی بازیگر و دانش آموخته رشته کارگردانی سینما است.

به گزارش ایمنا، سریال ایرانی قطب شمال جمعه‌ها در در پلتفرم فیلیمو قابل تماشا است که بازیگران متعددی از جمله بهادر زمانی در نقش همایون را دارد.

بیوگرافی بهادر زمانی

بهادر زمانی بازیگر نقش همایون در سریال قطب شمال متولد ۱۸ آذر ۱۳۶۳ در تهران است. او دانش آموخته رشته کارگردانی سینما از دانشکده سینماگران جوان و همچنین دارای مدرک کارشناسی صنعت گردشگری و توریسم است. بهادر زمانی فعالیت هنری خود را در زمینه کارگردانی و نویسندگی از سال ۱۳۸۸ با ساخت فیلم‌های کوتاه آغاز کرد.

آثار هنری بهادر زمانی

اولین بار در سال ۱۳۸۴ وقتی ۲۱ ساله بود با فیلم «جنایت و جنحه» به کارگردانی حمیدرضا محسنی جلوی دوربین رفت سپس سال ۸۷ در فیلم «چشمان اسماعیل» بازی کرد. بهادر زمانی در سال ۱۳۹۴ با نقش سیدرضا روحانی مسجد سریال «تنهایی لیلا» وارد قاب تلویزیون شد و سال ۱۳۹۸ با سریال کرگدن در شبکه خانگی حضور داشت. و با سریال یاور در نقش پلیس دوباره به قاب تلویزیون بازگشت.

تجربه بازیگری تله فیلم چشمان اسماعیل – ۱۳۸۶ فیلم رستاخیر – ۱۳۹۰ سریال تنهایی لیلا – ۱۳۹۴ فیلم سینمایی جان لیلی – ۱۳۹۷ فیلم سینمایی گیت – ۱۳۹۷ سریال کرگدن – ۱۳۹۸ سریال یاور – ۱۴۰۰

وی علاوه بر بازیگری در زمینه کارگردانی و فیلمسازی نیز فعال است و به تازگی نخستین تجربه خود را در زمینه فیلمسازی با ساخت فیلم سینمایی «برکه خاموش» به مرحله پایانی فیلمبرداری رسانده است. او پیش از این یک فیلم بلند مستند داستانی با عنوان «میرقاسم» را به تهیه کنندگی هومن کبیری در ژانر جنگی کارگردانی کرده و در نویسندگی و کارگردانی چند فیلم کوتاه نیز همکاری داشته است. او در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ سناریوی فیلم «رکینتو» را نوشت. که در همان سال موفق به ساخت آن شد. زمانی برای ساخت Requinto جوایز معتبری را در جشنواره‌های بین المللی دریافت کرده است.

کارگردانی فیلم کوتاه سایاچی – ۱۳۹۰ گویندگی در رادیو هفت ۹۱ – ۱۳۹۰ فیلم کوتاه Fact سال ۱۳۹۱ فیلم کوتاه Over Game سال ۱۳۹۲ فیلم کوتاه سفید – ۱۳۹۳ فیلم سینمایی میرقاسم – ۱۳۹۶ فیلم سینمایی برکه – ۱۳۹۹

رستاخیز و نقش حضرت عباس

سال ۱۳۸۷ در ۲۴ سالگی اتفاقی از طریق دوستی در فراخوان بازیگری حاضر شد و در نهایت بعد از یک ماه تست و نمونه گریم برای نقش حضرت عباس انتخاب شد. بعد از یک سال، از بهمن ماه سال ۸۸ با فراهم شدن شرایط چهره و تمرینات ورزشی سخت جلوی دوربین فیلم رستاخیز رفت که در سال ۱۳۹۱ به پایان رسید. این فیلم ۲۴ تیر ۱۳۹۴ با کسب مجوز وزارت ارشاد بروی پرده سینما رفت اما ساعتی بعد در پی مخالفت علما بخاطر انتشار چهره حضرت عباس (ع) توقیف شد.

ازدواج و دخترش

بهادر زمانی در سال ۱۳۹۴ وقتی ۳۱ ساله بود ازدواج کرد که ثمره این زندگی یک دختر است.

سریال قطب شمال

سریال قطب شمال به کارگردانی امین محمودی یکتا در سال ۱۴۰۳ ساخته شده است. این سریال محصول کشور ایران و در ژانر درام و عاشقانه است. در این سریال فرزاد فرزین، آناهیتا درگاهی، امیرحسین فتحی، نازنین بیاتی، فرزاد حسنی، عباس جمشیدی فر، شهرام قائدی، نگار فروزنده، شهروز دل افکار، روح الله زمانی، مرتضی آقاحسینی، مه لقا می نوش، فرهنگ زرگرباشی، ماکان آریاپارسا، مهران میری، حاتم مشمولی، مسعود میرطاهری، احمد لشینی، نیما شکیبایی و آتوسا کلانتری به هنرمندی پرداخته‌اند.

داستان سریال قطب شمال

همایون و ارغوان در آستانه ازدواج، قربانی خیانتی هولناک می‌شوند. همایون پشت دیوارهای زندان برای انتقام از سامان لحظه شماری می‌کند که مرگ از راه می‌رسد. آرشام یکتا متولد می‌شود. دختری به نام صحرا کنارش قرار می‌گیرد تا مسیر انتقام از خائنان برای آرشام هموار شود.

کد خبر 751404

دیگر خبرها

  • بهادر زمانی بازیگر نقش همایون در سریال قطب شمال کیست + بیوگرافی
  • پدر جغرافیای ایران کیست؟
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (18 اردیبهشت)
  • عکس| ماجرای شعری که تتلو برای حضرت علی(ع) سروده چیست؟
  • سرمربی فصل بعد پرسپولیس کیست؟
  • «گل‌غلتان» آیینی زیبا با عطر مدهوش‌کننده گل محمدی
  • ماجرای جالب شاعر شدن شهرام شکیبا + فیلم
  • تبارنامه‌ی ما دفتر شهیدان است
  • عرض ارادت اهالی شعر و ادب به محضر امام صادق(ع) در مشهد مقدس
  • شاعری که براساس دانش ادبی شعر نسروده!